X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te prenatal uno są do 12 tyg ciąży, później bierze się duo. Tak są z imbirem, łykam wieczorami przed snem i jest ok. Wcześniej jak tylko się budziłam to mnie mdliło i musiałam szybko zmusić się do zjedzenia. A teraz raczej rzadko się zdarzają. Po kilku dniach już czułam różnicę:)

P.s. one zawierają też kwas foliowy więc odstawiłam i biorę tylko letrox z rana i wieczorem te witaminki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 21:54

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ból głowy pomaga też picie rumianku. Witamina A w ciąży jest niewskazana. Ja biorę witaminy każda w osobnej kapsułce bo od ciążowych sie gorzej czuje, biorę kwas foliowy, d3, c1000, b12 bo od 3 lat nie jem mięsa, i jeszcze jedna kapsułkę w ktorej jest mix wapń/magnez/cynk. Przytyłam juz ze 3kg i widac po mnie. W pierwszej ciąży 12kg książkowo a teraz to czuje że bedzie masakra, mam tylko 159 wzrostu to bede gruba kulką, a trudno jak nie jem to od razu mi niedobrze i gorzej wiec jem ciagle cos. Sunshine mój dzidziuś tez ma serduszko jak bedziesz odznaczać to pamiętaj o mnie a 28marca mam usg w szpitalu do tego czasu to juz bedzie duży bobas do oglądania.

sunshine03 lubi tę wiadomość

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • emikey Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Na ból głowy pomaga też picie rumianku. Witamina A w ciąży jest niewskazana. Ja biorę witaminy każda w osobnej kapsułce bo od ciążowych sie gorzej czuje, biorę kwas foliowy, d3, c1000, b12 bo od 3 lat nie jem mięsa, i jeszcze jedna kapsułkę w ktorej jest mix wapń/magnez/cynk. Przytyłam juz ze 3kg i widac po mnie. W pierwszej ciąży 12kg książkowo a teraz to czuje że bedzie masakra, mam tylko 159 wzrostu to bede gruba kulką, a trudno jak nie jem to od razu mi niedobrze i gorzej wiec jem ciagle cos. Sunshine mój dzidziuś tez ma serduszko jak bedziesz odznaczać to pamiętaj o mnie a 28marca mam usg w szpitalu do tego czasu to juz bedzie duży bobas do oglądania.
    To jak ja. 3,5 na plusie. Ale ja mam 176cm wzrostu. Ale już widzę po ubraniach. Z synem 12kg w ostatnich 3m. Wyszłam ze szpitala z 4kg na plusie.

A może to nasze brytyjskie żarcie??? :D

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co oprócz kwasu foliowego nic nie lykam. U mnie +1kg ale wyciągam slodkie jak szalona . W pierwszej ciąży to chudłam na początku bo rzygalam dalej niż widziałam i generalnie przez całą ciążę było +3kg - z tym że urodziłam w 32tyg więc 2 ostatnie miesiące kiedy tyje się najbardziej mnie minęły. 6tyg pi ciąży miałam -10kg od dnia porodu, generalnie ważylam 5kg mniej niż starowalam, a teraz czarno to widzę... nie mogę się opamietac , codziennie musi być min. 1-2 batony i lody. No dziś z wielkim trudem ale dałam radę bez słodkiego - w moim wypadku środa popielcowa i post powinien być teraz codziennie ☺

Generalnie chciałabym się zmieścić w 10kg ale jak tak dalej pójdzie to będzie ciężko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 22:22

ManiaM lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    To jak ja. 3,5 na plusie. Ale ja mam 176cm wzrostu. Ale już widzę po ubraniach. Z synem 12kg w ostatnich 3m. Wyszłam ze szpitala z 4kg na plusie.

A może to nasze brytyjskie żarcie??? :D

Na bank to żarcie brytyjskie ;) wiesz jak ja się uplakalam że nie mam polskiego pączka na tłusty czwartek :D mąż mi się poświecił i po 12h pracy pojechał do polskiego sklepu a te mendy miały takie obrzydliwie pączki, że gorsze niż szkockie, dramt był :) zazdroszczę Ci że bylas w kraju i wam wszystkim że tam mieszkacie tu jest tak smutno ciągle zimno i deszcz. A powiedz mi emikey czy ty leciałaś ostatnio czy samochodem?

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Na bank to żarcie brytyjskie ;) wiesz jak ja się uplakalam że nie mam polskiego pączka na tłusty czwartek :D mąż mi się poświecił i po 12h pracy pojechał do polskiego sklepu a te mendy miały takie obrzydliwie pączki, że gorsze niż szkockie, dramt był :) zazdroszczę Ci że bylas w kraju i wam wszystkim że tam mieszkacie tu jest tak smutno ciągle zimno i deszcz. A powiedz mi emikey czy ty leciałaś ostatnio czy samochodem?
    Ja latam z Luton do Wawy. Zawsze.

Paczki miałam. Nawet dwa. I gniazdko i ptysia. Cudowna słodycz. Ale w sobotę już wracam i znów brytyjski icing tylko :P

U nas w południowo wschodniej Anglii pogoda ładna. Słońce i temp do 19'C. Ale wiem, że w Szkocji gorzej. Mieliśmy się tam do was wybrać na Wielkanoc ale zmieniliśmy na Kornwalie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 22:33

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, środa popielcowa - nie ma rady na zachcianki u mnie dziś cheesburger i frytki z mcdonalds.... masakra. U mnie dziwne, zawsze ciągnęło mnie do słodkiego aż do takiego stopnia że musiałam ograniczyć do 1 raz w tyg bo inaczej był szał. Teraz mogłyby nie istnieć słodycze, rzadko mam ochotę + na kwaśne też jakoś mnie nie bierze. Najważniejsze że jest żółty ser i keczup haha :)

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no Ty poszalałas z rarytasami, cudownie :) ja tylko marzę. W Aberdeen jest ciagle zimno i pizga wiatrem.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym kwasem foliowym przed zajściem wszystko fajnie-jak człowiek się stara. Też brałam dluuugo przed przy 1 ciąży. Przy tej zaczęłam brać jak się zorientowałam, że zaszłam, bo była to niespodzianka. Na szczęście ciąża jest młodsza niż z okresu, więc chociaż tyle, że zaczęłam brać wcześniej niż jakby wszystko było terminowo. Mam nadzieję, że wystarczy.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Nie no Ty poszalałas z rarytasami, cudownie :) ja tylko marzę. W Aberdeen jest ciagle zimno i pizga wiatrem.
    A to wy tam daleko na górze. Pociesz się, że te z NI maja jeszcze gorzej :P my w Oxfordzie nie narzekamy. Wiosną przyszła wcześnie. Jeden dzień był śnieg. A ostatnie lato upalne. Jesień niedeszczowa. Normalnie jak nie anglia :D

Kotecki lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie waga stoi póki co, chociaż jem, jak opętana. O wiele więcej niż normalnie :)

Kiniorek moim zdaniem na wesele nie pasuje za bardzo tunika+spodnie. Sukienka jest ok, ale czarna na wesele to jednak tak średnio. Może poszperaj w szafie, znajdziesz coś bardziej odpowiedniego?

A z witamin biorę doppelherz mama aktiv premium. Mają wszystko co zaleca teraz ptg. Czasem się jednak po nich odbija rybą, bo mają dha z oleju rybiego, więc jakoś super chętnie ich nie biorę :/

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek na ból głowy któraś dziewczyna pisała, że smarowanie amolem pomaga :)

A ja miałam -1,5kg na minusie, teraz prawie już wróciło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przybylo 3 kg juz...wzrost 158 a waga wyjsciowa 41kg, wiec na razie nie ma tragedii.

Co do witamin - na poczatku bralam jakies zakupione w rossmannie i po nich mnie mulilo. Tydzien temu maz mi kupil compositum mama dha i jest ok.

Zapomnialam ostatnio poprosic o wpis na wizyte 12.03....ale dopiero o g.21. Chyba zwariuje do tego czasu. Czy Wy tez odliczacie kazdy dzien do wizyty? Jej czy ten niepokoj kiedys minie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 23:07

• Jupik Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dokonałam super odkrycia- nie brałam kwasu foliowego przed ciążą, ale przecież lykalam witaminy dla kobiet karmiących (i notabene w ciąży), może nie jakoś dzień w dzień ale brałam :-) co ma wisieć nie utonie :-P

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2019, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanu7 wrote:
    Mi przybylo 3 kg juz...wzrost 158 a waga wyjsciowa 41kg, wiec na razie nie ma tragedii.

Co do witamin - na poczatku bralam jakies zakupione w rossmannie i po nich mnie mulilo. Tydzien temu maz mi kupil compositum mama dha i jest ok.

Zapomnialam ostatnio poprosic o wpis na wizyte 12.03....ale dopiero o g.21. Chyba zwariuje do tego czasu. Czy Wy tez odliczacie kazdy dzien do wizyty? Jej czy ten niepokoj kiedys minie?

myślę, że każda przebiera nogami do wizyty :) ja wykreślam dni w kalendarzu i czasem to mam wrażenie, że modlę się do tego kalendarza, żeby czas przyspieszył i już był 2 trymestr :D

może w drugim trymestrze trochę odetchniemy i mniej nerwów będzie :)

Nanu7, ManiaM lubią tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam czasu zbytnio myśleć ani o wizytach ani o ciąży. Syn zajmuje mi większość uwagi i myśli. Dlatego chyba czas mi tak szybko leci. Już 1/4 ciąży za mną. Z synem ciągle myślałam liczyłam dni i ciąża ciągnęła się jak flaki z olejem.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co robić jeśli pojawia się biegunka? Jest normalnym objawem w ciąży czy raczej zwiastuje coś niedobrego?

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zonaboba wrote:
    Dziś byłam na wizycie ;) i strasznie się ciesze jest dzidzia 7mm, tętno 120 <3 kolejna wizytę mam 9.04 proszę jeśli można wpiszcie mnie na listę bo wcześniej się bałam, ale jak już jest serduszko to już z górki :)
    Termin porodu niby 26.10 tak tu doczytałam. :)
    Lekarz nie mówił nic o tętnie? Bo ja głupia zamiast czekać spokojnie do wizyty u swojej gin do 16.03, to polecialam na usg wczoraj i usłyszałam że na ten moment serce bije za słabo- było 119. Lekarz stwierdził że powinno być już ok 130/min. Niedość że miał kiepski sprzęt który się co chwilę zacinal , na zdjęciach same plamy, to jeszcze mnie przestraszył takim tekstem. Kazał powtórzyć usg za 2 tyg . Teraz się będę stresować do 16.03. Podkusilo mnie zamiast siedzieć w domu.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co pamiętam to norma chyba od 110 do 150 nawet 160.

Z zabobonow to ponoć u chłopców bije wolniej a u dziewczynek szybciej.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Dziewczyny co robić jeśli pojawia się biegunka? Jest normalnym objawem w ciąży czy raczej zwiastuje coś niedobrego?
    Nic nie zwiastuje :p spokojnie ;) ja zaliczyłam rota i szpital przez to i było ok.

2017 #1
    2019 #2
    :D
‹‹ 184 185 186 187 188 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ