X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te prenatal uno są do 12 tyg ciąży, później bierze się duo. Tak są z imbirem, łykam wieczorami przed snem i jest ok. Wcześniej jak tylko się budziłam to mnie mdliło i musiałam szybko zmusić się do zjedzenia. A teraz raczej rzadko się zdarzają. Po kilku dniach już czułam różnicę:)

P.s. one zawierają też kwas foliowy więc odstawiłam i biorę tylko letrox z rana i wieczorem te witaminki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 21:54

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ból głowy pomaga też picie rumianku. Witamina A w ciąży jest niewskazana. Ja biorę witaminy każda w osobnej kapsułce bo od ciążowych sie gorzej czuje, biorę kwas foliowy, d3, c1000, b12 bo od 3 lat nie jem mięsa, i jeszcze jedna kapsułkę w ktorej jest mix wapń/magnez/cynk. Przytyłam juz ze 3kg i widac po mnie. W pierwszej ciąży 12kg książkowo a teraz to czuje że bedzie masakra, mam tylko 159 wzrostu to bede gruba kulką, a trudno jak nie jem to od razu mi niedobrze i gorzej wiec jem ciagle cos. Sunshine mój dzidziuś tez ma serduszko jak bedziesz odznaczać to pamiętaj o mnie a 28marca mam usg w szpitalu do tego czasu to juz bedzie duży bobas do oglądania.

sunshine03 lubi tę wiadomość

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • emikey Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Na ból głowy pomaga też picie rumianku. Witamina A w ciąży jest niewskazana. Ja biorę witaminy każda w osobnej kapsułce bo od ciążowych sie gorzej czuje, biorę kwas foliowy, d3, c1000, b12 bo od 3 lat nie jem mięsa, i jeszcze jedna kapsułkę w ktorej jest mix wapń/magnez/cynk. Przytyłam juz ze 3kg i widac po mnie. W pierwszej ciąży 12kg książkowo a teraz to czuje że bedzie masakra, mam tylko 159 wzrostu to bede gruba kulką, a trudno jak nie jem to od razu mi niedobrze i gorzej wiec jem ciagle cos. Sunshine mój dzidziuś tez ma serduszko jak bedziesz odznaczać to pamiętaj o mnie a 28marca mam usg w szpitalu do tego czasu to juz bedzie duży bobas do oglądania.
    To jak ja. 3,5 na plusie. Ale ja mam 176cm wzrostu. Ale już widzę po ubraniach. Z synem 12kg w ostatnich 3m. Wyszłam ze szpitala z 4kg na plusie.

A może to nasze brytyjskie żarcie??? :D

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co oprócz kwasu foliowego nic nie lykam. U mnie +1kg ale wyciągam slodkie jak szalona . W pierwszej ciąży to chudłam na początku bo rzygalam dalej niż widziałam i generalnie przez całą ciążę było +3kg - z tym że urodziłam w 32tyg więc 2 ostatnie miesiące kiedy tyje się najbardziej mnie minęły. 6tyg pi ciąży miałam -10kg od dnia porodu, generalnie ważylam 5kg mniej niż starowalam, a teraz czarno to widzę... nie mogę się opamietac , codziennie musi być min. 1-2 batony i lody. No dziś z wielkim trudem ale dałam radę bez słodkiego - w moim wypadku środa popielcowa i post powinien być teraz codziennie ☺

Generalnie chciałabym się zmieścić w 10kg ale jak tak dalej pójdzie to będzie ciężko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 22:22

ManiaM lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    To jak ja. 3,5 na plusie. Ale ja mam 176cm wzrostu. Ale już widzę po ubraniach. Z synem 12kg w ostatnich 3m. Wyszłam ze szpitala z 4kg na plusie.

A może to nasze brytyjskie żarcie??? :D

Na bank to żarcie brytyjskie ;) wiesz jak ja się uplakalam że nie mam polskiego pączka na tłusty czwartek :D mąż mi się poświecił i po 12h pracy pojechał do polskiego sklepu a te mendy miały takie obrzydliwie pączki, że gorsze niż szkockie, dramt był :) zazdroszczę Ci że bylas w kraju i wam wszystkim że tam mieszkacie tu jest tak smutno ciągle zimno i deszcz. A powiedz mi emikey czy ty leciałaś ostatnio czy samochodem?

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Na bank to żarcie brytyjskie ;) wiesz jak ja się uplakalam że nie mam polskiego pączka na tłusty czwartek :D mąż mi się poświecił i po 12h pracy pojechał do polskiego sklepu a te mendy miały takie obrzydliwie pączki, że gorsze niż szkockie, dramt był :) zazdroszczę Ci że bylas w kraju i wam wszystkim że tam mieszkacie tu jest tak smutno ciągle zimno i deszcz. A powiedz mi emikey czy ty leciałaś ostatnio czy samochodem?
    Ja latam z Luton do Wawy. Zawsze.

Paczki miałam. Nawet dwa. I gniazdko i ptysia. Cudowna słodycz. Ale w sobotę już wracam i znów brytyjski icing tylko :P

U nas w południowo wschodniej Anglii pogoda ładna. Słońce i temp do 19'C. Ale wiem, że w Szkocji gorzej. Mieliśmy się tam do was wybrać na Wielkanoc ale zmieniliśmy na Kornwalie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 22:33

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, środa popielcowa - nie ma rady na zachcianki u mnie dziś cheesburger i frytki z mcdonalds.... masakra. U mnie dziwne, zawsze ciągnęło mnie do słodkiego aż do takiego stopnia że musiałam ograniczyć do 1 raz w tyg bo inaczej był szał. Teraz mogłyby nie istnieć słodycze, rzadko mam ochotę + na kwaśne też jakoś mnie nie bierze. Najważniejsze że jest żółty ser i keczup haha :)

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kotecki Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no Ty poszalałas z rarytasami, cudownie :) ja tylko marzę. W Aberdeen jest ciagle zimno i pizga wiatrem.

• Jupik Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym kwasem foliowym przed zajściem wszystko fajnie-jak człowiek się stara. Też brałam dluuugo przed przy 1 ciąży. Przy tej zaczęłam brać jak się zorientowałam, że zaszłam, bo była to niespodzianka. Na szczęście ciąża jest młodsza niż z okresu, więc chociaż tyle, że zaczęłam brać wcześniej niż jakby wszystko było terminowo. Mam nadzieję, że wystarczy.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotecki wrote:
    Nie no Ty poszalałas z rarytasami, cudownie :) ja tylko marzę. W Aberdeen jest ciagle zimno i pizga wiatrem.
    A to wy tam daleko na górze. Pociesz się, że te z NI maja jeszcze gorzej :P my w Oxfordzie nie narzekamy. Wiosną przyszła wcześnie. Jeden dzień był śnieg. A ostatnie lato upalne. Jesień niedeszczowa. Normalnie jak nie anglia :D

Kotecki lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie waga stoi póki co, chociaż jem, jak opętana. O wiele więcej niż normalnie :)

Kiniorek moim zdaniem na wesele nie pasuje za bardzo tunika+spodnie. Sukienka jest ok, ale czarna na wesele to jednak tak średnio. Może poszperaj w szafie, znajdziesz coś bardziej odpowiedniego?

A z witamin biorę doppelherz mama aktiv premium. Mają wszystko co zaleca teraz ptg. Czasem się jednak po nich odbija rybą, bo mają dha z oleju rybiego, więc jakoś super chętnie ich nie biorę :/

• nuśka91 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek na ból głowy któraś dziewczyna pisała, że smarowanie amolem pomaga :)

A ja miałam -1,5kg na minusie, teraz prawie już wróciło.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przybylo 3 kg juz...wzrost 158 a waga wyjsciowa 41kg, wiec na razie nie ma tragedii.

Co do witamin - na poczatku bralam jakies zakupione w rossmannie i po nich mnie mulilo. Tydzien temu maz mi kupil compositum mama dha i jest ok.

Zapomnialam ostatnio poprosic o wpis na wizyte 12.03....ale dopiero o g.21. Chyba zwariuje do tego czasu. Czy Wy tez odliczacie kazdy dzien do wizyty? Jej czy ten niepokoj kiedys minie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2019, 23:07

• Jupik Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dokonałam super odkrycia- nie brałam kwasu foliowego przed ciążą, ale przecież lykalam witaminy dla kobiet karmiących (i notabene w ciąży), może nie jakoś dzień w dzień ale brałam :-) co ma wisieć nie utonie :-P

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2019, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nanu7 wrote:
    Mi przybylo 3 kg juz...wzrost 158 a waga wyjsciowa 41kg, wiec na razie nie ma tragedii.

Co do witamin - na poczatku bralam jakies zakupione w rossmannie i po nich mnie mulilo. Tydzien temu maz mi kupil compositum mama dha i jest ok.

Zapomnialam ostatnio poprosic o wpis na wizyte 12.03....ale dopiero o g.21. Chyba zwariuje do tego czasu. Czy Wy tez odliczacie kazdy dzien do wizyty? Jej czy ten niepokoj kiedys minie?

myślę, że każda przebiera nogami do wizyty :) ja wykreślam dni w kalendarzu i czasem to mam wrażenie, że modlę się do tego kalendarza, żeby czas przyspieszył i już był 2 trymestr :D

może w drugim trymestrze trochę odetchniemy i mniej nerwów będzie :)

Nanu7, ManiaM lubią tę wiadomość

• emikey Autorytet

Wysłany: 6 marca 2019, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam czasu zbytnio myśleć ani o wizytach ani o ciąży. Syn zajmuje mi większość uwagi i myśli. Dlatego chyba czas mi tak szybko leci. Już 1/4 ciąży za mną. Z synem ciągle myślałam liczyłam dni i ciąża ciągnęła się jak flaki z olejem.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co robić jeśli pojawia się biegunka? Jest normalnym objawem w ciąży czy raczej zwiastuje coś niedobrego?

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zonaboba wrote:
    Dziś byłam na wizycie ;) i strasznie się ciesze jest dzidzia 7mm, tętno 120 <3 kolejna wizytę mam 9.04 proszę jeśli można wpiszcie mnie na listę bo wcześniej się bałam, ale jak już jest serduszko to już z górki :)
    Termin porodu niby 26.10 tak tu doczytałam. :)
    Lekarz nie mówił nic o tętnie? Bo ja głupia zamiast czekać spokojnie do wizyty u swojej gin do 16.03, to polecialam na usg wczoraj i usłyszałam że na ten moment serce bije za słabo- było 119. Lekarz stwierdził że powinno być już ok 130/min. Niedość że miał kiepski sprzęt który się co chwilę zacinal , na zdjęciach same plamy, to jeszcze mnie przestraszył takim tekstem. Kazał powtórzyć usg za 2 tyg . Teraz się będę stresować do 16.03. Podkusilo mnie zamiast siedzieć w domu.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co pamiętam to norma chyba od 110 do 150 nawet 160.

Z zabobonow to ponoć u chłopców bije wolniej a u dziewczynek szybciej.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Dziewczyny co robić jeśli pojawia się biegunka? Jest normalnym objawem w ciąży czy raczej zwiastuje coś niedobrego?
    Nic nie zwiastuje :p spokojnie ;) ja zaliczyłam rota i szpital przez to i było ok.

2017 #1
    2019 #2
    :D
‹‹ 184 185 186 187 188 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ