X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 00:18

mia4444 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Moja kuzynka z prenatalnych miała termin na 8 sierpnia, w piątek miała połówkowe i jej powiedział że termin na 15 sierpnia :) nie wiem od czego to zależy
    pewnie zależy od lekarza :D

wiem, że mamaginekolog kiedyś pisała na blogu, że to jest bardzo ważne, żeby termin porodu z USG był określony najpóźniej na prenatalnych pierwszego trymestru, bo tylko wtedy dzieci rosną w tym samym tempie i dany crl odpowiada konkretnej ilości tygodni i dni, a potem to się rozjeżdża, dzieci rosną różnie i powoduje to błędy w określeniu terminu porodu. Stąd zdarza się, że poród jest wywoływany za wcześnie/za późno, bo lekarz się sugerował złym terminem porodu np. z 20 tygodnia.

wiktoriaa, moni05 lubią tę wiadomość

• mia4444 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Mia4444, prosze:
    https://allegro.pl/oferta/detektor-tetna-plodu-doppler-h5-zel-oslonki-7442699034?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
    Dziękuję;*;*;*.

brunetka91 lubi tę wiadomość

74diwn15bdy1nj9o.png ❤❤❤.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym również na prenatalnych badaniach ginekolog mi mówiła, że jeśli różnica między terminem z om i usg to kilka dni to terminu porodu z om się nie zmienia :)

bo u mnie też by było do przodu o 4 dni na tym usg genetycznym

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Moja kuzynka z prenatalnych miała termin na 8 sierpnia, w piątek miała połówkowe i jej powiedział że termin na 15 sierpnia :) nie wiem od czego to zależy
    Wiktoria , tak jak pisała Sunshine03- to wynika z tego że dziecko rośnie w różnym tempie- po usg genetycznym już terminu się nie zmienia, bo może np przez tydzień szybko rosnąć i przybierać, a później może przystopować. Także kuzynka niech się trzyma terminu z genetycznych .b

wiktoriaa, sunshine03 lubią tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam licze zawsze z OM. Pola byla ze stymulacji (długie cykle) i nie bylo pewne ile potrwa cykl itp.(pierwsza stymulacja). Termin wskazywal 24 a usg za kazdym razem 21 no i tak zaczęłam rodzic . A teraz miałam idealnie wymiary z terminem,teraz wyskoczyl do góry o 4 dni,ale nic nie zmieniam bo może byc przeciez błąd pomiaru też ;)

Kiniorek gratuluję kopniaka😀

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie jak mówi Sunshine, mi nie wywoływali co prawda porodu, ale wylądowalam o tydzień za szybko w szpitalu, właśnie przez to, że jeden lekarz uparł się, że termin później wyszedł wcześniejszy ;) córa była dość duża - 3570 jak się urodziła w 41+3 (już wg dobrego pomiaru, i tak jej się nie spieszyło :P), tak czy siak na oksytocynie...

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z Kinia z OM wychodził 2 kwietnia, a urodziłam 3. A z usg tych początkowych wychodziła, że jest większa, więc byłam pewna, że urodzę koniec marca.
    Teraz miałam w drugą stronę, z początkowych USG wychodzi, że będzie później niż termin, a termin mam w książeczce na 1.10. Ale zostaję już przy tym z OM, genet.niemal się z tym pokryło.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi sie rozjezdzal termin. I z mlodym mmialam termin na 14 a urodzilam 12 marzec. Ale dlugo mi nie chciala powiedziec i wpisac w ksiazeczke ;)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zawsze patrzą z om. Na USG każdy dzidziuś inaczej rośnie. Na genetycznym miałam termin 3kwietnia a z om na 29 marca. I od 29 marca już jeździłam na ktg do szpitala. Lepiej trzymać się tego z okresu a jak ktoś nie ma to ten najwcześniej z USG.

Segregator od mamy ginekolog zamówiłam w piątek a miałam w środę. Więc odliczając weekend 3 dni wysyłka.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no tak. Tyle ze ja nie mam om... Bo mialam po zabiegu w pazdzierniku. Stad u mnie tez kalejdoskop...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    No ja wstalan. W nocy o 3:30 z mezem uznalismy ze jestemy wyspani ale jednak sie udalo dalej zasnac :p a ile smiechu bylo. Jak stare dziadki o 22 idziemy spac ostatnio :D

Ja codziennie budzę się około 3 i nie mogę spać Tak z 3 godziny. Potem zasypiam po 6. Masakra. Bardzo uciążliwe to jest.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    A no tak. Tyle ze ja nie mam om... Bo mialam po zabiegu w pazdzierniku. Stad u mnie tez kalejdoskop...
    to tym bardziej powinnaś zostać przy terminie z wcześniejszych usg lub z prenatalnych :)

jakby dziecko było na dalszym etapie mniejsze/większe to przecież nikt terminu nie zmienia tylko to znaczy, że jest dziecko duże albo małe :) nikt dziecku z hipotrofią nie wydłuży terminu porodu do 46 tygodnia np. :D

pOla34 lubi tę wiadomość

• Kasiulina Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    Ja codziennie budzę się około 3 i nie mogę spać Tak z 3 godziny. Potem zasypiam po 6. Masakra. Bardzo uciążliwe to jest.
    Ja tak miałam W pierwszej ciąży.. kwestia przyzwyczajenia :D
    A co do terminów. W pierwszej ciąży na pierwszej wizycie z 8 tygodnia zrobił mi się 6. Mała była mniejsza.
    I miałam termin na 12lipca. Urodziłam 19 lipca po oxytocynie,bo nic innego nie działało( 4 masaże szybko miałam I nikomu nie polecam ). Mała była w zielonych wodach.
    I wydaje mi się,że jakbyśmy trzymali się terminu z om to wody mogłyby być czyste.

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • Kasiulina Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer wrote:
    A co do terminów. W pierwszej ciąży na pierwszej wizycie z 8 tygodnia zrobił mi się 6. Mała była mniejsza.
    I miałam termin na 12lipca. Urodziłam 19 lipca po oxytocynie,bo nic innego nie działało( 4 masaże szybko miałam I nikomu nie polecam ). Mała była w zielonych wodach.
    I wydaje mi się,że jakbyśmy trzymali się terminu z om to wody mogłyby być czyste.

l22nuay3rw9afu96.png
    2nn3s65g9yfjqtl3.png
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn na L4. Jak macie wystawione zwolnienia - czy macie wpisane 1. Pacjent musi leżeć czy 2. Pacjent może chodzić. Ja już nie wyrabiam w pracy. szef mnie ciśnie że do września to spokojnie mogę pracować a ja marzę że od maja pójdę na zwolnienie

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek też miałam zabieg w październiku i okres miałam odrazu normalnie po krwawieniu 3 tyg od zabiegu. To trzeba patrzeć na USG takie najwcześniejsze. Zawsze lepiej pojechać na ktg parę razy i mieć badania.

Melduję wizytę. Bobas zdrowy. Z lekarzem postanowiliśmy nie strzelać w płeć. Mamy 1 dzień starsza ciążę więc termin bez zmian. Dzidziol ma 6.5 cm. I się wierzgał jak koń . Lekarz nie mógł go zbadać dobrze bo się kręcił. :)

Dominika32, Kiniorek91, moni05, mia4444, Spirit, Cabrera, nuśka91 lubią tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulina wrote:

Proszę powiedz ze to szybko minęło :)

Ja mam w karcie ciąży wpisany termin z usg ( różni się od OM o dwa dni) ale jest tam miejsce na wpisanie obu terminów.
    Nie wiem dlaczego ale mi wisiała jeden. I wcześniej na badaniach mówiła ze z wpisaniem terminu porodu wstrzymamy się do genetycznych bo wtedy najdokładniej wychodzi. I wg moich obliczeń to faktycznie wyszło co do dnia.

• japonka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia, jaki piękny dzidziol w 3D!!! Nie wiedziałam że na tym etapie już można podejrzeć tak ❤️ a detektor ja kupiłam na Angelsounds.pl ale jeszcze się nie odważyłam próbować bo się boję że za wcześnie i będę zestresowana... Do kolejnej wizyty 6 dni to jakoś wytrzymam pewnie.
    Różnica z USG i OM wychodzi mi na razie cały czas 2 dni (dzidek jest młodszy 3 dni tak naprawdę)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 19:37

mia4444 lubi tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju :( wlasnie skonczylam ogladac film "w blasku nocy" i sie poplakalam :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 332 333 334 335 336 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ