Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyManiaM wrote:Podłączam się do pytania
https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/
Ja mam wydruk z polowkowych na 2 strony a4
Polecam jeszcze rekomendacje ptg odnośnie usg w ciąży o przebiegu prawidłowymwszystko wyszczególnione, co powinno być na usg połówkowym sprawdzone
http://www.usgptg.pl/index.php/118-materiay-edukacyjne/rekomendacje-sekcji-ultrasonografii-ptg.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 21:16
Karooo93, ManiaM, Dominika32 lubią tę wiadomość
-
sunshine03 wrote:https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/
Ja mam wydruk z polowkowych na 2 strony a4
Polecam jeszcze rekomendacje ptg odnośnie usg w ciąży o przebiegu prawidłowymwszystko wyszczególnione, co powinno być na usg połówkowym sprawdzone
http://www.usgptg.pl/index.php/118-materiay-edukacyjne/rekomendacje-sekcji-ultrasonografii-ptg.html
I dosłownie wszystko to co mama ginekolog opisała,masz wymienione na kartce? -
nick nieaktualnypukola wrote:I dosłownie wszystko to co mama ginekolog opisała,masz wymienione na kartce?
właściwie to jest więcej tego, bo później jeszcze siedziałam w domu i sprawdzałam, co tam jest na tej liście, chociaż tez na bieżąco lekarka mi mówiła, co mierzy
-
sunshine03 wrote:Tak
właściwie to jest więcej tego, bo później jeszcze siedziałam w domu i sprawdzałam, co tam jest na tej liście, chociaż tez na bieżąco lekarka mi mówiła, co mierzy
O kurcze, to pójdę jeszcze do jakiegoś lekarza. Szkoda tylko,że do tych najlepszych specjalistów nie ma terminów na dniach. Moja pani doktor dała mi na koniec wizyty jedną małą karteczkę dołączoną do usg,w sumie taką jak zwykle. W trakcie sprawdzała niby główkę,kończyny,brzuszek,serce, nerki (które są w normie, ale będzie je obserwować). Nie sprawdziła np móżdżku bo stwierdziła,że nie miała dojścia przez ułożenie malucha. Powiedziała,że sprawdzimy na kolejnej wizycie, która jest dopiero za 4 tygodnie i nie wiem właśnie czy to nie za późno? Przecież te połówkowe robi się do 22t6d, a ja wtedy będę już w 25tygodniu. -
pukola wrote:O kurcze, to pójdę jeszcze do jakiegoś lekarza. Szkoda tylko,że do tych najlepszych specjalistów nie ma terminów na dniach. Moja pani doktor dała mi na koniec wizyty jedną małą karteczkę dołączoną do usg,w sumie taką jak zwykle. W trakcie sprawdzała niby główkę,kończyny,brzuszek,serce, nerki (które są w normie, ale będzie je obserwować). Nie sprawdziła np móżdżku bo stwierdziła,że nie miała dojścia przez ułożenie malucha. Powiedziała,że sprawdzimy na kolejnej wizycie, która jest dopiero za 4 tygodnie i nie wiem właśnie czy to nie za późno? Przecież te połówkowe robi się do 22t6d, a ja wtedy będę już w 25tygodniu.
możesz je spokojnie zrobić w 25t, dziecko będzie większe i będzie lepszy dostęp do niego.
Paulina -
nick nieaktualnyPukola mnie lekarka nie wypuściła dopóki wszystkiego nie sprawdziła. Byłam na wizycie ponad godzinę łącznie, bo w trakcie miałam przerwę na spacer i coś słodkiego, żeby mały się obrócił. Usg miałam i przez brzuch, i dopochwowo, bo niektóre rzeczy tylko tak się dało pomierzyć przez to, że mały uparciuch się obracał, ale nie tak, jak akurat było potrzebne
-
paulina2811 wrote:Owszem połówkowe robi się do 22t6d ale ze względów prawnych
możesz je spokojnie zrobić w 25t, dziecko będzie większe i będzie lepszy dostęp do niego.
Domyśliłam się,że chodzi o kwestie prawne,ale jednak po coś to jest. Na chwilę obecną jestem pewna,że mimo wszystko urodziłabym dzieciątko, ale życie to wszystko weryfikuje. Z jakiegoś powodu ten termin jest ustalony, kobieta ma mieć wybór. Wiem,że to może drastycznie brzmi, ale podejrzewam,że każda z nas zastanawiałaby się gdyby okazało się,że dzieciątko jest np. tzn warzywkiem.. -
nick nieaktualnyPukola w 25tygodniu nadal można wszystko sprawdzić. Potem na usg 3 trymestru też się sprawdza sporo tych samych rzeczy, jeśli nie wszystkie
Prawnie po prostu do 22 tygodnia powinno być ocenione wszystko w kontekście wad wrodzonych, bo jakoś do tego czasu można terminować ciążę. Także gdyby się okazało na późniejszym etapie, że dziecko jest chore, a lekarz na połówkowym czegoś nie sprawdził w ogóle to byłoby to pewnie uznane jako błąd
-
U mnie będzie dalej przeprawa z infekcja... Poczekam do wizyty bo tragedii nie ma ale widzę że śluz jest nie taki jak powinien. Bardziej kremowy... Nic nie swędzi ale myślę że to kwestia czasu... Na razie smaruje clotrimazolem.
Mam postanowienie że od jutra więcej pije wody... Muszę bo już czuję że mam wargi suche i popękane. Więc wiem że jest stanowczo za mało organizm nawodniony...
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9c2a9631f911.jpg
Cześć ☺️ U nas po połówkowych wszystko w jak najlepszym porządku 😊 Kubuś waży 430g i jak widać kocha zdjęcia 😂🙈 chyba już wie, że ma matkę fotografa 😉 Poza tym jest bardzo ruchliwym dzidziusiem, cały czas się wierci. Na badaniach fikał do góry nogami 😃japonka, przedszkolanka:), wiktoriaa, moni05, Kookosowa, _nova, kasia1518, emikey, Jupik, brunetka91, Cabrera, KasiaP, Aguuula;2525, Kasiulina, Kotecki, Karooo93, Dominika32, Irka, mia4444 lubią tę wiadomość
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e31ea4fec66c.jpg Chwale się będzie 5 chłopak. Dzisiaj jesteśmy po polowkowym mały ma się dobrze prawie waży 400g. Termin nadal na 4 października
moni05, Kookosowa, _nova, kasia1518, emikey, Jupik, brunetka91, Cabrera, Aguuula;2525, Kasiulina, Kotecki, Karooo93, nuśka91, Dominika32, japonka, Irka, mia4444 lubią tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Sami przystojni mężczyźni
super. 😘❤️
A ja się martwię... drugi dzień boli mnie lewa pierś. Zreszta jest napuchnięta, większa niż prawa, brodawka tez się powiększyła, jest bardziej napięta i żylasta. Rozumiem, ze piersi przygotowują się do laktacji... ale jedna?! To normalne?Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Jupik wrote:Kasia, lepiej sprawdzić, nie bez powodu zalecają ciążę po cc w jakimś tam odstępie czasu, chodzi właśnie o to, żeby tam się wszystko porządnie zabliźniło (nie tylko to co widać gołym okiem), a Ty nie dość, że w ciąży, to jeszcze obciążona córeczką. W tym przypadku lepiej dmuchać na zimne.
Kiniorek, na wesele łososiowa. Czarna mi sie z pogrzebem kojarzy, więc zostaw na inną okazję. W łososiowej też Ci dobrze,a taka weselna
Dreamer, KKaaarrr czy któraś pisała kiedyś, że jeszcze łożysko w trakcie ciąży się podnosi, więc nie ma co panikować. Przy niskim położeniu pewnie trzeba bardziej na siebie uważać i tyle, a czy jest przodujące (zakrywa ujście szyjki) to Ci lekarz powinien powiedzieć, skoro nie powiedział, to może jest tylko nisko. Jak jest przodujące w późniejszym etapie ciąży to zostaje cc. Jak jest nisko a nie przoduje to tylko trzeba bardziej kontrolować.
Umówiłam się na czwartek na usg. Niestety nie do mojej gin bo u niej termin to za miesiąc, ale do dr u którego robię usg w Luxmedzie- powiem żeby sprawdził blizne czy tam wszystko ok i się nic nie rozchodzi i czy z szyjka wszystko ok. Podejrzewam że może chcieć połówkowe robić ale powiem żeby nie robił bo i tak mam już u niego wizytę na 5 czerwca zarezerwowana i będzie to akurat 20tc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2019, 23:14
Jupik lubi tę wiadomość
kasia1518
-
Kiniorek ile pijesz dziennie wody? Może przypomnienie w telefonie co godzinę albo kartki na szafkach. Żebys ciągle podpijala.
Moni ostatnio bolała mnie jedna pierś. Musiałam ją wymasować. I z niej poleciała mi siara. Tak jakby masaż pomogl przepchnąć kanaliki i poleciało. Od tamtej pory nie boli. Może okład zrób
Ale super chłopakinadal przewage mają. Gratulacje dziewczyny
moni05 lubi tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Kokosowa, dzięki za rady! Tylko zimny czy ciepły? Fakt, ze po pierwszym poradzie miałam karmienie od razu w ciągu skin to skin, ale nie czułam wcale takich rzeczy. Wiec totalnie jestem zielona 🤷🏻♀️Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
moni05 wrote:Kokosowa, dzięki za rady! Tylko zimny czy ciepły? Fakt, ze po pierwszym poradzie miałam karmienie od razu w ciągu skin to skin, ale nie czułam wcale takich rzeczy. Wiec totalnie jestem zielona 🤷🏻♀️
Ja nie Kokosowa, ale wedle mojej wiedzy (i doświadczenia z karmień, zastojów itp.) najlepiej masować pod prysznicem strumieniem ciepłej wody.moni05, Kookosowa lubią tę wiadomość