X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • KasiaP Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wiktor! :)
    Wiecie co jak dobrze o ludzkiej porze do domu wyjść <3 tyle czasu, tyle możliwości :D chyba na jakieś zakupy wyskoczę :D

moni05, adella1 lubią tę wiadomość

• Kotecki Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :* planowy lot jest jest w sobote trzymajcie kciuki za nas aby wszystko było ok, Kkkaaarr Tobie dzięki za linka kilka stron wstecz do tych naczyń wędrujących bo to bardzo wazny temat w pl będę miała możliwość to zbadać też od razu.
    Młody był dziś bardzo fotogeniczny chyba przez to że śniadanie mu bardzo smakowało ;) miałam to usg rano. Jutro czeka mnie duzo wzruszeń bo mój12latek kończy tu jutro podstawówkę i te zakończenia to tu robie takie typowe wyciskacze łez wrzucają zdjecia tych dzieci jak były małe przez te lata nauki od początku jest taka muzyka itd ze normalnie nawet jak nie twoje dziecko kończy szkole to sie wzruszasz a co dopiero ja teraz z tymi hormonami rozchwianymi :D

KasiaP, kkkaaarrr lubią tę wiadomość

07c53323878e7dd225406f978b2fcede.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmobilizowalam się dzisiaj i zrobiłam listę rzeczy aptecznych na stronie doz.
    I mimo że mam sporo ubranek dla malucha, kusi mnie by mu coś kupić 😊
    A jutro idę do koleżanki, może będzie miała sukienkę do pozyczenia.

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki termometr? Kurde sama nie wiem czy zwykły? Ale jak takim zwykłym mierzyć? Te 8lat temu to mierzyłam w pupie. Plus taki że przy kółkach młody miał popuszczenie bączków. A nie wiem czy teraz ten sposób będzie ok. Chciałam kupić elektroniczny. Ale też tyle opinii jest, że nie są miarodajne...
    Na liście zostalo mi kupić: termometr, asept, chusteczki mokre i termoforek z pestami. Dla mnie zostanie biustonosze do karmienia kupic.

Koszule dwie mam. Mam też szlafrok z czasu jak z młodym byłam po porodzie.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy microlife, służy nam kilka lat już. A uzywalismy różnych. No nie da się ukryć że ten elektroniczny jest chyba najszybszy w użyciu, a czy miarodajny...
    Asept to ten sam środek co octenisept?

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy microlife nc 150 i jest super. On jest czołowo skroniowy ale ja używam tylko na czole i wtedy się zgadza. Bo na skroni są żyły i zawsze będzie cieplej.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • emikey Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey hey. Nie było mnie tu parę dni i jeszcze pare nie będzie. Zaczęła zbierać mi się woda... Jednym z miejsc są oczy. Ponoć to normalne i u większości ciężarnych nie daje to znaku jednak u mnie ta woda chciała znaleźć ujście i znalazła najsłabszy punkt, czyli stara ranę na oku która teraz się otworzyła. Muszę ograniczyć używanie wyświetlaczy, telefonu TV, komputera, nosić okulary przeciwsłoneczne na dworzu i zakraplac Krople. Ten lilowy kolor wali po oczach więc jeszcze pewnie parę dni sobie odpocznę od belly.nie dam rady nadrobić wybaczcie. Mam nadzieję że u wszystkich same dobre wieści

Wpadlam napisać jeszcze, że dziś miałam usg 27+6 i mały waży już 1300g :)

Kookosowa, moni05, KasiaP, brunetka91, japonka, przedszkolanka:), Zimri, kasia1518 lubią tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, moja córka to Kinga i to baran, żyć nie umierać ;-P

Kkkaaarr- zgadzam się w 100%, wszystko zależy od tego jaką ma się pracę. U mnie zero liczenia się z pracownikiem. Nie ważne czy w ciąży, czy z małym dzieckiem, wyeksploatuja się do cna, i to w warunkach stresu i braku szacunku. Koleżanka wróciła po macierzyńskim na 4/5 etatu, pracuje więcej niż na etacie, bo w kółko trzepie nadgodziny- polityka taka, że ktoś odchodzi to zamiast przyjąć kogoś na to miejsce dają robotę reszcie zespołu. No i tak się porobiło, że dziewczyny nie mają kiedy iść na urlop, nadgodziny lecą, a koleżanka złożyła właśnie wypowiedzenie, bo jej młodsza córka z braku mamy zaczęła podsikiwac.. tak więc ten tego, zgadzam się że od samego siedzenia z dzieckiem w domu można fioła dostać, ale do takich warunków mi się nie spieszy. Przypuszczalnie jak wrócę od razu zmienię robotę, a teraz nie było opcji, żeby w ten młyn się pchać, dzieci ważniejsze.

Ja mam przewijak Klupś i dla mnie i moich pleców to zbawienie, mam 174 cm i nie wyobrażam sobie przewijać na łóżku. Tzn.teraz z braku wyjścia to robię, żeby jej już nie dźwigać podsadzajac wyżej, ale długo byłyśmy na przewijaku. Podobnie wanienka na stojaku, super sprawa. Teraz kąpie się w baseniku (nie mamy wanny), który stoi na podłodze i to mordega, na szczęście mąż się wygina nie ja, chyba, że go nie ma. Wanienka na stojaku super sprawa, szczególnie przy noworodku, nie trzeba kombinować z kleczeniem, pochyleniem się itd.jednoczesnie uważając na dziecko. Więc przemyślcie.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    A jaki termometr? Kurde sama nie wiem czy zwykły? Ale jak takim zwykłym mierzyć? Te 8lat temu to mierzyłam w pupie. Plus taki że przy kółkach młody miał popuszczenie bączków. A nie wiem czy teraz ten sposób będzie ok. Chciałam kupić elektroniczny. Ale też tyle opinii jest, że nie są miarodajne...
    Na liście zostalo mi kupić: termometr, asept, chusteczki mokre i termoforek z pestami. Dla mnie zostanie biustonosze do karmienia kupic.

Koszule dwie mam. Mam też szlafrok z czasu jak z młodym byłam po porodzie.
    Pediatrzy zalecają termometr do uszka.
    I ja taki planuję kupić, pewnie brauna, ale jeszcze będę szukać :)

• Jupik Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam term.bezdotykowy i giętki do tyłka. Bezdotykowym sprawdzam ogólnie, czy ma temp.ale jak już ma gorączkę przechodzę na ten do tyłka, bo dokładniejszy, a ten bezdotykowy pokazuje duże rozbieżności, np.38.8, z za chwilę 39,5.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Sarra:-) u moich dziewczyn jest dokladnie 1.5 roznicy nie wiem czy u ciebie nie bedzie troche mniejsza.jest to okres ktory trzeba przetrwac:-) ja starszą jak miala 2 lata posylalam na 4 godz do żlobka prywatnego i to mi duzo ulatwilo
    Wozek mialam taki jeden za drugim wiec mogl byc pojedynczy i dla dwojki. Czesto jedną wozilam a drugą w chuscie mialam. Moj maz jest marynarzem wiec wszystko bylo na mojej glowie a tesciowie i rodzice zagranica. Ale przetrwałam. Ale teraz jest raaaaj. Normalnie są najlepszymi.kolezankami. wszyztkim mowie ze mala roznica wieku to ogromne szczescie. Fajnie sie zaczyna jak mlodsze ma blisko 2 lat wtedy swiadomie siw razem.bawia. co do ciązy to nie wymagaj od siebie duzo. Mały jeat mały. Ciesz sie ze mąz duzo przy mlodym robi. Bedzie dobrze.

Jupik, kasia1518 lubią tę wiadomość

• Jupik Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe, u mnie będzie równo półtora roku różnicy, Twój post podtrzymuje na duchu :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:)
    Dziś po wizycie u alergolog (alergię mam już prawie 19 lat) okazało się że mam lekką astmę... super. Ciekawe jak dam radę przy porodzie.
    Zapisałam się do szkoły rodzenia, w sobotę mam pierwsze zajęcia:)
    I pytanko (muszę was pomeczyc bo nie była bym sobą haha) : jakiej firmy kupujecie te wszystkie poporodowe rzeczy typu podkłady podpaski wkładki itp ?

oar843r8hxms7jm7.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Dziś po wizycie u alergolog (alergię mam już prawie 19 lat) okazało się że mam lekką astmę... super. Ciekawe jak dam radę przy porodzie.
    I pytanko (muszę was pomeczyc bo nie była bym sobą haha) : jakiej firmy kupujecie te wszystkie poporodowe rzeczy typu podkłady podpaski wkładki itp ?

Podkłady do majtek z Bella a podkłady na łóżko biorę od dziecka. Akurat dostałam takie duże 90/60 z Bella happy. Podpaski na mniejsze krwawienie zwykle Rossmanie bo nie mają perfum i kolorów. A wkładki laktacyjne kupię po porodzie jak wogole będę karmić.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik ja jestem koziorożec :D więc też przekichane :D

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://allegro.pl/oferta/pieluszki-pampers-1-2-mini-newborn-168-sztuk-8270647519?item=827064751
    Dziewczyny na FB jest link do promocji na pampersy.Cena całkiem dobra,czytałam kilka komentarzy o sprzedawcy jest kilka negatywnych ale mają sporą sprzedaż i reszta pozytywna.Jak by któraś chciała skorzystać🙃

sunshine03 lubi tę wiadomość

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Mam term.bezdotykowy i giętki do tyłka. Bezdotykowym sprawdzam ogólnie, czy ma temp.ale jak już ma gorączkę przechodzę na ten do tyłka, bo dokładniejszy, a ten bezdotykowy pokazuje duże rozbieżności, np.38.8, z za chwilę 39,5.

A ten do pupy możesz jakiś konkretny polecić? Czytam właśnie o szklanych bezrtęciowych i już nie wiem.

Kinga- spore opakowanie, nie wiem czy warto na początek kupować tak duże ze względu na uczulenie. No chyba że ma się je komu oddać ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2019, 18:52

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:

Ja podkłady poporodowe wzięłam bella (bo najpopularniejsze), canpol (bo mają dobre opinie) i baby ono. Wiem, że pewnie za dużo ale jak jedne się nie sprawdzą to może inne. Nie pamiętam kiedy używałam zwykłej podpaski (tylko tampony), a tu trzeba sobie wręcz pampersa założyć :/
    Co do podkładów na łóżko czy do przewijania to wydaje mi się, że firma nie ma znaczenia - ważne żeby były foliowane od spodu i nie za cienkie żeby nic nie przeciekło gdzieś bokiem.Wzięłam wymiar 60x90

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia podziwiam za ten plan bycia 2021 😀 ja panowałam zaraz po porodzie byc 2017 (ona 2015) ale pózniej nam zeszlo ;p

Pukola ja mam wanienke z ikei i myliśmy w pokoiku plus obok zawsze przewijak ;) ogolnie stać bedzie na takiej wnęce w scianie jak poprzednio i tam mi się w dzien i w nocy fajnie przewijalo bo jak juz starsza to na kanapie czy podłodze ale w nocy noworodka tak to nie bardzo. A oczywiscie spuscic z oka i tak nie mozna i tak,wiec wszelkie chusteczki czy masci mialam obok pod ręka ;) Ogolnie polecam;)

Emikey gratuluje wizyty,waga piękna juz ;) a wody współczuję..

Co do imion to Pole i lutowe dzieci to też szaleje, dla ktorych sen jest zbędny ;pp ostrzegam zeby nie bylo :D

Kotecki super zdjecie wyszlo😊😍 kurcze,z tym lozyskiem to ciężko..nie doradzili nic na to? Chyba niezbyt jest co..

U mnie wszystko dobrze. Mały waży 932g.więc prawie kilogram😍 wody są ok, szyjka zeszła z 4 cm.na 3.2-3.5 ale lekarz powiedzial ze to taki etap ze juz będzie sie zmieniac. Najważniejsze ze zamknieta i twarda. Na zelazo mam tabletki, glukoze na kolejna wizyte,ale bez spiny bo jak sie nie uda to nic- nie przewiduje u mnie cukrzycy. Na bolesne twardnienia mam brac 2x no spe i magnez. No i najważniejsze-lozysko poszlo w góre 😍 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2019, 19:40

sunshine03, silent, ManiaM, wiktoriaa, ammarylis, Jupik, moni05, Kotecki, Karooo93, brunetka91, Zimri, Goemi, Kookosowa, KasiaP, kasia1518 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny. Czy mogę starazolin na wysuszone oczy? Kurde całe gałki mnie bolą jakbym piasek miała pod powiekami i ciągle mnie podrażnia :(

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 730 731 732 733 734 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ