Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeśli nosidło to Tula, ale to najlepiej jak dziecko już siedzi, albo mu do siedzenia bardzo niedaleko
niby są jakieś wkładki dla noworodków, ale ja planuje ponownie Tuli używać dopiero jak mała trochę podrośnie. Też zależy jak chcesz jej używać. Czym innym jest np. zniesienie po schodach do samochodu, całego noszenia 3 minuty, a czym innym dłuższy spacer.
-
eemmiilliiaa wrote:Nuska, możesz podzielić się linkiem lustra do auta? Też szukam dużego
https://allegro.pl/oferta/duze-lusterko-do-obserwacji-dziecka-w-samochodzie-8109739275?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
Tu masz link do aukcji z której kupiłam. Ma wymiar 19x29 cm, czyli prawie jak kartka A4, myślę że wystarczy. Z tego co patrzyłam to zazwyczaj inne lustra miały wymiary ok 15x21.moni05, eemmiilliiaa lubią tę wiadomość
-
Kkkaaarrr nie wiem ile czasu w ciągu dnia będę nosić, bo nie wiadomo czy dziecko w ogóle będzie to lubić ☺️
Chusta mnie nie przekonuje, bo chciałbym żeby mąż też tego używał, a jakoś nie widzę tego, żeby chciało mu się to wiązać itp. No i nie jest to też najtańsza rzecz, a jak mam kupić chuste na 3-4 miesiące i potem kupić nosidło to finansowo wychodzi fatalnie. -
nick nieaktualnyNuska dla niemowlaka tylko chusta. Nosidła dopiero, jak dziecko umie siedzieć. Wcześniej niestety może zaszkodzić
Oczywiście w reklamach nosideł piszą, że ergonomiczne i od urodzenia, ale jest to niestety bzdura.
Nie ma fizjoterapeuty, który by polecił nosidło dla niesiedzacego niemowlakaprzedszkolanka:), kalcia lubią tę wiadomość
-
Super, dzięki Nuśka za lusterko! 😘
Ja tez miałam chustowo-nosidełkiem dylemat... i ostatecznie wyszło ma to, że nic nie jest do końca dobre 😂🤷🏻♀️ Zatem ostatecznie zdecydowałam się na nosidło ergonomiczne, ale dopiero przy stabilności pleców młodego, wiec nie kupuje nic. Kupię za pół roku 😋
Póki co będzie wystarczająco lekki żeby nosić go bez niczego, tyle to się „przemęczenie”, bo mój komfort psychiczny ucierpi jeśli będę robiła coś nie wiedząc czy to jest do końca właściwe. Nie znam się, wiec odpuszczam. Chyba, że poznam się z dobrym chustowym doradcą... ale to takie gdybanie. Jeszcze nie wiem czy Remik w ogóle będzie chciał być noszony.
EDIT. Właśnie w temacie chusty stwierdziłam, ze lepiej tak odpuścić i poczekać, czy będzie potrzeba w ogóle (wtedy przyjdzie mi myśleć). Wole tak niż zamotać niewłaściwie (widzę mnóstwo kobiet na ulicach, te dzieci tak powyginane...) i zrobić krzywdę w ten sposób. Może panikuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2019, 17:09
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
nuśka91 wrote:A ja dzisiaj w szale zakupów. Zostały mi do kupienia rzeczy, które nie są konieczne potrzebne, ale chcę je mieć. Tak że boję się patrzeć na konto 😉
Wczoraj kupiłam ten monitor oddechu, a dziś elektroniczną nianię (tzn kamerkę na wifi bo taniej wychodzi, a funkcje ma taką samą), daszek do fotelika, bo się okazało że nie było go w komplecie, lustro do obserwowania dziecka w foteliku w aucie (szukałam jak największego) i karuzele do łóżeczka.
Chciałam drewnianą karuzele, ale są drogie więc po przeszukaniu całego internetu wybrałam pluszową. I to była naprawdę jedna z nielicznych które mi się podobały, zobaczcie:
Niecałe 60 zł.
Teraz patrzę jeszcze za tymi grzechotkami do wózka, ale kurcze dla mnie to wszystko jest brzydkie 😂 Chyba ostatecznie kupię taką zawieszke z tiny love (są takie zwierzątka np lisek, sarenka itp).
Zostało mi jeszcze nosidło, ale to jest grubszy temat ze względu na to, żeby nie zaszkodzić dziecku. Może macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Z tego co do tej pory czytałam to wychodzi na to, że nosidła ergonomiczne są najlepsze, ale chyba i tak nie można w nich nosić niemowlaków (że niby chusta lepsza). Jak orientujecie się w temacie to z chęcią poznam Wasze opinie ☺️
Ja mam chuste po corkach
A jak małe bedzie miało 10 kilo to przeżucimy się na Tulę.
Dużo koleżanek ma.i wszystkie chwaląmoni05 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do tego czy zaszkodzi, jak sie ponosi kilkanaście minut dziennie to mogę tylko powiedzieć, że w przypadku dzieci, które mają różne problemy z napięciem mięśniowym, bioderkami itd. to często w domu ćwiczenia zalecane przez fizjoterapeutów są po 5-10minut dziennie.
Skoro ćwiczenie po 5-10 minut dziennie pomaga wyjść z choroby, to zarówno 5-10 minut dziennie szkodliwych działań wystarczy, zeby zaszkodzicWiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2019, 17:09
kalcia lubi tę wiadomość
-
nuśka91 wrote:Kkkaaarrr nie wiem ile czasu w ciągu dnia będę nosić, bo nie wiadomo czy dziecko w ogóle będzie to lubić ☺️
Chusta mnie nie przekonuje, bo chciałbym żeby mąż też tego używał, a jakoś nie widzę tego, żeby chciało mu się to wiązać itp. No i nie jest to też najtańsza rzecz, a jak mam kupić chuste na 3-4 miesiące i potem kupić nosidło to finansowo wychodzi fatalnie..
Ale fajt wiązanie jest upierdliwe
Ale jak masz wprawe potem.to zJmuje ci to minutea:-) -
Ja tylko chcę trochę odczarować bardzo popularny mit "Tylko Tula"
długo się zastanawiałam, robiłam research i również świetne są Zaffiro n22. Konsultowane z fizjo. Porównałysmy z koleżanką jej Tulę i Zaffiro, naprawdę żadnych istotnych różnic. A różnica w cenie 200 zł. Dla mnie to jest fenomen dlaczego Tula aż tyle kosztuje, dużo w tym marketingu.
Ponadto, myślałam że będziemy korzystać z nosidła cały czas. W rzeczywistości po roku przestalismy praktycznie używać. Mój nawet niespecjalnie lubił w tym siedzieć, kiedy nauczył się chodzić. W sumie używane może z 10 razy. Moim zdaniem nie warto 5 stów na to wydać, ale to tylko moja skromna opinia
Tak czy siak, to tylko dla siedzących samodzielnie dzieci, tak jak pisała kkkaaarrr.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2019, 17:18
moni05 lubi tę wiadomość
-
Wyszłam od swojego ginekologa
Jak zwykle się uśmiałam bo to żartowniś taki.
On twierdzi że jego USG się kłóci z genetyka i czuję dysonans.
Mówię mu że ja tam w cuda nie wierzę.
A on mi mówi że wada musi być bardzo lekka albo niezauważalna bo patrząc po pomiarach i wszelkich podgladach to nic na to nie wskazuje.
Jedyne co mnie nie ucieszyło to to że on uznał że pewnie do następnej wizyty 10 nie wytrwam u pewnie za tydzień będą mnie już chcieli zatrzymać w szpitaluoby nie
kasia1518, przedszkolanka:), Jupik lubią tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Kookosowa, a może faktycznie jest tak, że to może mieć rożny przebieg? Od lekkiego po ciężki? Nie znam się, pierwszy raz słyszałam o niej od Ciebie. Jednak sadze, ze lekarz by Cię nie okłamywał. Jeśli mu ufasz to kolejny powód żeby się uspokoić jeszcze bardziej. Mam nadzieje, ze nie będziesz musiała iść do szpitala tak szybko. Ale co by nie było - dasz radę 😊😘Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Kookosowa, a powiedzieli Wam co dokładnie wychodzi z tej amniopunkcji, jakaś konkretna wada, trisomia? Może faktycznie to będzie coś niewielkiego... No i trzymam kciuki, żebyś dotrzymała jak najdłużej, chyba że z jakiegoś powodu lepsze dla Ciebie lub dziecka będzie szybsze rozwiązanie.
Ja czekam już na odbiór przez męża po wypisie. Miałam jakąś infekcję, leukocyty 20 000 prawie, CRP 10... dziś już 14 000 i 1,5. Pewnie w posiewach wyjdzie ale mnie tu już nie będzie. Teraz byle do 36-37 tygodnia.sunshine03, Cabrera lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymoni05 wrote:Kookosowa, a może faktycznie jest tak, że to może mieć rożny przebieg? Od lekkiego po ciężki? Nie znam się, pierwszy raz słyszałam o niej od Ciebie. Jednak sadze, ze lekarz by Cię nie okłamywał. Jeśli mu ufasz to kolejny powód żeby się uspokoić jeszcze bardziej. Mam nadzieje, ze nie będziesz musiała iść do szpitala tak szybko. Ale co by nie było - dasz radę 😊😘
moni05 lubi tę wiadomość
-
My mamy nosidlo z love&carry i jestem bardzo zadowolona. Zwłaszcza z wentylacji plecaków. Znam wiele osób które kupily tule no bo to tula i potem sprzedawały bo tańsze nosidla wcale nie były gorsze. A opinia o tuli padła trochę jak wprowadzili wiasiadla przodem. Chuste mamy z Little Munchkins. Myślę, że mój mały nie lubił jej przez Mój duży biust. Szczerze patrząc nawet w lustrze wydawało mi się, że przez cycki musi mu być niewygodnie. U męża potrafił dłużej wytrzymać ale i tak nie lubił. Nie warto na początek kupować tych super drogich chust i nosideł bo może się okazać, że dziecko nie lubi (a to wcale nie należy do rzadkości)
-
A co myślicie o nosidełkach Babybjorn? Dostałam takie od kuzynki i nie wiem czy w ogóle warto używać.
-
Japonka tak wyszła trisomia. Zespół Downa
Ale jak mój lekarz stwierdził że być może to translokacyjny bo nic poza tą dwunastnica nie daje obrazu tej wady. I ogólnie pogłaskał brzuch i mówi do niego że chłopie wyłaz zdrowy i że on w cuda wierzy bo już parę widział więc mnie tak rozbawił że humor lepszy odrazu.
No i uspokoił mnie że operacja nas czeka dwunastnicy na pewno ale tą wada serca jest bardzo łagodna i że nie powinna komplikować tej plastyki jelit.moni05, kasia1518, Jupik, kalcia lubią tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
nick nieaktualnyOlliiii wrote:A co myślicie o nosidełkach Babybjorn? Dostałam takie od kuzynki i nie wiem czy w ogóle warto używać.
-
Kookosowa wrote:Japonka tak wyszła trisomia. Zespół Downa
Ale jak mój lekarz stwierdził że być może to translokacyjny bo nic poza tą dwunastnica nie daje obrazu tej wady. I ogólnie pogłaskał brzuch i mówi do niego że chłopie wyłaz zdrowy i że on w cuda wierzy bo już parę widział więc mnie tak rozbawił że humor lepszy odrazu.
No i uspokoił mnie że operacja nas czeka dwunastnicy na pewno ale tą wada serca jest bardzo łagodna i że nie powinna komplikować tej plastyki jelit.
Dziewczyny czy wasze brzuchy też są rąk napięte? Ja już nie wiem czy moja mała tak się wypina czy to brzuch. Czuję już to od dłuższego czasu i mega się martwię. Mam też ból okresowy raz na jakiś czas. Wzięłam druga spazmoline i magnez.
Poza tym mega dużo mi przed lewa się w brzuchu. Czy też tak macie? Może to id Zelaza. Miesiąc temu robiłam badania na lamblie w Le nic nie wyszło mimo że u kotów stwierdzono. Już są po leczeniu.