WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • Agar88 Przyjaciółka

Wysłany: 4 września 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)
    Ja znów siedzę w pracy. Dziwnie mi - piję mleko i może od tego :(
    wczoraj 4 razy wymiotowałam - 2 razy jak jechaliśmy autem i 2 razy do kibla. Aż mnie z rzygania gardło bolało i głowa :(

f2w3hgqsv11g3nqc.png
  • betio Debiutantka

Wysłany: 4 września 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buba123 wrote:
    hej hej :) nie martw się wszystko będzie dobrze :) Który to tydz? O której masz badanie? Trzymam kciuki... daj znać koniecznie po

Hej. Badanie mam na 15 a tydzień 13 i 2 dzień. Dam znać po badaniach a teraz śmigam na rozpoczęcie roku z córką.

buba123 lubi tę wiadomość

• Marietta Autorytet

Wysłany: 4 września 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mair wrote:
    Każda z Was miała 2 wózki? Trzeba mieć dwa?

Ja mam jeden od samego początku, aż do teraz. Po urodzeniu do wózka wkładało się taką usztywnianą gondolkę, jak dziecko podrosło to gondolke się wyciąga i przedłuża wozek taką dopinką, a taki siedzący/ łażący - wyciąga się tą dopinkę i jest spacerówka zwykła :) używany kupiłam koło 200 zł, wrzucę link albo foto później.
    Biedni nie jesteśmy, ale wózki jednak tracą na wartości, nie widziałam sensu inwestowania, jak dobrze się prowadzi i jest bezpieczny, to tyle mi wystarczyło :)
    ona8788 wrote:
    30 marzec

to termin porodu? Rozumiem, że dopisac mam do listy na marzec? :)
    KasiaMarysiaaa wrote:
    Dziewczyny czy bardzo duży stres może zrobić coś złego dziecku ?
    Mieszkam z teściową od piątku jest afera bo powiedziała mężowi coś co jest niezgodne z prawda, zwalila winę na mnie gdzie była po jej stronie. Powiedziałam jej to bo nie dam się oczerniac.
    Wczoraj to już koszmar... rozmawiałam z moja mama o niej w zamkniętym pokoju, po prostu się zalilam a ona posłuchała wszystko i zaczęła wrzeszczeć na cały dom że nie bede jej obgadywac że zero szacunku, ona mnie trzyma u siebie 4 lata ( w tym czasie mąż chorował) a ja o tak o, że jestem taka i owaka, że tylko coś zrobię jej synkowi to będę miała ż nia doczynienia i ja popamietam itd itp... miałam zamknięty pokój więc nie weszła ale cała się trzeslam. Zalilam się tylko mamie a ona podsluchiwala teraz muszę się wyprowadzić szybko... boję się o dziecko.

Ale sytuacja :/ Spróbuj opanować nerwy, umówić się z teściową na rozmowę na wieczór- starsi ludzie, zwłaszcza matki naszych mężów są stronniczy ;) powiedz jej o tym, że hormony ciązowe wywołują u Ciebie różne emocje, potrzebujesz wsparcia, a nie stresowania, spróbuj może na początek- nawet jeśli się wyprowadzić jakoś załagodzić sytuację... Też miałam mocne spięcie z teściową w ciązy poprzedniej, na szczęście czekaliśmy już na odbiór mieszkania od dewelopera, więc miałam psychicznie więcej luzu. Ale była inna stresująca sytuacja, która siedziała mi w głowie całą ciąże- pożyczyłam pieniądze komuś znajomemu, kilka tysięcy złotych, które mieliśmy przeznaczyć na wykonczenie mieszkania między innymi- i ta osoba zniknęła, zwolniła się z pracy- a męzowi nie przyznałam się,że komuś pożyczyłam. Stres z nie z tej ziemii. Długotrwały stres. Dziecko urodziło się zdrowe, spokojne, nigdy w życiu nie przechodziło kolki. Będzie w porządku :)
    betio wrote:
    Hej dziewczyny. Podczytuje Was codziennie ale jakoś nie miałam odwagi pisać. Ale dziś mam badania genetyczne i proszę trzymajcie kciuki bo mega się stresuję.

Trzymamy kciuki! daj znać po badaniu :) na kiedy masz termin?

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dandelion wrote:
    ja znów tylko kubelek, nie ma lepszego siedziska bo dziecko nie lata na boki (takie przed roczkiem wiecznie sie obsuwaja na boki). joolz jest bajka, bo jest tak miekki i sunie sam, nie ma problemów z podbijaniem ani niczym, ja miapwm joolz day ale 2 to w sumie w większości kosmetyczne poprawki. wiem, bo teraz pracuję w tym sektorze :) cybexa strasznie nie polecam, miałam okazję testować i mam też przyjaciółkę z tym wozkiem - jest przepiękny, ale jest tak twardy i nieporeczny przy podbijaniu na chodnikach itp, ze można się umeczyc. ja kupiłbym joolz day 2 bo nie ma lepszego, ale ze względu na wagę decyduję się na bugaboo cameleon 3, bo muszę wózek wnosić na polpietro. za bugaboo przeważa też fakt że jest niski, a ja będę mieć ciekwskoego trzylatka w komplecie i chciałabym, aby miał bezposredni kontakt do rodzeństwa.

z doswiadczenia wiem, że warto mieć drugi wózek lekki na cieply sezon, szczególnie dla już biegajacego dziecka, po prostu jest poreczniej gdy dziecko już większość czasu idzie samo.

jeśli nigdy nie mialyscie doświadczenia z wózkami, kupcie na początek tylko używaną gondolę a pozniej jak poznacir swoje wymagania i dzidzia będzie gotowa, idzcie wybrać z dzieckiem już spacerowke bo niestety często te zrstawy 2w1 to jest kompletny niewypał.

bardzo polecam też wózki Baby Jogger, świetnie się składają. model City Premier to jedt mój hit, ale nie mogę go kupić ze względu na to ciągłe noszenie, jest trochę za ciężki.

Wiem o tej stabilności, pilnowałam dzieci co roku od skończenia 13 roku życia. Przerobiłam większość wózków. Ale z drugiej strony w kubełkach później jest mniej miejsca i nie rozkładają się na płasko. Siostry syn ma obniżone napięcie mięśniowe i faktycznie tylko kubełek wchodził w grę. Wszystko ma plusy i minusy dlatego nie pisałam, że jestem na nie, tylko mam mieszane uczucia. Co do Bugaboo miałam stresa, że będę go musiała kupić, bo miałam stymulacje owulacji i dużą szanse na bliźnięta. A to chyba jedyny słuszny wybór przy dwójce. Ale szczerze jestem wysoka, mąż to samo, a ten wózek mam wrażenie, że sunie po chodniku.

• betio Debiutantka

Wysłany: 4 września 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marietta termin mam na 10 marca.

kasia S-R, Marietta lubią tę wiadomość

• Zabka87 Przyjaciółka

Wysłany: 4 września 2017, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaMarysia sytuacja kiepska ale postaraj sie uspokoic. Niestety nie da sie uniknac stresu w ciazy ale co innego raz na jakis czas sie zdenerwowac a co innego ciagly stres jaki teraz przechodzisz martwiac sie o dzidzie. W pierwszej ciazy mialam spiecia z moim tata i to dosc powazne. Na szczescie dzidzia urodzila sie zdrowa. Mysl o malenstwie a nie o tesciowej.

KasiaMarysiaaa lubi tę wiadomość

88c53e3k19nfhznr.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 4 września 2017, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy wozek sola firmy mamas and papas tez 3w1.

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 4 września 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mair wrote:
    Każda z Was miała 2 wózki? Trzeba mieć dwa?
    Zwykle pierwszy wózek to wózek z zestawu 2w1, a one jednak zajmują dużo miejsca i przeważnie żeby złożyć trzeba rozłożyć je na dwie części. Nerwicy bym dostała jakbym miała go ciągle składać i rozkładać wkładając i wyjmujac z auta. Pierwszy wózek mam na codzień, a drugi typowo do auta (na wyjazdy, na wyjścia. Lekki, szybko składający, poręczny) :)

PatSim lubi tę wiadomość

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • MamaPama Przyjaciółka

Wysłany: 4 września 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj joj :D
    Ja sobie myślałam, że kupie 3w1. Że to takie proste. A czuję się teraz taka zagubiona :D dobrze że jeszcze parę miesięcy mam na to aby się wszystkiego dowiedzieć :):)
    Piszcie, piszcie .
    Plusy i minusy. Czegoś tam się człowiek z tego nauczy :D

2018 👨‍👩‍👧 Córeczka ❤️
    Ciąża z cukrzycą (dieta)

2023/24 starania o rodzeństwo 👶
    Euthyrox 50

05.02 biel na teście (12dpo)
    08.02 spodziewana 🐒
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaPama wrote:
    Oj joj :D
    Ja sobie myślałam, że kupie 3w1. Że to takie proste. A czuję się teraz taka zagubiona :D dobrze że jeszcze parę miesięcy mam na to aby się wszystkiego dowiedzieć :):)
    Piszcie, piszcie .
    Plusy i minusy. Czegoś tam się człowiek z tego nauczy :D

Ja odradzam 3w1. Lepiej kupić 2w1, jeśli znajdziesz taki ze spacerówką, która ci odpowiada. I zainwestować w porządny fotelik samochodowy, który stoi wysoko w rankingu ADAC.

MamaPama lubi tę wiadomość

• Agar88 Przyjaciółka

Wysłany: 4 września 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję tym wszystkim się zająć po nowym roku :)

f2w3hgqsv11g3nqc.png
  • MamaPama Przyjaciółka

Wysłany: 4 września 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatSim wrote:
    Ja odradzam 3w1. Lepiej kupić 2w1, jeśli znajdziesz taki ze spacerówką, która ci odpowiada. I zainwestować w porządny fotelik samochodowy, który stoi wysoko w rankingu ADAC.

Dzięki za podpowiedzi. Byłam pewna że to najlepsza opcja , bo wszystko w jednym.
    Ale ja jestem zielona w temacie dzieci.

Przydałaby się dla nowicjuszek jakas instrukcja obsługi dziecka i wszystkiego, co z nim związane. :D

Natka94, juja00, PatSim, KasiaMarysiaaa lubią tę wiadomość

2018 👨‍👩‍👧 Córeczka ❤️
    Ciąża z cukrzycą (dieta)

2023/24 starania o rodzeństwo 👶
    Euthyrox 50

05.02 biel na teście (12dpo)
    08.02 spodziewana 🐒
  • Agar88 Przyjaciółka

Wysłany: 4 września 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo choć co kiedy kupować :)

f2w3hgqsv11g3nqc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agar88 wrote:

Jeśli ciąża rozwija się prawidłowo, to tak na prawdę można kupować wtedy, kiedy Ci budżet domowy pozwala. Albo zbierać i kupić na raz. Ja wolę tą pierwszą opcje. I już mam większość ciuszków np. zamówionych. 16 we Wrocławiu są targi dziecięce, więc pewnie też się wybierzemy. Ale np. jeśli się boisz, że coś może pójść nie tak, to dla świętego spokoju możesz poczekać. Wszystko zależy od Was, byle to was najmniej stresowało. A nie co powie mama, teściowa albo ciotka.

• wiecznie Autorytet

Wysłany: 4 września 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaPama wrote:
    Dzięki za podpowiedzi. Byłam pewna że to najlepsza opcja , bo wszystko w jednym.
    Ale ja jestem zielona w temacie dzieci.

Przydałaby się dla nowicjuszek jakas instrukcja obsługi dziecka i wszystkiego, co z nim związane. :D
    3w1 może być ale z lepszym fotelikiem (np recaro, besafe, kiddy, maxi cosi - przy tych pierwszych fotelikach warto patrzec m.in.na adac i przede wszystkim czy pasuje do auta), a nie z fotelikiem z zestawu, czyli no name bez żadnych testów

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2017, 11:32

MamaPama lubi tę wiadomość

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak sobie radzicie od usg do usg ? Ja do tej pory miałam co tydzień Max dwa wtedy po prostu żyłam od wizyty do wizyty .. a teraz mam po miesiącu kolejne usg i to jeszcze prawie 3 tygodnie ! Nie wiem kurczę .. przecież nie czuje ruchów ani nic brzuch zupełnie płaski zero brzucha skad mam wiedzieć czy z dzidzia wszystko dobrze czy żyje czy rośnie .. ten strach ciagle o tym myśle

• wiecznie Autorytet

Wysłany: 4 września 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agar88 wrote:
    Wózek i fotelik polecam kupić pod koniec ciąży (ale wybrać oczywiście wcześniej :P ) ze wzgledu na gwarancję. A całą resztę tak na prawdę jak ci wygodniej :P . Ja wolałam kupować pomału i mniej obciążyć budżet domowy niż wszystko na raz. Warto pamiętać o sezonowych wyprzedazach jeśli chodzi o ubranka, bo można zaoszczędzić połowę kasy, a jednak nowe ubranka do najtańszych nie należą.

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 4 września 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Dziewczyny a jak sobie radzicie od usg do usg ? Ja do tej pory miałam co tydzień Max dwa wtedy po prostu żyłam od wizyty do wizyty .. a teraz mam po miesiącu kolejne usg i to jeszcze prawie 3 tygodnie ! Nie wiem kurczę .. przecież nie czuje ruchów ani nic brzuch zupełnie płaski zero brzucha skad mam wiedzieć czy z dzidzia wszystko dobrze czy żyje czy rośnie .. ten strach ciagle o tym myśle
    W pierwszej ciąży też żyłam od wizyty do wizyty. Czas strasznie się dluzyl. Niestety nie ma na to recepty. Lepiej będzie jak już będą ruchy, ale za to przyjdzie też strach jak maluch zbyt dlugo nie będzie dawał o sobie znać. Teraz mając już malucha w domu nie mam tyle czasu na myślenie i jest łatwiej ;)

KasiaMarysiaaa lubi tę wiadomość

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
  • Black&White Autorytet

Wysłany: 4 września 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Ja byłam na wizycie 3.08. I teraz idę jutro z nastawieniem raczej negatywnym, nie mogę znaleźć tętna mimo chyba dobrego detektora, i znowu czuje się jak przed ciąża, zero jakiś objawów. Zobaczymy jutro na wizycie czy wszystko ok...

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 4 września 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beti97 wrote:
    Jak tu spać jak ciągle coś męczy :( a to siku, a to głód w następstwie zgaga. I tak ciągle z mdłościami w pakiecie. Już pomału wysiadam. Chcę drugi trymestr.

Też wstawałam siku do 4 razy, spałam od ściany, więc za każdym razem musiałam przechodzić przez męża, przez co marnowałam cenne sekundy do "nieposikania się" :) W końcu kazałam mu spadać pod ścianę i teraz ja śpię od brzegu. Wygoda wstawania.

Także zarzucam na niego nogi, które za każdym razem strąca. Poduszkę rozważam zakupić, gdy brzuszek będzie większy. Teraz planujemy zakupić materac na łóżko, bo strasznie bolą mnie plecy i przez to czasami nie mogę spać.

Mnie na szczęście ominęły początkowe mdłości i wymioty. Zgagi też nie mam. Moje koleżanki mówią, że nic tylko rodzić dzieci :D

Za to mam żylaki, więc spodziewam się apokalipsy w zaawansowanej ciąży :/

3jvzk6nlakaftugh.png
‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ