X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam morfologię, też anemia taka na granicy. Leukocyty byly ok. pół tysiąca poniżej normy, neutrofile ok. Bedziemy powtarzac za ok. 3 tygodnie, ale dla oceny anemii.

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam. U nas niedokrwistosc. Co do reszty to nie mam pojecia bo mam wypisane normy dla doroslych. Czekam na opinie pediatry.

Myslicie juz nad rozszerzaniem diety? Planujecie zaczynać po 4 czy 6msc. Słoiczki czy gotowane. Polecacie jakieś publikacje związane z tematem?

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Alvareza Przyjaciółka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje rozszerzać dietę po 4 msc. A dokładnie na przełomie lipca i sierpnia. Z córką też zaczęłam rozszerzanie tuż po skończonym 4 msc. NA początku podawałam słoiczki dopóki nie zaczęła jeść mięsa. Wtedy zaczęłam gotować jej zupki. A owoce dostawała raz ze słoiczka/tubki a raz takie świeże. Gluten podałam miesiąc po rozpoczęciu rozszerzania czyli miała skończone 5 msc.

Agi83 lubi tę wiadomość

atdcjw4ztte6fk40.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś na rehabilitacji dowiedziałam się, że nasza ostatnia ulubiona zabawa, czyli łapanie za stopy i wkładanie ich do buzi zaczyna się najczęściej u dzieci w 5-6 miesiącu życia.. a nie w 3,5 :D
    Ale rozwija się bardzo ładnie i asymetria już jest do kosmetycznej poprawki! :D

Totoro morfologii nie robilam, więc tu nie pomogę. A pediatra coś na ten temat mówi?
    A karmisz? Bierzesz nadal witaminy? Może Małej coś można przepisać na tą anemię?

Też uwielbiam Mała wąchać, zwłaszcza jej stopy :D i kocham ten zapach w domu odkąd jest Młoda :)

Erre nasza też charczala dużo i teraz jeszcze jej się zdarza i nam też pediatra mówiła, że to wiotkosc krtani i do tego jeszcze jak ulewa to trochę tego mleka i śliny zawsze zostanie u stąd też może być, a jak osluchowo jest czysta to nie ma się co martwić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 10:36

ZAneczka lubi tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos rozszerzenia diety to korci mnie żeby nie czekać do tego 6 miesiąca, ale tu jeszcze się zastanawiam. Wyjeżdżamy nad morze w połowie sierpnia ( będzie wtedy 5,5 miesiąca) i chciałabym żeby tam już jadła coś więcej niż cycka.

Alvareza a co dawałaś najpierw? Jakie słoiczki? A dawałaś kaszki czy coś takiego?
    Nawet nie wiecie jak mnie to rozszerzenie diety stresuje! Martwię się, że dam coś nie tak, coś za wcześnie, coś za późno! O jeeeej! Masakra :D

iv096iyenbdfaarq.png
  • Alvareza Przyjaciółka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najpiere zaczelam od warzyw. Sama marchewka, brokul. I dostawala jeden sloiczek dziennie (apetyt miala ;)). Pozniej wlaczylam owoce. Z kaszkami mialam problem bo nie chciala. A zalezalo mi by zageszczac mleko. Niestety odmowila. Wiec mieszalam kaszke z owocami i jadla. A pozniej gotowalam kasze manna, dodawalam jabluszko i to bylo jej sniadanie.
    Mnie na samym poczatku pomogl troche poradnik z bobovity.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 10:48

atdcjw4ztte6fk40.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No też go zamówiłam i będę czytać :) ja bym nie chciała dawać tych gotowych kaszek tylko sama gotować i się zastanawiam czy na wodzie je robić, czy na modyfikowanym czy po prostu na mleku..

iv096iyenbdfaarq.png
  • Alvareza Przyjaciółka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasze manne gotowalam na wodzie. Juz nie chcialam tyle mleka w nia wlewac. I tak byla na butli. W sumie to tych gotowych kaszek strikte dla dzieci nie chciala. Jak jej manna przypadla do gustu to ją jadla.

atdcjw4ztte6fk40.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym chciała zacząć po 6 msc. Marzy mi się BLW, ale wizja totalnego bałaganu mnie przeraża :D W każdym razie na początku powstrzymam się od słoiczków, bo i tak całego dziecko na raz nie zje.

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie okazało się, że są małe świsty w płucach. Mamy brak gorączki to pediatra zapisała nam leki na odkrztuszanie, witaminy i zaleciła inhalacje. jak gorączka się pojawi albo mała zacznie charczać, chrypać to od razu mamy się kierować do szpitala...
    A jutro chrzest. Zapowiada się u nas deszcz i chłod... :(

Ja planuję rozszerzanie po 6 miesiącu, u nas pewnie nawet po 7, bo zalecają u wczesniaków rozszerzanie w wieku skorygowanym. Na początku będę gotowane warzywka dawać - tradycjyjnie marcheweczka, brokuły. Spróbuję dawać też w kawałkach. Podoba mi się metoda blw, więc co nieco z niej przemycę:) Wolę sama dla malutkiej gotować, skoro i tak robię obiady w domu niż dawać te słoiczki... Pewnie w ostateczności będę po nie sięgać. Ale dziecko może mieć jedzonko o różnej konsystencji a nie idealnie gładką i kiepską w smaku papkę... Jeszcze te deserki owocowe słoiczkowe sa nawet smakowe, ale te ich zupki i dania to ohydztwo jest.

Też uwielbiam zapach córy, kojarzy mi się z taką błogością:D

My wielokrotnie morfologie robiliśmy. Mała jako wczesniak ma zalecane suplementowanie żelazem minimum do 6 miesiąca. Dodatkowo ja też przyjmuję witaminy z zelazem. Ogólnie ma niski poziom, jest bliska anemii, także co 3 tyg sprawdzamy wyniki, czy coś się zmienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 13:12

erre lubi tę wiadomość

• Hatfe Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zmienię temat na chwilę - w Lidlu (nie wiem, czy we wszystkich) większość ubranek niemowlęcych za pół ceny, więc np. Body wychodzi po 4.5 zł. Może komuś przyda się informacja ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 16:19

AnnaIzabela, erre lubią tę wiadomość

Droga po pierwszego Potwora;):
    2 poronienia
    1 cb
    3 inseminacje
    Pół ciąży w szpitalu
    Efekt: Zdrowa córka!!! :)))

Droga po drugiego Potwora:
    6 inseminacji
    I ICSI - 5 zapłodnionych komórek,1 transfer (bardzo słabego zarodka), pozostałe nie przetrwały 3 doby
    2 ICSI - 6 zapłodnionych komórek, wszystkie przestały się rozwijać w 3 dobie
    3 ICSI - 18 zapłodnionych komórek. Mamy 4 blastocysty
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj uznalam ze moja cora zdecydowanie jest cieplolubna. Jak wychodzimy na spacer nawet w upaly to nie spi, rozglada sie dookola, guzy i jest zadowolona, czasem zasnie ale na krotko bo lubi ogladac swiat. Dzisiaj bylo chlodniej i marudzila na jednym spacerze, denerwowalo ja opatulenie kocem, a na drugim spacerze w deszczu zasnela od razu jak tylko wyszlismy, co jej sie jeszcze nigdy od urodzenia nie zdazylo...

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u lekarza, wyniki ponoć w normie, bo leukocyty tylko leciutko obniżone, a te neutrofile to ponoć norma dla 3 miesięcznego dziecka :) niepotrzebnie spanikowalam :)

Ja bym chciała rozszerzać dietę ok 6 miesiąca i też mnie to strasznie stresuje :/

AnnaIzabela, El*a lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój mały spał na dworze w tym chłodzie wczoraj i przedwczoraj po 4h! Gdybym tylko wcześniej wiedziała, że ma takie plany, to bym się umówiła np. do fryzjera :P

mała_ruda, AnnaIzabela, Fortitudo, El*a lubią tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nareszcie wakacje! :D w końcu nie muszę wsyawać o 6 rano albo i wcześniej kiedy jeszcze wszyscy śpią i robić tych głupich śniadań do śniadaniówek i szykować ubrań do szkoły i sprawdzać plecaków i budzić domowników YEAH :) wreszcie mam urlop :) dzisiaj pospałam prawie do 7, później i tak się obudziałam bo mąż by nie wstał do pracy jakbym go nie obudziła, 3 budziki dzwoniły a on nic :P

ZAneczka, AnnaIzabela, erre, El*a lubią tę wiadomość

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • erre Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie po drugiej dawce Rotarixu. Mały już po 10 minutach zaczął bombardować pieluszkę. No i waży 4840g, jest na 3 centylu, ale pediatra powiedziała, że rozwija się równomiernie, więc po prostu trafił nam się drobny egzemplarz.
    Dostaliśmy też próbkę kremu na słońce :)

ZAneczka, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po chrzścinach wreszcie. Oczywiście to, czego się obawiałam się spełniło- moje dziecię nie spało na mszy i robiła się głodna, więc stękoliła, a na sam koniec się popłakała- jako jedyne dzieckoz 5 chrzczonych.
    I tak uważam, ż jest dzielna, bo tyle osób podczas obiadu ją wyściskało- nigdy aż tyle na raz nie było rąk do noszenia;) jedynie była mega zmęczona po powrocie do domu, a zasnąc nie mogła. W nocy wymachiwała rekami przez sen i stękała- biedna tak wszystko przezywała. No i cycuś w nocy częściej był niż normalnie.

AnnaIzabela, erre, El*a lubią tę wiadomość

• Cabank84 Ekspertka

Wysłany: 25 czerwca 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia waży juz z 8 kilo. Silna dziewczynka juz mocno trzyma główkę. Bardzo długo leży na brzuszku zadowolona. Ja niestety przeziębiona. Ma ustaloną porę do spania. 21 do 5 lub 6 rano . Pogada sobie i śpi. W dzień coraz częściej się z drzemek wzbudza i chce na ręce ,albo pogadać. Śmieje się w głos. My szczepienie bcg w lipcu i kolejne szczepienia dopiero koniec sierpnia. .... myślałam że będzie dużo gorzej poradzić sobie z tą moją trojcą. Ale jest super. .. śmiejemy się ze mogłabym chyba mieć jeszcze nawet 2..... mąż stwierdził vze oszalałam , a ja po prostu chyba dopiero teraz dojrzałam do macierzyństwa. Mam mnóstwo cierpliwości czego wcześniej mi brakowało. ... no i ten uśmiech małej. .. kocham

AnnaIzabela, El*a, ZAneczka lubią tę wiadomość

gannyx8dhnjo8bll.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agigagi zazwyczaj dziewczyny narzekają, że wakacje i cała ferajna w domu, a tu uciech :)

Erre to i u nas jest taki drobny egzemplarz (5130 w 14 tygodniu), a ja się ciągle martwię, że za drobny XD no matka wariatka i tyle :)

My jutro mamy drugą dawkę rota i 5w1 i nie wiem czy 3 na wzw czy już nie? Jakoś mi się wszystko pomieszało..

ZAneczka z tego co piszesz to i tak Mała super dzielnie zniosła ten dzień :) teraz już tylko spokój :D

Cabank84 trójka dzieci! Podziwiam :) ja mam to 1 i ciężko mi się ogarnąć, ale ja z natury roztrzepana jestem :D

erre, El*a, ZAneczka lubią tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie dostałam od swojego gina wynik cytologii - nieprawidłowy, grupa 3, natomiast biocenoza ok. Mam nie panikować i się zgłosić, gdy przestanę karmić i wrócą miesiączki. Miała któraś z Was taki problem z cytologią?

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
‹‹ 489 490 491 492 493 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ