Marcowe dzieci 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja robilam. U nas niedokrwistosc. Co do reszty to nie mam pojecia bo mam wypisane normy dla doroslych. Czekam na opinie pediatry.
Myslicie juz nad rozszerzaniem diety? Planujecie zaczynać po 4 czy 6msc. Słoiczki czy gotowane. Polecacie jakieś publikacje związane z tematem?W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Ja planuje rozszerzać dietę po 4 msc. A dokładnie na przełomie lipca i sierpnia. Z córką też zaczęłam rozszerzanie tuż po skończonym 4 msc. NA początku podawałam słoiczki dopóki nie zaczęła jeść mięsa. Wtedy zaczęłam gotować jej zupki. A owoce dostawała raz ze słoiczka/tubki a raz takie świeże. Gluten podałam miesiąc po rozpoczęciu rozszerzania czyli miała skończone 5 msc.
Agi83 lubi tę wiadomość
-
Dziś na rehabilitacji dowiedziałam się, że nasza ostatnia ulubiona zabawa, czyli łapanie za stopy i wkładanie ich do buzi zaczyna się najczęściej u dzieci w 5-6 miesiącu życia.. a nie w 3,5
Ale rozwija się bardzo ładnie i asymetria już jest do kosmetycznej poprawki!
Totoro morfologii nie robilam, więc tu nie pomogę. A pediatra coś na ten temat mówi?
A karmisz? Bierzesz nadal witaminy? Może Małej coś można przepisać na tą anemię?
Też uwielbiam Mała wąchać, zwłaszcza jej stopy i kocham ten zapach w domu odkąd jest Młoda
Erre nasza też charczala dużo i teraz jeszcze jej się zdarza i nam też pediatra mówiła, że to wiotkosc krtani i do tego jeszcze jak ulewa to trochę tego mleka i śliny zawsze zostanie u stąd też może być, a jak osluchowo jest czysta to nie ma się co martwić.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 10:36
ZAneczka lubi tę wiadomość
-
A propos rozszerzenia diety to korci mnie żeby nie czekać do tego 6 miesiąca, ale tu jeszcze się zastanawiam. Wyjeżdżamy nad morze w połowie sierpnia ( będzie wtedy 5,5 miesiąca) i chciałabym żeby tam już jadła coś więcej niż cycka.
Alvareza a co dawałaś najpierw? Jakie słoiczki? A dawałaś kaszki czy coś takiego?
Nawet nie wiecie jak mnie to rozszerzenie diety stresuje! Martwię się, że dam coś nie tak, coś za wcześnie, coś za późno! O jeeeej! Masakra -
Najpiere zaczelam od warzyw. Sama marchewka, brokul. I dostawala jeden sloiczek dziennie (apetyt miala ). Pozniej wlaczylam owoce. Z kaszkami mialam problem bo nie chciala. A zalezalo mi by zageszczac mleko. Niestety odmowila. Wiec mieszalam kaszke z owocami i jadla. A pozniej gotowalam kasze manna, dodawalam jabluszko i to bylo jej sniadanie.
Mnie na samym poczatku pomogl troche poradnik z bobovity.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 10:48
-
Po wizycie okazało się, że są małe świsty w płucach. Mamy brak gorączki to pediatra zapisała nam leki na odkrztuszanie, witaminy i zaleciła inhalacje. jak gorączka się pojawi albo mała zacznie charczać, chrypać to od razu mamy się kierować do szpitala...
A jutro chrzest. Zapowiada się u nas deszcz i chłod...
Ja planuję rozszerzanie po 6 miesiącu, u nas pewnie nawet po 7, bo zalecają u wczesniaków rozszerzanie w wieku skorygowanym. Na początku będę gotowane warzywka dawać - tradycjyjnie marcheweczka, brokuły. Spróbuję dawać też w kawałkach. Podoba mi się metoda blw, więc co nieco z niej przemycę Wolę sama dla malutkiej gotować, skoro i tak robię obiady w domu niż dawać te słoiczki... Pewnie w ostateczności będę po nie sięgać. Ale dziecko może mieć jedzonko o różnej konsystencji a nie idealnie gładką i kiepską w smaku papkę... Jeszcze te deserki owocowe słoiczkowe sa nawet smakowe, ale te ich zupki i dania to ohydztwo jest.
Też uwielbiam zapach córy, kojarzy mi się z taką błogością
My wielokrotnie morfologie robiliśmy. Mała jako wczesniak ma zalecane suplementowanie żelazem minimum do 6 miesiąca. Dodatkowo ja też przyjmuję witaminy z zelazem. Ogólnie ma niski poziom, jest bliska anemii, także co 3 tyg sprawdzamy wyniki, czy coś się zmienia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 13:12
erre lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, zmienię temat na chwilę - w Lidlu (nie wiem, czy we wszystkich) większość ubranek niemowlęcych za pół ceny, więc np. Body wychodzi po 4.5 zł. Może komuś przyda się informacja ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 16:19
AnnaIzabela, erre lubią tę wiadomość
Droga po pierwszego Potwora;):
2 poronienia
1 cb
3 inseminacje
Pół ciąży w szpitalu
Efekt: Zdrowa córka!!! ))
Droga po drugiego Potwora:
6 inseminacji
I ICSI - 5 zapłodnionych komórek,1 transfer (bardzo słabego zarodka), pozostałe nie przetrwały 3 doby
2 ICSI - 6 zapłodnionych komórek, wszystkie przestały się rozwijać w 3 dobie
3 ICSI - 18 zapłodnionych komórek. Mamy 4 blastocysty -
Dzisiaj uznalam ze moja cora zdecydowanie jest cieplolubna. Jak wychodzimy na spacer nawet w upaly to nie spi, rozglada sie dookola, guzy i jest zadowolona, czasem zasnie ale na krotko bo lubi ogladac swiat. Dzisiaj bylo chlodniej i marudzila na jednym spacerze, denerwowalo ja opatulenie kocem, a na drugim spacerze w deszczu zasnela od razu jak tylko wyszlismy, co jej sie jeszcze nigdy od urodzenia nie zdazylo...01.2010 - córeczka nr 1
03.2018 - córeczka nr 2
-
Byłam u lekarza, wyniki ponoć w normie, bo leukocyty tylko leciutko obniżone, a te neutrofile to ponoć norma dla 3 miesięcznego dziecka niepotrzebnie spanikowalam
Ja bym chciała rozszerzać dietę ok 6 miesiąca i też mnie to strasznie stresujeAnnaIzabela, El*a lubią tę wiadomość
-
Nareszcie wakacje! w końcu nie muszę wsyawać o 6 rano albo i wcześniej kiedy jeszcze wszyscy śpią i robić tych głupich śniadań do śniadaniówek i szykować ubrań do szkoły i sprawdzać plecaków i budzić domowników YEAH wreszcie mam urlop dzisiaj pospałam prawie do 7, później i tak się obudziałam bo mąż by nie wstał do pracy jakbym go nie obudziła, 3 budziki dzwoniły a on nic
ZAneczka, AnnaIzabela, erre, El*a lubią tę wiadomość
01.2010 - córeczka nr 1
03.2018 - córeczka nr 2
-
My właśnie po drugiej dawce Rotarixu. Mały już po 10 minutach zaczął bombardować pieluszkę. No i waży 4840g, jest na 3 centylu, ale pediatra powiedziała, że rozwija się równomiernie, więc po prostu trafił nam się drobny egzemplarz.
Dostaliśmy też próbkę kremu na słońce
ZAneczka, AnnaIzabela lubią tę wiadomość
-
My po chrzścinach wreszcie. Oczywiście to, czego się obawiałam się spełniło- moje dziecię nie spało na mszy i robiła się głodna, więc stękoliła, a na sam koniec się popłakała- jako jedyne dzieckoz 5 chrzczonych.
I tak uważam, ż jest dzielna, bo tyle osób podczas obiadu ją wyściskało- nigdy aż tyle na raz nie było rąk do noszenia;) jedynie była mega zmęczona po powrocie do domu, a zasnąc nie mogła. W nocy wymachiwała rekami przez sen i stękała- biedna tak wszystko przezywała. No i cycuś w nocy częściej był niż normalnie.AnnaIzabela, erre, El*a lubią tę wiadomość
-
Zosia waży juz z 8 kilo. Silna dziewczynka juz mocno trzyma główkę. Bardzo długo leży na brzuszku zadowolona. Ja niestety przeziębiona. Ma ustaloną porę do spania. 21 do 5 lub 6 rano . Pogada sobie i śpi. W dzień coraz częściej się z drzemek wzbudza i chce na ręce ,albo pogadać. Śmieje się w głos. My szczepienie bcg w lipcu i kolejne szczepienia dopiero koniec sierpnia. .... myślałam że będzie dużo gorzej poradzić sobie z tą moją trojcą. Ale jest super. .. śmiejemy się ze mogłabym chyba mieć jeszcze nawet 2..... mąż stwierdził vze oszalałam , a ja po prostu chyba dopiero teraz dojrzałam do macierzyństwa. Mam mnóstwo cierpliwości czego wcześniej mi brakowało. ... no i ten uśmiech małej. .. kocham
AnnaIzabela, El*a, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
Agigagi zazwyczaj dziewczyny narzekają, że wakacje i cała ferajna w domu, a tu uciech
Erre to i u nas jest taki drobny egzemplarz (5130 w 14 tygodniu), a ja się ciągle martwię, że za drobny no matka wariatka i tyle
My jutro mamy drugą dawkę rota i 5w1 i nie wiem czy 3 na wzw czy już nie? Jakoś mi się wszystko pomieszało..
ZAneczka z tego co piszesz to i tak Mała super dzielnie zniosła ten dzień teraz już tylko spokój
Cabank84 trójka dzieci! Podziwiam ja mam to 1 i ciężko mi się ogarnąć, ale ja z natury roztrzepana jestemerre, El*a, ZAneczka lubią tę wiadomość