X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2013, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nocy sie dziś sama obudziłam bo chyba tchu nie mogłam złapać :) kurcze boje sie że się uduszę:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2013, 10:33

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja staram sie spac tylko na lewej stronie i jest mi lepiej.

17u93e5exqfllrog.png
  • Klemens86 Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2013, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja czesto sie budze w nocy to spie na plecach i wtedy naprawde ciezko mi sie oddych... jest ucisk na przepone:(

dziewczyny mam pytanie czy ktora z Was ma moze takie ból w pachwinach tak naprawde to calego krocza jak by poobijanego nie wiem jak to wytlumaczyc ale jak chodze lub siadam to jest to uciazwliwe... dodam ze mam lozysko przodujace i myslecie ze to moze być jakis wiekszy nacisk na szyjkę macicy i stad ten bol ?
    Juz sama nie wiem i znaczynam swirowac bo ciezko mi sie chodzi przez ten bol:(:(:( (a nie chodze duzo bo mam zlecenia lezec i jeszcze raz lezec)

w57vkrntxm40pcu0.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur piękny chłopak :* takie ciacho ;)
    dziewczyny ide do lekarza rodzinnego z wynikami badań na ten mój kręgosłup. zostało mi 5 dni pracy i chciałabym jednak tam być ale nie wiem jak to wyjdzie bo coraz częściej nie mogę chodzić. cały prawy bok mnie nap...dala ;( nawet do sklepu na zakupy nie moge iść bo nie dam rady...

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisnia biedulko.
    Mi tez zostalo 5 dni pracy w tym roku, ale w styczniu musze przyjsc jeszcze na 11 dni. Ja juz skreslam w kalendarzu.
    Mnie tez boli krzyz, ale na szczescie nie non stop. Ja chodze juz tylko do pracy i spowrotem, do pracy juz cala droge jade autobusem, bo mnie podbrzusze boli jak chodze.

17u93e5exqfllrog.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) mnie tez boli kręgosłup ,lędzwie , pachwiny jak wiecej pochodzę
    Mam problem ze spaniem otóż jak leza na lewym boku mały kopie mi w lewy bok , obracam sie na prway to samo . a na wznak jak chwileleze oddychać nie umiem , posostało mi spać na stojąco hahaha :D maluch jest ułozony poprzecznie

a w czwartek 12.12 wizyta :)3mam kciuki za dzisiejsze wizyty

Ania dja znać co i jak po wizycie ;) czekamy na info :D
    a dziś jadę po wózek tako jumper X:)

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Viril Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2013, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur, suuuuper zdjęcie.
    Ja niestety chybe też zrezygnuje bo u mnie kosztuje 100-150 zł,a to zawsze coś wiecej dla maluszka, tymbardziej że nie pracuje. ;)

paula- co do ust mam dosłownie identycznie suche skórki i w dodatku nic nie chce sie zagoić, aż w koncikach mi pękaja,ale smaruje pomadką ochronną nivea bo tym można :)

Dziewczyny, ja z 2 tygodnie temu, 3 dni pod rząd obudziłam się bo nie mogłam złapać oddechu, i też myślałam że się udusze, ale naszczęscie od tych razy więcej się już to nie powtórzyło, i oby Wam to też mineło.

Też staram się spać na lewym boku, tylko że jak leze zaczynam bardzo szybko cierpnąć, nie nawidze tego poprostu, a kręgosłup i tak mnie boli hehe . No to na tyle z narzekania :P I zadyszka to u mnie też normalka

A WIĘC KOBIETKI DOBRZE ŻE MAMY TE SAME DOLEGLIWOŚCI I MOŻEMY SIĘ TYM PODZIELIĆ,PEWNIE WTEDY KAŻDA Z NAS JEST DUŻO SPOKOJNIEJSZA :)

Ja wizyte mam dopiero 3.01 więc jeszcze sporo czasu.
    A noi zdecydowaliśmy się wkońcu że Synek będzie miał na imię Igor :)

oar8dqk3h1bk2u3r.png

Endokobietka lubi tę wiadomość

• Magda421 Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2013, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicca mój chłopak też nie lubi kiedy mama leży na boku pod kątem prostym do łóżka - od razu tam gdzie bok brzucha za mocno dotyka podłoża to maca tam rączkami. Ale znalazłam na to sposób. Robię sobie specjalną konstrukcję do spania - od tyłu podpieram plecy poduszką kojcem ułożoną wzdłuż kręgosłupa natomiast z przodu pod kolana i uda podkładam poduszeczkę jaśka. Dzięki temu leżę niby na boku ale jestem lekko odchylona do tyłu a bok brzucha nie jest dociśnięty do łóżka. No i przechytrzyłam łobuza. A jeśli chcecie go zobaczyć to zdjęcie znajduje się w galerii zdjęć na czwartej stronie - ma na imię Karol (a ten z boku ziewający to też on).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2013, 13:05

Endokobietka, pillow, juicca lubią tę wiadomość

f2w3xm5ey48bo7te.png
    tkvgwji2ustxarf7.png
    file:///C:/Users/Magda/Desktop/Karolek/2014-02-25-309.jpg
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda spie dokladnie tak samo: otoczona poduszkami :)

Karolek sliczny!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2013, 13:17

Magda421 lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny macie jakiś domowy sposób na gorączkę??
    wczoraj mną telepało ale temp. nie zmierzyłam bo bałam się wyjść spod kołdry.. :( po drugiej stronie było tak zimno..
    dzisiaj o 10 miałam 37 stopni, a teraz mam 38,2 i się trochę niepokoję. Lekarz już nie przyjmuje.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisnia Paracetamol, ale nie za duzo. Goraczka jest niebezpieczna dla dziecka, wiec lepiej wziac 1 tabletke.
    Goraczka w ciazy znacznie podwyzsza puls dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2013, 13:31

17u93e5exqfllrog.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .aracetamol .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 09:59

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny. już wzięłam paracetamol i robie sobie zimny okład. mam nadzieję że mi szybko przejdzie.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane, a co myslicie o krwi pepowinowej?

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
  • Magda421 Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2013, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyby mnie było stać na pewno bym zamroziła ale niestety to luksus nie dla mnie.

f2w3xm5ey48bo7te.png
    tkvgwji2ustxarf7.png
    file:///C:/Users/Magda/Desktop/Karolek/2014-02-25-309.jpg
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klemens86 wrote:
    ja czesto sie budze w nocy to spie na plecach i wtedy naprawde ciezko mi sie oddych... jest ucisk na przepone:(

dziewczyny mam pytanie czy ktora z Was ma moze takie ból w pachwinach tak naprawde to calego krocza jak by poobijanego nie wiem jak to wytlumaczyc ale jak chodze lub siadam to jest to uciazwliwe... dodam ze mam lozysko przodujace i myslecie ze to moze być jakis wiekszy nacisk na szyjkę macicy i stad ten bol ?
    Juz sama nie wiem i znaczynam swirowac bo ciezko mi sie chodzi przez ten bol:(:(:( (a nie chodze duzo bo mam zlecenia lezec i jeszcze raz lezec)

Ja mam takie bóle, kłucie w pachinach jakby się rozciągało cos takiego. Czesto mnie łapie jak wchodze po schodach lub na spacerze :)

4afcc1255b.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na temat krwi pepowinowej przeczytalam chyba juz wszystko. Jestem bardzo sceptyczna. Bardzo ciekawe podsumowanie znalazlam w internecie

Cytat autorstwa Pani Moniki Zalewskiej-Biełło:
    Temat deponowania krwi pępowinowej na własne potrzeby budzi wiele emocji i kontrowersji (o krwi deponowanej w bankach państwowych słyszy się niezmiernie rzadko), ale trudno się dziwić, skoro w grę wchodzą spore pieniądze. Jedno jest pewne- nikt nie neguje ani wartości samych komórek macierzystych, ani nadziei z nimi związanych. Podejmując decyzję o ich deponowaniu na własne potrzeby, należy jednak mieć na uwadze: po pierwsze- szansa na to, iż dziecko będzie potrzebować własnej krwi pępowinowej do przeszczepu wynosi jak 1:2700. Po drugie niewiele się mówi o tym, że liczba komórek macierzystych w jednostce krwi pępowinowej pochodzącej od noworodka jest niewystarczająca, aby można było wykonać przeszczep u osoby dorosłej- standardowo po porodzie udaje się pobrać do 100 mililitrów krwi, co jest ilością wystarczającą na przeszczep dla osoby o maksymalnej wadze 30 kg. Po trzecie, nie mówi się też, że krew pępowinowa może wyleczyć chorego na białaczkę, ale dotyczy to wyłącznie krwi pobranej od innego dziecka (w krwi pępowinowej dziecka chorego mogą znaleźć się komórki, które same mogą inicjować proces nowotworowy; Dodatkowo przeszczep pochodzący od innego dziecka, nie dość, że jest źródłem zdrowych komórek krwi, to dodatkowo wywiera efekt leczniczy; Nigdzie na świecie nie było do tej pory ani jednego przypadku białaczki wyleczonej za pomocą przeszczepienia własnej krwi pępowinowej).

Nie ulega wątpliwości, że komórki macierzyste kryją w sobie olbrzymi potencjał i są przyszłością medycyny- nie wiadomo bowiem, co będzie możliwe za kilka czy kilkanaście lat. Jednak uznanie powyższych faktów buduje przekonanie, że na dzień dzisiejszy pobranie i deponowanie krwi pępowinowej na potrzeby własnego dziecka nie do końca można uznać za „biologiczną polisę na życie”. Inna sprawą jest, że jeśli koszt takiego przedsięwzięcia byłby bezpłatny bądź dostępny za symboliczną kwotę, podjęcie decyzji o pobraniu krwi pępowinowej nie byłoby takim dylematem, a sam temat nie budziłby takich kontrowersji. Jednocześnie należy podkreślić, że rozwiązaniem najbardziej sensownym i przynoszącym jednocześnie największe korzyści byłoby stworzenie ogólnodostępnego, państwowego banku krwi pępowinowej- dzięki któremu co roku mogłoby zostać uratowanych około 250 dzieci chorych na białaczkę. Na razie niestety takiej możliwości nie ma- krew pępowinowa jest zamrożona w prywatnych bankach- dosłownie i w przenośni. Czy zatem warto wydać kilka tysięcy złotych, by zdeponować krew pępowinową dziecka w prywatnym banku i na spokojnie obserwować postępy medycyny? Szczęśliwi ci, którzy bez szczególnych wyrzeczeń mogą sobie pozwolić na ten luksus.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2013, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ju jestem po wizycie , wszstko ok :) następną mam po nowym roku dopiero 7 stycznia

Kocur, Endokobietka, Marysia0312, pillow, Viril, Effcia28, juicca, kaaasiaczek_ lubią tę wiadomość

• Kocur Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    moge zapytać ile płaciłaś za to USG 3D ? :p

Płaciłam 200 zł- kilka osób mi poleciło akurat to miejsce, dostałm 2 reklamówki do wyprawki z próbkami dodatkowo filmik i 4 strony zdjęć i pomaiarów młodego :) Generalnie ful wypas, leżałam na łóżku :D a nie na kozetce jak u lekarza. W ogólę nie żałuję, że poszłam, choć 2 stówy teraz to dużo, ale każde z nas dało po stówce i uznaliśmy to jako prezent na Gwiazdkę także nic sobie juz nie kupujemy- no i najważniejsze mój mąż w końcu zobaczzył dzidziusia, bo nie był nigdy na USG, zdjęć u mnie na NFZ też nie dają.

Mikusia co do krwi pępowinowej, to kiedys wydawało mi się,że to super sprawa, ale byłam na warsztatach na których dużo o tym mówili i w sumie bardziej mnie to zniechęciło niż zachęciło no i raczej też nie mogę sobie pozwolić ze względu na koszta pobrania i przechowywania :/ Poza tym tę krew można przechowywać chyba max 20 lat. Wydaje mi się, że to dość krótko jednak.

Endokobietka lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2013, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara wrote:
    ja ju jestem po wizycie , wszstko ok :) następną mam po nowym roku dopiero 7 stycznia

To dobrze ze wszystko jest ok :)

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 108 109 110 111 112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ