X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka331 wrote:
    Ja też nie mam linii :) A powiedzcie dziewczyny planujecie zabrać swoich partnerów na USG? Jeśli tak to na które, w jakim czasie? Ja jutro się wybieram i sama nie wiem czy już jest sens. To będzie 9 tydzień i 2 dni.

mój mąż od początku ciąży przy każdym USG jest przy mnie i nie chce żądnego przegapić ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2013, 11:20

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też :) Cieszył się wczoraj jak juz widział bobaska który rączką machał:)

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zauważyłam u siebie linię ale z włosów hehe:) Na zimę nie będę musiała się cieplej ubierać bo mam naturalne futerko. teraz goląc nogi będę musiała jechać maszynką aż pod piersi. A z tym usg to wezmę męża dopiero jak dzidzi będzie większe i będzie przypominać dzidziusia.
    Ja wprawdzie mamusia kwietniowa ale wpadłam do was zobaczyć co słychać. Mam nadzieje, że się nie gniewacie :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Dagmara Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż jest na każdym USG, dla niego to jest taka frajda, bo brzuszka jeszcze nie widać a tu widzi swoje dziecko.

m3sxs65g11pm3ti6.png

Córka 2012👱‍♀️
    Córka 2014👩‍💼
    Syn 2016 👱‍♂️

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój mąż ze mną niestety nie chodzi bo akurat w tych godzinach pracuje. dzisiaj też :( ale mam nadzieje że przy następnej wizycie będzie pracował krócej i uda nam się razem iść.

A jak nie to zmuszę jego kierownika żeby go puścił wcześniej bo dziecko swoje zobaczyć musi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2013, 13:35

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego męża też jeszcze nie było ze mną na USG:( chociaż nie raz mówi o tym, że chętnie by poszedł :( z resztą przepisałam się na NFZ i "należą" mi się niejako 3 USG w całej ciąży, a z terminami wiadomo, że ja sobie ich nie ustalam, a mężuś ma własną działalność i nie ma go w domu po kilkanaście godzin także niestety nie ma zbytnio szans na wspólne podglądanie malucha ;( <nie wiem nawet, czy mój ginekolog pozwala w ogóle na obecność osób trzecich w czasie USG:/> Doszliśmy zatem do wniosku, że jakoś po 20 tc pójdę prywatnie na to 3d/4d wtedy będzie mógł zobaczyć dzidziusia :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz zabieram mężulka na 2 USG będziemy mieć badanie przezierności karkowej :) Na pierwsze nie brałam bo w sumie nie wiadomo bylo czy już coś będzie widać ale za 10 dni już wyruszamy razem :D

Dziewczyny a Wy już czujecie się jakoś psychicznie że jestescie ciężarne? Bo ja jakoś nie mogę tego odczuć :D chyba jak mnie wywali na roz XXL to wtedy poczuję że jestem w ciąży :D

4afcc1255b.png
  • Dagmara Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już musiałam się wybrać na zakupy, bo nie wchodziłam w moje dotychczasowe spodnie, dopiąć się dopinały ale uciskały mnie bardzo. jakoś w tej ciąży szybciej ten brzuszek rośnie, ale to pewnie też przez te wzdęcia:(

Kocur lubi tę wiadomość

m3sxs65g11pm3ti6.png

Córka 2012👱‍♀️
    Córka 2014👩‍💼
    Syn 2016 👱‍♂️

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój mąż również jeszcze nie był ze mną na usg (akurat praca mu na to nie pozwoliła). pierwsze nasze wspólne usg będzie 4 września na badaniach prenatalnych. :)

Kocur lubi tę wiadomość

qb3ci09kgez1zp78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane boli mnie brzuch na dole czy to normalne na tym etapie ciazy czy mam powody do niepokoju ?

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg mnie, jeśli nie są to silne bóle i nie towarzyszą im inne dolegliwości, to mogą być. mnie też czasem pobolewa brzuch na dole. ale następnego dnia przechodzi. jak masz możliwość to może połóż się i odpoczywaj. :)

Miriam lubi tę wiadomość

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mojemu mężowi przywiozę płytkę z USG tak zrobiłam przy pierwszej ciąży lekarz powiedział że teraz przy nastepnej wizycie powie mi płeć dziecka, planuję kupić mały prezencik dla męża np niebieskie albo różowe skarpetki :)

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez niestety na USG musze chodzic sama, meza nie zwolnia z pracy, a nie chce opowiadac, ze spodziewamy sie dziecka. Bylismy razem tylko na pierwszym, gdy Kropka miala niecaly centymetr, w 6 tygodniu, ale wtedy bylo juz widac pulsujace seruszko. Ale po USG mam obowiazek wysylac odrazu zdjecie na komorke :).
    Za tydzien mam badanie przezierności karkowej, niestety tez musze isc sama, troche sie boje, no ale co zrobic.
    Dzisiaj o 19 w naszym szpitalu jest wieczor informacyjny pt. Ciaza i porod dzisiaj. Maja omawiac nakazy i zakazy, podroze, diete, prawa, badania, role mezczyzny, a ze to juz po pracy to idziemy tam razem. Jak sie dowiem czegos nowego, to Wam napisze.

Kocur, kaaasiaczek_ lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Kochane boli mnie brzuch na dole czy to normalne na tym etapie ciazy czy mam powody do niepokoju ?
    mnie do tej pory czasami pobolewa ale to lekki ból,że nawet jak czasami się nie skupiam na nim to zapominam.myślę, że to rozciąganie macicy i dlatego tak boli. jednak u mnie to jest ból chwilowy i po jakiejś chwili już wszystko normalnie.

lprktv73nye615w2.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z wczorajszej wizyty, z takich czysto medycznych informacji:
    fasola raczej spokojna ale po czasie zaczęła wierzgać łapkami i nóżkami. :) czynność serca 150 uderzeń na min., długość malca 48 mm, główka 17 mm, co odpowiada 11t4d (byłam w 11t1d), kość nosowa uwidoczniona, przezierność karkowa średnia 0,15 cm (2 razy było 0,10, raz 0,15 i raz 0,17), prawdopodobieństwo wad genetycznych bardzo nikłe. pobraną miałam jeszcze krew do badania genetycznego. wyniki za 2 tygodnie.

z moich odczuć:
    wczoraj mieli straszny burdel w recepcji. babki cały czas gdzieś latały i widać było że mają dużo pracy i są zmęczone. opóźnienie ok godziny ale spoko miałam książkę :)
    na badaniu usg położyłam się i zaczął się film :) hehe
    fasolek z jednej strony, z drugiej strony, główka, oczka, nosek, buźka (swoją drogą to wyglądał jak mała pirania z tą szczęką i chyba zalążkami zębów, nie wiem do końca) było widać cały brzuszek, serduszko bijące. a później jedna łapka (5 paluszków ma :) ), druga łapka (paluszki na swoim miejscu), potem było ujęcie od dupki i było widać obie nóżki :)

Za 2 tyg. ide z wynikami do kontroli ale myślę ze bez USG już. Dopiero się wtedy dowiem kiedy następne USG będzie.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • olka331 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ile płacicie za badania prenatalne? (przezierność karkowa, test PAPPA)? Czy można poprosić lekarza o skierowanie mimo iż nie jest się w grupie ryzyka?

f2w3csqvm8z0ogtw.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisnia to dobrze, ze wszystko dobrze :)

Olka331 ja mieszkam w Niemczech i musze placic sama,przeziernosc + badania krwi na toksoplazmoze i na cos tam jeszcze innego maja kosztowac kolo 250 Euro

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Warszawie to koszt ok 250-350 zł ja mam kartę medicoveru za która płace 190zl miesięcznie i wszystkie badania mam za free to usg tez przeliczylam sobie koszty wizyt prywatnych i koszty badań i uznalam ze to i tak mi taniej wyjdzie :) a dodatkowo mam innych lekarzy pod ręka :)

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka331 wrote:
    Dziewczyny a ile płacicie za badania prenatalne? (przezierność karkowa, test PAPPA)? Czy można poprosić lekarza o skierowanie mimo iż nie jest się w grupie ryzyka?

ja płacę 200 zł.

qb3ci09kgez1zp78.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do skierowania, to wydaję mi się, że raczej nie. bo te badania są skierowane głównie do kobiet w ciąży, które mają 35 lat i więcej, oraz które są w grupie ryzyka.

a reszta kobiet robi je raczej dobrowolnie.

qb3ci09kgez1zp78.png
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ