X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka331 wrote:
    Ja też nie mam linii :) A powiedzcie dziewczyny planujecie zabrać swoich partnerów na USG? Jeśli tak to na które, w jakim czasie? Ja jutro się wybieram i sama nie wiem czy już jest sens. To będzie 9 tydzień i 2 dni.

mój mąż od początku ciąży przy każdym USG jest przy mnie i nie chce żądnego przegapić ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2013, 11:20

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też :) Cieszył się wczoraj jak juz widział bobaska który rączką machał:)

• haybeauti Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zauważyłam u siebie linię ale z włosów hehe:) Na zimę nie będę musiała się cieplej ubierać bo mam naturalne futerko. teraz goląc nogi będę musiała jechać maszynką aż pod piersi. A z tym usg to wezmę męża dopiero jak dzidzi będzie większe i będzie przypominać dzidziusia.
    Ja wprawdzie mamusia kwietniowa ale wpadłam do was zobaczyć co słychać. Mam nadzieje, że się nie gniewacie :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Dagmara Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż jest na każdym USG, dla niego to jest taka frajda, bo brzuszka jeszcze nie widać a tu widzi swoje dziecko.

m3sxs65g11pm3ti6.png

Córka 2012👱‍♀️
    Córka 2014👩‍💼
    Syn 2016 👱‍♂️

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój mąż ze mną niestety nie chodzi bo akurat w tych godzinach pracuje. dzisiaj też :( ale mam nadzieje że przy następnej wizycie będzie pracował krócej i uda nam się razem iść.

A jak nie to zmuszę jego kierownika żeby go puścił wcześniej bo dziecko swoje zobaczyć musi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2013, 13:35

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego męża też jeszcze nie było ze mną na USG:( chociaż nie raz mówi o tym, że chętnie by poszedł :( z resztą przepisałam się na NFZ i "należą" mi się niejako 3 USG w całej ciąży, a z terminami wiadomo, że ja sobie ich nie ustalam, a mężuś ma własną działalność i nie ma go w domu po kilkanaście godzin także niestety nie ma zbytnio szans na wspólne podglądanie malucha ;( <nie wiem nawet, czy mój ginekolog pozwala w ogóle na obecność osób trzecich w czasie USG:/> Doszliśmy zatem do wniosku, że jakoś po 20 tc pójdę prywatnie na to 3d/4d wtedy będzie mógł zobaczyć dzidziusia :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz zabieram mężulka na 2 USG będziemy mieć badanie przezierności karkowej :) Na pierwsze nie brałam bo w sumie nie wiadomo bylo czy już coś będzie widać ale za 10 dni już wyruszamy razem :D

Dziewczyny a Wy już czujecie się jakoś psychicznie że jestescie ciężarne? Bo ja jakoś nie mogę tego odczuć :D chyba jak mnie wywali na roz XXL to wtedy poczuję że jestem w ciąży :D

4afcc1255b.png
  • Dagmara Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już musiałam się wybrać na zakupy, bo nie wchodziłam w moje dotychczasowe spodnie, dopiąć się dopinały ale uciskały mnie bardzo. jakoś w tej ciąży szybciej ten brzuszek rośnie, ale to pewnie też przez te wzdęcia:(

Kocur lubi tę wiadomość

m3sxs65g11pm3ti6.png

Córka 2012👱‍♀️
    Córka 2014👩‍💼
    Syn 2016 👱‍♂️

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój mąż również jeszcze nie był ze mną na usg (akurat praca mu na to nie pozwoliła). pierwsze nasze wspólne usg będzie 4 września na badaniach prenatalnych. :)

Kocur lubi tę wiadomość

qb3ci09kgez1zp78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane boli mnie brzuch na dole czy to normalne na tym etapie ciazy czy mam powody do niepokoju ?

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg mnie, jeśli nie są to silne bóle i nie towarzyszą im inne dolegliwości, to mogą być. mnie też czasem pobolewa brzuch na dole. ale następnego dnia przechodzi. jak masz możliwość to może połóż się i odpoczywaj. :)

Miriam lubi tę wiadomość

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2013, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mojemu mężowi przywiozę płytkę z USG tak zrobiłam przy pierwszej ciąży lekarz powiedział że teraz przy nastepnej wizycie powie mi płeć dziecka, planuję kupić mały prezencik dla męża np niebieskie albo różowe skarpetki :)

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez niestety na USG musze chodzic sama, meza nie zwolnia z pracy, a nie chce opowiadac, ze spodziewamy sie dziecka. Bylismy razem tylko na pierwszym, gdy Kropka miala niecaly centymetr, w 6 tygodniu, ale wtedy bylo juz widac pulsujace seruszko. Ale po USG mam obowiazek wysylac odrazu zdjecie na komorke :).
    Za tydzien mam badanie przezierności karkowej, niestety tez musze isc sama, troche sie boje, no ale co zrobic.
    Dzisiaj o 19 w naszym szpitalu jest wieczor informacyjny pt. Ciaza i porod dzisiaj. Maja omawiac nakazy i zakazy, podroze, diete, prawa, badania, role mezczyzny, a ze to juz po pracy to idziemy tam razem. Jak sie dowiem czegos nowego, to Wam napisze.

Kocur, kaaasiaczek_ lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Kochane boli mnie brzuch na dole czy to normalne na tym etapie ciazy czy mam powody do niepokoju ?
    mnie do tej pory czasami pobolewa ale to lekki ból,że nawet jak czasami się nie skupiam na nim to zapominam.myślę, że to rozciąganie macicy i dlatego tak boli. jednak u mnie to jest ból chwilowy i po jakiejś chwili już wszystko normalnie.

lprktv73nye615w2.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z wczorajszej wizyty, z takich czysto medycznych informacji:
    fasola raczej spokojna ale po czasie zaczęła wierzgać łapkami i nóżkami. :) czynność serca 150 uderzeń na min., długość malca 48 mm, główka 17 mm, co odpowiada 11t4d (byłam w 11t1d), kość nosowa uwidoczniona, przezierność karkowa średnia 0,15 cm (2 razy było 0,10, raz 0,15 i raz 0,17), prawdopodobieństwo wad genetycznych bardzo nikłe. pobraną miałam jeszcze krew do badania genetycznego. wyniki za 2 tygodnie.

z moich odczuć:
    wczoraj mieli straszny burdel w recepcji. babki cały czas gdzieś latały i widać było że mają dużo pracy i są zmęczone. opóźnienie ok godziny ale spoko miałam książkę :)
    na badaniu usg położyłam się i zaczął się film :) hehe
    fasolek z jednej strony, z drugiej strony, główka, oczka, nosek, buźka (swoją drogą to wyglądał jak mała pirania z tą szczęką i chyba zalążkami zębów, nie wiem do końca) było widać cały brzuszek, serduszko bijące. a później jedna łapka (5 paluszków ma :) ), druga łapka (paluszki na swoim miejscu), potem było ujęcie od dupki i było widać obie nóżki :)

Za 2 tyg. ide z wynikami do kontroli ale myślę ze bez USG już. Dopiero się wtedy dowiem kiedy następne USG będzie.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • olka331 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ile płacicie za badania prenatalne? (przezierność karkowa, test PAPPA)? Czy można poprosić lekarza o skierowanie mimo iż nie jest się w grupie ryzyka?

f2w3csqvm8z0ogtw.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisnia to dobrze, ze wszystko dobrze :)

Olka331 ja mieszkam w Niemczech i musze placic sama,przeziernosc + badania krwi na toksoplazmoze i na cos tam jeszcze innego maja kosztowac kolo 250 Euro

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Warszawie to koszt ok 250-350 zł ja mam kartę medicoveru za która płace 190zl miesięcznie i wszystkie badania mam za free to usg tez przeliczylam sobie koszty wizyt prywatnych i koszty badań i uznalam ze to i tak mi taniej wyjdzie :) a dodatkowo mam innych lekarzy pod ręka :)

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka331 wrote:
    Dziewczyny a ile płacicie za badania prenatalne? (przezierność karkowa, test PAPPA)? Czy można poprosić lekarza o skierowanie mimo iż nie jest się w grupie ryzyka?

ja płacę 200 zł.

qb3ci09kgez1zp78.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2013, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do skierowania, to wydaję mi się, że raczej nie. bo te badania są skierowane głównie do kobiet w ciąży, które mają 35 lat i więcej, oraz które są w grupie ryzyka.

a reszta kobiet robi je raczej dobrowolnie.

qb3ci09kgez1zp78.png
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ