MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
oleńka śliczna Majeczka.
Gratuluję wszystkim nowym mamusiom
ja kąpię Darka co 2, 3 dni.
mleko mały pije ok 50-70 ml na jedno posiedzenie. a butelkę podgrzewam w mikrofali na 10 sek.
dzisiaj się werandowaliśmu 30 minut. mam nadzieję że niedługo pójdziemy na prawdziwy spacer -
Endokobietka wrote:Ale wysyp niemowlakow. Wszysktim mama gratuluje i zycze duzo snu.
Ja napislam w pamietniku co u nas, troche duzo wiec nie bede Wam zasmiecac.
dla zainteresowanych:
https://bellybestfriend.pl/pamietnik/starania-endokobietki,266,5.html
Mam pare pytan do Was:
jak czesto kapiecie Wasze pociechy, mnie w szpitalu i polozna powiezdieli, zeby nie czesciej niz raz w tygodniu.
Uzywacie juz smoczkow, ja wczoraj sporobwalam, troche pomoglo, ale specjalnie Maluch sie nim nie zachwycil.
Prasujecie nadal wszystkie ciuszki, mnie sie nie udalo ani razu.
Dla mam dokarmiajacych: jak podgrzewacie pokarm, mi pokazalki w szpitlau zeby wsadzic butelke do cieplej wody i tak robie, nie mam jeszcze podgrzewacza.
Amelka w szpitalu była kąpana codziennie i tak mi kazali i położna i pediatra i ja ją codziennie myje i w miare sie juz przyzwyczaiła.
Ja smoczka zależy, mała często wypluwa ale bywa, że kilka minut posssie bo ma silny odruch ssania bardzo ale pomaga na chwile i wyrzuca więc to dobrze.
Ja prasuje od początku wszystko ale tak normalnie i nie żeby jakoś szczególnie odkazić tylko żeby ubranko było miekkie i niewygniecione;)
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Pilow kiedy karmię tylko piersią Rysio zachowuje się identycznie Tzn. czasem wisi na cycku 40 minut a budzi się po pół godziny i dalej głodny;) Kiedy karmię go butelką łatwiej skontrolować ile je, a jak podam mu te 120 tzn. że jak jest śpiacy to na pewno pośpi ładnie 2-3 godzinki Z resztą położna mi mówiła, że po mleczku od mamy dziecko szybciej się wybudza na kolejne karmienie bu szybciej spala tą energie zawartą w mleku mamy. Mówiła też, że to mleko w nocy jest dużo bardziej tłuste i dlatego maluchy po nim ładnie śpią. Nawet podpowiedziała, mi, żeby jak będę uczyła Rysia przesypiać noce to ściągać po przebudzeniu pokarm i podawać go przed pójściem spać wieczorem, bo organizm Malucha będzie dłużej spalał taki posiłek i przez to nie będzie potrzebował się zbyt często budzić.
A właśnie jak tak wasze maluszki w nocy dziewczyny ? Mój na początku przesypiał noce, ale ponieważ tracił bardzo na wadze kazali nam go wybudzać co 2 godziny na karmienie. Po kilku dniach sam załapał i teraz nam się budzi w sumie 2 razy Jak zasypia o 22 to budzi się ok 1, 1.30 a później 4.3-5 no i potem ok 7 i o 8.4 już na ogół wstaje i jest bardzo grzeczny tak do 11 bo wtedy znów drzemka Ajak wasze dzidziusie w nocy?pillow lubi tę wiadomość
-
No oby Mój Rysio czasem budzi się i nie chce zasnąć jak śpi za dużo w dzień , może spróbuj Dawidka rozbudzać w ciągu dnia? albo może boli go brzuszek? U nas były pierwsze objawy kolki i wcale nie było przy tym ciagłego histerycznego płaczu ! Rysiek kulił nóżki, wybudzał się często w nocy był markotny, czasem zapłakał kiedy puszczał bąka i swoją drogą puszał ich bardzo dużo kuląc nóżki i napinając się strasznie- położna poleciła nam espunisan w kropelkach dla niemowlat, niby od 1 miesiąca można brać ale pozwoliła nam brać już o 1 tygodnia - 2-3 kropelki 3 razy dziennie do mleczka i przeszło, teraz podajemy zapobiegawczo rano do mleka kilka kropli , jak widać że coś się zaczyna dziać podajemy również wieczorem i w krótkim czasie jest poprawa i ładnie śpi, widać, że wszystko wróciło do normy Kurcze przyczyn może być tak na prawdę mnóstwo tak jak i kolek z resztą. Bardzo mocno życzę Ci pilow żeby te gorsze noce były tylko przejsciowe i Twój okruszek wrócił do ładnego spania w nocy
-
Staram się karmić moja kruszynke piersią jak na razie nie ssie dużo bo cały czas się jej ulewa więc nawet jej tak często nie mam bo jest u pielęgniarek mówią że tak często jest po porodzie bo w żołądku ma jeszcze płyn owodniowy że nie ma się czym martwic dla tego mała tak nie chce pić żadnego mleka.
-
Dziękuję kochane mała jest cudowna ale my też mamy pewne problemy z brzuszkiem itp...
Mała zje chetnie cycusia wczoraj dostałam już dobry pokarm i dokarmiamy ją bebilonem anty kolkowym jednak ma gazy i np od wczoraj nie robiła kupki
Jem wszystko gotowane co trzeba nie wiem czemu ma problemy z wypróznianiem może to jeszcze nie wykształcony układ trawienny? hmmm
Kurcze ale to życie mi się przewartościowało nie potrzebuję telefonu tv nawet nie wiem co za dzień dziś hehe tak mi mija czas szybko że nie wiem nawet kiedy
juicca, Miriam, pillow lubią tę wiadomość
-
Oleńka wrote:Dziękuję kochane mała jest cudowna ale my też mamy pewne problemy z brzuszkiem itp...
Mała zje chetnie cycusia wczoraj dostałam już dobry pokarm i dokarmiamy ją bebilonem anty kolkowym jednak ma gazy i np od wczoraj nie robiła kupki
Jem wszystko gotowane co trzeba nie wiem czemu ma problemy z wypróznianiem może to jeszcze nie wykształcony układ trawienny? hmmm
Kurcze ale to życie mi się przewartościowało nie potrzebuję telefonu tv nawet nie wiem co za dzień dziś hehe tak mi mija czas szybko że nie wiem nawet kiedy -
nick nieaktualny
-
Hej, moj maly ma teraz 3 tygodnie i 2 dni. Je co 3 godziny lub na rzadanie, ale raczej co 3 godziny cala dobe. 2-3 razy moje mleko raz modyfikowane (mam malo pokarmu), dostaje na 1 posiedzenie 100 ml, czasem zje tylko 70-80 ale od paru dni zjada prawie zawsze te 100. Co 3 godziny tez zmieniam mu pieluche (lub czesciej), za kazdym razem jest mega duza i zolta kupa i pielucha po 3 godzinach mokra. Myje go wtedy recznikim zamoczonym w wodzie. Kapiemy go raz w tygodniu pod prysznicem. Pare razy w tygodniu nacieranie olejem z oliwek (bio, na zimno tloczonym).
Brzuszek smaruje mu prawie przy kazdej zmianie pieluchy mascia kmninkowa - windsalbe ( Moze sie komus przyda http://www.apo-discounter.pl/windsalbe-ma-p-28047.html).
Na spacerku bylismy wczoraj pierwszy raz 40 minut bo bylo u nas 14 stopni, dzis jest 16 wiec pojdziemy na dluzszy spacer.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 12:53
pillow, juicca lubią tę wiadomość
-
paula22 wrote:Olenka mi położna mówiła, że dziecko na początku może nie robić kupy z 3 dni nawet. Moja był czas, że nie robiła ale dopajam ją i robi z raz dziennie chociaż
Właśnie też dałam jej rumianku bo kazała lekarka i od razu poszłooo zołta kupka razy dwa
Miriam to piżamka ze szpitala bo tam było zamówione zdjęcie dziecka od położnej chyba w każdym jest taki zwyczaj na porodówkach