MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Marysia gluten juz teraz, reszta wedlug uznania, ja wprowadzilam jak Jas mial 4,5 miesiaca, chcialam ciut pozniej, ale mialam akurat 2 tygodnie bez terminow wiec chcialam je tez wykorzystac, zeby to wprowadzanie odbylo sie w spokoju. Po za tym jak bedzie mial 7 ide do pracy i nie chcialam meza z tym wszystkim zostawiac, naczytalam sie tym ze wiekszosc laduje wszedzie tylko nie w brzuszku, ze caly proces trwa tygodnie i sie wystraszylam, myslalam ze bedzie gorzej. Bylo swietnie nie plul wogole, od poczatku ladnie polykal, Jas wykazywal juz zainteresowanie innym jedzeniem, fakt ze od tygodnia zjada codzienie na raz caly sloik 190 g swiadczy ze chyba dobrze zrobilam, z reszta sie nie spiesze, niedlugo wprowadze do warzyw miesko, potem wieczorne mleko zamienie na kaszke, jak zaakceptuje, to potem owoce.
-
Kaszkę mam oczywiście MLECZNO- RYŻOWĄ pisałam z rozpędu, widocznie kaszka kojarzy mi się tylko z kukurydzianą Jest z glutenem; ja dostałam schematy żywieniowe od położnej (jeden jest z hipp drugi z bobovity) sporo rzeczy się pokrywa, ale dostałam kilka darmowych słoików i kaszkę z bobovity, więc staram się trzymać ich poradnika żywienia w 5 krokach
Potwierdzam glutem teraz tzn. mama cycowa po 4 miesiącu a mama ktora miesza albo tylko podaje mm, ddaje dzidiusiowi po 5 mż.
Co do posiłków stałych to należy to zrobić między 4-6 bez ciśnienia Ja zaczęłam podawać jakoś jak miał 4,5 bo był ciekawy, ale to właśnie tak tylko "żeby sobie spróbował" a nie że go karmiłam reguralnie. Po 5 mż już podawaję zawsze o tej samej porze czyli o 14 obiadek i o 18 deserem (pół porcji, choć ten deserek nie zawsze czasem woli cyca)
Ja z kaszą poczekam. Teraz daję mu do spanie mm z tą dawką glutenu, i wprowadzać go będę do 7 mż, więc najwyzej jak będzie wszysto dobrze to ok.8 mż.
Marysiu wszystkie jak widzisz mamy podobne te schematy, Ty na pewno znajdziesz idealny dla swojego bąbla i dla siebie a jeżeli masz wątpliwości spytaj swojego pediatry bądź położnej.
Endokobietko- chudzina straszna z tego Jaśka hehe była oczywiście ! Noworodki wyglądają trochę jak pająki- takie mają chude nóżki i rączki :Dpillow lubi tę wiadomość
-
No to klops.
Dostałam z Bobovity 2 kaszki jedną mleczno- ryżową a drugą manną o owoowym smaku. Odruchowo siegęłam po tą pierwsza bo jesst napisane od 4 mż., a manna od 6, Wyszłam z założenia, że też musi być dodatek glutenu skoro od 4.. czyli nie wprowadzam dziecku glutenu ;] od jutra zacznę... a mam w schemcie jak byk napisane że manną. Położna mi jeszcze mówiła, że mogę zwykłą manne podawać. Chyba wyszłąm z założenia że ryż to zboze, wiec musi być gluten a skoro napisane że od 4 mż, to chyba jasne... -_-
Dzięki, że zwróciłaś na to uwagę !!! -
Kurcze, ale jestem na siebie wściekła, 2 tygodnie w plecy -_- po cholerę podawałąm w ogóle tę mleczno- ryżową ?! Najlepsze jest to, że to opakowanie jużmi siękończy (bo t o takie próbki więc następną bym dawła już tą manną, nieświadomie, ze dopiera zaczęłam podawac tę właściwą. No nic tylko i wyłacznie moge mieć pretensje do siebie. Jeszcze raz dzięki za podpowiedź
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Marysia0312 wrote:Pogubiłam się dziewczyny, przypomnijcie mi - która karmi tylko piersia? bo mam pytanko:)
ja cały czas swoim od 3 dni podaje już marchewkę w sumie powinnam podawać 2 tygodnie wcześniej bo małej wówczas wyszły ząbki a tego nie wiadziałam -
a mała ostatnio bardziej chce bliskości płacze jak odchodzę chce abym była przy mniej nie wiem czy wyczuwa że ma inne już jedzonko i cyc za niedługo nie będzie potrzebne a druga opcja bardzo racjonalna chyba idą kolejne ząbki uważam że teraz będą 2 dolne bo są dziąsło rozpulchnione czekamy, a także jak ładnie przesypiała noc budziła się po 7-8 godzinach to teraz po kąpili budzi się co 3-4godziny, potem idzie spać częściej się w nocy piersi domaga. Jeszcze 10 dni i wyjazd na wakacje z mężem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2014, 22:14
-
Ja myślałm, że Ali wyszły dolne a tu górne najpierw No proszę to chyba rzadziej się zdarza
Mam mega zagrychę jaką spacerówke kupić. Prześledziłam już chyba 10 różnych rankingów i dalej nie wiem nic ;/ chyba postawię na typowo miejską, ale tu znów z 3 odpowiadających mi modeli tylko 1 ma rozkładające siedzisko, no i muszę zdecydować czy nowa czy używana.... grrr szkoda, że kupując duży wózek nie byłam aż tak drobiazgowa, może nie musiałabym teraz tak szybko kupować spacerówki... ;/ -
Kocur wrote:Ja myślałm, że Ali wyszły dolne a tu górne najpierw No proszę to chyba rzadziej się zdarza
Mam mega zagrychę jaką spacerówke kupić. Prześledziłam już chyba 10 różnych rankingów i dalej nie wiem nic ;/ chyba postawię na typowo miejską, ale tu znów z 3 odpowiadających mi modeli tylko 1 ma rozkładające siedzisko, no i muszę zdecydować czy nowa czy używana.... grrr szkoda, że kupując duży wózek nie byłam aż tak drobiazgowa, może nie musiałabym teraz tak szybko kupować spacerówki... ;/
sprostowanie:
mamy dwie jedynki na dole i sądziłam że teraz będą górne ząbki, a tu coś zaczyna się działać z dolnymi ząbkami
bo wszystko gryzie po bokach nawet jak butelkę jej daje to zamiast pić to gryzie smoka raz z jednej strony a raz drugiejWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2014, 22:26
-
Aniu a może skok tak jak u nas?
Mały też przestał nagle przesypiać noce i ciagle mnie śledzi wzrokiem. Nie mam prawa opóścić pokoju bez Rysia na rękach ;/ bo zaczyna krzyczeć. Najchetniej w ogóle byłby tylko w moich objęciach albo tuż obok w wózku. Dziś już było jakby odrobinę lepiej.
A może jak piszesz ząbki, wszystko się okaże niebawem.
Ja tych ząbków u nas coś nie mogę się doczekać. Już słuchać nie mogę jak moja mama albo lekarka mówią 'o już idą zęby...' - nic innego nie słyszę od przeszło 2 miesięcy, a tu nic nie idzi- jeszcze będzie miał najpóźniej ze wszystkich znając życie choć też gryzie na potęgę i jednego już od dawna widać pod skórą - dolną lewą jedynkę.
Uciekam spać Dziś bardzo intensywny dzień na forum hehe
Miłej nocki !Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2014, 22:35
-
http://allegro.pl/euro-cart-lira-4-wyprzedaz-kolekcji-okrycie-folia-i4425825787.html
http://allegro.pl/lira-3-euro-cart-lekki-7-kg-electric-orange-i4422305448.html
http://allegro.pl/quinny-zapp-xtra-wozek-spacerowy-spacerowka-i4452259229.html
http://allegro.pl/espiro-magic-spacerowka-wyprzedaz-gratis-i4443316757.html
może któraś z was będzie miała ochotę mi doradzić Choć dalej nie jestem przekonana... Jak sobie pomyślę o chodnikach i dróżkach w parku to myślę, ze przydałby mi się wózek do sportów ekstremalnych ;] chyba producenci nie wpadli na to jak w Polsce wyglądają miasta boje się, ze po 5 spacerach kółka pogubię. -
Kocur ja już używam spacerówki pod uwagę brałam to aby rozkładała mi się do pozycji leżącej i miał okrycie na nózki na zimę.Teraz wiem że ważne też aby miała daszek taki co się rozpina i w razie słońca można go wydłużyć (ja niestety tego nie mam i muszę kombinować żeby ją nie raziło),do tego dla mnie ważne było aby składał się jak parasolka by do auta wchodził bez problemu w razie dalszego wyjazdu.Jedyne czego mi brakuję to tego że nie mogę przekładać rączki więc nie widzę co mała robi i tu ubolewam:(
Z Twoich propozycji najbardziej podoba mi się wersja pierwsza
ja mam taką :)Wózek spacerowy Easy Go Loop spacerówka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 01:09
-
Kocur wrote:Ja myślałm, że Ali wyszły dolne a tu górne najpierw No proszę to chyba rzadziej się zdarza
Mam mega zagrychę jaką spacerówke kupić. Prześledziłam już chyba 10 różnych rankingów i dalej nie wiem nic ;/ chyba postawię na typowo miejską, ale tu znów z 3 odpowiadających mi modeli tylko 1 ma rozkładające siedzisko, no i muszę zdecydować czy nowa czy używana.... grrr szkoda, że kupując duży wózek nie byłam aż tak drobiazgowa, może nie musiałabym teraz tak szybko kupować spacerówki... ;/
Ja dostalam z peg Perego, bomba jest, w porownaniu z moim abc 2 w 1 super wypada. Droga ale warta tej ceny. Narazie tylko z fotelikiem uzywalam ale zadowolona jestem -
No i mnie nr 1 też najbardziej przekonuje, może nie ze względu na wygląd ale jest dość tani (z prezentowanego zestawu najtańszy) i ma najbardziej pozytywne opinie Ja też patrzyłam, zeby siedzisko było rozkładane i była folia przeciwdeszczowa, bo w większosci "fajnych" spacerówek tego nie ma ;/ ale rączka nie jest przekładana w żadnym niestety
Effcia a jak się sprawdzają małe kółka w mieście? Wysokie krawężniki, wyboiste dróżki w paku ?
Mam jeszcze pytanie do mam bąbli, które wtają w nocy Karmiie, dajecie wodę czy mm ?
Ja 3 dzień daję tylko 1 posiłek a za drugim razem wodę i wyglada to tak, że budzi się "tylko" 2 razy . Pierwszy raz ok 24-1 najada się i idzie spać a drugim razem daję wodę ale w wolnym smoczku (po prostu nr 1) i wypija 20 ml i idzie spać i później 6.3 lub 7 rano podbój świata ale czasem grzecznie leży nawet sam nawet pół godzinki, to mama jeszcze pośpi -
Kocur przepraszam ze tak sie wtracalam w ta kaszke, ale ja wlasnie mialam problem ze znalezeiniem z glutenem dlatego pytalam.
Teraz szukam kaszki zeby zastapic mleko wieczorne (za jakies 2-3 tygodnie), kuzwa same z cukrem lub z glukoza i fruktoza, niby to naturalny cukier, ale czytalam gdzies ze sa slodkie i dziecko zaczyna lubic slodkie i zeby tych skladnikow unikac.
Znalazlam 2 z Nestle, ta z ktora wprowadzam gluten u mnie nazywa sie pelnoziarnista po 4 miesiacu bez dodatku cukrum z mlekiem i kaszke manna bezglutenowa tez bez cukru z mlekiem i od tej zaczne. Ja tez podaje modyfikowane z nestle ( u mnie nazywa sie BEBA) wiec nie bede mu nic mieszac.
Dzis na obiad 1 raz brokul z ziemniakiem bedzie. -
Endokobietko te Peg Pergo nie są az takie drogie, choć to oczywiście zależy również od modelu. Ja chciałabym sie zmieścić w 4-5 stówkach i mieć oczywiście możliwie najlepszą spacerówkę w tej cenie.
Żadne to wtrącanie, bardzo Ci dziękuję za cenne spostrzeżenie !!! Chciałam wykorzystać to co dostałam za darmo po prostu, ale postanowiłam, że olewam w ogóle, bo niby zwykłe kaszki a jest w nich WSZYSTKO, a ja chcę wprowadzić TYLKO gluten- nie nowy smak ani nawet zmieniać cokolwiek i mam w domu najprostrzą najzwyklejszą mannę i to z niej będę koszystała od dziśWiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 07:27