MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
i mamy 10 ząbków na pewno wyszły w dużym stopniu dwie górne czwórki oprócz tego Alicja od piątku ma katarek. z czwartku na piątek to był koszmar tak biedna się męczyła byliśmy u lekarza i wszytko ok, w sobotę i niedziele był spokój z katarkiem ale w poniedziałek coś słyszę że jej w nosku jeszcze zalega...remonty mnie wykańczają...latam jak szalona to Alicja to drugi budynek jak tam idą pracę, a to projekt do gazu nie mam bo facet nie przyjechał, a to elektryka tyle problemów na raz...a to przeziębienie Alicja...
Kocur lubi tę wiadomość
-
byłam dziś w szpitalu i mam wyznaczoną operacje laparoskopowo 26 kwietnia, oczywiście nikt nie daje mi gwarancji, że nie zakończy sie tradycyjną operacją. dziś jakoś boli mnie i promieniuje do pleców ten ból.
Amelka jak sie zapomni chodzi sama ale jak pamięta to czujnie sie łapie i asekuruje.
ost wymusza na nas aby dać jej to co my jemy, zaczęła pić wode z sokiem lub czasami wode ze szklanki zwykłej ale oczywiście jej pomagam bo całą by wylala chociaz sie buntuje, że ona sama chce. Nie są to duże ilości ale zawsze coś dodatkowo łyknie;)Kocur lubi tę wiadomość
-
Aniu to gratulacje z powodu 10 zabka! Dasz rade z remontem, najwazniejsze ze bedziecie miec swoje 4 katy.
Paula mam nadzieje, ze wszyskto pojdzie dobrze. U nas to samo z chodzeniem, jedzeniem i piciem. Jas pije ze szklanki niewylewajac, ale nie moze byc w niej wiecej niz w 1/4 .
Zabek 3 wychodzi. U nas noc tragedia, ale nie z powodu zabka a jedzenia. O 20 kaszka na mleku, dosc spora porcja, o 2 pobudka z glodu, 190 mleka wypite, o 6 rano nastepna butle 190 Chyba nasz krasnal rosnie, albo ten zab potrzebuje tyle kalorii. Mam nadzieje ze to jadnorazowy wyskok.ania_mr lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny pytanie o zabkowanie. Wy juz doswiadczone w tym temacie, wiec czekam na odpowiedzi.
Czy zeby wychodza zawsze podwojnie, tzn., jak teraz idzie gorna 2 prawa, to kiedy pojawi sie lewa. Dolne jedynki wyszly u nas w zasadzie rownoczenie, tez tak jest przy innych zebach? Bo jedna 2 sie juz przebila, nie widze jakos specjalnie tej drugiej, ale Jas strasznie marudny dzisiaj, chociaz noc spal wzorowo, przerwa na butle o 6:30 i do 8 spanie. -
HEJ
przepraszam , że zawracam Wam głowę , ale gdzie się zgłosić po poradę jak nie do doświadczonych mamusiek .
Stoję przed wyborem zakupu pierwszej butelki , planuje karmić piersią ale plany planami a życie życiem ...
Jakąś flasie muszę mieć
interesuje mnie koniecznie ANTYKOLKOWA. Na oku mam antykolkową z Tommee Tippe z czujnikiem ciepła , ale jakoś średnio jestem nastawiona do tego czujnika. Co macie, co polecacie ? proszę o radę i zrozumienie
aha czy 20 pieluszek tetrowych wystarcza ? oczywiście będę używać pampersów ale tetra też sie przydaje. -
XxMonia my uzywamy tylko i wylacznie z MAM, Jas nigdy nie pil z piersi, odciagalam mleko i nigdy nie mial kolek, naprawde swietny System i super do mycia, mozna sterylizowac w mikrofalowce. Mi wystarcyzlo 10 pieluch tetrowych, wszystko zalezy od tego jak czesto bedziesz prac
-
POLECAM STRONE Instytutu Matki i Dziecka:
http://www.imid.med.pl/pl/main-menu/do-pobrania
Dla nas super Poradnik Zywienia Dziecka w wieku 1-3 z przykladowym jadlospiem do wydrukowania.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2015, 11:40
ania_mr, Kocur, juicca lubią tę wiadomość
-
Endokobietko parami, u nas szły tak:
dolne jedynki 2
później górne jedynki i dwojki w tym sammym czasie czyli 4 na raz
później dolne dwójki 2
a teraz czwórki wszystkie czyli 4 na raz.
Mam straszną latanię za złobkami. Obdzwoniłam całe miasto, w kilku miejscach już byliśmy. Miejsc prawie nigdzie, albo godzina dojazdu, wiec odpada.
Mamy na chwilę obecną 2 pewniaki w tym 1 ze zdrową żywnością i wykwalifikowaną kadrą i chyba najdroższy w mieście, ale i tak tańszy niż porządna niania, więc jeśi we wtorek nic nas nie przerazi chyba tak się zdecydujemy. 950 czesne + jedzenie 12.70 dziennie i 400 wpisowe. A ten drugi co też jest miejsce 800 zł czesne+ 8.50 dzienny posiłek +250 wpisowe, ale jak w poniedzialek tam jedziemy.
Przy okazji zwiedzania trochę się przeraziłam, bo w większosci planowek posiłki są bardzo nieregularne i jest ich dość dużo.np. o 9.30 sniadanie o 11 II śniadanie o 13 obiad Idanie o 15 II danie....- sporo tego ;/ ale wiem, że można wybierać, tylko nie wiem czy mój głodomor jak zobaczy że inne dzieci jedzą to odpóści.
Dzieci w większosci chodzą ze smoczkami( Rysiek im je notorycznie wyciągal z buzi jak do tej pory;/) i piją z butelki i nikt się tym nie przemuje. Ja Ryśka nauczylam jeść samodzielnie, pic z kubka itd. a teraz cos czuje że będzie się cofał do dawnych przyzwyczajeń bo będzie widział, ze inne dziecko tak robi.
Zobaczymy, ale jestem pełna obaw. Poza tym Rysiek będzie chodził do młodszej grupy 6m-1,5 roku , a wolałbym żey chodził do starszej, bo jest szybki i mało delikatny. Boje sie, ze będzie próbował dominować i ugryzie, albo poszarpie jakiegoś maluszka ((( uprzedzę wychowawców i tak, ze on bywa taki hmm "emocjonalny" w tę stronę....ania_mr lubi tę wiadomość
-
Znalazłam jeszcze jeden żłobek też jade w poniedziałek czesne 950 z wyżywieniem , wpisowe 500. Są miejsca, bo otworzyli sie w luty, wiecześniej była tylko grupa przedszkolna. Blisko domu- samochodem max 10 minut bez korków, z pracy miałabym spacerem ze 20-30 minut wiec też luz,a autobusem akies 15. Oczywiście jak to w standardzie prywatnych żłobków... język obcy 2 razy w tygodniu, rytmika, muzyka, zajęcia logopedyczne itd.
Szukając w tym tygodniu znalazłam nawet żłobko- przedszkole z językiem... chińskim
w sumie śmieszy mnie to trochę Myślę, sobie jakie rodzice mają teraz wymagania, że niemal w każdej plcówce oferują takie zajecia.
O właśnie zapomniałam wam powiedzieć - mamy nowe słówko - kaka czyli kaszka jakby ktoś nie wpadł Jak tylko siegam jego miseczke z szafy już bije brawo i piszczy kaka, a jak mówię powiedz ładnie KASZKA to dalej kaka hehehe gadłua nam sie zrobił nie z tej ziemi i jeszcze jak chce się łaskotać to przychodzi i mówi"titititititi" aż sie opluje cały -
Endokobietko Ryś też ma czasami szał z tym jedzieniem po nocach. Tydzień śpi i jest dobrze a dzis sie obudził o 3 i nie chciał ani spać sam, ani z nami, dopiero mąż dał butle, co była w podgrzewaczu to wypił wszystko 240, tyle co na śniadanie miał naszykowane! i poszedł dalej spać, ale wstał 7.30 to mu ju nie dawałąm jeść bo nie chciał , o 9. 30 zjadł płatki z mlekiem krowim (2 dzień wprowadzam po 4-5 lyżek) z pokrojonym w kostkę bananem i żurawiną.