MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Kocur: no to rośniesz Mnie nawet piersi nie urosły, jedynie trochę pełniejsze są, bolały tylko na początku parę tygodni a brzuszek rośnie baardzo powoli ale faktycznie może mi nagle wyskoczyć za jakiś czas, aż nie mogę uwierzyć że zaraz 6 m-c.
W dodatku płci nie znamy i nawet zgadywań nie było a usg miałam w zeszłym tyg. Dzidziol podobno za bardzo się wiercił. W środę mam jeszcze jedno na pakiet w Medicoverze, jak się nie uda to wiedzieć nie będziemy jeszcze długo.
paula22: gratuluję dziewczynki, też tak po cichu liczyłam ale teraz to mi już wszystko jedno, jedynie dla chłopca nie mamy imienia.
-
Viril nie spodziewałam się, że jest tak duża juz;) ale fakt brzuszek mam spory;)
ja dla chłopca miałam imię Michał dla dziewczynki podoba mi się Maja ale nie wiem czy to popularne się nie zrobiło, tatusiowi podoba się Marcjanna jako Marcysia no i juz sama nie wiem;) -
U mnie od niedawna jest jedna Maja w rodzinie i faktycznie jej mama mówiła że bardzo popularne, jak byli na wakacjach to słyszała to imię co chwila a Michała mam brata. Marcysia to też chyba może być skrót od Marceliny ale i Marcjanny.
Ja to myślę czy imię będzie dobrze brzmiało zarówno u dziecka, potem nastolatka, dorosłego i starszego człowieka.
Są imiona które brzmią dobrze dla dzieci właśnie a potem to tak już nie bardzo, albo odwrotnie. -
Witam Was dziewczyny.
Dzisiaj byłam na akcji promocyjnej fundacji szczęśliwe macierzyństwo.
Miałam robione USG, potwierdziło się że będzie Synek:) ma już 16,5 cm i waży 317g:)
Pani Doktor, która robiła mi USS stwierdziła, że prawdopodobnie mogę mieć przodujące łożysko:( zmartwiło mnie to strasznie:( chociaż powiedziała że do 30 tyg może się ono podnieść..
Czy któraś z Was ma może podobny problem? -
Cześć Szybko nadrabiam zaległości, bo trochę mnie nie było :>
Dziś byłam u lekarza Wszystko ładnie i na swoim miejscu, macica jakiś centymetr powyżej pępka Poprosiłam lekarza żeby mi dawał terminy tylko na 8 rano, bo mam zajęcia i nie chcę zbyt dużo opuszczać i powiedział, ze nie ma problemu Usg mam wyznaczone na 30 października, po 11 listopada mam zrobić test glukozy, natomiast 18 list. kolejna wizyta Tętno od razu na echosądzie jak tylko położna zbliża urządzenie do brzucha i to obok pępka no i lekarz mówił, że od następnej wizyty mam przychodzić już poł h wcześniej bo będę podłączana do ktg
Viril - mąż nie ma z nich aż tyle radości, bo są bardzo nabrzmiałe i niestety ciągle pobolewają, a mnie w ciąży wręcz przeciwnie libido spadło, także niestety rzadziej niż zwykle się przytulamy, ale oboje nie mamy z tym problemu i jestem pewna że po ciązy wszytsko wróci do normy:) Poza tym zawsze miałam obfity biust i teraz trochę się obawiam, że jak to wszystko już zejdzie piersi wiadomo nie będą zbyt jędrne więc póki co smaruję i nawilżam skórę, może nie będzie tak źle
Paula 22 - spora dziewuszka fajnie że już wiesz na 100% jaka płeć możesz zacząć kupowac różowe sukieneczki
Iwo- Twój dzidziuś tez już kawał człowieczka, gratuluję synka \
Klara - to prawda rosnę, aż znów polożna costam stępkała czy na pewno się dobrze odżywaiam, ale póki chyba nie ma tragedi, bo co prawda noszę już wyłącznie ciążówki ale w rozmairze 36/38 więc nic sie nie zmieniło- wszytsko w biust i brzuch poszłopaula22 lubi tę wiadomość
-
Endokobietko mocno ściskam kciuki żeby wszytsko było dobrze Ostatnie badania u Ciebie z tego co pamiętam rozwiały wątpliwości na tamtym etapie ciąży, więc i teraz musi być okej I nie stresuj się za dużo, bo to wiadomo, że nie wpływa najlepiej na Rysia Kurcze ciągle sie nie mogę nadziwić, że już spora część z nas jest na półmetkach- czas zapiernicza, dopiero co test zrobiłam... a w ubiegłym roku o tej porze marzyłam jeszcze o dziecku. Już tylko czekać jak będziemy po kolei się rozsypywały jak dziewczyny w III semestrze ... co jakiś czas je podczytuję i tam co kilka dni nowy dzidziuś przychodzi na świat
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Kocur wrote:Cześć Szybko nadrabiam zaległości, bo trochę mnie nie było :>
Dziś byłam u lekarza Wszystko ładnie i na swoim miejscu, macica jakiś centymetr powyżej pępka Poprosiłam lekarza żeby mi dawał terminy tylko na 8 rano, bo mam zajęcia i nie chcę zbyt dużo opuszczać i powiedział, ze nie ma problemu Usg mam wyznaczone na 30 października, po 11 listopada mam zrobić test glukozy, natomiast 18 list. kolejna wizyta Tętno od razu na echosądzie jak tylko położna zbliża urządzenie do brzucha i to obok pępka no i lekarz mówił, że od następnej wizyty mam przychodzić już poł h wcześniej bo będę podłączana do ktg
Viril - mąż nie ma z nich aż tyle radości, bo są bardzo nabrzmiałe i niestety ciągle pobolewają, a mnie w ciąży wręcz przeciwnie libido spadło, także niestety rzadziej niż zwykle się przytulamy, ale oboje nie mamy z tym problemu i jestem pewna że po ciązy wszytsko wróci do normy:) Poza tym zawsze miałam obfity biust i teraz trochę się obawiam, że jak to wszystko już zejdzie piersi wiadomo nie będą zbyt jędrne więc póki co smaruję i nawilżam skórę, może nie będzie tak źle
Paula 22 - spora dziewuszka fajnie że już wiesz na 100% jaka płeć możesz zacząć kupowac różowe sukieneczki
Iwo- Twój dzidziuś tez już kawał człowieczka, gratuluję synka \
Klara - to prawda rosnę, aż znów polożna costam stępkała czy na pewno się dobrze odżywaiam, ale póki chyba nie ma tragedi, bo co prawda noszę już wyłącznie ciążówki ale w rozmairze 36/38 więc nic sie nie zmieniło- wszytsko w biust i brzuch poszło
tak już fajnie, że wiadomo bo mogę zacząć kupować ale nie będę całej szafy robić w różu;) moja kuzynka córce wszystko różowe i przez 4 lata jej życia jak landrynka a teraz mała już duża to gustuje w fiolecie;)Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Pamietam jak moja mama kiedys spytala mojebo bratanka (wtedy 4,5 roku) jaki jest jego uluibony kolor, a on odpowiedzial: zielony, a potem dodal Babci na ucho, ze on lubi najbardziej rozowy, ale mama kazala mu mowic ze zielony
Dzisiaj ma 6 lat i co druga zbyt kolorowa rzecz mu sie nie podoba bo jest "dziewczynska"Kocur, paula22 lubią tę wiadomość
-
Hey dziewuszki
Dziś dotarłam na te badania prenatalne. Usg potwierdziło chłopczyka. Ma 9 cm i waży nie cale 130 gram hehe . Miałam pobraną krew i musze czekac na wyniki.Badaniem jest potrójny test i będzie pani badać jak odbiore wyniki przesiew z pochwy.W pokoju genetyki pytali o choroby w rodzinie o to jak narzeczony pracuje czy mamy rodzeństwo i czy ono ma dzieci,która to ciaza i takie tam.Po wypełnieniu tego kazała mi czekac i przyjsc 28.10 Czyli właściwie jeszcze nic niewiem. Ale kobietek było od groma. Troche mnie ochrzanili ze nie całe 0,5 kg przytyłam ale myślę że nadrobie (wcale się nie głodze)
Endokobietka, Kocur lubią tę wiadomość
-
kurcze dziewczyny ale wam zazdroszczę że wiecie już co nosicie pod sercem... i czujecie już ruchy... ja mam następną wizytę 21 listopada dopiero nie wiem jak to wytrzymam.. ruchów nie czuję ale już wiem dlaczego. ostatnio lekarka mi powiedziała że poczuję po 20 tygodniu ale nie powiedziała dlaczego. w necie doczytałam że jak się ma łożysko z przodu macicy (a takie mam) to można czuć ruchy o wiele później, nawet w 23 tygodniu.
za to zauważyłam ze brzuch pomału zaczyna rosnąć
Kocur mi libido też spadło ale dajemy rade.. chociaż ostatnio mąż mi oznajmił że jeszcze troche i przestaniemy w ogóle bo on cały czas o tym myśli i już pomału nie wyrabia psychicznie. najnormalniej ma wyrzuty sumienia, że "tryka" malucha...
a jeśli chodzi o czas... no płynie szybko... wręcz zapiernicza jeszcze trochę a będziemy się chwalić maluchamiEndokobietka, Kocur lubią tę wiadomość
-
Wytrzymasz wiśnia Ja Ci powiem, ze na samym początku jak dziewczyny zaczęły pisać jaka płeć to ja też baaardzo żałowałam, że nie wiem, ale teraz to mi nawet wszystko jedno. Jak mnie ktoś spotka i oczywiście o to pyta to mówię , że nie chcę wiedzieć i że nie będę się chwalić wcześniej ;p
O ruchach niemowląt też trochę szperałam w necie- z tego co wiemy ciąża Twoja ciąża rozwija się wzorcowo, więc nie musisz się niepokoić, a w niektórych artykułach było napisane, że nawet w 23-24 tygodniu można poczuć pierwsze ruchy- to chyba zależy od ułozenia malucha Z drugiej strony tak sobie myślę, że Ty przecież jesteś tylko tydzień krócej niż ja i w zasadzie możesz odczuwać już jakieś kopniaczki na wysokości pępka , bo ja też na tej wysokości już czuję, a mylisz np. z ruchami jelit. Maluchy są b. aktywne po posiłku także po zjedzeniu czegoś połóż się poobserwuj brzuch- a nóż okaże się, ze to bąbel
Co do libido, przed ciążą i na początku nasłuchałam się tyle, że ma się taką wielką ochotę na seks, że oszaleć można - u mnie zupełnie się nie sprawdza:/ Jescze do nie dawna trochę mnie to martwiło, ale w sumie nie raz już rozmawiałam o tym z moim mężem i mówił, ze jeżeli teraz mam mniejszą ochotę to nie będziemy robić nic na siłę i w sumie poza tym zupełnie nic się między nami nie zmieniło. A czasem też w zartach wspominał, że boi się, że coś małemu lub małej może zrobić hhehehehheh achh faceci, chyba nieco przeceniają swoje możliwości :D -
Ja czytalam ze ruchy (na niemieckich stronach) sa jednoznaczne dopiero kolo 25 tygodnia.
Co do sexu, to moj maz od daty pozytywnego testu wogole boi sie mnie dotknac, ostatnio nawet dostalam buziaka na dzien dobry w czolo bo czul sie lekko przeziebiony. Za to brzuch dostaje 10 calusow na godzine.
Ale my przez moja endometrioze jestesmy nauczeni wstrzemiezliwosci i narazie nie ma z tym problemow -
Wczoraj byłam na warsztatach MAMA WIE w Grodzisku Mazowieckim
Program spotkania
1. Mały człowiek wielka zmiana - doradca macierzyństwa Iza Sztandera, mówiła że o tym aby nie dążyć do idealnej rodziny, a także że po porodzie nie tylko rodzina dziecku powinna kupować jakąś zabawkę czy ubranko jak to zazwyczaj się robi przy pierwszym spotkaniu, a także powinni pamiętać o mamie, która w czasie ciąży jest na pierwszym palnie, a po porodzie jest na drugim planie jest zapominana, mamie też należy się jakiś upominek po porodzie np. kwiatek, bombonierka czy jakiś krem.
2. Rozwój przez zabawę. Emocjonalne i środowiskowe uwarunkowania rozwoju. Proste zasady oceny i wspomaganie rozwoju dziecka prowadził Paweł Zawitkowski. Mówił o tym jak kobieta w ciąży reaguje na osoby w otoczeniu (np. teściową którą nie lubi itp.) to dziecko po urodzeniu także tak reaguje. ponadto pokazywał jak podawać dziecko drugiej osobie. Można było zakupić książki Mamo tato co ty na to za 45zł. Skusiłam się
3. Jedzenie ma znaczenie prowadził doradca żywieniowy Anna Wojno, mówiła o tym żeby sprawdzać przed kupnem skład chemiczny produktów aby dziecko od najmłodszych lat nie dawać cukru i jego pochodne aby go do nich nie przyzwyczajać. Że lepiej jest zrobić dziecko jedzenie niż kupować gotowe (też jestem za tym). Mówiła że można zrobić więcej a potem zamrozić w foremkach od kostek lodu.
4. Ciepło..Dotyk..Bliskość...kilka słów o chustowaniu prowadziły Agnieszka Fabianowicz i Paulina Dudek (mamatuli.pl) pokazywały sposoby wiązania chusty na plecach i z przodu. W sumie sobie myślę że te wiązanie jest fajne masz dziecko na plecach (jak za dawnych starych lat) i masz dwie ręce wolne na gotowanie, sprzątanie
5. Im więcej wiedzą tym więcej się uczą prowadziła Anna Kosieradzka - przedstawiciel firmy Enfamil wiadomo reklamowała swój produkt
6. Podstawy Pierwszej Pomocy - w przypadku zadławienia niestety bardzo szybko to było
7. Na końcu losowanie nagród, jak ktoś był z parterem to mieli po dwie szanse na wygraną
Z niespodzianych darmowych dostałam próbki z dzidziusia, proszku do prania, smoczek dla dzidziusia 0-3m, śliniaczek i wiele ulotek