MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
bylam dzis na badaniach połówkowych i sie dowiedziałam że będzie synek
hehe przeczucie mnie nie myliło
ale co do zachcianek to miałam pożerałam czekolade, słodycze i sok pomarańczowy - co niby na dziewczynke i sie nie sprawdziło
Co jedynie mnie zasmucilo ze dzidziuś ma mała arytmie ale bedziemy obserowowac bo ponoc w 20 tyg to normalne bo serduszko sie przystosowuje
Mam napisane ze łożysko ściana dno wiecie cos na ten temat??Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2013, 20:19
Kocur, kaaasiaczek_, wisnia11, paula22, Iwo123, Viril lubią tę wiadomość
-
Sylvia gratulacje
No i mamy kolejnego marcowego ksiecia
Paula, przestraszyłaś mnie z tą glukozą ;p Ja się boję raczej, że zwymiotuję ... a propo wymiotów, dziś mam apogeum , zwracam wszystko co zjem , eh, nie mam już siły. Zgaga i wymioty to chyba znów moje drugie imię. Najgorzej oczywiście było na uczelni...
Ja dziewczyny mam połówkowe w czwartek, zobaczymy co tam tej mój maluszek świruje. Chyba nadszedł czas solidnego przybierania, bo brzuch na dobre się rozkręca, ludzie komentują i są coraz bardziej życzliwiw ciągu ostatniego tygodnia mam wrażenie, że jeszcze bardziej się powiększył, może maluch inaczej się ułożył <?> Ale sukces bo przez cały tydzień przybrałam tylko 0,5 kg !!!
Czyli w sumie mam 11, ale generalnie w końcu zaczęłam wolniej przybierać co mnie bardzo cieszy
A i dzidziuś nie jest już chyba tylko poniżej pępka bo przecież macica sięga już jakieś 5 cm powyżej, no i maluch kopie też coraz wyćeja ta podusia pod biustem to mi się już chyba w 3 miesiacu zrobiła, ale też nie wiem co to jest dokładnie, ważne by szybko zniknęła po porodzie
sylvia lubi tę wiadomość
-
wlasnie przed chwila zobaczylam delikatne brazowe plamienie
ogolnie odczuwam skurcze braxtona czy jak mu tam i mam bole plecow w okolicy krzyzowej jak na miesiaczke choc w zasadzie takie bole mam od poczatku ciazy, jutro rano dzwonie do lekarza wizyte mam za dwa dni... nie wiem co mam myslec martwie sie -
Mikusia2 wrote:wlasnie przed chwila zobaczylam delikatne brazowe plamienie
ogolnie odczuwam skurcze braxtona czy jak mu tam i mam bole plecow w okolicy krzyzowej jak na miesiaczke choc w zasadzie takie bole mam od poczatku ciazy, jutro rano dzwonie do lekarza wizyte mam za dwa dni... nie wiem co mam myslec martwie sie -
Mikusia2 wrote:wlasnie przed chwila zobaczylam delikatne brazowe plamienie
nick nieaktualny
-
no jest coś takiego jak usg połówkowe
Generalnie podczas ciąży masz 3 USG darmowe na NFZ podczas, których bada się wszystkie parametry dzidziusia, prawidłowy rozwój, m.in. właśnie pomiary, obecność kości nosowej itd. Lekarze posiadający aparat USG w gabinetach, bądź też prywatne przychodnie wykonują USG podczas każdej wizyty, jednak są one z reguły krótkie , trwaja kilka minut. Te 3 USG myślę, że trwają ok 15-20 .
Wklejam kalendarz wizyt z opisem badań prenatalnych
http://www.rodzicpoludzku.pl/images/stories/kalendarzbadaniwizytkontrolnych.pdf
http://www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/plan
A to drugie USG nazywa się połówkowe, bo wykonuje się je chyba między 20-22 tyg. ciąży czyli mniej wiecej w połowie -
szczessciara jak byłaś na badaniu tydzień temu to to był u ciebie 18 tydzień skończony... troche za wcześnie na połówkowe. Ja też byłam wcześniej.. 17 tydz, i troche i też miałam mierzoną tylko główkę, brzuszek i kość udową. połówkowe się robi tak jak napisała Kocur między 20 a 22 tygodniem (skończonym). Test na tolerancję glukozy (75g) powinno się robić między 24 a 28 tygodniem (skończonym)
ja ide na usg połówkowe w czwartek (to będzie 21t3d). mam nadzieję ze już się dowiemy kto tam jest. a tymczasem wybieramy z mężem imiona... wydrukowałam takie tabele w neta z imionami (wszystkimi) pozaznaczałam te które się używa (bardzo dużo było imion starosłowiańskich, które już dawno wymarły) i dałam mężowi do zaznaczenia jego typów. i z przykrością stwierdzam że chyba będzie wojna bo pozaznaczał wszystkie te których ja bym w życiu nie dała... ale będziemy negocjować. dzisiaj spojrzy na moje typy i może coś mu się spodoba i zmieni zdanie.a jak nie to będę mu matolić tyłek aż zaczną mu się podobać moje imiona.
hehehe
Dziewczyny dzisiaj mąż pojedzie po łóżeczko dla maluchadostaniemy je za darmo od męża kolegi z pracy po jego synkach. łóżeczko prawie idealne ale i tak mój tata powiedział że je ładnie spoleruje papierem ściernym i na nowo zabejcuje na ciemniejszy kolor żeby nam do mebli pasowało. a tymczasem wklejam łóżeczko jeszcze u kolegi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 10:04
kaaasiaczek_, Kocur lubią tę wiadomość
-
Wiśnia ja również mam w czwartek , u mnie to będzie 22tyd. i 5 dni:) jako że chyba jesteśmy ostatnie (albo jedne z ostatnich) które płci nie znają to może rzeczywiście w końcu się dowiemy
Łóżeczko ładne, bardzo mi się podoba bo jest klasyczne i zdecydowanie w ciemniejszym kolorze będzie jeszcze lepiej
Jak tylko dowiem się płci kupię jakiś drobiazg do ubrania dla maluszkaWczoraj wybraliśmy farbę i panele do pokoiku
Myślę, że za kilka tygodni pochwalę się zdjęciem jak już doprowadzimy wszystko do ładu i składu
No i postanowiłam z mężem że nikomu znajomemu póki co nie zdradzimy i tak czy chłopiec czy dziewczynka a to żeby teściowa dała nam jeszcze trochę luzu hehe
wisnia11 lubi tę wiadomość
-
Już nie mogę się doczekać jutra za 24 godziny mam badanie połówkowe
mąż zabrał sobie wolne by być wówczas ze mną
a jeszcze dziś do mnie dzwonili z potwierdzeniem wizyty oraz powiedzieli mi także dla kobiet w ciąży przygotowaliśmy specjalną ofertę, w ramach której można skorzystać z bezpłatnych zabiegów dermokosmetycznych w Centrum Dermatologii Estetycznej Angelius i mogę skorzystać albo henna+ brwi albo mikrodermabrazji diamentowe. Więc coś mnie kusi ta mikrodermabrazja diamentowa -
A oto chałtury mojego Rysia
tzw. pełzaki i kopniaki. Dziś calutki dzień szaleje i nie daje mamie odpocząć. Pępek go intryguje zdecydowanie najbardziej ostatnimi czasy
http://w846.wrzuta.pl/film/9QzoorbsihT/wp_20131029_113407z
pillow, kaaasiaczek_, paula22, juicca, Viril lubią tę wiadomość
-
Kocur wrote:Mikusia nie ma na co czekać jedź dla pewności na Izbę, ja bym na pewno pojechała. Nawet jak to nic groźnego to zrobią Ci USG i wypuszczą. Przyjmą Cię od razu z marszu- wszystko będzie dobrze, ale najlepiej to sprawdzić zawsze