X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nurtuje mnie jedno pytanie! :

Jeśli nasze dzieciaczki są na razie pod pępkiem ( bo ok 24 tyg na wysokości pępka) to skąd u nas te brzuchy zaczynające się już pod biustem ? :D

4afcc1255b.png
  • paula22 Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:
    Maj gad :D Paula nie starszzzzzzzzzzz :D

sama byłam zaskoczona, nie mogłam uwierzyć ze mi tak niedobrze

lprktv73nye615w2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2013, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:

Jeśli nasze dzieciaczki są na razie pod pępkiem ( bo ok 24 tyg na wysokości pępka) to skąd u nas te brzuchy zaczynające się już pod biustem ? :D

To zapewne żoładek i wszystkie flaczki:)

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:

cały czas nurtuje mnie to samo pytanie :)

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • sylvia Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bylam dzis na badaniach połówkowych i sie dowiedziałam że będzie synek :) hehe przeczucie mnie nie myliło :) ale co do zachcianek to miałam pożerałam czekolade, słodycze i sok pomarańczowy - co niby na dziewczynke i sie nie sprawdziło :)

Co jedynie mnie zasmucilo ze dzidziuś ma mała arytmie ale bedziemy obserowowac bo ponoc w 20 tyg to normalne bo serduszko sie przystosowuje :)

Mam napisane ze łożysko ściana dno wiecie cos na ten temat??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2013, 20:19

Kocur, kaaasiaczek_, wisnia11, paula22, Iwo123, Viril lubią tę wiadomość

relgg7rfroacrbi5.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvia gratulacje :) No i mamy kolejnego marcowego ksiecia ;)
    Paula, przestraszyłaś mnie z tą glukozą ;p Ja się boję raczej, że zwymiotuję ... a propo wymiotów, dziś mam apogeum , zwracam wszystko co zjem , eh, nie mam już siły. Zgaga i wymioty to chyba znów moje drugie imię. Najgorzej oczywiście było na uczelni... :/
    Ja dziewczyny mam połówkowe w czwartek, zobaczymy co tam tej mój maluszek świruje. Chyba nadszedł czas solidnego przybierania, bo brzuch na dobre się rozkręca, ludzie komentują i są coraz bardziej życzliwi :) w ciągu ostatniego tygodnia mam wrażenie, że jeszcze bardziej się powiększył, może maluch inaczej się ułożył <?> Ale sukces bo przez cały tydzień przybrałam tylko 0,5 kg !!! :) Czyli w sumie mam 11, ale generalnie w końcu zaczęłam wolniej przybierać co mnie bardzo cieszy :)
    A i dzidziuś nie jest już chyba tylko poniżej pępka bo przecież macica sięga już jakieś 5 cm powyżej, no i maluch kopie też coraz wyćej ;) a ta podusia pod biustem to mi się już chyba w 3 miesiacu zrobiła, ale też nie wiem co to jest dokładnie, ważne by szybko zniknęła po porodzie ;D

sylvia lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też wcinam słodycze, zwłaszcza mam ogromną ochotę na bitą śmietanę, ale kiszonej kapusty, czy ogórków też nie odmówię. :D

gratuluję synka, a z serduszkiem na pewno wszystko będzie dobrze ;)

sylvia lubi tę wiadomość

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie przed chwila zobaczylam delikatne brazowe plamienie :(
    ogolnie odczuwam skurcze braxtona czy jak mu tam i mam bole plecow w okolicy krzyzowej jak na miesiaczke choc w zasadzie takie bole mam od poczatku ciazy, jutro rano dzwonie do lekarza wizyte mam za dwa dni... nie wiem co mam myslec martwie sie

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia2 wrote:
    ogolnie odczuwam skurcze braxtona czy jak mu tam i mam bole plecow w okolicy krzyzowej jak na miesiaczke choc w zasadzie takie bole mam od poczatku ciazy, jutro rano dzwonie do lekarza wizyte mam za dwa dni... nie wiem co mam myslec martwie sie
    Ja bym na Twoim miejscu pojechała na Izbe ... przynajmniej się uspokoisz !

4afcc1255b.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 28 października 2013, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikusia2 wrote:
    Mikusia nie ma na co czekać jedź dla pewności na Izbę, ja bym na pewno pojechała. Nawet jak to nic groźnego to zrobią Ci USG i wypuszczą. Przyjmą Cię od razu z marszu- wszystko będzie dobrze, ale najlepiej to sprawdzić zawsze :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Klemens86 Przyjaciółka

Wysłany: 29 października 2013, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj na usg połówkowe :) mam nadzieje ze o 18 bede znała płeć :)

sylvia lubi tę wiadomość

w57vkrntxm40pcu0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2013, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a co macie na tym USG połówkwym ? bo ja tydzień temu miałam USG i lekarz mierzył tylko obwód brzuuszka i głowy

• Kocur Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no jest coś takiego jak usg połówkowe :) Generalnie podczas ciąży masz 3 USG darmowe na NFZ podczas, których bada się wszystkie parametry dzidziusia, prawidłowy rozwój, m.in. właśnie pomiary, obecność kości nosowej itd. Lekarze posiadający aparat USG w gabinetach, bądź też prywatne przychodnie wykonują USG podczas każdej wizyty, jednak są one z reguły krótkie , trwaja kilka minut. Te 3 USG myślę, że trwają ok 15-20 .
    Wklejam kalendarz wizyt z opisem badań prenatalnych
    http://www.rodzicpoludzku.pl/images/stories/kalendarzbadaniwizytkontrolnych.pdf
    http://www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/plan
    A to drugie USG nazywa się połówkowe, bo wykonuje się je chyba między 20-22 tyg. ciąży czyli mniej wiecej w połowie ;)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę co 3 tygodnie prywatnie a badanie trwa 30 minut a nawet czasami dłużej :) mam cudowną moją gin :)

4afcc1255b.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczessciara jak byłaś na badaniu tydzień temu to to był u ciebie 18 tydzień skończony... troche za wcześnie na połówkowe. Ja też byłam wcześniej.. 17 tydz, i troche i też miałam mierzoną tylko główkę, brzuszek i kość udową. połówkowe się robi tak jak napisała Kocur między 20 a 22 tygodniem (skończonym). Test na tolerancję glukozy (75g) powinno się robić między 24 a 28 tygodniem (skończonym)

ja ide na usg połówkowe w czwartek (to będzie 21t3d). mam nadzieję ze już się dowiemy kto tam jest. a tymczasem wybieramy z mężem imiona... wydrukowałam takie tabele w neta z imionami (wszystkimi) pozaznaczałam te które się używa (bardzo dużo było imion starosłowiańskich, które już dawno wymarły) i dałam mężowi do zaznaczenia jego typów. i z przykrością stwierdzam że chyba będzie wojna bo pozaznaczał wszystkie te których ja bym w życiu nie dała... ale będziemy negocjować. dzisiaj spojrzy na moje typy i może coś mu się spodoba i zmieni zdanie. :) a jak nie to będę mu matolić tyłek aż zaczną mu się podobać moje imiona. :) hehehe

Dziewczyny dzisiaj mąż pojedzie po łóżeczko dla malucha :) dostaniemy je za darmo od męża kolegi z pracy po jego synkach. łóżeczko prawie idealne ale i tak mój tata powiedział że je ładnie spoleruje papierem ściernym i na nowo zabejcuje na ciemniejszy kolor żeby nam do mebli pasowało. a tymczasem wklejam łóżeczko jeszcze u kolegi. :)
    e6e0a238f7b436a6m.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 10:04

kaaasiaczek_, Kocur lubią tę wiadomość

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiśnia ja również mam w czwartek , u mnie to będzie 22tyd. i 5 dni:) jako że chyba jesteśmy ostatnie (albo jedne z ostatnich) które płci nie znają to może rzeczywiście w końcu się dowiemy :D
    Łóżeczko ładne, bardzo mi się podoba bo jest klasyczne i zdecydowanie w ciemniejszym kolorze będzie jeszcze lepiej :)
    Jak tylko dowiem się płci kupię jakiś drobiazg do ubrania dla maluszka :) Wczoraj wybraliśmy farbę i panele do pokoiku :) Myślę, że za kilka tygodni pochwalę się zdjęciem jak już doprowadzimy wszystko do ładu i składu :) No i postanowiłam z mężem że nikomu znajomemu póki co nie zdradzimy i tak czy chłopiec czy dziewczynka a to żeby teściowa dała nam jeszcze trochę luzu hehe ;)

wisnia11 lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już nie mogę się doczekać jutra za 24 godziny mam badanie połówkowe ;) mąż zabrał sobie wolne by być wówczas ze mną ;)
    a jeszcze dziś do mnie dzwonili z potwierdzeniem wizyty oraz powiedzieli mi także dla kobiet w ciąży przygotowaliśmy specjalną ofertę, w ramach której można skorzystać z bezpłatnych zabiegów dermokosmetycznych w Centrum Dermatologii Estetycznej Angelius i mogę skorzystać albo henna+ brwi albo mikrodermabrazji diamentowe. Więc coś mnie kusi ta mikrodermabrazja diamentowa ;)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 09:49

• Kocur Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A oto chałtury mojego Rysia ;) tzw. pełzaki i kopniaki. Dziś calutki dzień szaleje i nie daje mamie odpocząć. Pępek go intryguje zdecydowanie najbardziej ostatnimi czasy ;)

http://w846.wrzuta.pl/film/9QzoorbsihT/wp_20131029_113407z

pillow, kaaasiaczek_, paula22, juicca, Viril lubią tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Mikusia2 Autorytet

Wysłany: 29 października 2013, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    Mikusia nie ma na co czekać jedź dla pewności na Izbę, ja bym na pewno pojechała. Nawet jak to nic groźnego to zrobią Ci USG i wypuszczą. Przyjmą Cię od razu z marszu- wszystko będzie dobrze, ale najlepiej to sprawdzić zawsze :)
    kochane bylam na sorze i z soru kazali isc na patologie ciazy potem z patologi do poradni dla kobiet w ciazy a z poradni do apteki po magnez i no-spe nikt doslownie nikt mnie nie zbadal wiec musialam opoczekac az moj gin bedzie mnie mogl przyjac, teraz padam z bolu glowy i zmeczenia dostalam duphaston magnez i kazal lezec wazne ze z szyjka sie nic nie dzieje

oeuak0s3wt902skk.png
    9ltfxzdvyikp4icy.png
    km5scwa1m8wagzpl.png[/url
‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ