MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
bylam dzis na badaniach połówkowych i sie dowiedziałam że będzie synek hehe przeczucie mnie nie myliło ale co do zachcianek to miałam pożerałam czekolade, słodycze i sok pomarańczowy - co niby na dziewczynke i sie nie sprawdziło
Co jedynie mnie zasmucilo ze dzidziuś ma mała arytmie ale bedziemy obserowowac bo ponoc w 20 tyg to normalne bo serduszko sie przystosowuje
Mam napisane ze łożysko ściana dno wiecie cos na ten temat??Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2013, 20:19
Kocur, kaaasiaczek_, wisnia11, paula22, Iwo123, Viril lubią tę wiadomość
-
Sylvia gratulacje No i mamy kolejnego marcowego ksiecia
Paula, przestraszyłaś mnie z tą glukozą ;p Ja się boję raczej, że zwymiotuję ... a propo wymiotów, dziś mam apogeum , zwracam wszystko co zjem , eh, nie mam już siły. Zgaga i wymioty to chyba znów moje drugie imię. Najgorzej oczywiście było na uczelni...
Ja dziewczyny mam połówkowe w czwartek, zobaczymy co tam tej mój maluszek świruje. Chyba nadszedł czas solidnego przybierania, bo brzuch na dobre się rozkręca, ludzie komentują i są coraz bardziej życzliwi w ciągu ostatniego tygodnia mam wrażenie, że jeszcze bardziej się powiększył, może maluch inaczej się ułożył <?> Ale sukces bo przez cały tydzień przybrałam tylko 0,5 kg !!! Czyli w sumie mam 11, ale generalnie w końcu zaczęłam wolniej przybierać co mnie bardzo cieszy
A i dzidziuś nie jest już chyba tylko poniżej pępka bo przecież macica sięga już jakieś 5 cm powyżej, no i maluch kopie też coraz wyćej a ta podusia pod biustem to mi się już chyba w 3 miesiacu zrobiła, ale też nie wiem co to jest dokładnie, ważne by szybko zniknęła po porodziesylvia lubi tę wiadomość
-
wlasnie przed chwila zobaczylam delikatne brazowe plamienie
ogolnie odczuwam skurcze braxtona czy jak mu tam i mam bole plecow w okolicy krzyzowej jak na miesiaczke choc w zasadzie takie bole mam od poczatku ciazy, jutro rano dzwonie do lekarza wizyte mam za dwa dni... nie wiem co mam myslec martwie sie -
Mikusia2 wrote:wlasnie przed chwila zobaczylam delikatne brazowe plamienie
ogolnie odczuwam skurcze braxtona czy jak mu tam i mam bole plecow w okolicy krzyzowej jak na miesiaczke choc w zasadzie takie bole mam od poczatku ciazy, jutro rano dzwonie do lekarza wizyte mam za dwa dni... nie wiem co mam myslec martwie sie -
Mikusia2 wrote:wlasnie przed chwila zobaczylam delikatne brazowe plamienie
nick nieaktualny
-
no jest coś takiego jak usg połówkowe Generalnie podczas ciąży masz 3 USG darmowe na NFZ podczas, których bada się wszystkie parametry dzidziusia, prawidłowy rozwój, m.in. właśnie pomiary, obecność kości nosowej itd. Lekarze posiadający aparat USG w gabinetach, bądź też prywatne przychodnie wykonują USG podczas każdej wizyty, jednak są one z reguły krótkie , trwaja kilka minut. Te 3 USG myślę, że trwają ok 15-20 .
Wklejam kalendarz wizyt z opisem badań prenatalnych
http://www.rodzicpoludzku.pl/images/stories/kalendarzbadaniwizytkontrolnych.pdf
http://www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/plan
A to drugie USG nazywa się połówkowe, bo wykonuje się je chyba między 20-22 tyg. ciąży czyli mniej wiecej w połowie -
szczessciara jak byłaś na badaniu tydzień temu to to był u ciebie 18 tydzień skończony... troche za wcześnie na połówkowe. Ja też byłam wcześniej.. 17 tydz, i troche i też miałam mierzoną tylko główkę, brzuszek i kość udową. połówkowe się robi tak jak napisała Kocur między 20 a 22 tygodniem (skończonym). Test na tolerancję glukozy (75g) powinno się robić między 24 a 28 tygodniem (skończonym)
ja ide na usg połówkowe w czwartek (to będzie 21t3d). mam nadzieję ze już się dowiemy kto tam jest. a tymczasem wybieramy z mężem imiona... wydrukowałam takie tabele w neta z imionami (wszystkimi) pozaznaczałam te które się używa (bardzo dużo było imion starosłowiańskich, które już dawno wymarły) i dałam mężowi do zaznaczenia jego typów. i z przykrością stwierdzam że chyba będzie wojna bo pozaznaczał wszystkie te których ja bym w życiu nie dała... ale będziemy negocjować. dzisiaj spojrzy na moje typy i może coś mu się spodoba i zmieni zdanie. a jak nie to będę mu matolić tyłek aż zaczną mu się podobać moje imiona. hehehe
Dziewczyny dzisiaj mąż pojedzie po łóżeczko dla malucha dostaniemy je za darmo od męża kolegi z pracy po jego synkach. łóżeczko prawie idealne ale i tak mój tata powiedział że je ładnie spoleruje papierem ściernym i na nowo zabejcuje na ciemniejszy kolor żeby nam do mebli pasowało. a tymczasem wklejam łóżeczko jeszcze u kolegi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2013, 10:04
kaaasiaczek_, Kocur lubią tę wiadomość
-
Wiśnia ja również mam w czwartek , u mnie to będzie 22tyd. i 5 dni:) jako że chyba jesteśmy ostatnie (albo jedne z ostatnich) które płci nie znają to może rzeczywiście w końcu się dowiemy
Łóżeczko ładne, bardzo mi się podoba bo jest klasyczne i zdecydowanie w ciemniejszym kolorze będzie jeszcze lepiej
Jak tylko dowiem się płci kupię jakiś drobiazg do ubrania dla maluszka Wczoraj wybraliśmy farbę i panele do pokoiku Myślę, że za kilka tygodni pochwalę się zdjęciem jak już doprowadzimy wszystko do ładu i składu No i postanowiłam z mężem że nikomu znajomemu póki co nie zdradzimy i tak czy chłopiec czy dziewczynka a to żeby teściowa dała nam jeszcze trochę luzu hehewisnia11 lubi tę wiadomość
-
Już nie mogę się doczekać jutra za 24 godziny mam badanie połówkowe mąż zabrał sobie wolne by być wówczas ze mną
a jeszcze dziś do mnie dzwonili z potwierdzeniem wizyty oraz powiedzieli mi także dla kobiet w ciąży przygotowaliśmy specjalną ofertę, w ramach której można skorzystać z bezpłatnych zabiegów dermokosmetycznych w Centrum Dermatologii Estetycznej Angelius i mogę skorzystać albo henna+ brwi albo mikrodermabrazji diamentowe. Więc coś mnie kusi ta mikrodermabrazja diamentowa -
A oto chałtury mojego Rysia tzw. pełzaki i kopniaki. Dziś calutki dzień szaleje i nie daje mamie odpocząć. Pępek go intryguje zdecydowanie najbardziej ostatnimi czasy
http://w846.wrzuta.pl/film/9QzoorbsihT/wp_20131029_113407z
pillow, kaaasiaczek_, paula22, juicca, Viril lubią tę wiadomość
-
Kocur wrote:Mikusia nie ma na co czekać jedź dla pewności na Izbę, ja bym na pewno pojechała. Nawet jak to nic groźnego to zrobią Ci USG i wypuszczą. Przyjmą Cię od razu z marszu- wszystko będzie dobrze, ale najlepiej to sprawdzić zawsze