X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2013, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z pierwszego spotkania szkoły rodzenia (dwie połozne prowadziły) z czego ta druga beznadziejna... Miałam mierzone tętno dzidziulka - po długim szukaniu serduszka udało się -ale miałam stracha!

Mikusia2, Endokobietka lubią tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam szkole rodzenia dopiero 17.01 ciekawe czy to nie bedzie za pozno, ale jak sie zapisywalam, pani sama mnie z grudnia na styczen przesunela i powiedziala, ze mam przyjsc z wielkim brzuchem, to bede sobie mogla to lepiej wyobrazic :)
    Ja od 2 dni nie czuje ruchow dziecka, ale w tym czasie brzuch mi wywalilo bardzo, moze Maly ma teraz wiecje miejsca i dlatego slabiej go czuje.
    Jutro badania na cukrzyce, boje sie strasznie, bo znowu glupot w internecie naczytalam jak to taka cukrzyca w ciazy szkodliwa jest.
    Dzisiaj ide do urzedu po wniosek na macierzynski i tacierzynski, mamy mase pytan i z tego co widzialam musimy kupe zaswiadczen, dokumentow itp przyniesc, wiec trzeba sie juz teraz tym zajac (tak mi napisal moj Apps ciazowy).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2013, 08:04

17u93e5exqfllrog.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja byłam wczoraj drugi raz w szkole rodzenia i powiem szczerze że za dużo nowych wiadomości nie było. Wiecie... ciąża, jej przebieg, przygotowanie do porodu, troche informacji o szpitalach i to wszystko.
    mam nadzieję że na następnych zajęciach będzie już o maluszkach.. pielęgnacja, opieka itd.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zapisalismy sie na kurs intensywny dla par piatek, sobota, niedziela. Ciekawe co z tego wyjdzie.
    W naszym szpitalu co miesiac sa spotkania dla oczekujacych dziecka, pokazuja sale, opowiadaja co i jak, nastepne spotkanie jest we wtorek, moze sie wybierzemy, bo w grudniu pewnie nam sie juz nie bedzie chcialo. A ze szkola rodzenia w tym samym szpitalu, to zawsze bedzie mozna w styczniu dopytac.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Ja mam szkole rodzenia dopiero 17.01 ciekawe czy to nie bedzie za pozno, ale jak sie zapisywalam, pani sama mnie z grudnia na styczen przesunela i powiedziala, ze mam przyjsc z wielkim brzuchem, to bede sobie mogla to lepiej wyobrazic :)
    Ja od 2 dni nie czuje ruchow dziecka, ale w tym czasie brzuch mi wywalilo bardzo, moze Maly ma teraz wiecje miejsca i dlatego slabiej go czuje.
    Jutro badania na cukrzyce, boje sie strasznie, bo znowu glupot w internecie naczytalam jak to taka cukrzyca w ciazy szkodliwa jest.
    Dzisiaj ide do urzedu po wniosek na macierzynski i tacierzynski, mamy mase pytan i z tego co widzialam musimy kupe zaswiadczen, dokumentow itp przyniesc, wiec trzeba sie juz teraz tym zajac (tak mi napisal moj Apps ciazowy).

Powiem Ci że ja też jakoś słabiej od 2 dni czuje ruchy maluszka...chyba sie jakoś inaczej ułożył (ale oczywiście panikuję;/)
    Ja z kolei mam mieszane odczucia co do tej szkoły rodzenia ale to może dlatego że to było pierwsze spotkanie.

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja właśnie wróciłam z wizyty u lekarza, dzisiaj bez usg, ale dowiedziałam się chociaż wyników badań, morfologia, mocz, próby wątrobowe w normie. glukoza na czczo: 60
    po 1 h: 73
    po 2 h: 63.

szyjka zamknięta, twarda.
    także póki co wszystko w porządku. następna wizyta 11 grudnia. :)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam Was :)
    jestem po wczorajszej wizycie z dzieckiem wszystko w porządku jest ułożony główką w górę ale ma czas na obrócenie się z tym że nadal się nie ujawniło :(
    Moja szyjka jest zamknięta ale niestety się skróciła ma teraz 2,7 mam się oszczędzać do tego mam skurcze i bóle podbrzusza na które dostałam Fenoterol którego wycofali tydzień temu bo szkodzi
    Pozdrawiam

A czy któraś z Was zna swój wymiar szyjki na tym etapie ciąży?

frgt5b8.png 546fc3c5c96d17b5.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja szyjka sprzed dwóch tygodni wynosiła 4,5 cm.

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to mamy niezłą różnice

• Oleńka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja 4,9.
    Słuchajcie dziewczyny ostatnio po spacerach zauwazylam ze zaczyna mnie kłuc brzuch na dole :( nie wiem czy to normalne....

A druga rzecz która mnie martwi mała daje o sobie znac ale róznie ... raz cały dzien a nie raz tylko wieczorem pare kopniaczków. Nie wiem czemu tak a jak juz sie nie odzywa pol dni to zaczynam swirować :(

4afcc1255b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effcia28 wrote:
    witam Was :)
    jestem po wczorajszej wizycie z dzieckiem wszystko w porządku jest ułożony główką w górę ale ma czas na obrócenie się z tym że nadal się nie ujawniło :(
    Moja szyjka jest zamknięta ale niestety się skróciła ma teraz 2,7 mam się oszczędzać do tego mam skurcze i bóle podbrzusza na które dostałam Fenoterol którego wycofali tydzień temu bo szkodzi
    Pozdrawiam

A czy któraś z Was zna swój wymiar szyjki na tym etapie ciąży?
    Ja 2 tygodnie temu miałam 2,81 mm i lekarz stwierdził że mam sie oszczędzać. Powiedział tez ,że tragedii nie ma i byśmy się martwili jakby pyła poniżej 2,5mm .Sama jestem ciekawe jakiej długości jest teraz...wizyte mam dopiero 29.11

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka najwążniejsze że czujesz ruchy mogą być raz słabsze a raz mocniejsze.
    mnie lekarz powiedział że jak nie czuje ruchów i się martwię to mam zjeść coś słodkiego .

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:
    Moja 4,9.
    Słuchajcie dziewczyny ostatnio po spacerach zauwazylam ze zaczyna mnie kłuc brzuch na dole :( nie wiem czy to normalne....

A druga rzecz która mnie martwi mała daje o sobie znac ale róznie ... raz cały dzien a nie raz tylko wieczorem pare kopniaczków. Nie wiem czemu tak a jak juz sie nie odzywa pol dni to zaczynam swirować :(

kłucie u mnie też czasem występuję, czasem bóle okresowe, ale wtedy biorę magnez i na łóżko.

a co do aktywności to mój książę też daje o sobie znać o różnej porze. 2 dni temu też praktycznie przez cały dzień nie dawał o sobie znać, natomiast jak budzik męża zadzwonił o 5 rano, to wariat szalał, że spać nie mogłam. także wg mnie to wszystko zależy od dzieciaków kiedy one mają ochotę dać o sobie znać :)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Endokobietka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaaasiaczek_ wrote:
    a ja właśnie wróciłam z wizyty u lekarza, dzisiaj bez usg, ale dowiedziałam się chociaż wyników badań, morfologia, mocz, próby wątrobowe w normie. glukoza na czczo: 60
    po 1 h: 73
    po 2 h: 63.

szyjka zamknięta, twarda.
    także póki co wszystko w porządku. następna wizyta 11 grudnia. :)

Super wyniki glukozy, tylko pozazdroscic.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:
    Moja 4,9.

Ja też zauważyłam od 2 dni że maluszek jakoś się uspokoił...troszkę mnie to martwi:( Pani połozna mnie wczoraj uspokoiła bo powiedziała że na tym etapie to dzidziuś ma dużo miejsca i czasami sie tak obróci że kopniaczki są mniej przez nas odczuwalne. Zmierzyła tetno detektorem i wszystko ok:)

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja właśnie się zmartwiłam bo dziewczyny tu mają takie długie.A masz też jakieś bóle w podbrzuszu twardnienia czy napinania?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effcia a oprócz fenoterolu kazał jeszcze coś brać? bo ja mam 3x aspargin i 2x duphaston na bóle brzucha i twardnienia.

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Super wyniki glukozy, tylko pozazdroscic.

Trzymam kciuki, żeby Wasze wyniki też były w normie. :)

ja z góry zakładałam, że pewnie u mnie wyjdzie cukrzyca ciążowa, bo słodycze to wchodzą we mnie jak nie wiem. zwłaszcza czekolada z orzechami laskowymi :D

qb3ci09kgez1zp78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effcia28 wrote:
    no ja właśnie się zmartwiłam bo dziewczyny tu mają takie długie.A masz też jakieś bóle w podbrzuszu twardnienia czy napinania?
    Mam twardnienia i czasami bóle jak na miesiączkę - aspargin póki co mi pomaga.

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysiu miałam brać ten Fenetrol i Izoptin na te skurzcze a teraz mam brać Nospe 3x1 tabletce i Luteine dopochwowo 2x2 do tego biore duphaston od początku ciąży 2x1 tabletce

‹‹ 79 80 81 82 83 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ