X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2013, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z pierwszego spotkania szkoły rodzenia (dwie połozne prowadziły) z czego ta druga beznadziejna... Miałam mierzone tętno dzidziulka - po długim szukaniu serduszka udało się -ale miałam stracha!

Mikusia2, Endokobietka lubią tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam szkole rodzenia dopiero 17.01 ciekawe czy to nie bedzie za pozno, ale jak sie zapisywalam, pani sama mnie z grudnia na styczen przesunela i powiedziala, ze mam przyjsc z wielkim brzuchem, to bede sobie mogla to lepiej wyobrazic :)
    Ja od 2 dni nie czuje ruchow dziecka, ale w tym czasie brzuch mi wywalilo bardzo, moze Maly ma teraz wiecje miejsca i dlatego slabiej go czuje.
    Jutro badania na cukrzyce, boje sie strasznie, bo znowu glupot w internecie naczytalam jak to taka cukrzyca w ciazy szkodliwa jest.
    Dzisiaj ide do urzedu po wniosek na macierzynski i tacierzynski, mamy mase pytan i z tego co widzialam musimy kupe zaswiadczen, dokumentow itp przyniesc, wiec trzeba sie juz teraz tym zajac (tak mi napisal moj Apps ciazowy).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2013, 08:04

17u93e5exqfllrog.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja byłam wczoraj drugi raz w szkole rodzenia i powiem szczerze że za dużo nowych wiadomości nie było. Wiecie... ciąża, jej przebieg, przygotowanie do porodu, troche informacji o szpitalach i to wszystko.
    mam nadzieję że na następnych zajęciach będzie już o maluszkach.. pielęgnacja, opieka itd.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zapisalismy sie na kurs intensywny dla par piatek, sobota, niedziela. Ciekawe co z tego wyjdzie.
    W naszym szpitalu co miesiac sa spotkania dla oczekujacych dziecka, pokazuja sale, opowiadaja co i jak, nastepne spotkanie jest we wtorek, moze sie wybierzemy, bo w grudniu pewnie nam sie juz nie bedzie chcialo. A ze szkola rodzenia w tym samym szpitalu, to zawsze bedzie mozna w styczniu dopytac.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Ja mam szkole rodzenia dopiero 17.01 ciekawe czy to nie bedzie za pozno, ale jak sie zapisywalam, pani sama mnie z grudnia na styczen przesunela i powiedziala, ze mam przyjsc z wielkim brzuchem, to bede sobie mogla to lepiej wyobrazic :)
    Ja od 2 dni nie czuje ruchow dziecka, ale w tym czasie brzuch mi wywalilo bardzo, moze Maly ma teraz wiecje miejsca i dlatego slabiej go czuje.
    Jutro badania na cukrzyce, boje sie strasznie, bo znowu glupot w internecie naczytalam jak to taka cukrzyca w ciazy szkodliwa jest.
    Dzisiaj ide do urzedu po wniosek na macierzynski i tacierzynski, mamy mase pytan i z tego co widzialam musimy kupe zaswiadczen, dokumentow itp przyniesc, wiec trzeba sie juz teraz tym zajac (tak mi napisal moj Apps ciazowy).

Powiem Ci że ja też jakoś słabiej od 2 dni czuje ruchy maluszka...chyba sie jakoś inaczej ułożył (ale oczywiście panikuję;/)
    Ja z kolei mam mieszane odczucia co do tej szkoły rodzenia ale to może dlatego że to było pierwsze spotkanie.

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja właśnie wróciłam z wizyty u lekarza, dzisiaj bez usg, ale dowiedziałam się chociaż wyników badań, morfologia, mocz, próby wątrobowe w normie. glukoza na czczo: 60
    po 1 h: 73
    po 2 h: 63.

szyjka zamknięta, twarda.
    także póki co wszystko w porządku. następna wizyta 11 grudnia. :)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam Was :)
    jestem po wczorajszej wizycie z dzieckiem wszystko w porządku jest ułożony główką w górę ale ma czas na obrócenie się z tym że nadal się nie ujawniło :(
    Moja szyjka jest zamknięta ale niestety się skróciła ma teraz 2,7 mam się oszczędzać do tego mam skurcze i bóle podbrzusza na które dostałam Fenoterol którego wycofali tydzień temu bo szkodzi
    Pozdrawiam

A czy któraś z Was zna swój wymiar szyjki na tym etapie ciąży?

frgt5b8.png 546fc3c5c96d17b5.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja szyjka sprzed dwóch tygodni wynosiła 4,5 cm.

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to mamy niezłą różnice

• Oleńka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja 4,9.
    Słuchajcie dziewczyny ostatnio po spacerach zauwazylam ze zaczyna mnie kłuc brzuch na dole :( nie wiem czy to normalne....

A druga rzecz która mnie martwi mała daje o sobie znac ale róznie ... raz cały dzien a nie raz tylko wieczorem pare kopniaczków. Nie wiem czemu tak a jak juz sie nie odzywa pol dni to zaczynam swirować :(

4afcc1255b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effcia28 wrote:
    witam Was :)
    jestem po wczorajszej wizycie z dzieckiem wszystko w porządku jest ułożony główką w górę ale ma czas na obrócenie się z tym że nadal się nie ujawniło :(
    Moja szyjka jest zamknięta ale niestety się skróciła ma teraz 2,7 mam się oszczędzać do tego mam skurcze i bóle podbrzusza na które dostałam Fenoterol którego wycofali tydzień temu bo szkodzi
    Pozdrawiam

A czy któraś z Was zna swój wymiar szyjki na tym etapie ciąży?
    Ja 2 tygodnie temu miałam 2,81 mm i lekarz stwierdził że mam sie oszczędzać. Powiedział tez ,że tragedii nie ma i byśmy się martwili jakby pyła poniżej 2,5mm .Sama jestem ciekawe jakiej długości jest teraz...wizyte mam dopiero 29.11

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka najwążniejsze że czujesz ruchy mogą być raz słabsze a raz mocniejsze.
    mnie lekarz powiedział że jak nie czuje ruchów i się martwię to mam zjeść coś słodkiego .

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:
    Moja 4,9.
    Słuchajcie dziewczyny ostatnio po spacerach zauwazylam ze zaczyna mnie kłuc brzuch na dole :( nie wiem czy to normalne....

A druga rzecz która mnie martwi mała daje o sobie znac ale róznie ... raz cały dzien a nie raz tylko wieczorem pare kopniaczków. Nie wiem czemu tak a jak juz sie nie odzywa pol dni to zaczynam swirować :(

kłucie u mnie też czasem występuję, czasem bóle okresowe, ale wtedy biorę magnez i na łóżko.

a co do aktywności to mój książę też daje o sobie znać o różnej porze. 2 dni temu też praktycznie przez cały dzień nie dawał o sobie znać, natomiast jak budzik męża zadzwonił o 5 rano, to wariat szalał, że spać nie mogłam. także wg mnie to wszystko zależy od dzieciaków kiedy one mają ochotę dać o sobie znać :)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Endokobietka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaaasiaczek_ wrote:
    a ja właśnie wróciłam z wizyty u lekarza, dzisiaj bez usg, ale dowiedziałam się chociaż wyników badań, morfologia, mocz, próby wątrobowe w normie. glukoza na czczo: 60
    po 1 h: 73
    po 2 h: 63.

szyjka zamknięta, twarda.
    także póki co wszystko w porządku. następna wizyta 11 grudnia. :)

Super wyniki glukozy, tylko pozazdroscic.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:
    Moja 4,9.

Ja też zauważyłam od 2 dni że maluszek jakoś się uspokoił...troszkę mnie to martwi:( Pani połozna mnie wczoraj uspokoiła bo powiedziała że na tym etapie to dzidziuś ma dużo miejsca i czasami sie tak obróci że kopniaczki są mniej przez nas odczuwalne. Zmierzyła tetno detektorem i wszystko ok:)

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja właśnie się zmartwiłam bo dziewczyny tu mają takie długie.A masz też jakieś bóle w podbrzuszu twardnienia czy napinania?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effcia a oprócz fenoterolu kazał jeszcze coś brać? bo ja mam 3x aspargin i 2x duphaston na bóle brzucha i twardnienia.

• kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Super wyniki glukozy, tylko pozazdroscic.

Trzymam kciuki, żeby Wasze wyniki też były w normie. :)

ja z góry zakładałam, że pewnie u mnie wyjdzie cukrzyca ciążowa, bo słodycze to wchodzą we mnie jak nie wiem. zwłaszcza czekolada z orzechami laskowymi :D

qb3ci09kgez1zp78.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effcia28 wrote:
    no ja właśnie się zmartwiłam bo dziewczyny tu mają takie długie.A masz też jakieś bóle w podbrzuszu twardnienia czy napinania?
    Mam twardnienia i czasami bóle jak na miesiączkę - aspargin póki co mi pomaga.

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2013, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysiu miałam brać ten Fenetrol i Izoptin na te skurzcze a teraz mam brać Nospe 3x1 tabletce i Luteine dopochwowo 2x2 do tego biore duphaston od początku ciąży 2x1 tabletce

‹‹ 79 80 81 82 83 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ