X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • male_m Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na brzuchu to już od 3 miesięcy nie śpię bo nie byłam w stanie. Ciągle coś mnie bolało. Teraz śpię na boku i tylko się trochę przekręcam na brzuch i przerzucam sobie nogę przez poduszkę bo tak całkiem na boku to też mi nie wygodnie.
    Vaina ja tą ciążową poduszkę mam w kształcie C i ja jej używam trochę odwrotnie bo leżę tak że "przytulam" się przodem do tego długiego boku poduszki i wtedy mój mąż może się do mnie też przytulić. Jedyny problem jest ze wstawaniem w nocy bo jakoś ciężko mi zawsze przeleźć przez tą poduszkę. A jak chcemy się odwrotnie przytulić to też się da tylko wtedy się praktycznie nie opieram na poduszce tylko na mężu :)

Jeśli chodzi o smarowanie brzuszka to ja sobie testowo zrobiłam krem z masłem shea, olejkiem kokosowym, migdałowym i jojoba i z dodatkiem wosku pszczelego. Czy coś daje to nie wiem bo się smaruję jak sobie przypomnę, ale skórę mam po tym mięciutką.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • Angie 232 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tematem szpitala, położnej jestem przerażona.. chodzę do ginekologa prywatnie do Lux Med'u i kompletnie nie wiem, co dalej.. chyba na najbliższej wizycie zapytam mojego lekarza, bo zaczynam się tym trochę denerwować ;(
    z czystej ciekawości patrzyłam dziś na kliniki prywatne i koszt porodu i kilkudniowej opieki nad kobietą i dzieckiem od 8.900.. hmm..
    wertowałam bezpłatne szkoły rodzenia i chyba niebawem się zapiszę, gdzieś blisko..
    a czy jest coś, na co się powino zwrócić uwagę jeśli chodzi o program tej szkoły? czy ilość godzin ma znaczenie, proponowane bloki tematyczne?
    I chcę zamówić poduszkę ciążową bo czasami miewam noce, gdzie zupełnie nie mogę się ułożyć; mam już upatrzoną i jak tylko przybędzie mój P, to mu pokażę i mi może kupi :P

Szczęśliwa mama Zuzi <3
  • severi Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śpię zazwyczaj na brzuchu tak się w nocy przekręcam i w sumie nic mnie wtedy nie boli. Używam do smarowania Hipp tylko masła nie oliwki :)

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już w drodze do domu na szczescie. Nowa ok, ogarnia, wiadomo ze nie wszystko bo sporo tego ale jeszcze troche czasu jest..
    Oczywiscie zaczal sie pazdziernik zegnaj mozliwosci siedzenia w autobusie..:/

Co do bluzy, nie wiem czy Wam sie otworzy z tego linku ale miejmy nadzieje ze tak

http://s.aliexpress.com/bquYZV3u

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarcia jesli taka jest decyzja, zobaczycie jak to wyjdzie w 'praniu' :)

Ja w nocy zasypiam na plecach w magicznej poduszce niczym dziecko w za małym kokonie. Nie wiem czy to prawidlowa pozycja, ale najwygodniej mi. W nocy jednak musze sie przekrecic kilka razy - na jednym i na drugim boku. Na drzemki udaje mi sie zasnac na boku :)
    Na brzuchu tez nie spie od dawna, ah tesknie.

• Mimi86 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja tez planuje ciuszki itp miec kupione w grudniu a wozek lozeczko itd w styczniu wole byc wczesniej przygotowana.
    ja zaraz sie bede szykowac powoli i o 19:20 wizyta ehhh i znow sie stresuje hehe :)

m@rtynka, MatyldaG, Klarcia lubią tę wiadomość

maj- krótki protokół- 6 mrozaczków :)
    15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

2r8rj48at734p213.png

• malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mąż jednak miał sen proroczy. Będzie syn :) do końca się ludzilam ze będzie dziewczynka no ale trudno :) oboje liczyliśmy na córeczkę. Z dzidziusiem wszystko ok, kolejna wizyta za miesiąc i to będą już prenatalne 3.11.2016. Mam znowu iść na mocz i krew. W styczniu na NFZ mają mi zrobić echo serca płodu. Pytałam się o urofuraginum i mogę go brać jakby coś. Także mnie proszę na niebiesko ;)

m@rtynka, MatyldaG, okano1, czirisz, Marynia991, Anita12, jenny88, milagro, monia99, kr0pka, Magdzia88, nataliad, kark, Marrtusia, Fipsik, Vaina, severi, Mimi86, Klarcia, taka_ja lubią tę wiadomość

Dominik :)
    16udqqmz4ckx0a7e.png
  • ata89 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 232 wrote:
    wertowałam bezpłatne szkoły rodzenia i chyba niebawem się zapiszę, gdzieś blisko..
    a czy jest coś, na co się powino zwrócić uwagę jeśli chodzi o program tej szkoły? czy ilość godzin ma znaczenie, proponowane bloki tematyczne?
    Też się zastanawiam już nad Szkołą Rodzenia.
    Szukałam informacji w internecie. Nie znalazłam nic o bezpłatnych u mnie.
    Rozmawiałam z koleżankami, które już rodziły. Mówiły, że najlepiej iść do szkoły do szpitala, gdzie mamy zamiar rodzić. Wtedy poznamy położne, obejrzymy szpital, sale.
    Ale ja nie wiem, czy mój szpital, w którym planuje rodzić, prowadzi szkołę rodzenia... Zapytam na kolejnej wizycie.

kr0pka, bluza super. Widziałam podobny model, w którymś czasopiśmie dla mam i wtedy już mi się spodobała :) Najbardziej mi się podoba szara :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 17:53

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • AnnaE. Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarcia wrote:
    Kr0pka, oczywiście, że mogę się do męża wyprowadzić do Pragi, ale tak na stałe zrobię to dopiero po porodzie. Jak już będę na zwolnieniu to więcej czasu będę spędzać w Pradze i tylko do lekarza będę jeździć do Poznania. Tu mam prywatną opiekę medyczną i szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie rodzić w Czechach, zwłaszcza że nie znam języka. W związku z tym do połowy grudnia będę w Polsce, mąż w Czechach, potem od stycznia pojadę do niego i będę przyjeżdżać do Polski na wizyty, a ostatni miesiąc przed porodem zjadę do PL na stałe. I pewnie jeszcze z miesiąc po porodzie będę w Polsce musiała zostać, bo są wizyty położnej, pediatry, szczepienia, itd...
    Więc przez najbliższe pół roku będę żyła na dwa domy i w zasadzie bez męża... :/

Są plusy i minusy. Minus to na pewno podróżowanie w te i nazad, brak wsparcia męża gdy będziesz sama w PL, ale ja bym starała się patrzeć głównie na plusy. Dla mnie takie zmiany otoczenia są super. Praga jest piękna no i pewnie dacie radę gdzieś wyskoczyć parę razy na czeskie łono natury i pozwiedzać Czechy. Ja bym myślała głównie o tych pozytywnych aspektach. Ja kocham eksplorować więc Ci zazdroszczę ;) A co Cię nie zabije to Cię wzmocni. Ostatecznie moje życiowe motto brzmi "licz na siebie", więc staram się być maksymalnie samodzielna i cieszyć się drobnostkami. Polecam ;) Będzie dobrze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2016, 18:02

Klarcia lubi tę wiadomość

36 lat, euthyrox 100
    2017 - syn 💙
    2019 - syn 💙
    Lipiec 2023 - córka 💖🫢
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi86 wrote:
    hej ja tez planuje ciuszki itp miec kupione w grudniu a wozek lozeczko itd w styczniu wole byc wczesniej przygotowana.
    ja zaraz sie bede szykowac powoli i o 19:20 wizyta ehhh i znow sie stresuje hehe :)
    Ja też już kupie wszystko przed porodem moja mama w jakieś zabobony wierzy że przed porodem lepiej nie eh niby taka nowoczesna a takie pierdoły;) Powodzenia na wizycie i napewno będzie oki. Kr0pka bluza jest superaśna ja też już patrzyłam bo ja już wiekowa jestem mam 34 lata w grudniu ale noszę raczej sportowe ciuchy więc mój styl i fajny patent z dzieckiem że można nosić:)

Mimi86 lubi tę wiadomość

• Angie 232 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, pomóżcie :)
    jaki rozmiar poduszki wybrać, przy moim wzroście ok 166/167 cm?
    interesuje mnie typ C i są albo 115/55 cm albo 130/70 cm
    jaki rozmiar Wy macie i czy przy Waszym wzroście jest dobra?

Szczęśliwa mama Zuzi <3
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrtusia wrote:
    Mam identycznie z tym odbijaniem. Mi chyba zaszkodził duphaston, bo niestety niektórym kobietom rozleniwia mięśnie układu pokarmowego. Do tego nie mam woreczka żółciowego i pewnie to swoje zrobiło.
    O to nie wiedziałam, że duphaston tak działa. Ciekawe czy luteina też. Ja jeszcze biorę luteine. A co do tych leków, o których pisałam to wiadomo, że niszczą żołądek a ja przed ciążą już miałam nie raz problem. Nie łykałam leków i było dobrze. A teraz nagle na mdłości brała trzy dziennie, później te witaminy i jeszcze trzy razy aspargim. Kurcze i może się przez to wszystko w sumie tak uszkodził.
    Ciekawe czy jak odstawie to wszystko włącznie z luteina czy będzie poprawa.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 160, a poduszke 115/55. Spokojnie z Twoimi +6 cm bys sie zmiescila, bo sie wygina. Ja swoja zawijam tak pod siebie, ze konce zachodza na siebie.

W styczniu tez bym chciala miec juz co najppotrzebniejsze, bo to z tymi ostatnimi miesiacami nie wiadomo. Sporo rzeczy dostajemy, wiec aby tylko przywiezc.

Angie 232 lubi tę wiadomość

• male_m Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja poduszka ma 55/130cm, a ja mam 155 cm wzrostu.
    Kupując nawet nie wiedziałam że są różne rozmiary :) i tak jak czirisz napisała ją się dość łatwo wygina.

Angie 232 lubi tę wiadomość

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    okano1 wrote:
    Ja też już kupie wszystko przed porodem moja mama w jakieś zabobony wierzy że przed porodem lepiej nie eh niby taka nowoczesna a takie pierdoły;) Powodzenia na wizycie i napewno będzie oki. Kr0pka bluza jest superaśna ja też już patrzyłam bo ja już wiekowa jestem mam 34 lata w grudniu ale noszę raczej sportowe ciuchy więc mój styl i fajny patent z dzieckiem że można nosić:)

Wiekowa? Ni nie przesadzaj :D a ja jestem z tych co nawet mając 40 pewnie będa się nosić na sportowo.. cięzko mi to zwalczyć :D

No mi się bluza bardzo podoba, miałam zamówić inną z tarcza kapitana Ameryki :D ale ciazowo - karmiąca bardziej się przyda

Aa i do mnie też przyszedł zestaw z bebiprogram, do reszty się nie zglosiłam bo miałam na tablecie otwaete i tak czekały czekały i się nie doczekały

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc7564fde098.jpg

anuschka, severi, taka_ja lubią tę wiadomość

• ata89 Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kr0pka wrote:

Aa i do mnie też przyszedł zestaw z bebiprogram, do reszty się nie zglosiłam bo miałam na tablecie otwaete i tak czekały czekały i się nie doczekały

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cc7564fde098.jpg

Długo czekałaś na ten zestaw? Bo ja też się zgłosiłam i jestem ciekawa kiedy mogę się spodziewać... ;)

l22nhdgeiwrcdvnd.png
    dqprhdgecuqtbcml.png
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ata89 wrote:
    Długo czekałaś na ten zestaw? Bo ja też się zgłosiłam i jestem ciekawa kiedy mogę się spodziewać... ;)
    .wiesz co 21.09 się rejestrowałam więc 2 tygodnie

• m@rtynka Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde nie mogę się doczekać co tam u dziewczyn po wizytach :-D ;-)

17u93e5ep5g57u5f.png
  • nataliad Autorytet

Wysłany: 4 października 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ata89 wrote:

Ja dostałam wczoraj, też jakoś dwa tygodnie czekałam :)

Odebrałam wyniki krwi i moczu. Krew ok, ale mocz nie bardzo. Wyszedł osad i w nim leukocyty 12-15. To świadczy o infekcji dróg moczowych? Któraś z Was może się orientuje?

atdcj48amxaz4754.png
    l22n8u69fcsicq3w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marynia, na pewno zdąrzysz, ja do Krk mam poand 50km i wszystkie dzieci są "krakusami" :) Najbliższy szpital mam 15 i 20km ode mnie, ale co z tego jak warunki podobne, jak te, które opisujesz :/

‹‹ 579 580 581 582 583 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ