Noworoczne mamuśki styczeń 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas jest noc jak mówię do małej że jest noc. Wtedy leży spokojnie. Trochę ja oszukuje bo zasłaniam rolety zew i o 7 wmawiam jej ze to jest noc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 09:26
Vella83, ziolko, Ewi28 lubią tę wiadomość
-
Vella83 wrote:Słuchajcie, moje dziecko mnie zaskakuje. Zasnął kolo 20:00,pierwsza pobudka 00:40.nastepna 3:20. Potem 4:50 i 7:30. Tylko karmienienie i ładnie zasypia. Od paru dni wysypiam się.
Już na pewno misiek wie ze noc to noc, nawet jak przebieram i się rozbudziła to szybko zasypia.. Pewnie przy nast skoku wszystko się popsuje ale póki co uwielbiam.. :*
Vella, u nas bardzo podobnie, zasnęła po 19, pobudka o 1, 5:30 a później 9. I dopiero czuwanie. Fajnie przesypia noce ostatnio, naprawdę można się wyspać.
Pisałaś kiedyś że zasypiasz przy nocnym karmieniu. Nie ulewa wtedy synek? Bo u nas jak nie wezmę do odbicia od razu po jedzeniu, to moment i wszystko jest ulane 😐 -
Lipa, u nas trwa to dopiero trzeci czy czwarty dzień (a w zasadzie noc 😉), takze spokojnie, u Ciebie te się unormuje. Chociaż ja jestem w szoku akurat, bo mój starszak jak był taki malutki spał jak zając, robił drzemki po 15 minut, a resztę czasu wisiał na cycku. Także teraz to miła odmiana 😁
-
ziolko wrote:Vella, u nas bardzo podobnie, zasnęła po 19, pobudka o 1, 5:30 a później 9. I dopiero czuwanie. Fajnie przesypia noce ostatnio, naprawdę można się wyspać.
Pisałaś kiedyś że zasypiasz przy nocnym karmieniu. Nie ulewa wtedy synek? Bo u nas jak nie wezmę do odbicia od razu po jedzeniu, to moment i wszystko jest ulane 😐
Nie odbijam.. Tzn na samym samym początku, obijałam, nosiłam etc.. Od jakiegoś czasu (2-3tyg) nie. Zdarza się mu ulać, ale to zdecydowanie mniej niż na początku. Chwilowo działa system, ale nie planowałam takiego obrotu spraw. Moja dwójka nie dawała mi spać w nocy więc nie nastawiałam się jakoś na cuda a tu, mimo karmien uwazam że cudownie śpi. -
U mnie od początku kąpiel była około 19 i mój Jasiek po prostu jest tak zrelaksowany że idzie od razu spać, myślę że tak mi się trafiło, nic nie robiłam żeby tak miał. Syn kol po kąpieli jest tak pobudzony że 21 najwcześniej kiedy uśnie. Tak to czuwa, marudzi, szaleje. Ja wolę od 19:30 być już wolna nic żeby mi spał do 9 czy 10. I tak wstaje rano po 6 więc jest bardzo ok.
Ale wiecie.. Nic nie trwa wiecznie..:p -
Sovi wrote:U mnie juz była polecam. Mała fajnie w niej śpi ręce wolne. Co prawda nie mam odwagi w niej np smażyć czy sprzątać bo boję się by małej nie poparzyc albo uderzyć ale mogę sobie zrobić kanapki zjeść itd. Mały minus: moje dziecko dba o moją formę i nie daje mi w chuscie posiedzidc muszę chodzić i ja kolysac
Sluchaj ty dajesz swojemu dziecku mleko bebilon pepti? Pomogło? Jakie miało objawy przed? -
lipa wrote:Jak wy usypiacie te dzieci przed.20ta? Mój Łobuz przed 22 nie zaśnie za cholerę. Wybrał.sobie taka porę czuwania. Mam nadzieję, że za miesiąc was dogonię 😉
-
Ewi28 wrote:Bolesne baki i ból brzuszka (krostki a, buzi ale to obstawiam tradzik bo nie znill jeszcze całkowicie a pepti pije odkad ma miesiąc), zastosowalam to profilaktycznie i tez delicol wiec w sumie nie wiem co pomoglo ale pomoglo bo dziecko inne, pogodne, cieszę się ją i starszym synem, na wszytsko mam czas bo się nie drze pol dnia jak wcześniej. Później zaczelam.dawac żelazo i znów krzyku wiec odstawilam i jest ok i oby tak bylo i hemoglobina tez byla.ok na wizycie za 2 tygodnie.
Kupy są częściej ale są zielone a baki snierdzace i nadal ja boli ten brzuszek napina się strasznie -
A jak Wasze dzieciaczki śpią w dzień?
U nas dziś spanie 21-8 (3 pobudki na jedzenie) i wydaje mi się, że z pół godzinki nie spał w nocy tylko patrzył w okno ale chyba przymknęłam oko
Później drzemka 10-12.30 i teraz o 14 kolejna drzemka. Jak wstanie to już nie będzie spania do wieczora zapewne (wtedy już tylko kilkuminutowe przysypianie na rączkach).
I to jest dzisiaj nasz najlepszy dzień jeśli chodzi o spanie A i tak w sumie długie ma te czasy aktywności między drzemkami chyba? Tak czasem czytam, że dziecko ma 4-5 drzemek w tym wieku to nie wiem jak to zastosować do nas Aczkolwiek to moje drugie dziecko i wiem, że te opisy z książek to niewiele z prawdą mają wspólnego. Ale tak się zastanawiam czy komuś trafia się książkowe dziecko?
Chociaż wczoraj wstał o 7 i drzemka dopiero o 13 (nie licząc przysypiania na cycu), więc pewnie nie powinnam 'narzekać'.Październik 2017 synek -
sasquacz wrote:A co robicie ze swoimi dziećmi gdy w dzień nie śpią i marudzą/popłakują?
sasquacz lubi tę wiadomość
-
Sovi wrote:A te żelazo Bo twoje dzidckk jest wczesniakiem tak? Kurcze moja też ma te bąki bolesne i snierdzace i ból brzucha. Jest 2 tyg na bebilon comfort i kolzymie
Kupy są częściej ale są zielone a baki snierdzace i nadal ja boli ten brzuszek napina się strasznie -
sasquacz wrote:A co robicie ze swoimi dziećmi gdy w dzień nie śpią i marudzą/popłakują?
Chodzę po domu, opowiadam co gdzie jest, przystawiam do piersi żeby sobie pojadl, popił albo sie poprzytulal, daje do łóżeczka i wkładam książeczkę czarno białą z boku to się dość długo skupia i ogląda, daje na brzuszek, to samo potem na łóżku żeby zmienić miejsce, idę na spacer, przebieram w inne ciuszki, pozwalam chwile pofikać z gołymi nogami lub pupa.. Na żadnej z tych czynności gdy jest sam raczej nie korzystam żeby ugotować obiad, poprasowac etc bo są to krótkie momenty spokoju..
Zaczęłam korzystać ze smoczka bo przy trójce i chęci skupienia uwagi na czyms nie dałabym rady-moze dałabym ale smoczek załatwia mi trochę sprawę marudzenia i nie płacze tyle. Smoczek w użyciu przed kąpielą,kiedy przeciągam go dłużej albo gdy zasypia i się przebudziła a już jadł..Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 20:12
-
U mnie są cztery drzemki mniej więcej..
20:00-7:30 spanie z 3-4 karmieniami
Potem
9 drzemka
11:00 drzemka
13:00 drzemka
15:00 drzemka
Oczywiście nie punkt godzina, czasem drzemka trwa 30 min, czasem godzinkę czasem trochę dłużej, czasem jedna wypadnie bo inna się wydłuża..
Jak idę na spacer albo jadę autem to się wszystko kićka bo wtedy cały czas śpi.
Ale tak od 17:30 już na pewno czuwa.
-
Jakie zabawki macie dla dzieci, używacie i które warto kupić?
Ja póki co mam książeczkę kontrastową i zwykłe lusterko przymocowane między szczebelki łóżeczka .mysle nad matą skip hop playspot.
Te maty edukacyjne kolorowe typu fisherprice są fajowe ale czytam dużo o nich i maluchy nie widzą jeszcze dobrze,pisza że jest tam za dużo wszystkiego, kolorów i zawieszek i zamiast stymulowac przeboćcujemy.. Jakie jest Wasze zdanie? -
Vella83 wrote:Jakie zabawki macie dla dzieci, używacie i które warto kupić?
Ja póki co mam książeczkę kontrastową i zwykłe lusterko przymocowane między szczebelki łóżeczka .mysle nad matą skip hop playspot.
Te maty edukacyjne kolorowe typu fisherprice są fajowe ale czytam dużo o nich i maluchy nie widzą jeszcze dobrze,pisza że jest tam za dużo wszystkiego, kolorów i zawieszek i zamiast stymulowac przeboćcujemy.. Jakie jest Wasze zdanie?
Ja sobie kupiłam książkę „sensoryczne niemowlę” i tam jest opisane dokładnie jak stymulować jakie zmysły, w jakim wieku jakie polecają zabawki i konkretne propozycje zabaw - bardzo polecam -
My mamy mate ale kremowa. I sama na niej mogę zawieszać zabawki, mam kilka właśnie w kontrastowych kolorach. Już przy córeczce fizjoterapeutka mówiła mi, że te mega kolorowe maty wcale nie służą dzieciom. Poza tym.na tym etapie cienka i długa grzechotkę,.która dziecko utrzyma w rączce, piłkę oball. Nawet plastikowa butelka po wodzie, napełniona.monetami.wzbudzala w córce więcej emocji niz niektóre grajaco-swiecace badziewia.
sasquacz, Vella83 lubią tę wiadomość