X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2023
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2023

Oceń ten wątek:
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała syrenka, malusi brzusio 😉 zgrabniutki bardzo 🥰
    Ale ile kobiet tyle figur i ułożeń dzieci. Moja koleżanka mowi, że ma ogromny w stosunku do mojego. I że nawet lekarz na ostatniej wizycie się zdziwił.

Fiolka nawet nie wiem co to te promienniki 🙈

O te zestawy chodzi Ci o przescieradelkka kokony. Wyściółka wózka itp?

To prześcieradło prałam, wyściółkę parownicą przeleciałam jak przy pierwszej córce kupiłam. Teraz upralam, bo nie pamiętam czy po córce prałam czy spakowalam do kartonu, po za tym karton u teściow stał. Miał być szczelnie zapakowany a okazało sie że koty sobie tam charce uprawiały. I jak wyjęłam to az mi niedobrze sie zrobiło...

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie jest tak,że na wykorzystanie tych 9 tygodni jest kilka lat? Bo coś tak mi się obiło o uszy. Można równolegle z matką to na pewno i chyba można nawet na 6 razy rozbić. 70% płatny. Tyle wiem. I chyba w tym roku weszlo,że dodatkowe 2 tygodnie urlopu, które ma tata można wykorzystać w pierwszym roku życia dziecka. Wcześniej były na to 2 lata. Ale mogę się mylić,jeszcze nie robiłam dokładnego rozeznania w temacie.
    Ja mam w każdej ciąży mały brzuch, a z takim jak teraz rodziłam pierwsze. I on taki jest już od kilku tygodni. Minimalnie się zmienia. Sięga aż po sam żołądek i rozchodzi się na boki. W drugiej ciąży miałam mały stozek do przodu. Ogólnie w pasie bokiem jestem cienka jak papier, za to z tyłu na 2 metry zad odstaje;D więc i ten brzuch potem wydaje się mniejszy.
    To fascynujące jak inaczej może wyglądać kazda kobieta w ciąży. Różnice są ogromne.
    Ja nie piorę jeszcze tych wszystkich rzeczy. Zrobię to bliżej terminu, albo zostawię mężowi. Teraz same ubranka, bo to trochę zabawy, a te inne rzeczy mam pościągane i odłożone w kartonie.

• Mju Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co pamiętam te 9 tygodni można podzielić na 5 części.

age.png
  • Menina Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    Ja się edukowałam na ten temat.

Ojciec na wykorzystanie tych 9 tygodni ma chyba az dwa lata na wykorzystanie. I może wziąć rownolegle z rodzicielskim przysługującym mamie. Mało tego może wykorzystać w częściach. Czyli np 2 tygodnie. Późnie pół roku do pracy i znowu 2 tygodnie. Tylko nie pamiętam na ile części może to podzielić. Hmmm teraz zastanawiam się po Twoim pytania czy musi czekać na zakończenie macierzynskiego Twojego. Czy może wziąć ten rodzicielski od razu.. 🤔 ale wydaje mi sie, że jako on jest niezależny od matki, to chyba może po swoim ojcowskim czyli w sumie. Opieka nad matka po porodzie do 2 tyg. 2 dni okolicznościowego. 2 tygodnie ojcowskiego i 9 rodzicielskiego. Chyba może być taka konfiguracja. I nie musi czekać ileś tam czasu.

Właśnie dokładnie taka mnie naszła wątpliwość, czy musi czekać na zakończenie macierzyńskiego. Bo ja się tak nastawiałam, że jednak mąż ze mną trochę dłużej pobędzie na początku. I szkoda by mi było, gdyby to były tylko dwa tygodnie czy miesiąc. Bo z tą opieką na matkę po porodzie to chyba nie zawsze jest tak łatwo. Mi ostatnio szpital nie chciał wystawić, ginekolog też nie i dopiero rodzinny się zlitował. A tak to każdy zrzucał na kogoś innego. Wydaje mi się, że chętniej dają po cc niż po naturalnym. A Wy jakie macie doświadczenia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2023, 14:02

10.2020 6tc 💔
    F. ur. wrzesień 2021 ❤️
    11.2022 10 tc 💔
    A. ur. październik 2023 ❤️
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja. Te 2 tygodnie ojcowskiego. To teraz w pierwszym roku trzeba. Wykorzystać a nie dwa lata.. ja gdzieś tutaj na forum na bieżąco opisywałam jak czytałam o tym. Ale teraz kto to odnajdzie... a moja pamięć już nie ta sama 🤦🏻‍♀️

Ah ja wszystko poprałam przez tą przeprowadzke, żeby tutaj sie juz nie bawić. Po za tym nie mam warunków na to.. dlatego w sumie nie jestem dobrym wyznacznikiem 😛 mnie sytuacja zmusiła do wcześniejszych robud..

Ah chyba inwigilacja teściowej sie zaczyna.. bo codziennie do mnie dzwoni.. 'co tam.?'.. w ogóle to nie wiem jak jej powiedzieć delikatnie że nie chce żeby mnie nie odwiedziła w szpitalu ..

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Asiek94 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o ten urlop rodzicielski dla ojców, to Mju ma rację - można go rozbić maksymalnie na 5 części do 6 roku życia dziecka. Ojcowie mogą go wykorzystać równolegle z matką, płatny jest 70%. Zmieniły się też zasady właśnie co do tego urlopu ojcowskiego 2tygodniowego - teraz jest rok na wykorzystanie, nie dwa lata, jak wcześniej. No i oczywiście można go również rozbić na dwa razy po tygodniu. 😊

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek94 wrote:
    Jeśli chodzi o ten urlop rodzicielski dla ojców, to Mju ma rację - można go rozbić maksymalnie na 5 części do 6 roku życia dziecka. Ojcowie mogą go wykorzystać równolegle z matką, płatny jest 70%. Zmieniły się też zasady właśnie co do tego urlopu ojcowskiego 2tygodniowego - teraz jest rok na wykorzystanie, nie dwa lata, jak wcześniej. No i oczywiście można go również rozbić na dwa razy po tygodniu. 😊

Ale równolegle na rodzicielskim czy może być matka na macierzyńskim i on wtedy bedzie na rodzixielskim swoim?

No z tego co słyszałam po znajomych , to po SN trudno dostać tą opiekę.. ale po cc już bardzo latwo. Ale oczywiście jak sie nie upomnisz, to nikt nawet nie zaproponuje i nie zapyta.

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ile ja sie dobrze orientuje, to nie tyle te 9 tygodni co calosc (41 tyg) mozna podzielic na te max 5 czesci. Wykorzystac urlop rodzicielski mozna do konca roku kalendarzowego kiedy dziecko konczy 6 lat.

A te 9 tygodni ktore doszly w tym roku to wykorzystuje tak naprawde albo mama albo tata zaleznie od tego kto wykorzysta pozostala czesc. Precyzyjniej - kazde z rodzicow ma prawo do 9 tyg urlopu rodzicielskiego ktorego nie moze przeniesc na drugiego rodzica. Czyli mama 9, tata 9 a reszta (23 tyg) juz jak kto tam sobie ustali. Urlop moze byc brany jednoczesnie przez mame i tate. Ale czy to moze byc tez w okresie urlopu macierzynskiego - to tu mam watpliwosci.

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no to ja słyszałam,że to 9 tygodni wyłącznie na ojca i nie przechodzi na matkę. Zglupialam już teraz. Mąż po prostu napisze do hr.
    Jeśli chodzi o opiekę, to niech tatus po prostu pójdzie do swojego rodzinnego i poprosi o opiekę. W szpitalu nie chcą wypisywać, ginekolog nie musi. 14 dni przysługuje kazdemu pracownikowi co roku na chorego członka rodziny.
    Jak lekarz nie jest cham bez serca to wypisze od razu bez znaczenia czy poród sn czy cc. Zawsze można pobujac,że poród sn, ale żona słaba, ledwo na nogach stoi itd. Lekarz nic na tym nie traci ani nie ryzykuje wypisując, więc generalnie nie robią problemów. Chyba,że swinia, ludzie są różni.
    Mąż wziął po moim cc, lekarz nawet nie pytał o rodzaj porodu, pogratulował i wypisał. Po pierwszym porodzie nie wiedzieliśmy, że można, bo też byśmy skorzystali.

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i opieka na rodząca jest 80% pensji 😉
    Tak 9 tygodni tylko dla ojca jest. Nie może przejsc na matkę.

Asiek94 lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, a u Ciebie przed porodem coś się działo? Czułaś, że zaraz coś ruszy,lekarz coś mówił?
    Teraz Cie będą napastować. Bo wtedy już za 2 tygodnie rodziłaś, to teraz szybciej czekają. Ale tu się u nas zaraz zacznie dziać. Zaraz pierwsze donoszone..

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka6 wrote:
    A i opieka na rodząca jest 80% pensji 😉
    Tak 9 tygodni tylko dla ojca jest. Nie może przejsc na matkę.

Czyli jest jak dotychczas było że te 32 tygodnie moze matka wykorzystać może ojciec. Ale 9 tygodni dodatkowe tylko ojciec. Bo w sumie rodzicielskiego jest 41. Czyli 9 ojca i 32 wymiennie jak sobie ustalą.

Mala_syrenka lubi tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • Kropka6 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa doczytałam, może ojciec zaraz po porodzie wykorzystać swoją część tych 9 tygodni rodzicielskiego. Nie musi czekać aż matka skończy macierzyński. Także dobra to wiadomość jeśli ktoś potrzebuje wiecej czasu po porodzie z mężem.

U nas na pewno tata bierze 2 dni okolicznościowego. Opieki raczej nie bierze. Ale tydzień ojcowskiego. I jeszcze weźmie sobie tydzień normalnego urlopu czy nawet dwa. Ponieważ przez zmiany w pracy nawet nie wykorzystał w tym roku urlopu przysługującego mu na ten rok 🙈 wiec ma w huk wolnego do wykorzystania. Plus musi do końca września dwa tygodnie ciagiem, żeby wczasy pod gruszą dostać 😉😛 także zaraz bede mieć meza na wyłączność 🤣 ocipiejemy razem na tych 37 metrach non stop 🤣🤣🤣

Menina, Umka lubią tę wiadomość

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    age.png
  • MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, te 9 tygodni nie jest tylko dla ojca - jest dla drugiego rodzica. Zadne z rodzicow nie moze zrzec sie "swoich" 9 tygodni. Czyli kazde z nich jesli nie chca by przepadlo powinno wziac minimum 9 tygodni.
    To przeswiadczenie ze dodatkowe 9 tygodni jest tylko dla ojca wzielo sie zapewne stad ze zwykle to matka bierze pozostale 32.

Eskalopka lubi tę wiadomość

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minnie, dokładnie tak;) Ty to tak wcześniej zawile napisałaś, że mój mózgowy kalafior tego nie ogarnąl;)

MinnieMe lubi tę wiadomość

• MinnieMe Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak swoja droga, czy u Was bedzie jakis podzial tego urlopu Dziewczyny? Bo ja jestem wstepnie umowiona z mezem ze ja biore macierzysnki a on rodzicielski.
    Waham sie czasem jeszcze ale tylko z ewentualnym wzieciem tego na pol etatu (mozna brac pol etatu urlop a pol etatu pracowac, wtedy ma sie cala wyplate podobno ;) no i wydluza sie to dwukrotnie czyli zamiast (liczac z calosci) 41 tygodni sa 82 tyg ;)

• Mala_syrenka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę całość. Mąż będzie pobierał te swoje 9 tygodni na jakiś wyjazd i część jak będę wracać do pracy,żebym ja nie musiała się martwić o adaptacje i choroby na początku.
    No i planuje pójść na wychowawczy. Dopiero jak mlody będzie miał 3 lub 4 lata ide do pracy.

Eskalopka lubi tę wiadomość

• gabryśka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się ... Jestem w domu ☺.
    Dochodzę do siebie... Bo człowiek po szpitalu to jak ryba śnięta.
    U mnie zimno i deszczowo... Dzisiejszy dzień idealny do spania.

U mnie wszystko co możliwe biorę ja, mąż może weźmie dwa dni wolnego jak urodzę.

Mala_syrenka, MinnieMe, GrubAsia, Praskovia, elforia, Umka lubią tę wiadomość

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabryśka i jak diagnozy?
    Znaleźli coś?
    Masz zalecenia?

[age.png
  • gabryśka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2023, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Gabryśka i jak diagnozy?
    Znaleźli coś?
    Masz zalecenia?

W wypisie mam że zagrożenie przedwczesnym porodem.
    Posiew chyba ok. Antybiotyku żadnego nie mam.
    Jedynie luteine i no spe.
    Oszczędny tryb, żadnych konkretnych zaleceń.
    Wizytę mam u swojego gina w poniedziałek.
    Zbadali mi tylko dzisiaj szyjke, na ktg skurcze się nie pisały... No i do domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2023, 16:38

Ania_1003 lubi tę wiadomość

❤ 2008r. - 👧
    ❤2016r.- 👧
    ❤2023r. -👧
‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ