Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Kkkaaarrr to faktycznie mało. Mały się nie domaga czy ty ograniczasz pierś? W takiej sytuacji to proponuj częsciej pierś i cały czas podawaj wodę. Myślę, że w końcu zaskoczy z tym piciem.
Hania pierś ma tak ok 4-5 razy dziennie i w nocy dużo. Jak są upały to jej proponuję częściej (czasem coś pociągnie, czasem nie) i co jakiś czas daję bidon z wodą. Coś tam zawsze z niego wypije.
A Borys normalnie moczy pieluszki czy zauważyłaś, ze ich ilość się zmniejszyła?
-
kkkaaarrr a interesuje się Twoim kubkiem? moze nalej sobie wody a jak wyciągnie rączki to daj Basia np. bardzo lubi z mojego kubka pić.
kalika też mamy kapelusik z filtrem, super sprawa.
kupa tez jak plastelina chociaż teraz jemy raczej mm już niż cycusia i widzę że bardziej sucha... ogólnie lubiłam kp ale przez to ze czesto opuszczałam karmienia hak gdzieś musialam wyjsc zaczął zanikać pokarm teraz nie karmie wcale w dzien bądź raz i tylko w nocy cos tam jeszcze nala jest w stanie pociągnąć.. zastanawiam się czy jest szansa na nowo rozbujać laktacje? -
No to Jasiek jest mistrzem w produkcji kup w takim razie, nie ma dnia zeby bylo mniej niz 4, a wydaje mi sie, ze od wprowadzenia mm ma jeszcze wiecej, chyba ze to od tego, ze byl chory. Zazwyczaj sa rzadkie. Nie wiem czynmam sie tym martwic, w sumie zawsze tak mial, wiec moze ten typ tak ma.
Moj od niedawna pije wiecej wody(chyba tez od naszej choroby), ale przy tym sie zalewa ze niejednokrotnie go przebieram tylko
A ja schizuje, bo od kilku dni nie mam objawow ciazowych i martwie sie czy wszystko ok, z Jaskiem tak sie fatalnie na poczatku czulam, ze wieczorami plakalam z bezsilnosci, a teraz delikatne objawy mialam tylko przez 2 tyg i teraz cisza... byle do usg, ktore mam w srode... -
Pieluszki roznie, czasem moczy normalnie a sa dni, ze mniej, no ale suche nie sa. Czesciej piersi nie za bardzo chce dawac, po prostu zastapilam 3 karmienia pokarmem stalym, dosc dobrze wychodzi nam regularne jedzenie i wolalabym tego mie popsuc
-
Sylwia można laktację rozchulać, jasne, ale nie jest to ponoć łatwe. Praca z laktatorem metodą 3-5-7 o ile dobrze kojarzę, do tego nawet jak Basia zję mm i nic za bardzo w piersiach nie ma to i tak przystawiać. Zapytaj na grupie na fb karmienie piersią, tam na pewno dziewczyny pomogą.
Sylwia91 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny!
My już powakacyjnie, chociaż urlopem bym tego nie nazwała trochę zmieniliśmy klimat mamy plan jechać jeszcze na trochę dłuższy wyjazd w zimie, ale na razie nie mam siły o tym myśleć.
Przedwczoraj Leonowi wylazł w końcu trzeci ząb - dwójka na dole, a ślinienia było przez dobry miesiąc. Druga dwójka chyba też się szykuje do wyjścia, ale kiedy to znowu nastąpi tego nie wie nikt.
Kkkaaarrr, a może dodaj do wody parę kropel jakiegoś soku z jabłka albo cytryny? Czasami trzeba trochę przekupić
Anienka, nie martw się na zapas wiesz jak jest objawy raz są, raz znikają. Przy Leonie miałam tylko senność i od czasu do czasu zgagę. Przy córce większe mdłości. Masz pierwsze USG z podglądaniem serduszka? Pozytywnie zazdroszczę tych emocji
-
Anienko, nie martw się, objawy ciąży nie są związane z prawidłowym jej przebiegiem. Znam przypadki bezobjawowe i szczęśliwe, niestety znam takze objawowe a nieszczesliwe, ale z tego mi jasno wynika, że objawy nie mają tu nic do rzeczy.
Sylwio, miałam takie momenty, że musialam laktacje rozkręcać. Dla mnie niezawodna, choć trochę upierdliwa metodą było przstawianie malego co 1-1,5 godz. w dzien i co 3 godziny w nocy. Tak dobę lub dwie i rzeka mleka .
Mój Mikus też wody nie chce. Pociagnie dwa lyki wody i koniec. Ja nie mogę mu dawac czystej wody, tylko muszę mu taki kisielek robic e skrobia ziemniaczana. Ale pije mm 5 razy na dobę plus sloiczek obiadku, to chyba trochę tego picia ma.
Z nowości: 29/30 czerwca - pierwsza nocka bez pobudki!!!Reni@, Sylwia91, Jutysia lubią tę wiadomość
-
Bylam na usg tylko raz, nie slyszalam serduszka ale widzialam jak bije, dr tez nie sprawdzila ilosci uderzen, bylam jako dodatkowa pacjentka i chcialam sie dowiedziec w ktorym jestem tygodniu - szybko mnie ogarniala;) minely od tego czasu 3tyg. Tak naprawde w przeciagu 3h od zrobienia testu bylam u lekarza, wiec jak zobaczylam groszka na ekranie na dodatek juz z bijacym sercem to... bylam lekko nieprzygotowana ciesze sie, ze chociaz ominelo mmie to oczekiwanie na serduszko i jakies 3tyg nieswiadomej ciazy bedzie wesolo!
Sylwia najpierw piers a potem mm jesli chcesz podbudzic laktacje, nigdy na odwrot.
Kai a dlaczego nie mozesz dawac wody, tylko kisiel? A ile pije ml pije mm?Sylwia91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja też Canpol i jakiś no name, który ma rurkę pogiętą jak harmonijkę i ten się do niczego nie nadaje, bo umyć się go nie da.
Posadziłam Leona na nocniku na chwilę, żeby zobaczyć reakcje i... bardzo mu się nie podobało :p hehe no nic spróbuję za jakiś czas, tym bardziej że mała szansa, że cokolwiek złapiemy, bo zazwyczaj ma pełną pieluszkę zaraz jak się budzi.
Natalka zobaczyła całą sytuację i mówi do Leona "Dżo, dżo siiiiii!" (Dżo bo świnka Peppa ma braciszka George'a ) po czym sama usiadła i dała przykład, jak należy korzystać z nocniczka -
U nas właśnie wyrzyna się pierwszy ząbek, jedynka na dole. Już wczoraj było ją widać.
Co do mleka to od miesiaca juz pije raz w nocy, a w dzień raz albo dwa. Reszta to owoc, jogurt, zupka, kaszka. Czasami zacisnie po prostu usta i butli nie chce, ale łyżeczką zjada chętnie. Mam nadzieję ze na kolejnej wizycie nie przyczepia się znow do wagi, a mamy ok. 8,1 kg.
Czy którejś Maluch jeszcze ulewa? Renia, u Ciebie już przeszło? Mieliśmy robione niedawno usg i żadnych nieprawidłowości nie ma a ulewamy codziennie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2017, 16:41
-
Aneta my nadal Nutriton do mleka dajemy bo bez od razu się cofa. Nawet po obiadku albo kaszce nie raz zdarza się że coś tam poleci
Ignaś przechodzi sam siebie, maruda taki że szok. Nawet z jedzeniem cyrki. Je i cały czas pcha raczki do buzi. Jak pije mleko to też wydziwia. Moze pójdą kolejne zęby . Nie wiem
Z dobrych rzeczy to od kilku dni śpi znowu 2 razy w ciągu dnia. -
Czy wasze dzieci garną się do innych dzieci? Borys jak tylko widzi inne dzieci, najchetniej takieciut starsze to az sie trzesie, chce do nich, chce z nimi. Zastanawiam sie czy to po prostu taki wiek czytakie towarzyskie dziecko mi sie trafilo
-
Aneta, Leon ulewał non stop do czasu aż zaczął się trochę podnosić i sprawniej przewracać na boczki. Teraz już problemu nie ma. Pewnie przejdzie z czasem, zwłaszcza, że USG wyszło dobrze.
Kkkaaarrr taka towarzyskość może się jeszcze zmienić. Córka tak ma że do wszystkich dzieciaków zawsze lgnęła, teraz bardziej obserwuje z kim się fajnie bawi, a od kogo lepiej trzymać się z daleka Ze starszymi osobami było podobnie, nikogo się nie bała, do każdego śmiała. Teraz częściej się zawstydza, gdy ktoś ją zagadnie, albo potrafi wręcz rozpłakać, jak ktoś kogo nie zna chce ja np wziąć na ręce.
Myślę jednak, ze jeśli dziecko z natury i od początku nie boi się dzieci i starszych, to pewnie jak będzie starsze również będzie towarzyskie, tylko bardziej świadome.
Leoś też chętnie bawi się z innymi dziecmi i z siostrą oczywiście, ale jak mu coś nie pasuje od razu wrzeszczy i nie da sobie w kaszę dmuchaćkkkaaarrr lubi tę wiadomość
-
Blu, u nas mały ciagle na kolanach chodzi. Nawet gęstym zdaza się ulac, no ale gorzej na pewno jest po płynnych pokarmach. No właśnie orientowalam się trochę w temacie w zakresie wiedzy z googli i niby usg nie musi wykazać np. refluksu, do tego trzeba robić mniej przyjemne badania mam nadzieję że przynajmniej do skonczenia roku mu przyjdzie.
-
aneta93 wrote:Blu, u nas mały ciagle na kolanach chodzi. Nawet gęstym zdaza się ulac, no ale gorzej na pewno jest po płynnych pokarmach. No właśnie orientowalam się trochę w temacie w zakresie wiedzy z googli i niby usg nie musi wykazać np. refluksu, do tego trzeba robić mniej przyjemne badania mam nadzieję że przynajmniej do skonczenia roku mu przyjdzie.
Aneta u Mikołaja też na USG refluks nie wyszedł. Dopiero w szpitalu robili rentgen po wypiciu kontrastu. Ale nie polecam nikomu. 6 razy go naświetlali Dlatego Ignasiowi od razu jak tylko pojawiły się objawy jak u Mikiego dałam Nutriton. Jeszcze trochę i zapomnimy o ulewaniu -
Reni@ wrote:Aneta u Mikołaja też na USG refluks nie wyszedł. Dopiero w szpitalu robili rentgen po wypiciu kontrastu. Ale nie polecam nikomu. 6 razy go naświetlali Dlatego Ignasiowi od razu jak tylko pojawiły się objawy jak u Mikiego dałam Nutriton. Jeszcze trochę i zapomnimy o ulewaniu