X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Wizytę chyba najbliżej mam ja - jutro ;)
    A ja dzisiaj wieczorem :D w sumie bardzo niedawno byliśmy u doktorka, ale wyjeżdżamy w weekend na prawie 2-tygodniowy urlop, więc dla spokojności chcę pójść jeszcze dziś, poza tym mam wyniki badań, więc niech doktorek spojrzy, może mi jakieś prochy powymienia

Pumpkin lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Ja zaczynam zajecia w szkole rodzenia jutro :) chce poczuć macierzyństwo i stwierdziłam ze nie ma co czekac! Latem bede juz spokojnie sobie wylegiwać :) jestem strasznie ciekawa tych zajęć :)
    W sumie to zazdroszczę, bo też bym chciała już, ale z drugiej strony się cieszę, że będą bliżej porodu, będziemy wtedy bardziej na bierząco, mniej się zapomni, no i do tego czasu pewnie bardziej będę wiedziała o co pytać.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28, faktycznie bliźniaki to mogą s mniejsze urodzić niż jedno, zacznę od 56 i zobaczymy.
    A waga się nie przejmuje, później będziemy się motywować do tego by schudnąć:)

Pumpkin ja pierwszy raz to poczułam i dzisiaj w ciągu dnia już cicho:(to było takie delikatne, jakby ktoś paluszkiem puknął od środka, może akurat Twój maluszek był tak ułożony, że uciskał na jakies narządy, więzadła itp. i dlatego było takie nieprzyjemne.

Dea28 lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walleriana, ja też jeszcze nie mam żadnych ciuszków i faktycznie nie zaczęłam nawet o tym myśleć. Pewnie dlatego, że ostatnio dużo na głowie i do tego wszystkiego jutro mamy pogrzeb dziadka, więc siłą rzeczy człowiek skupia się na bieżących wydarzeniach.
    A z rozmiarami to sama nie wiem. Ja mam ponad 170, mąż prawie 190. Nie wiem czy to ma przełożenie, ale pewnie kupię wiecej tych większych.

Co do ruchów to mój synuś jest bardzo ruchliwym dzieckiem :-) czasem już bym chciała, żeby poszedł spać razem ze mną, bo harce do 2 w nocy mnie rozbudzają. Mąż twierdzi, że mały przygotowuje mnie na nocne wstawanie :-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiedziałyście o spotkaniach z położną przed porodem, które przysługują na NFZ? Ja nie wiedziałam, dowiedziałam się przypadkiem dziś w przychodni :) może komuś się przyda info, że po 21 tygodniu ciąży przysługuje 1 wizyta tygodniowo, a po 32 aż 2 na tydzień! Wydaje mi się, że to fajna opcja, myślałam, że położna przychodzi tylko kilka razy do dziecka jak już się urodzi. Tutaj troszkę info o tym: http://www.znana-polozna.pl/artykuly/dla-kobiet-ciezarnych-bezplatne-wizyty-poloznych

Eryka, Pumpkin, Chwilka84, mizzelka lubią tę wiadomość

mhsv3e5errgno08u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Ja to mam dopiero dylemat, mój mąż ma 190cm,ja 160,on się urodził duży, ważył ponad 4kg,ja się urodziłam maleńka, 50cm i 2650kg... I weź tu bądź mądra i oceń po kim dziecko odziedziczy co :P mam kilka ubranek na 62 używanych bo dostałam, mniejszych chyba same koszulki, dokupiłam 2x polspiochy i na tym pas chyba. Będę kupować 62,a jakby się dziecko okazało małe to zawsze męża mogę do sklepu wysłać po cokolwiek zanim wyjdziemy ze szpitala, teraz w sklepach wszystko jest od ręki :)

Sylwia to tak jak u mnie;-) heheh trzeba celowac wzrost srodkowy:-P

Sylwia91 lubi tę wiadomość

• Blu Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za info odnośnie tsh <3
    Będę kontrolować i zobaczę co lekarz na to powie.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti87 wrote:
    Dziewczyny, wiedziałyście o spotkaniach z położną przed porodem, które przysługują na NFZ? Ja nie wiedziałam, dowiedziałam się przypadkiem dziś w przychodni :) może komuś się przyda info, że po 21 tygodniu ciąży przysługuje 1 wizyta tygodniowo, a po 32 aż 2 na tydzień! Wydaje mi się, że to fajna opcja, myślałam, że położna przychodzi tylko kilka razy do dziecka jak już się urodzi. Tutaj troszkę info o tym: http://www.znana-polozna.pl/artykuly/dla-kobiet-ciezarnych-bezplatne-wizyty-poloznych

Tak, ja dostałam karteczkę z Karowej, że powinnam między 21 a 26 tyg. zgłosić się do położnej POZ w miejscu, gdzie będę przebywała po porodzie. Zapytam o to oczywiście w przychodni, ale czy ja wiem, czy chcę by ktoś teraz do mnie przychodził? Po co? Nic nie jest gotowe jeszcze i przez dłuższy czas nie będzie. Pogadać o porodzie, połogu? No niby można... ale dla mnie jednak trochę za wcześnie i ja jednak jestem trochę Zosia-samosia :)

NiecierpliwaKarolina, Sylwia91 lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    A ja dzisiaj wieczorem :D w sumie bardzo niedawno byliśmy u doktorka, ale wyjeżdżamy w weekend na prawie 2-tygodniowy urlop, więc dla spokojności chcę pójść jeszcze dziś, poza tym mam wyniki badań, więc niech doktorek spojrzy, może mi jakieś prochy powymienia

WOW, nie dość że zobaczysz dziś fasolkę to jeszcze wakacje przed Tobą - zazdroszczę! :) I życzę duuużo odpoczynku!

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

• tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna, fakt, że teraz jest dosyć wcześnie jeszcze i jedno spotkanie tygodniowo to dosyć często ;) ale myślę, żeby kilka razy z tego skorzystać, tym bardziej, że jak się trafi fajna położna, to mogą mieć te spotkania formę takiego uspokajacza. Położna nie zbada tak jak lekarz, wiadomo, ale pogada i pewnie doradzi choćby w sprawie różnych dolegliwości. Ja mam wizyty co 4 tygodnie i czasem coś mi się przypląta w tym czasie, jakaś myśl, która mnie martwi, w końcu pierwszy raz jestem w ciąży a lekarz zdawkowo tylko odpowie smsem, a może na takim spotkaniu coś więcej się można dowiedzieć i w spokojniejszej atmosferze :)

mhsv3e5errgno08u.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę za 45 minut! ☺

Ola_85, lu.iza, Pumpkin lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja sasiadka urodzila blizniaki dwoch chlopcow w 37 tyg .Kupowala ubranka na 50 bo jeden byl 45 cm a drogi 48 cm z waga 2200 i 1800.Po trzech msc weszli w normalny rozmiar.56-62

Dea28 lubi tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti87 wrote:
    Visenna, fakt, że teraz jest dosyć wcześnie jeszcze i jedno spotkanie tygodniowo to dosyć często ;) ale myślę, żeby kilka razy z tego skorzystać, tym bardziej, że jak się trafi fajna położna, to mogą mieć te spotkania formę takiego uspokajacza. Położna nie zbada tak jak lekarz, wiadomo, ale pogada i pewnie doradzi choćby w sprawie różnych dolegliwości. Ja mam wizyty co 4 tygodnie i czasem coś mi się przypląta w tym czasie, jakaś myśl, która mnie martwi, w końcu pierwszy raz jestem w ciąży a lekarz zdawkowo tylko odpowie smsem, a może na takim spotkaniu coś więcej się można dowiedzieć i w spokojniejszej atmosferze :)

Jeśli ma Ci to pomóc to pewnie - korzystaj :)

tutti87 lubi tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 18 maja 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle dzięki za wszystkie podpowiedzi w sprawie wózków – chociaż nadal nie wiem co wybrać ;) Gdybym miała wybrać tylko ze względów estetycznych to Mutsy evo dla mnie ideał.

Beattkie, Ty chyba wspomniałaś, że chcesz kupić na razie tylko gondolę, masz już coś na oku konkretnego? :)

mhsv3e5errgno08u.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj rozpoczęłam 20 tc. Przed ciążą nie byłam szczypiorkiem, a przy 170 cm wzrostu nadal ważę tyle samo, co przed ciążą: 68 kg. Za to w pierwszym trymestrze schudłam, więc mogę powiedzieć, że powoli przybieram na wadze i nadrabiam :) Bez przerwy jestem głodna, ale staram się jeść zdrowo i nie opychać się.

To moja pierwsza ciążą i chcę, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik, szczególnie, że nie najlepiej ją do tej pory znosiłam, więc chcę być przygotowana na tip top sporo przed rozwiązaniem. Ciuszki już kompletuję (większość jest używana, ale oczywiście w bardzo dobrym stanie), wózek kupiłam (mam Teutonię BeYou), kosz mojżesza z pościelą też stoi zabezpieczony w pokoiku, w tym tygodniu przychodzi wreszcie pan od szafy do dziecięcego pokoiku (zamawiamy na wymiar), od przyszłego miesiąca rozpoczynamy przygotowania typu malowanie pokoiku. Reszta jeszcze oczywiście przede mną, więc jeszcze dużo do zrobienia/kupienia ;)

Powodzenia dziewczyny na wizytach!!!
    Moja dopiero w Dzień Dziecka, już się nie mogę doczekać a tu jeszcze 2 tygodnie.
    Ruchy dzidziusia też od jakiegoś czasu czuję, ale jeszcze nie są regularne i częste. Wiadomo, że z biegiem czasu się to zmieni :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2016, 18:15

Pumpkin, MMM2016 lubią tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola patrzyłam ostatnio na wózki teutonia, ponoć są nie do zdarcia, ja się zastanawiam też nad emmaljungą :)

co do szkoły rodzenia to mąż wynalazł jakąś finansowaną przez nfz i trzeba się było zapisać i oni będą oddzwaniać jak już się zbierze grupa, Pani mówiła, że jakoś pod koniec maja prawdopodobnie .

ja bym chyba nie chciała takich spotkań z położną, jak Visenna jestem taka Zosia-samosia :D ale ogólnie fajnie, że można skorzystać jak ktoś czuje potrzebę :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl -> my mieszkamy w domku na wsi, dlatego zależało mi na takim solidnym wózku z dużymi kołami :)

Właśnie też dziś zaczęłam szukać jakiejś finansowanej z nfz w moim mieście, do ginekologa zawsze chodze prywatnie, więc chociaż szkołę rodzenia chciałabym mieć free ;)

Ja też nie chcę takich spotkań z położną, za bardzo nie wiem o co miałabym się pytać - jeśli mam wątpliwości to pytam się ginekologa, szukam informacji w necie, na forum itd. Jednak jako opcja sama w sobie jest ok :)

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti87 wrote:
    A w ogóle dzięki za wszystkie podpowiedzi w sprawie wózków – chociaż nadal nie wiem co wybrać ;) Gdybym miała wybrać tylko ze względów estetycznych to Mutsy evo dla mnie ideał.

Beattkie, Ty chyba wspomniałaś, że chcesz kupić na razie tylko gondolę, masz już coś na oku konkretnego? :)

Ja kochana nie mam nic na oku i czekam na czerwiec, wtedy bede szukac ;-) juz troszke patrzyłam na uzywane i sa w stanie prawie idealnym, natomiast w czerwcu sa wyprzedaze i wietrzenie magazynow, wiec najpierw odwiedze SMYKA w faktory jak nic nie znajde to licytacja lub olx;-)

tutti87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ktore maja problem z lozyskiem. Czy Wy to odczuwacie?
    MI na dole brzucha wystaje wielka kula jak opada mi macica. Ciagnie mi ja do dołu jakby miała wyjsc mi spod skory. Czasami boli i kłuje. I strasznie mi ciezko isc. CZY to normalne???

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    9a6805eadf785f60med.jpg

Sprzedam misia robionego własnoręcznie z wypełnieniem antyalergicznym. Wysokość 35 cm.
    Cena 50 zł+ kw

ex2bi09komf7ydjp.png
‹‹ 339 340 341 342 343 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ