Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Pumpkin wrote:Wizytę chyba najbliżej mam ja - jutro
w sumie bardzo niedawno byliśmy u doktorka, ale wyjeżdżamy w weekend na prawie 2-tygodniowy urlop, więc dla spokojności chcę pójść jeszcze dziś, poza tym mam wyniki badań, więc niech doktorek spojrzy, może mi jakieś prochy powymienia
Pumpkin lubi tę wiadomość
-
lu.iza wrote:Ja zaczynam zajecia w szkole rodzenia jutro
chce poczuć macierzyństwo i stwierdziłam ze nie ma co czekac! Latem bede juz spokojnie sobie wylegiwać
jestem strasznie ciekawa tych zajęć
-
Dea28, faktycznie bliźniaki to mogą s mniejsze urodzić niż jedno, zacznę od 56 i zobaczymy.
A waga się nie przejmuje, później będziemy się motywować do tego by schudnąć
Pumpkin ja pierwszy raz to poczułam i dzisiaj w ciągu dnia już cicho:(to było takie delikatne, jakby ktoś paluszkiem puknął od środka, może akurat Twój maluszek był tak ułożony, że uciskał na jakies narządy, więzadła itp. i dlatego było takie nieprzyjemne.Dea28 lubi tę wiadomość
-
Walleriana, ja też jeszcze nie mam żadnych ciuszków i faktycznie nie zaczęłam nawet o tym myśleć. Pewnie dlatego, że ostatnio dużo na głowie i do tego wszystkiego jutro mamy pogrzeb dziadka, więc siłą rzeczy człowiek skupia się na bieżących wydarzeniach.
A z rozmiarami to sama nie wiem. Ja mam ponad 170, mąż prawie 190. Nie wiem czy to ma przełożenie, ale pewnie kupię wiecej tych większych.
Co do ruchów to mój synuś jest bardzo ruchliwym dzieckiemczasem już bym chciała, żeby poszedł spać razem ze mną, bo harce do 2 w nocy mnie rozbudzają. Mąż twierdzi, że mały przygotowuje mnie na nocne wstawanie
-
Dziewczyny, wiedziałyście o spotkaniach z położną przed porodem, które przysługują na NFZ? Ja nie wiedziałam, dowiedziałam się przypadkiem dziś w przychodni
może komuś się przyda info, że po 21 tygodniu ciąży przysługuje 1 wizyta tygodniowo, a po 32 aż 2 na tydzień! Wydaje mi się, że to fajna opcja, myślałam, że położna przychodzi tylko kilka razy do dziecka jak już się urodzi. Tutaj troszkę info o tym: http://www.znana-polozna.pl/artykuly/dla-kobiet-ciezarnych-bezplatne-wizyty-poloznych
Eryka, Pumpkin, Chwilka84, mizzelka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySylwia91 wrote:Ja to mam dopiero dylemat, mój mąż ma 190cm,ja 160,on się urodził duży, ważył ponad 4kg,ja się urodziłam maleńka, 50cm i 2650kg... I weź tu bądź mądra i oceń po kim dziecko odziedziczy co
mam kilka ubranek na 62 używanych bo dostałam, mniejszych chyba same koszulki, dokupiłam 2x polspiochy i na tym pas chyba. Będę kupować 62,a jakby się dziecko okazało małe to zawsze męża mogę do sklepu wysłać po cokolwiek zanim wyjdziemy ze szpitala, teraz w sklepach wszystko jest od ręki
Sylwia to tak jak u mnie;-) heheh trzeba celowac wzrost srodkowy:-PSylwia91 lubi tę wiadomość
-
tutti87 wrote:Dziewczyny, wiedziałyście o spotkaniach z położną przed porodem, które przysługują na NFZ? Ja nie wiedziałam, dowiedziałam się przypadkiem dziś w przychodni
może komuś się przyda info, że po 21 tygodniu ciąży przysługuje 1 wizyta tygodniowo, a po 32 aż 2 na tydzień! Wydaje mi się, że to fajna opcja, myślałam, że położna przychodzi tylko kilka razy do dziecka jak już się urodzi. Tutaj troszkę info o tym: http://www.znana-polozna.pl/artykuly/dla-kobiet-ciezarnych-bezplatne-wizyty-poloznych
Tak, ja dostałam karteczkę z Karowej, że powinnam między 21 a 26 tyg. zgłosić się do położnej POZ w miejscu, gdzie będę przebywała po porodzie. Zapytam o to oczywiście w przychodni, ale czy ja wiem, czy chcę by ktoś teraz do mnie przychodził? Po co? Nic nie jest gotowe jeszcze i przez dłuższy czas nie będzie. Pogadać o porodzie, połogu? No niby można... ale dla mnie jednak trochę za wcześnie i ja jednak jestem trochę Zosia-samosiaNiecierpliwaKarolina, Sylwia91 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnykkkaaarrr wrote:A ja dzisiaj wieczorem
w sumie bardzo niedawno byliśmy u doktorka, ale wyjeżdżamy w weekend na prawie 2-tygodniowy urlop, więc dla spokojności chcę pójść jeszcze dziś, poza tym mam wyniki badań, więc niech doktorek spojrzy, może mi jakieś prochy powymienia
WOW, nie dość że zobaczysz dziś fasolkę to jeszcze wakacje przed Tobą - zazdroszczę!I życzę duuużo odpoczynku!
kkkaaarrr lubi tę wiadomość
-
Visenna, fakt, że teraz jest dosyć wcześnie jeszcze i jedno spotkanie tygodniowo to dosyć często
ale myślę, żeby kilka razy z tego skorzystać, tym bardziej, że jak się trafi fajna położna, to mogą mieć te spotkania formę takiego uspokajacza. Położna nie zbada tak jak lekarz, wiadomo, ale pogada i pewnie doradzi choćby w sprawie różnych dolegliwości. Ja mam wizyty co 4 tygodnie i czasem coś mi się przypląta w tym czasie, jakaś myśl, która mnie martwi, w końcu pierwszy raz jestem w ciąży a lekarz zdawkowo tylko odpowie smsem, a może na takim spotkaniu coś więcej się można dowiedzieć i w spokojniejszej atmosferze
-
tutti87 wrote:Visenna, fakt, że teraz jest dosyć wcześnie jeszcze i jedno spotkanie tygodniowo to dosyć często
ale myślę, żeby kilka razy z tego skorzystać, tym bardziej, że jak się trafi fajna położna, to mogą mieć te spotkania formę takiego uspokajacza. Położna nie zbada tak jak lekarz, wiadomo, ale pogada i pewnie doradzi choćby w sprawie różnych dolegliwości. Ja mam wizyty co 4 tygodnie i czasem coś mi się przypląta w tym czasie, jakaś myśl, która mnie martwi, w końcu pierwszy raz jestem w ciąży a lekarz zdawkowo tylko odpowie smsem, a może na takim spotkaniu coś więcej się można dowiedzieć i w spokojniejszej atmosferze
Jeśli ma Ci to pomóc to pewnie - korzystaj
tutti87 lubi tę wiadomość
-
A w ogóle dzięki za wszystkie podpowiedzi w sprawie wózków – chociaż nadal nie wiem co wybrać
Gdybym miała wybrać tylko ze względów estetycznych to Mutsy evo dla mnie ideał.
Beattkie, Ty chyba wspomniałaś, że chcesz kupić na razie tylko gondolę, masz już coś na oku konkretnego? -
Dzisiaj rozpoczęłam 20 tc. Przed ciążą nie byłam szczypiorkiem, a przy 170 cm wzrostu nadal ważę tyle samo, co przed ciążą: 68 kg. Za to w pierwszym trymestrze schudłam, więc mogę powiedzieć, że powoli przybieram na wadze i nadrabiam
Bez przerwy jestem głodna, ale staram się jeść zdrowo i nie opychać się.
To moja pierwsza ciążą i chcę, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik, szczególnie, że nie najlepiej ją do tej pory znosiłam, więc chcę być przygotowana na tip top sporo przed rozwiązaniem. Ciuszki już kompletuję (większość jest używana, ale oczywiście w bardzo dobrym stanie), wózek kupiłam (mam Teutonię BeYou), kosz mojżesza z pościelą też stoi zabezpieczony w pokoiku, w tym tygodniu przychodzi wreszcie pan od szafy do dziecięcego pokoiku (zamawiamy na wymiar), od przyszłego miesiąca rozpoczynamy przygotowania typu malowanie pokoiku. Reszta jeszcze oczywiście przede mną, więc jeszcze dużo do zrobienia/kupienia
Powodzenia dziewczyny na wizytach!!!
Moja dopiero w Dzień Dziecka, już się nie mogę doczekać a tu jeszcze 2 tygodnie.
Ruchy dzidziusia też od jakiegoś czasu czuję, ale jeszcze nie są regularne i częste. Wiadomo, że z biegiem czasu się to zmieniWiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2016, 18:15
Pumpkin, MMM2016 lubią tę wiadomość
-
Jola patrzyłam ostatnio na wózki teutonia, ponoć są nie do zdarcia, ja się zastanawiam też nad emmaljungą
co do szkoły rodzenia to mąż wynalazł jakąś finansowaną przez nfz i trzeba się było zapisać i oni będą oddzwaniać jak już się zbierze grupa, Pani mówiła, że jakoś pod koniec maja prawdopodobnie .
ja bym chyba nie chciała takich spotkań z położną, jak Visenna jestem taka Zosia-samosiaale ogólnie fajnie, że można skorzystać jak ktoś czuje potrzebę
-
szynszyl -> my mieszkamy w domku na wsi, dlatego zależało mi na takim solidnym wózku z dużymi kołami
Właśnie też dziś zaczęłam szukać jakiejś finansowanej z nfz w moim mieście, do ginekologa zawsze chodze prywatnie, więc chociaż szkołę rodzenia chciałabym mieć free
Ja też nie chcę takich spotkań z położną, za bardzo nie wiem o co miałabym się pytać - jeśli mam wątpliwości to pytam się ginekologa, szukam informacji w necie, na forum itd. Jednak jako opcja sama w sobie jest ok -
nick nieaktualnytutti87 wrote:A w ogóle dzięki za wszystkie podpowiedzi w sprawie wózków – chociaż nadal nie wiem co wybrać
Gdybym miała wybrać tylko ze względów estetycznych to Mutsy evo dla mnie ideał.
Beattkie, Ty chyba wspomniałaś, że chcesz kupić na razie tylko gondolę, masz już coś na oku konkretnego?
Ja kochana nie mam nic na oku i czekam na czerwiec, wtedy bede szukacjuz troszke patrzyłam na uzywane i sa w stanie prawie idealnym, natomiast w czerwcu sa wyprzedaze i wietrzenie magazynow, wiec najpierw odwiedze SMYKA w faktory jak nic nie znajde to licytacja lub olx;-)
tutti87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny