Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej ho!
Ja juz po połówkowymWszystko dobrze, lekarz powiedział że ciąża rozwija się prawidłowo wrecz książkowo i nie ma się do czego przyczepić.
Nawet przez chwile przełączył na widok 3D ale jeszcze to nie ten etap zeby oglądać w 3D słabo było widać - lepiej bedzie w poźniejszych terminach
Mam też zapisane w karcie że.... prawidłowo rozwinięte narządy...ŻEŃSKIE!!
będzie Gabi
Pamiętam że ostatnio mówiliście coś o szyjcie - a więc ma długość u mnie lekko ponad 5 cm i dr powiedział że norma zaczyna się od 2.5 cm wiec odetchnełam z ulgą
Co do tycia, ja od początku ciąży przytyłam 5.5kg. Startowałam z wagą 60 kg przy wzroście 166 cm.
Położna mówi że wszystko jest w normie, mąż mowi ze poszło mi w biust i w pupę ( no i brzuch swoją drogą) ale ogólnie każdy mowi że nie widać u mnie żebym mocno tyła.
Ja sie trzymam wersji ze do 13 kg to jest norma przy moim BMI i jeżeli mam na coś ochotę to jem. Staram się jeść regularnie ale ewidetnie zwiekszył mi się apetyt. A nie bede sobie odmawiać (i nie mowię tu o jakis jedzeniu pustych kcal..poprostu jem wiecej, np zawsze na sniadanie byly 2 kanapki teraz 4, jak mam ochote na słodkie piekę ciasto albo robie ciastka owsiane)
Miłego dnia Kobietki!!
Ale jestem happyOla_85, Blu, Sylwusia100, India9, tutti87, Asia_08, Eryka, szynszyl, NiecierpliwaKarolina, Pumpkin, Limerikowo, Jola1985, aneta93, Chwilka84, Rutelka, Visenna, kehlana_miyu, MMM2016, Dea28 lubią tę wiadomość
7/10/2016 Córeczka
13/09/2018 Dwie kreski !
15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
3/10/2018 Bijace serduszko -
walleriana wrote:Hej ho!
Ja juz po połówkowymWszystko dobrze, lekarz powiedział że ciąża rozwija się prawidłowo wrecz książkowo i nie ma się do czego przyczepić.
Nawet przez chwile przełączył na widok 3D ale jeszcze to nie ten etap zeby oglądać w 3D słabo było widać - lepiej bedzie w poźniejszych terminach
będzie Gabi
Pamiętam że ostatnio mówiliście coś o szyjcie - a więc ma długość u mnie lekko ponad 5 cm i dr powiedział że norma zaczyna się od 2.5 cm wiec odetchnełam z ulgą
Co do tycia, ja od początku ciąży przytyłam 5.5kg. Startowałam z wagą 60 kg przy wzroście 166 cm.
Położna mówi że wszystko jest w normie, mąż mowi ze poszło mi w biust i w pupę ( no i brzuch swoją drogą) ale ogólnie każdy mowi że nie widać u mnie żebym mocno tyła.
Ja sie trzymam wersji ze do 13 kg to jest norma przy moim BMI i jeżeli mam na coś ochotę to jem. Staram się jeść regularnie ale ewidetnie zwiekszył mi się apetyt. A nie bede sobie odmawiać (i nie mowię tu o jakis jedzeniu pustych kcal..poprostu jem wiecej, np zawsze na sniadanie byly 2 kanapki teraz 4, jak mam ochote na słodkie piekę ciasto albo robie ciastka owsiane)
Miłego dnia Kobietki!!
Ale jestem happywalleriana lubi tę wiadomość
-
India9 wrote:Mój maluch od soboty jakby mniej aktywny, albo się gdzieś schował
mało i słabo czuję, a wcześnie po kilka razy dziennie i seriami. Oby wrócił na poprzednią pozycję.
Ja pracuję, później obowiązki domowe, więc nie mam za dużo czasu na pisanie, ale zawsze.jest tutaj co czytać, więc nie jest tak słabo wcale -
Dzięki dziewczyny
No ja jak na razie dolegliwości mam kosmiczne i początkowe tygodnie przechodzę ciężko, stąd pierwszy trymestr absolutnie odrzuciliśmy. Liczę na to, że w drugim będzie łatwiej.
Wielkiej imprezy nie będzie, ale chciałabym ją przeżyć, ot. coMMM2016, Dea28 lubią tę wiadomość
-
Blu ja tak samo! Juz pod 5 kg mi podchodzi.. moze te z terminem na 13.10 tak maja :p u mnie wczoraj na wizycie wszystko dobrze
mały ma ok 300 gram, tak jak zawsze był do przodu tak teraz jest w tyle o 2 dni, ale gin mowil ze na tym etapie dzieci juz sie różnicują i zeby sie nie przejmować
o dziwo na NFZ jeszcze płci nie poznałam bo przeciez to za wcześnie :p połówkowego tez nie zrobił... rutynowa wizyta, samo usg
Chciałam jeszcze zapytać, co to jest ta kolka żebrowa? Ostatnio tak mnie pod żebrem złapało ze az ciezko mi sie oddech łapało, wlasnie taka kolka i nie miałam pojęcia co to jest?
Ja w 20 tyg czuje sie rewelacyjnienic mi nie dolega poza tym ze mam dni w których mogłabym leżeć cały dzien w lozku, jakas taka bezsilna jestem
Jola1985, Rutelka, MMM2016, Dea28 lubią tę wiadomość
-
walleriana wrote:Hej ho!
będzie Gabi
Miłego dnia Kobietki!!
Ale jestem happy
Gratulacje dziewczynkiwalleriana lubi tę wiadomość
-
lu.iza wrote:Blu ja tak samo! Juz pod 5 kg mi podchodzi.. moze te z terminem na 13.10 tak maja :p u mnie wczoraj na wizycie wszystko dobrze
mały ma ok 300 gram, tak jak zawsze był do przodu tak teraz jest w tyle o 2 dni, ale gin mowil ze na tym etapie dzieci juz sie różnicują i zeby sie nie przejmować
o dziwo na NFZ jeszcze płci nie poznałam bo przeciez to za wcześnie :p połówkowego tez nie zrobił... rutynowa wizyta, samo usg
Chciałam jeszcze zapytać, co to jest ta kolka żebrowa? Ostatnio tak mnie pod żebrem złapało ze az ciezko mi sie oddech łapało, wlasnie taka kolka i nie miałam pojęcia co to jest?
Ja w 20 tyg czuje sie rewelacyjnienic mi nie dolega poza tym ze mam dni w których mogłabym leżeć cały dzien w lozku, jakas taka bezsilna jestem
-
nick nieaktualnyWlasnie z ta waga jest roznie dlatego ja mysle ze nie ma co sie przejmowac w ogole, ja od poczatku ciazy przytylam 2 kg, zrobie w ktorys dzien zdjecie to zobaczycie jaki mam duzy brzuch, a waga nie klamie wiec mysle ze nie ma na to reguły kto ile przytyje bo to sprawa indywidualna
Ja połówkowe jak juz wspominalam mam 6.06 czyli za 13 dniNOO juz jestem mega ciekawa co u dzidzi slychac:)
Eryka, India9, Rutelka lubią tę wiadomość
-
Uf nareszcie Was nadrobiłam po weekendzie, który mi się trochę przedłużył
. Mieliśmy wczoraj rocznicę i mąż mnie porwał na wycieczkę niespodziankę.
Gratuluję udanych wizyt! Trzymam kciuki za kolejne.
Ja ruchy czyję tak 2-4 cm pod pępkiem, czasem mocniejsze, ale raczej jeszcze słabe i nieregularne. A w sobotę to w ogóle nie czułam i bardzo się martwiłam, ale widocznie mała jakoś się inaczej obróciła. Za to obudziłam się o 5 rano w niedzielę i czułam lekko jak buszuje
Pielęgniarka na zaparcia polecam rano na czczo suszone śliwki (mogą być przez noc namoczone) i popić szklanką wody albo rozgnieść kiwi z łyżką oleju albo zjeść 2-3 kiwi i popić kefirem. I ogólnie dbać o to żeby codziennie jeść dużo warzyw i owoców (uwaga na banany, bo mogą zapierać), pieczywo razowe, kasze grube typu pęczak, gryczana (nie jeść tych drobnych manna, kukurydziana, ryż biały też zapiera)tak żeby jak najwięcej błonnika dostarczyć (otręby pszenne dodawać do jogurtu, sałatek). Bardzo ważne jest żeby dużo pić, bo inaczej błonnik nic nie da. I ruch też poprawia perystaltykę jelit. Więc spacery wskazaneLimerikowo, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość
-
Ana. wrote:Witajcie,
Ja zupełnie z innej grupy (co widać po suwaczku) ale mam do Was pytanie Kobietki.
Wyszło tak - troszkę nieplanowanie, że jeśli wszystko się dobrze ułoży, będę brać ślub na koniec 20 tygodnia. Jak się teraz czujecie? Jak brzuszki na tym etapie? To moja pierwsza ciąża, jestem zielona kompletnie a internety bredzą o różnych rzeczach, stąd wolę zapytać u źródła)
Ja się czuję bardzo dobrze, szybciej się męczę niż kiedyś ale i tak mogę iść na szybki spacer, na basen więc chyba jest dobrze. brzuszek nie za duży, nadal wyglądam jak bym miała wzdęciachociaż już powoli się przymierzam do ubrań ciążowych bo gumki zaczynają uciskać.
U każdej jest inaczej, ale myślę, że ten 20 tydziń to jeszcze taki optymalny czas na takie wydarzenia. POwodzeniaDea28 lubi tę wiadomość
-
ja gdybym miala wybierac teraz decyzje o slubie to nie zdecydowala bym sie z tego wzgledu ze za duzy stres!!a po co dziecku fundowac nie potrzebnie.Duzo latania załatwiania mierzenia sukni, rezerwacja sali(jesli ktos nie ma) itp.No i u mnie ten 20 tydzien to brzuszek zdecydowanie ciazowy.spadek formy,problemy ze snem.Ale nie bierz tego do siebie poprost pisze o sobie.KAZDA CIAZA JEST INNA.Powodzenia.
Limerikowo, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
No ja muszę przyznać, że wraz z piękną pogodą bardzo rzadko bywam na komputerze, ostatnio mieliśmy sporo wyjazdów, teraz też długi weekend. Ale zawsze Was doczytuję
Ana ja się czuję rewelacyjnie, czasem jak sobie więcej coś porobię czy długi spacer to lekko spięty brzuch, ale poza tym ekstraMi się wydaję, że w różnych momentach życia zupełnie inaczej się do tego podchodzi i ślub w ciąży naprawdę może być niezapomniany
Blu ja mam na plusie jakieś 6-7 kg, masakra. Wiem, że to przez słodycze ;/
Waleriana super wieści, gratuluję!
Ja mam ubranka póki co w wielkim worze. Nie wiem kiedy je wypiorę, bo gdzieś się będziemy wyprowadzać.
Ale zdecydowaliśmy się na pewno łóżeczko turystyczne i oczywiście materac będzie bardzo praktycznie dla nas i na wyjazdy i na co dzień
Rutelka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAna. wrote:Witajcie,
Ja zupełnie z innej grupy (co widać po suwaczku) ale mam do Was pytanie Kobietki.
Wyszło tak - troszkę nieplanowanie, że jeśli wszystko się dobrze ułoży, będę brać ślub na koniec 20 tygodnia. Jak się teraz czujecie? Jak brzuszki na tym etapie? To moja pierwsza ciąża, jestem zielona kompletnie a internety bredzą o różnych rzeczach, stąd wolę zapytać u źródła)
Myślę, ze brzuszek na tym etapie jest sliczny, ciało nie wiele sie zmienia - tak jak patrze na swoje kolezanki i siebie.
Mam nadzieje, ze sie wszystko dobrze ulozy!i do ślubu dojdzie! Co do przygotowań mnie nie stresowały:-P ppdeszlam do tego na ludzie. A jak bedziesz miala wolne od pracy to jeszcze lepiej! Bo w tedy w dowolnym czasie sobie mozna załatwić wszystko.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 11:29
Dea28 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyluiza, jesli chodzi ci o pampesy 1 te "New Born" to za duzo ich nie kupuj jedno opakowanie ci wystarczy bo to sa od 2 do 5 kg, a dziecko z reguly sie rodzi w granicach 3,5 kg wiec one na dlugo nie starczaja, ja ich kupie 1 opakowanie na sam poczatek i wyjscie ze szpitala, A zaraz pozniej kupuje juz 2 te Pampers MINI bo one sa na 4 do 6 kg, te ja troche uzywalam ale kupowalam paczki po 108 szt. a pozniej to juz wiadomo jak pampers za maly to sie kupuje 3
itd
-
nick nieaktualny
-
Hej babeczki
ja tez z tych mniej aktywnych na forum ale czytam
codziennie
Mi lekarz mowi ze optymalnie to jest kilogram przytyc na 3 tygodnie jakos staram sie tego trzymac ale pozniej chyba wiecej sie tyje?
Poza tym duzo przesiaduje na swiezym powietrzu i sloncu oczywiscie smaruje sie kremami z filtrem opalenizna powoli sie pojawia brzucha nie odkrywam ale troche sie zastanawiam czy tak mozna w tym sloncu przesiadywac? W poludnie jestem w domu ale uwielbiam to wylegiwanie sie na lezaczku -
nie wiem jak to jest z tą wagą ja mam wagę z 51,4(8tydz) na 52,1(19tydz), więc nawet kg nie przytyłam, ale brzuch mam juz duzy, Synek ważył 300 g na ostatnim usg więc na wadze przybiera normalnie.
ahaa i w cycki nie poszłowszystkie staniki sprzed ciązy są ok, a mogł by tak z kg w nie wejsc