X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Tak, szyjke transvaginalnie, ale pytal czy chce. Moj prowadzacy nie robi Usg i nawet ostatnio na fotelu mnie nie badal...
    Zdjec mam 14 w tym jedno 3d dal, gdzie najlepiej buzke dziecka widac.
    Przeplywow chyba nie sprawdzal, napisane mam, ze trojnaczyniowa.
    Opis nie jest super rozlegly, ale chyba obszerniejszy niż w lux medzie na genetycznym, to taki kwestionariusz bardziej. Napisze Ci co opisywal, tylko.kompa włącze :-)
    India9 wrote:
    Biometria:
    BPD, HC, CM, THD, Komora boczna, AC, FL, Kość ramienna, HC/AC, Przypuszczalna masa płodu, Czynność serca płodu, Ruchy płodu, Położenie płodu, Lokalizacja łożyska, Płyn wodniowy, Pępowina
    Głowa
    Mózgowie
    Twarz
    kość nosowa
    Kręgosłup
    Szyja/Skóra
    grubość fałdu karku
    Klatka piersiowa
    Serce
    Powłoki brzuszne
    Układ pokarmowy
    Układ moczowy
    Kończyny

i z uwagi na to, że mała leżała tyłem lekarz sugerował ponowić badanie po 24 tygodniu, żeby lepiej serduszko widzieć, ale powiedział, ze to co widział nie wzbudza wątpliwości. Po prostu jest zasada, że serduszko bada się od przodu.
    Wtedy już pewnie będę do multimedu chodziła, więc może nie będę musiała płacić

Dziękuję Ci bardzo za tak dokładny opis! :) Wychodzi na to, że po prostu ja trafiłam na kiepskiego lekarza i tyle :) Jeszcze raz gratuluję udanej wizyty!

India9 lubi tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, doczytałam Was po weekendzie bez komputera :) Byłam najpierw na weselu, potem na wsi, gdzie internet chwilowo wysiadł, a w niedzielę miałam całodzienne spotkanie towarzyskie :)

Gratuluję wszystkich udanych wizyt i witam nowe dziewczyny na wątku!

Co do szpitali, ja trochę o tym myślę, bardzo waham się pomiędzy dwoma, ale stwierdziłam, że najpierw porozmawiam z moją lekarką. Zresztą i tak dużo zależy od tego, czy ostatecznie każą mi rodzić przez cc, czy mogę planować sn, bo to w znaczny sposób wpłynie na mój wybór, a wiedzieć na pewno mam dopiero w sierpniu.

Czy Wy też macie problem ze znalezieniem sensowych zajęć dla ciężarnych w godzinach popołudniowych lub w weekendy? Chciałam się trochę poruszać i poznać jakieś przyszłe mamy z mojego miasta, ale wygląda na to, że większa część miejsc, które takie zajęcia organizują w Łodzi doszła do wniosku, że wszystkie ciężarne są na zwolnieniu. Zajęcia o 10 albo 13 w dzień powszedni nie urządzają mnie w ogóle :(

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doczytałam! O mamo! :)

Tematy wakacyjne na topie widzę :) My nic wielkiego nie planujemy, ale... nad morze też się wybieramy - taki troszkę dłuższy weekend. Jedziemy na rodzinną imprezę - połączenie 40 urodzin (brat partnera) i osiemnastki (syn brata partnera :P). Mimo, że wypad krótki to... i tak się cieszę :) Lubimy wycieczki! :P

Oprócz tego w lipcu mamy z partnerem urodziny (dzień po sobie :P), więc pewnie też gdzieś się wybierzemy na weekend. Jestem na etapie poszukiwania fajnej opcji... chłop mi 30 lat kończy! :)
    marlon wrote:
    Cześć Dziewczyny,
    chciałam się przywitać, też rodzę w październiku, termin mam na 27.10 i urodzę chłopca! To moja pierwsza ciąża, jestem bardzo szczęśliwa i trochę się dygam :)

Ja się jeszcze nie witałam, więc cześć! :) Warszawska Wola pozdrawia :) i... też mamy siusiaka! :)
    marlon wrote:
    Dziewczyny Kochane,
    a czy Wy już kombinujecie gdzie rodzić? Czy to jeszcze za wcześnie?

Na tą chwilę myślę o Żelaznej. A Jak wyjdzie cukrzyca ciążowa to pewnie Karowa.
    Reni@ wrote:
    Cześć. Od jakiegoś czasu Was podczytuję i postanowiłam dołączyć. Termin porodu z OM 10.10.2016. To moja 3 ciąża. Synek ma 3 latka. 2 ciąża obumarła w 11 tygodniu. Teraz prawdopodobnie tez chłopczyk. Usg połówkowe mam 1 czerwca i mam nadzieję, że wtedy dowiemy się już na pewno

Witaj! :) Powodzenia na połówkowych... żeby wam dzidzia piękny prezent na Dzień Dziecka zrobiła i ładnie zaprezentowała, co ma między nogami :)
    diewuszka86 wrote:
    Cześć dziewczyny chciałabym do Was dołączyć. Co prawda termin na 30.10 więc być może przesunie się na listopad, ale wolałabym szybciej więc ląduję na tym wątku.

Witam się i ja :)

Reni@, diewuszka86 lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Czy Wy też macie problem ze znalezieniem sensowych zajęć dla ciężarnych w godzinach popołudniowych lub w weekendy? Chciałam się trochę poruszać i poznać jakieś przyszłe mamy z mojego miasta, ale wygląda na to, że większa część miejsc, które takie zajęcia organizują w Łodzi doszła do wniosku, że wszystkie ciężarne są na zwolnieniu. Zajęcia o 10 albo 13 w dzień powszedni nie urządzają mnie w ogóle :(

Mi się marzy aqua areobic. Zanim się przenieśliśmy na Wolę (i zanim zaszłam w ciążę), miałam swoje ukochane miejsce. To nic, że średnia wieku 50+ - super zajęcia. Teraz szukam czegoś i... im bliżej wakacji, tym niestety zajęć mniej. A nawet jak znalazłam zajęcia blisko to... trwają 30 min., są na 20 i... na basenie 1,3m... gdzie ja mam 1,8 :P - no średnio, średnio. Chyba po prostu zacznę chodzić na basen... A może któraś z dziewczyn z Warszawy wie o fajnych zajęciach w wodzie dla brzuchatek :) ?

oar8vfxmctme5m5e.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny odebrałam wyniki moczu i tutaj ez jest bałagan.Mam PH 7 ,slad krwi,i fosforany dosc liczne,leukocyty od 1-3 w.p.w bakterii nie ma reszta w normie.Czy to cos nie tak??

km5s8ribs34fnes6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .
    Wydalanie fosforanow z moczem jest zwiazane z tym, co jesz.
    Zakwas mocz, ph > 7.2 sprzyja wytracaniu sie fosforanow w moczu.
    Zmniejsz w swoim menu ilosc zjadanych produktow, ktore sa zrodlem 
    fosforanow - sa to przede wszystkim mleko, twarozek, jaja, sery, 
    rosliny straczkowe, buraki, marchew, rzodkiewka, salata, orzechy, 
    seler, kalafior. Wskazane sa ryby, mieso (wszystkie gatunki), kasze 
    (roznego typu), sliwki, zolty ser, zurawina (moga byc suszone)sok z 
    zurawin, rodzynki.

sladu krwi nie powinno byc w moczu to napewno...

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola nie pomogę. Nie znam się.

• Jola1985 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    dziewczyny odebrałam wyniki moczu i tutaj ez jest bałagan.Mam PH 7 ,slad krwi,i fosforany dosc liczne,leukocyty od 1-3 w.p.w bakterii nie ma reszta w normie.Czy to cos nie tak??
    U mnie ph też 7, leukocyty 1-3 (tu norma 0-5, a więc spokojnie), bakterie w preparacie też obecne (ale wiem, że to nic szczególnego)... Więc w tej części wyniki podobne do Twoich. Krwi w moczu czy fosforanów nigdy nie miałam, więc nie wiem czy to coś poważnego, czy świadczy o jakimś zakażeniu.
    Najlepiej dopytaj się lekarza. Kiedy masz wizytę?

ex2bwn15260327bu.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w czwartek podejrzewam ze krew to przez kamien bo dostałam kolki.

km5s8ribs34fnes6.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:

Ja też mam ten problem. Chciałam się zapisać na zajęcia fitness dla ciężarnych, ale też godziny nadają się tylko dla osób, które są na L4, a ja nadal pracuję. Postanowiłam więc na razie sama ćwiczyć (w Internecie można znaleźć mnóstwo zajęć dla kobiet w ciąży) i spacerować. A jak już pójdę na zwolnienie to pomyślę o jakichś zajęciach.

l54t4dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zajecia do 16 bezpłatne na karte mulitsport dla kobiet w ciazy, a po 16 do kazdych zajec doplata 15 zl. Hymmmmmm jak sie dobrze czułam to musialam placic, a teraz jak mam wolne to kicha:-P

Musze przyznac, ze takich w wodzie w swojej dzielinicy nie widzialam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 20:47

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję dobrych wieści na wizytach :-)

I witam serdecznie nowe dziewczyny :-) fajnie, że jesteście!

Trochę podziwiam Was z tymi zajęciami! Ja w taką pogodę marzę tylko o tym, żeby ktoś mnie dobił albo zamknął w jakiejś chłodni! Nie ma czym oddychać, kręci mi się w głowie i robi słabo :-/

Też robiłam dzisiaj badania. Póki co mam wyniki morfologii. Niestety hemoglobina i hematokryt lecą na łeb na szyję :-/ już się raczej nie wybronię od tabletek.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    Ja ok 7 tyg miałam krwinkomocz. Okazało sie ze to przez kamyczek właśnie. Na kolejnym badaniu było juz ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 21:15

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 ja tez mam ślad krwi i takie same leukocyty,reszta ok,byłam dzisiaj u lekarza i powiedział,ze w porządku, poprzednie badania robiłam miesiąc temu i było wszystko dobrze, myslę, że za jakies 2-3 tyg powinnaś powtórzyć badania i lepiej nawet z lekarzem z poz skonsultować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 21:13

ex2bi09komf7ydjp.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    Olu, mój mąż po napadzie kolki miał i fosforany i krew w moczu, więc obstawiam właśnie to.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 21:26

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Ola_85 ja tez mam ślad krwi i takie same leukocyty,reszta ok,byłam dzisiaj u lekarza i powiedział,ze w porządku, poprzednie badania robiłam miesiąc temu i było wszystko dobrze, myslę, że za jakies 2-3 tyg powinnaś powtórzyć badania i lepiej nawet z lekarzem z poz skonsultować.

U mnie bardzo podobnie. 2 tyg temu śladowe czerwone w moczu i dr kazał powtórzyć na kolejną wizytę. Dopiero jeśli teraz się powtórzy to będzie leczenie. Akurat jutro idę robić te powtórkowe badania. No i test obciążenia glukozą - nie nastawiłyście mnie pozytywnie do tego badania ;)

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin- ja mam patent, że zatykam nos i tak wypijam:)polecam,nie czuc smaku wtedy:)

Zaczełam czytać o wózkach,matko jedyna....jakbym wiedziała, że tyle ich jest to powinnam zacząć interesować sie chyba jeszcze przed planowaniem ciąży, żeby wszystko ogarnąć i wybrac najlepszy:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 21:47

Blu lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dla mnie to nie ma dobrego patentu na test obciążenia glukozą. Trzeba to przeżyć i tyle. Samo wypicie to jako tako przeżyłam, gorzej potem wytrzymać te 2 godziny czekania. Mi najbardziej niedobrze się chyba zrobiło po godzinie. Okropieństwo. Mam nadzieję, że nie będę musiała tego już powtarzać..

k84 lubi tę wiadomość

l54t4dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin ja zamowilam w aptece glukoze cytrynowa podobno, duzo lepsza niz zwykla :)

• Visenna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Pumpkin ja zamowilam w aptece glukoze cytrynowa podobno, duzo lepsza niz zwykla :)

Potwierdzam. Nadal szału nie ma, ale łatwiej wchodzi. Kiedyś ratowałam się cytryną, ale najnowsze wytyczne mówią, że nie powinno się jej wciskać, bo ma ona wpływ na wynik. Glukoza cytrynowa mnie ratuje :)

aneta93 lubi tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
‹‹ 371 372 373 374 375 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ