Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Renia tak jest.nazywa sie luttagen.
Ja kosmetyki myśle kupić z dzidziusia choć ciężko z nimi.na razie znalazłam żel i szampon 2w1.reszte zamówie na allegro a jak bedzie ciężko przerzuce sie na hippa.chusteczki mam z lidla tourjuoa jakoś tak a jak sie nie sprawdza zmieniam na biedronkoweReni@ lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny!
Ale stron mam do nadrobienia!
Jutro jedziemy nad morze i byłam w ferworze prania i pakowania.
A, że jest mi ciężko od extra 15 kilo, rozwalonej nogi, bólu spojenia łonowego to wszystko zajmuje mi dużo więcej czasu.
Na dodatek muszę się Wam zwierzyć, że czuje się tak mega nie atrakcyjnie. Zawsze myślałam, że w ciąży będę mieć brzuszek i wszystkie maxi sukienki, tuniki i takie tam będą na mnie pasować i będę super wyglądać. I nad morzem na plaży będę się wylegiwać. Rzeczywistość okazała się okrutna, bo jestem grubaskiem i to opuchniętym. Wiem, że zdrowie dzidziusia jest najważniejsze, ale musiałam komuś to powiedzieć.
Co do kosmetyków, to jedyne czego jestem pewna to linomag i alantan. No i moja koleżanka bardzo polecała mi Mustele i mają nawet fajne zestawy, ale nie jestem przekonana, używam ich kremu na rozstępy i nie jest jakiś rewelacyjny.
Po powrocie znad morza zaczynam remont, muszę odmalować sypialnię i zdecydowałam się na przewijak i łóżko z ikei /seria sundvik/. Jak będzie zrobione to wrzucę foty
Mam komodę MALM 6 szuflad białą z połyskiem i bardzo jestem z niej zadowolona, jest dosyć ciężka, szuflady ładnie chodzą i jest bardzo pojemna.
Kombinezami się nie interesowałam, bo mam kilka po mojej Siostrzenicy z jacadi - na szczęście niebieskie i jedną różową kurteczkę ze spodenkami ocieplaną ostatecznie. I taką polarową bluzę z kapturem. Z resztą chyba zima sądząc po ostatnich latach będzie lekka, a takiego małego dzidziusia, to na początku raczej będę werandować.
A i dzielę się swoją listą wyprawkową (kombinacja kilku list z internetów i też konsultacji z moją Mamą). Może ktoś coś dla siebie też znajdzie.
1. Wózek, fotelik samochodowy
2. Łóżeczko
3. Materac
4. Przewijak
5. Rożek (może być z usztywnieniem albo bez)
6. Prześcieradła
7. Coś do spania na okres po-rożkowy, czyli po 2-3 tygodniach (śpiworek, ew. kołderka czyli wypełnienie i 3x poszwa)
8. Ceratka do łóżeczka
9. Kocyki
10. Wanienka
11. Ręczniki z kapturkiem
12. Ręcznik kąpielowy bez kapturka
13. Termometr do wody
14. Pieluchy tetrowe. Takie kolorowe do karmienia, do wózka.
15. Środek do kąpieli
16. Gruszka
17. Woda morska np. Marimer, Sterimar)
18. Coś do pielęgnacji pępka - gaziki nasączone spirytusem
19. Płatki higieniczne
20. Waciki do uszu z ogranicznikiem
21. Na odparzenia - sudocrem
22. Krem nawilżający po kąpieli
23. Chusteczki nawilżające do wycierania pupy (Dada lub Softino)
24. Nożyczki do paznokci
25. Pieluchy – najmniejszy rozmiar - Pampers
26. Szczoteczka do włosków (szczoteczka prócz normalnego czesania przydaje się, gdy dzieciak ma ciemieniuchę – wówczas pół godziny przed kąpielą nacieramy oliwką, potem wyczesujemy i normalnie myjemy)
27. Termometr (do przykładania do czoła)
28. Proszek prania ubranek (płyn Persil)
29. Butelka ze smoczkiem o najwolniejszym przepływie (Avent, Nuk, Dr. Browns, Tommy Tippee)
30. Szczotka do mycia butelki + zapasowe smoczki
31. Smoczek – uspokajacz Phillips Avent - soothie
32. Osłonki na sutki
33. 3-4 śliniaczki
34. Ubranka
- 5x kaftanik na zatrzaski + śpiochy (nie na guziki czy wiązania!)
- 5 x pajacyk
- 5 x body z długim rękawem
- 5 x body z krótkim rękawem
- 2 x sweterek
- 2 x razy bluza
- 5 razy bluzka z długim rękawem
- kilka par skarpet
- 2 pary niedrapków
- 3 czapeczki cienkie
- jedna grubsza czapeczka
- rajstopki 3-4 pary
- kombinezon,
- ciepła czapka zimowa,
DODATKOWO:
1. Leżaczek – bujaczek
2. Mata edukacyjna (po 2 miesiącu)
3. Niania elektroniczna
4. Podgrzewacz do butelek
5. Wyparzacz (do butelek, smoczków)
6. Regał na rzeczy
7. Karuzelka nad łóżeczko
8. Myjki frotte
9. Gąbka – podkładka do kąpieli
10. Pieluchy flanelowe sztuk 5
11. Parafina ciekła (przydała się gdy dziecko dostaje koszmarnych potówek)
12. Kropelki na wzdęcia (esputicon, espumisan, bobotic, delicol, sabsimplex)
13. Wiaderko do kąpieli Tummy Tub
14. Olejek mentolowy (np.olbas oil – gdy dziecko ma katar, kilka kropli dodajemy do takiego zapachowego podgrzewacza lub do miski z gorącą wodą, postawionej w pokoju – łatwiej oddychać)
15. Nawilżacz powietrza
RZECZY DLA MAMY:
1. Maść do ratowania brodawek (np. bephanten, maść, nie krem!)
2. Koszule do karmienia
3. Podkłady porodowe SENI
4. Podpaski rozmiar gigant
5. Majtki jednorazowew opakowaniu jest 5-7 sztuk.
6. Staniki do karmienia
7. Herbatka na laktację
8. Tantum rosa (do podmywania się po porodzie, albo do robienia nasiadówek)
9. Laktator
10. Wkładki laktacyjne
Kai, Jutysia, kehlana_miyu, a.badziak lubią tę wiadomość
-
my wlasnie dostalismy ok newsa ze nasi znajomi z Poz poszli za ciosem I adoptowali druga coreczke, miedzy biologicznymi siostrami jest 13 mcy roznicy I maja w domu jak pisali ''sajgonik''
ja do tej pory uwielbiam sam zapach chustek Hippa, mimo ze do pupy plukalam je pod kranem wg zalecen pielegniarek plus jak bobas pachnie mlekiem matki czy Enfamilem -
nick nieaktualnyCześć dziewczyny!
Długo się nie odzywałam, ale mamy remont. A miało być zwykłe malowanie
Muszę Was nadrobić koniecznie.
Brzuch mam ogromny. Ciężko mi zrobić cokolwiek, sapię jak parowóz.
Wczoraj zrobiłam przegląd ilości pieluch tetrowych, ponieważ tak jakoś leżały wszędzie. Okazało się, że mam ich 50!! W różnych kolorach i rozmiarach.
Wczoraj mieliśmy gości, którzy przywieźli 5 (!) kartonów ubranek. Doszliśmy do wniosku, że musimy dokupić mebel na graty dla dziecka. Padło na komodę Malm z Ikei. 6 szuflad chyba, z tej serii nie mam nic, więc nie wiem jak się "użytkują". Cena przystępna więc i tak kupimy.
Moja chrześnica 5 lat chodzi za mną i do brzucha mówi " Filip, Filip, Filip, słyszysz mnie ?!!" śmiać mi się chcę z tego strasznie. Udało mi się jej pokazać jak się rusza. Akurat trafiło się, jak mówiła do niego. Zaczęła piszczeć z radościA ja się posikałam ze śmiechu bo mi się poluzowało wszystko
Witam nowe koleżanki.
Pisałam ostatnio chyba, że miałam Holtera kolejny raz. Wyniki świetne.
Te końskie dawki w końcu zaczęły działać.Kai, Chwilka84, szynszyl, Blu, Dea28, NiecierpliwaKarolina, India9, kehlana_miyu, Rutelka lubią tę wiadomość
-
Hej, kopę lat
My też kupiliśmy komodę z serii MALM
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00214553/
Dziś koleżanka ma podrzucić worki z ciuszkami, więc będzie szał
Mi zaczyna dokuczać kręgosłup. No i ta nieszczęsna zgaga.
Co polecacie do prania?
-
nick nieaktualnyOla_Ola wrote:Hej, kopę lat
My też kupiliśmy komodę z serii MALM
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00214553/
Dziś koleżanka ma podrzucić worki z ciuszkami, więc będzie szał
Mi zaczyna dokuczać kręgosłup. No i ta nieszczęsna zgaga.
Co polecacie do prania?Ola_Ola lubi tę wiadomość
-
Ahh, pochwale się wam, powolutku zaczęliśmy się z M rozglądać za wyprawką dla Boryska. Odwiedziliśmy trochę sklepów, pomacaliśmy, popytaliśmy i jeśli chodzi o 'grube sprzęty' to wybory dokonane
Jeszcze chwilkę nam zajmie nim dojrzejemy do decyzji o zakupie, ale i tak się bardzo cieszę, że w końcu się przełamaliśmy aby pojeździć po sklepach!
Jestem strasznie szczęśliwa, więc uwaga, chwalę się wyborami:
- mebelki Tooli Lofi http://www.tooli.pl/cat/kolekcje/lofi + dla mnie fotel typu uszak (czemu nikt wczesniej mi nie powiedzial, ze istnieje taki wygodny mebel!!)
- wózek Mutsy IGO z fotelikiem Maxi Cosi Cabrio Fix 2016 http://www.wozki-mutsy.pl/pl/p/IGO-3w1-fotelik-Maxi-Cosi-Cabriofix/227 (myśleliśmy o foteliku Cybex albo Kiddy, ale jednak one ważą tonę, przejście się z nimi pustymi po sklepie było wysiłkiem, a co dopiero z maluchem w środku!)
Wybrany jest jeszcze materac gryczno-kokonsowy z pierdyliardem atestów na zdrowe plecy itp. http://sarenka.eu/materace-dla-dzieci/materace-standard-line/materace-140-70/materac-gryko-koko-140-70.html
Ja wiem, wiem, większość z was ma już praktycznie wszystko, a ja tu się emocjonuję pierwszymi wyborami, no ale gdzie ja się podzielę tymi radościami jak nie z wamipielegniarka_w_mundurze, Chwilka84, szynszyl, Blu, Sylwia_i_Niki, Reni@, Jola1985, Pumpkin, India9, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
Mi położna polecała materac lateksowo kokosowy i taki kupiliśmy
do tej gryki kompletnie nie jestem przekonana. A jeśli chodzi o kosmetyki to ja wlasnie kupiłam te kosmetyki momme. W tych drogeriach super pharm często sa na nie zniżki po 30-40% i wtedy cenowo wychodzą nie az tak zle
takze polecam!
-
Asiu_08 dzięki za podpowiedz, ja kompletnie nie wiem co czytam jeśli chodzi o te składy, mało co rozumiem, pokupowałam swojemu Małemu żel i balsam Johnsona ale jak zaczęłyście pisac ze to jest straszny skład zaczęłam wtedy sie tym bardziej interesowac.
Marlon, głowa do góry kochana, mamy w sobie Maluszki i wiadomo,że musimy przybrać na wadze. Ale powiem szczerze, że boje sie trochę zmiany swojego ciała po ciązy tzn wiem, wszystko rozumiem ze musi sie zmienic,ale jakos tak troche myślę o tym, chciałabym jednak siebie akceptować.
Mnie dr powiedziała,ze jestem na granicy z krzywa i zaczęłam ograniczać sie w słodkościach, po dwóch tyg schudłam kilogram.
kkkaaarrr teraz jak juz wystartowaliście z zakupami to bedzie trudno sie zatrzymać:)Ale to daje tyle radości:)
My wogóle dzisiaj pobilismy nocny rekord- 6 razy wstawałam siku...
-
kkkaaarrr ja też jestem trochę w tyle za dziewczynami z wyprawką
ale dobrze się czuje i jestem nastawiona, że tak będzie do końca, więc myślę, że w sierpniu nadrobię
marlon w szkole rodzenia zwrócili uwagę, że nie powinno się przemywać pępka spirytusem, bo przez to kikut znacznie później odpada (bo co chwila zabijane są przez spirytus komórki odpowiedzialne za jego rozkład). Oczywiście zrobisz jak zechcesz, dzielę się tylko informacjami
Anoolka lubi tę wiadomość
-
lu.iza wrote:Mi do pępka w szkole rodzenia polecali gaziki leko i takie kupiłam
mam pytanie za 100 punktów! Jak Wy odróżniacie gdzie jest głowa a gdzie nogi? :d
Ja do niedawna myślałam, że tam gdzie mi się czasami wybrzusza taka twarda większa kula to, że to właśnie jest główka, ale teraz mam wątpliwości, bo przecież równie dobrze to może być pupa..
-
Moj na ostatnim Usg lezal glowa w dol stad wiem. A rodzaj ruchow sie nie zmienil wiec pewnie pozycja ta sama. Poza tym widze na brzuchu jak nogą rusza bo wyglada to jak taka mala kulka przesuwajaca się pod skora nad pępkiem. Czasami wali po zebrach bolesnie. A na dole czuję czasami jak rączkami smyra
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 11:02
-
Beattkie wrote:Ja byłam dzisiaj w luxmedzie na usg 3 trymestru. Lekarz sprawdzał wszystko, serce, mózg, obecność nóg i rączek, pęcherz, żołądek itd. Ten sam wydruk mam co z genetycznego jeżeli chodzi o pomiary.
Beattkie proszę napisz w którym Luxmedzie byłaś na tym usg? Do tej pory nie spotkałam sie z tak szczegółowym usg (w Luxmedzie oczywiście) -
Hej
U nas dziś straszna pogoda...mało głowy nie urwie
Co do kosmetyków hippa to nam bardzo odpowiadajądo tej pory używam przy Nikoli
My z tych większych zakupów, to wymieniamy wózek...Dla Nikoli dostaliśmy po 2 dzieci znajomych i cóż już swoje odsłużył... ciężko się prowadzi, troche koła uciekają, hamulec się zapsuł
Kupujemy Adamex barletta eko, tak jakoś zauroczył mnie ten wózek
ale kupimy pewnie gdzieś na koniec września.
Kupujemy 2w1, bo fotelik po Nikoli jest ok
Gdzie główka? W pierwszej ciąży nigdy nie wiedziałamteraz czuję jak nóżki maluch wbija gdzieś po boku, a dupka wtedy gdzie na brzuchu wyskakuje
jak syrki były na dole, to niestety obrywałam w okolicach szyjki, więc też nie dało się tego z niczym pomylić
Właśnie dojrzałam, że my mamy tą komodę malm, ale nie jestem zadowolona, dla mnie jest mało pojemna...wsadzę jedną grubszą bluzę czy sweterek i nic już na to nie położe.... rozglądam się za czymś bardziej pojemnym bo dla 2 dzieci na 100% mi nie starczy, skoro dla 1 ledwo upycham i część rzeczy jest w innej szafie...
Mnie zgaga dopada już 4 dzień, a myślałam, że jak do tej pory miałam spokój, to już z górki...eh
Dla zainteresowanych i chętnych jestem partnerem marki katarekmam ich wszystkie produkty w przystępnej cenie
Sama katarka bardzo polecam, my niestety zaczeliśmy korzystać jak Nikola miała już rok,wcześniej nie mieliśmy z nim styczności i bardzo żałuję, bo przez fride miałam kilka razy chore gardło
Mogę też sprowadzić na zamówienie produkty maxi cosi, quinny - może nie wyjdzie dużo taniej ale zawsze coś. Niektóre foteliki wychodzą ok 30zł taniej ( te najtańsze) inne 100 jeszcze inne 200. Zależy od produktu.
Mam jeszcze dostęp do wózków x-lander i amelis ( jakby ktoś nie znał firmy amelis, to bardzo polecam jest to tańsza produkcja x-landera)
-
nick nieaktualnylu.iza wrote:Mi położna polecała materac lateksowo kokosowy i taki kupiliśmy
do tej gryki kompletnie nie jestem przekonana. A jeśli chodzi o kosmetyki to ja wlasnie kupiłam te kosmetyki momme. W tych drogeriach super pharm często sa na nie zniżki po 30-40% i wtedy cenowo wychodzą nie az tak zle
takze polecam!
Nie wiedziałam, że można je znaleźć w Super Pharm. Chyba się tam przyjadę, dziękilu.iza lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnylu.iza wrote:Mi do pępka w szkole rodzenia polecali gaziki leko i takie kupiłam
mam pytanie za 100 punktów! Jak Wy odróżniacie gdzie jest głowa a gdzie nogi? :d
1. Czkawka jest tam gdzie jest głowa
2. Jak puszczam bajki nagrane swoim głosem to ustawiam usluchwki na brzuchu w pobliżu głowy i wtedy się przesuwa do nich i wystaje taka Górka- głowa
3. Wyczuwam tułów bo często wypycha mi się nim z brzucha i wtedy jak czuje kopniaki to wiem, że po drugiej stronie jest głowa.
4. U mnie od miesiąca juz jest zwrócona głowa do dołu wiec nie fika i dlatego może być mi łatwiej z analiząWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 11:56