WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    Nie podawali mi tego leku na rozwój płucek, chyba nie jest tak zle wiec. Obserwują, badają. Niepokoi mnie ten ból podbrzusza.
    Dzięki za wsparcie!
    Niecierpliwa Karolina- zakładali Tobie pessar i dali ten lek na rozwój płucek?

Mnie w pierwszej ciaży też skurcze w 30 t dochodziły do 100 i były regularne co kilka, kilkanaście minut. Ważne ze jesteś pod opieką. Trzymam kciuki zeby sie wyciszyły

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    A czy Octanisept nadaje sie na bliznę po CC ? Bo wzięłam w gemini mała butelkę ze moze sie przyda. Ale bardziej z myślą o pepuszku

Ja używałam na ranę pooperacyjną, więc chyba można :-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    A zmieniając temat, robiłam badania moczu i wyszły mi jakieś liczne szczawiany wapnia :/ Pierwszy raz coś takiego widzę, że mi wyszło. Wizyta dopiero w poniedziałek i nie wiem czy mam się martwić, może któraś miała coś takiego
    Szczawiany wapnia to składniki mineralne, w sprzyjających warunkach mogą krystalizowac i wytracac się w postaci zlotów (kamica moczowy). Ważne, aby dużo pić i wypłukiwac te składniki, aby się nie wytracaly. Nawiasem mówiąc sama mam je bardzo często w moczu i nic złego z tego tytułu póki co mnie nie spotkało ;)

diewuszka86 lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    A czy Octanisept nadaje sie na bliznę po CC ? Bo wzięłam w gemini mała butelkę ze moze sie przyda. Ale bardziej z myślą o pepuszku

U mnie w szpitalu połozne spryskiwały dziewczynom rany po cc właśnie Octeniseptem. Szkoda ze nie pomyślaly o ranach u rodzących sn ;) No ale teraz będę mądrzejsza i będę miała swój. Oby sie nie przydał

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2016, 11:42

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewuszka wrote:
    Z nowości: Tydzień temu byłam u rodziców i kupiliśmy pojazd dla córci. Zdecydowaliśmy się na Baby Merc Faster Style, piękny, biało szaro kwiatkowy :)
    Kupiliśmy też bardzo dobry fotelik Cybex, bo będziemy dużo podróżować - rodzice 270km ode mnie

My też mamy fotelik i wózek Cybexa. Myślę, że po weekendzie do nas dotrze, bo zamówiliśmy 1,5 miesiąca temu i już jest w Polsce. Który wybraliście: Aton czy Cloud Q?

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiem Wam, że ten nasz wątek to skarbnica wiedzy. Naprawdę dzięki Wam o wielu rzeczach się dowiedziałam, wiele cennych rad piszecie odnośnie wyprawki i w ogóle jakoś tak bardziej czuję się pewnie w tej nowej dla mnie sytuacji w życiu. Nawet w szkole rodzenia czasami położna o czymś mówi a tu proszę, ja już to wiedziałam z naszego forum ;) Żadne pytanie nie zostaje bez odpowiedzi i czuje się tu wiele sympatii i zrozumienia. Mam nadzieję, że jak już nasze maluszki będą na świecie, to forum nie umrze i będziemy sobie tutaj radziły dalej a czasami po prostu plotkowały. Bardzo się cieszę, że tu trafiłam :)

NiecierpliwaKarolina, kehlana_miyu, Ola_Ola, Chwilka84, pielegniarka_w_mundurze, India9, Blu, Sylwia91, szynszyl, Evelle, kalika, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz jestem po kontroli, szyjka nadal zamknieta dluga ma 4 cm takze nie jest zle, malego lekarz tez podejzral cos tam pomierzy sprawdzil tetno 137 takze wszysyko w normie, mowi ze wszysyko jest pk,dal mi luteine 50 mg dopochwowa 2x1 i nospe 3x1, i kazal w poniedzielek zrobic mocz i crp czy infekcji jakiejs nie zlapalam bo mowi ze ten bol moze stad byc, ale jesli wyniki beda ok to mam przyjsc na wizyte normalnie za 2 ttygodnie czyli 1.09, uff to jestem troche spokojniejsza, no i tego macmirroru juz nie musze brac, alemna luteine nie jestem pocieszona nie lunie tego dziadostwa :)

Chwilka84, Reni@, India9, Sylwia91, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

• MMM2016 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walleriana wrote:

Pytanie : PRZEWIJAK macie na łóżeczku, komodzie czy taki oddzielny jak np. są w ikei?
    Ja planuje na pierwsze 1-2 mies mieć na łóżeczku, wszystkie kosmetyki itd w pokoju włącznie z kąpaniem bobasa. A później planuje zrobić kącik w łazience z przewijakiem i wanienką.

WÓZEK mamy upatrzony już.
    Riko brano Ecco, fajny w dobrej w cenie, polska marka, ładne wykończenie troche w takim materiale żakardowym. Aczkolwiek moja mama ciągle mi powtarza żeby teraz nie kupować...ze to jest za wcześnie. Obydwoje z mężem dziwnie na to reagujemy.. Bo w sumie za chwilę zaczynam 34 tydzien!!

Jak u Was z CISNIENIEM?
    ja pije kawę codziennie lub co drugi dzień... Ostatnio miałam 84 na 49. I musze to kontrolować bo , o zgrozo, jak jestem sama w domu i gdyby mi nagle zjechało to żebym wiecie nie zemdlała..nie przewróciła się. Bo już kilka razy w głowie mi się kręciło...

A co do UBRANEK,
    to ja mam różnie, cześć jest kupionych, część jest z lumpeksu równiez różne rozmiary nawet takie na dziecko roczne! Ale taka prawda - widzi się ładną rzecz to się ją bierze :)

A na koniec OBAWY.. Strasznie boje się że urodzę wcześniej.. że Gabi weźmie mnie z zaskoczenia.. Jestem przygotowana na koniec września, ale nie wyobrażam sobie wcześniej...U mnie szyjka ciągle miekka, ale nie skraca się, 33mm. Ale też mam nakaz dużo leżenia..Chociaż nie wiem jak u Was.. ale dla mnie NOC to zmora.. kregosłup i biodra bolą nielitościwie :(

Przewijak
    używaliśmy dopóki młody się na nim mieścił :)
    Stał na łóżeczku a do kąpieli - zabieraliśmy go do łazienki.

Łóżeczko
    Na spokjnie możecie kupić teraz. Po co potem o tym mysleć. Nigdy nie wiemy kiedy nastapi poród.

Ciśnienie
    104/66
    Twoje dosyc niskie ale chyba nie ma tragedii, co?

Obawy
    Nie miną do porodu :)
    Ja też myslę o wcześniejszym porodzie....
    I w sumie sie na niego przygotowuję. Termin z OM na 5.10 a z usg na 12.09
    Wszystko moze się zdarzyc.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Dostałam, Dexaven właśnie, od razu po przyjęciu. Z tym, że u mnie były te skurcze 100, szyjka dluga na 15mm i rozwarcie na 2cm. No i też z tego powodu nie założyli mi pessara, bo stwierdzili, że juz nie ma na co :-)
    Asia, postaraj się myśleć pozytywnie i odpoczywać. A już patrząc z zupełnie innej strony, nasze dzieciaki już są duże, u Ciebie końcówka 33 tygodnia, więc gdyby coś się wydarzyło to musi być dobrze! Chociaż przy takiej szyjce myślę, że możesz być spokojna ;-) a w szpitalu na pewno będą działać na te skurcze!

Mądre słowa:)

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Trochę w innej sytuacji są mamy, które rodzą w szpitalach, gdzie nie dają szpitalnych ciuszków. Uważam, że jak już wiadomo czy maluszek duży czy średniaczek to można ocenić czy ubranka na 56 cm będą potrzebne.
    Mój ważył 3720 g, ale miał 53 cm i my w 56 ubieraliśmy go przez miesiąc jak nie dłużej.
    Owszem, sklepy są czynne, można dokupić, ale trzeba to jeszcze wyprać, wysuszyć i wyprasować :-)

Ja też wychodzę z takiego założenia. Jestem przygotowana na 56 do szpitala i awaryjnie kilka 62. Wydaje mi sie jednak (i wynika to też z doświadczenia) że noworodki po porodzie są skulone. Nawet ciut większe maleństwa mieszczą się (z nawiązką) w 56
    Moje maleństwo teoretycznie do małych nie należy i obecnie waży coś w okolicach 3 kg ale to nie zmienia faktu, ze mogę np. urodzić wcześniej albo może sie okazać, że wyliczenia z usg nie były dokładne a dziecko o wadze 3700 tez spokojnie może zmieścić się w 56. Ja mam nawet 3 komplety rozmiaru 50 :)

NiecierpliwaKarolina, kalika, India9 lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Reni dzięki za info o Octanisepcie :-) noe wiedziałam, że można go też używać na nacięte krocze!
    Nam położna na szkole rodzenia doradzała brać pod prysznic po porodzie płyn do higieny intymnej,ręcznik papierowy do osuszenia,octenisept i w butelce po wodzie z dziubkiem rozrobic tantum rosa i polewac. Dużo tego ale podobno taki zestaw łagodzi ból i przyspiesza gojenie

kalika, Rutelka, India9 lubią tę wiadomość

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzieki za opinie nt. przyborów do kapieli w szpitalu. Ja caly czas staram sie ograniczać ilosc rzeczy do spakowania i wiem, ze niektóre dziewczyny myly sie w plynach do hig. int. Niby można, ale ja od poczatku używam jelenia i zapach juz mnie odrzuca :D

Aha octenistept jest cool :) do szpitala z corka bralam tantum rosa wlasnie do higiehy int i zwyczajnie nie bylo czasu na takie zabiegi. Octenisept jest szybszy. Dobre na naciecia sa tez zimne oklady z aloesu, ale to wszystko wygodniej juz w domu.

Przewijak tez mam na lozko, do kąpieli wędruje do łazienki.

Diewuszka86 ja tez mam nadzieje, ze jeszcze dlugo nam sie tematy na forum nie skończą :D W najblizszej perspektywie pewnie opisy porodów i "dlaczego nie było dzisiaj kupki" :P

diewuszka86, Rutelka, India9 lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    Nie podawali mi tego leku na rozwój płucek, chyba nie jest tak zle wiec. Obserwują, badają. Niepokoi mnie ten ból podbrzusza.
    Dzięki za wsparcie!
    Niecierpliwa Karolina- zakładali Tobie pessar i dali ten lek na rozwój płucek?
    Myślę, że nie podali vi leku na plucka bo malenstwo ma juz plucka dosc dobrze rozwiniete. Podobno w skonczonym 34tc juz zupelnie samodzielnie moze oddychac, a te zastrzyki tak jakby dodaja 2 tygodnie, wiec jak ty juz jestes w 33 to pewnienie ma potrzeby :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem ciekawa, kiedy wejde na forum i któraś jako pierwsza sie pochwali ze Maleństwo jest juz z nią:)

Sylwia91, Ola_Ola, Rutelka, Blu, India9 lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    Ja też wychodzę z takiego założenia. Jestem przygotowana na 56 do szpitala i awaryjnie kilka 62. Wydaje mi sie jednak (i wynika to też z doświadczenia) że noworodki po porodzie są skulone. Nawet ciut większe maleństwa mieszczą się (z nawiązką) w 56
    Moje maleństwo teoretycznie do małych nie należy i obecnie waży coś w okolicach 3 kg ale to nie zmienia faktu, ze mogę np. urodzić wcześniej albo może sie okazać, że wyliczenia z usg nie były dokładne a dziecko o wadze 3700 tez spokojnie może zmieścić się w 56. Ja mam nawet 3 komplety rozmiaru 50 :)
    Moj syn mial 3660 g i 54 cm . w rozmiarze 56 chodzil ponad miesiac. Wiadomo ze to tez zalezy od firmy bo kazda ma troszke inna ta rozmiarowke

kalika, Rutelka lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przemyslalam sprawe i wykreslilam z wyprawki posciel.. Kupuje tylko przescieradla. Na poczatku i tak mam zamiar zawijać Boryska w rożki, kupuje dwa usztywniany bawełniany (usztywnienie można wyjąć) i miękki z minky z jednej strony, oba z wypełnieniem. Nawet jak trafi mi sie egzemplarz nie lubiący mieć skrepowanych ruchów to te rożki rozkładają się i wychodzi kocyk/kołderka 75x75. Rożki będą dwa, więc jeden do łóżeczka, drugi do wózka. Po paru tygodniach jak poznam upodobania małego to kupię pościel lub śpiworek do łóżeczka a kocyk z minky z grubym wypełnieniem chyba sprosta zimie. Co myślicie, ten plan zda egzamin?

Blu, kehlana_miyu, Rutelka, India9 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pościel mam ale tez maly na poczatku tylko w rozku bedzie wiec nawet jej nie pralam

MMM2016, Dea28 lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr, ja mam podobny plan, z pościeli na razie kupiłam tylko 2 rożki, prześcieradła i otulaczki. Na później mam śpiworki do spania. Kołderkę planuję wprowadzić dopiero jak mały trochę podrośnie, więc nie będę teraz kupować na zapas.

kkkaaarrr lubi tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pościel u mnie tez nie byla potrzebna. Do tej pory córka do przykrywania używa albo pieluszki bambusowej albo kocyka jak jest chlodniej. Jedyne co to poszewkę na poduszke zalozylam jak mała miała ok 8 miesięcy. I wlasnie rożek i śpiworki też byly be :) najlepiej poczekac faktycznie i zobaczyć co dziecko lubi :) na siłę i tak sie nic nie wciśnie ;)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • ewuszka Przyjaciółka

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    My też mamy fotelik i wózek Cybexa. Myślę, że po weekendzie do nas dotrze, bo zamówiliśmy 1,5 miesiąca temu i już jest w Polsce. Który wybraliście: Aton czy Cloud Q?
    Mamy model Aton 4 :)

thgf9n7308r1f84t.png
‹‹ 631 632 633 634 635 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ