Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Asia_08 wrote:Nie podawali mi tego leku na rozwój płucek, chyba nie jest tak zle wiec. Obserwują, badają. Niepokoi mnie ten ból podbrzusza.
Dzięki za wsparcie!
Niecierpliwa Karolina- zakładali Tobie pessar i dali ten lek na rozwój płucek?
Mnie w pierwszej ciaży też skurcze w 30 t dochodziły do 100 i były regularne co kilka, kilkanaście minut. Ważne ze jesteś pod opieką. Trzymam kciuki zeby sie wyciszyły -
diewuszka86 wrote:A zmieniając temat, robiłam badania moczu i wyszły mi jakieś liczne szczawiany wapnia
Pierwszy raz coś takiego widzę, że mi wyszło. Wizyta dopiero w poniedziałek i nie wiem czy mam się martwić, może któraś miała coś takiego
diewuszka86 lubi tę wiadomość
06.2015 - nasz aniołek:*
-
adrenalina wrote:A czy Octanisept nadaje sie na bliznę po CC ? Bo wzięłam w gemini mała butelkę ze moze sie przyda. Ale bardziej z myślą o pepuszku
U mnie w szpitalu połozne spryskiwały dziewczynom rany po cc właśnie Octeniseptem. Szkoda ze nie pomyślaly o ranach u rodzących snNo ale teraz będę mądrzejsza i będę miała swój. Oby sie nie przydał
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2016, 11:42
-
ewuszka wrote:Z nowości: Tydzień temu byłam u rodziców i kupiliśmy pojazd dla córci. Zdecydowaliśmy się na Baby Merc Faster Style, piękny, biało szaro kwiatkowy
Kupiliśmy też bardzo dobry fotelik Cybex, bo będziemy dużo podróżować - rodzice 270km ode mnie
My też mamy fotelik i wózek Cybexa. Myślę, że po weekendzie do nas dotrze, bo zamówiliśmy 1,5 miesiąca temu i już jest w Polsce. Który wybraliście: Aton czy Cloud Q?
06.2015 - nasz aniołek:*
-
Dziewczyny powiem Wam, że ten nasz wątek to skarbnica wiedzy. Naprawdę dzięki Wam o wielu rzeczach się dowiedziałam, wiele cennych rad piszecie odnośnie wyprawki i w ogóle jakoś tak bardziej czuję się pewnie w tej nowej dla mnie sytuacji w życiu. Nawet w szkole rodzenia czasami położna o czymś mówi a tu proszę, ja już to wiedziałam z naszego forum
Żadne pytanie nie zostaje bez odpowiedzi i czuje się tu wiele sympatii i zrozumienia. Mam nadzieję, że jak już nasze maluszki będą na świecie, to forum nie umrze i będziemy sobie tutaj radziły dalej a czasami po prostu plotkowały. Bardzo się cieszę, że tu trafiłam
NiecierpliwaKarolina, kehlana_miyu, Ola_Ola, Chwilka84, pielegniarka_w_mundurze, India9, Blu, Sylwia91, szynszyl, Evelle, kalika, Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa juz jestem po kontroli, szyjka nadal zamknieta dluga ma 4 cm takze nie jest zle, malego lekarz tez podejzral cos tam pomierzy sprawdzil tetno 137 takze wszysyko w normie, mowi ze wszysyko jest pk,dal mi luteine 50 mg dopochwowa 2x1 i nospe 3x1, i kazal w poniedzielek zrobic mocz i crp czy infekcji jakiejs nie zlapalam bo mowi ze ten bol moze stad byc, ale jesli wyniki beda ok to mam przyjsc na wizyte normalnie za 2 ttygodnie czyli 1.09, uff to jestem troche spokojniejsza, no i tego macmirroru juz nie musze brac, alemna luteine nie jestem pocieszona nie lunie tego dziadostwa
Chwilka84, Reni@, India9, Sylwia91, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
walleriana wrote:
Pytanie : PRZEWIJAK macie na łóżeczku, komodzie czy taki oddzielny jak np. są w ikei?
Ja planuje na pierwsze 1-2 mies mieć na łóżeczku, wszystkie kosmetyki itd w pokoju włącznie z kąpaniem bobasa. A później planuje zrobić kącik w łazience z przewijakiem i wanienką.
WÓZEK mamy upatrzony już.
Riko brano Ecco, fajny w dobrej w cenie, polska marka, ładne wykończenie troche w takim materiale żakardowym. Aczkolwiek moja mama ciągle mi powtarza żeby teraz nie kupować...ze to jest za wcześnie. Obydwoje z mężem dziwnie na to reagujemy.. Bo w sumie za chwilę zaczynam 34 tydzien!!
Jak u Was z CISNIENIEM?
ja pije kawę codziennie lub co drugi dzień... Ostatnio miałam 84 na 49. I musze to kontrolować bo , o zgrozo, jak jestem sama w domu i gdyby mi nagle zjechało to żebym wiecie nie zemdlała..nie przewróciła się. Bo już kilka razy w głowie mi się kręciło...
A co do UBRANEK,
to ja mam różnie, cześć jest kupionych, część jest z lumpeksu równiez różne rozmiary nawet takie na dziecko roczne! Ale taka prawda - widzi się ładną rzecz to się ją bierze
A na koniec OBAWY.. Strasznie boje się że urodzę wcześniej.. że Gabi weźmie mnie z zaskoczenia.. Jestem przygotowana na koniec września, ale nie wyobrażam sobie wcześniej...U mnie szyjka ciągle miekka, ale nie skraca się, 33mm. Ale też mam nakaz dużo leżenia..Chociaż nie wiem jak u Was.. ale dla mnie NOC to zmora.. kregosłup i biodra bolą nielitościwie
Przewijak
używaliśmy dopóki młody się na nim mieścił
Stał na łóżeczku a do kąpieli - zabieraliśmy go do łazienki.
Łóżeczko
Na spokjnie możecie kupić teraz. Po co potem o tym mysleć. Nigdy nie wiemy kiedy nastapi poród.
Ciśnienie
104/66
Twoje dosyc niskie ale chyba nie ma tragedii, co?
Obawy
Nie miną do porodu
Ja też myslę o wcześniejszym porodzie....
I w sumie sie na niego przygotowuję. Termin z OM na 5.10 a z usg na 12.09
Wszystko moze się zdarzyc.
-
NiecierpliwaKarolina wrote:Dostałam, Dexaven właśnie, od razu po przyjęciu. Z tym, że u mnie były te skurcze 100, szyjka dluga na 15mm i rozwarcie na 2cm. No i też z tego powodu nie założyli mi pessara, bo stwierdzili, że juz nie ma na co
Asia, postaraj się myśleć pozytywnie i odpoczywać. A już patrząc z zupełnie innej strony, nasze dzieciaki już są duże, u Ciebie końcówka 33 tygodnia, więc gdyby coś się wydarzyło to musi być dobrze! Chociaż przy takiej szyjce myślę, że możesz być spokojnaa w szpitalu na pewno będą działać na te skurcze!
Mądre słowa:)NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość
-
India9 wrote:Trochę w innej sytuacji są mamy, które rodzą w szpitalach, gdzie nie dają szpitalnych ciuszków. Uważam, że jak już wiadomo czy maluszek duży czy średniaczek to można ocenić czy ubranka na 56 cm będą potrzebne.
Mój ważył 3720 g, ale miał 53 cm i my w 56 ubieraliśmy go przez miesiąc jak nie dłużej.
Owszem, sklepy są czynne, można dokupić, ale trzeba to jeszcze wyprać, wysuszyć i wyprasować
Ja też wychodzę z takiego założenia. Jestem przygotowana na 56 do szpitala i awaryjnie kilka 62. Wydaje mi sie jednak (i wynika to też z doświadczenia) że noworodki po porodzie są skulone. Nawet ciut większe maleństwa mieszczą się (z nawiązką) w 56
Moje maleństwo teoretycznie do małych nie należy i obecnie waży coś w okolicach 3 kg ale to nie zmienia faktu, ze mogę np. urodzić wcześniej albo może sie okazać, że wyliczenia z usg nie były dokładne a dziecko o wadze 3700 tez spokojnie może zmieścić się w 56. Ja mam nawet 3 komplety rozmiaru 50
NiecierpliwaKarolina, kalika, India9 lubią tę wiadomość
-
NiecierpliwaKarolina wrote:Reni dzięki za info o Octanisepcie
noe wiedziałam, że można go też używać na nacięte krocze!
kalika, Rutelka, India9 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny dzieki za opinie nt. przyborów do kapieli w szpitalu. Ja caly czas staram sie ograniczać ilosc rzeczy do spakowania i wiem, ze niektóre dziewczyny myly sie w plynach do hig. int. Niby można, ale ja od poczatku używam jelenia i zapach juz mnie odrzuca
Aha octenistept jest cooldo szpitala z corka bralam tantum rosa wlasnie do higiehy int i zwyczajnie nie bylo czasu na takie zabiegi. Octenisept jest szybszy. Dobre na naciecia sa tez zimne oklady z aloesu, ale to wszystko wygodniej juz w domu.
Przewijak tez mam na lozko, do kąpieli wędruje do łazienki.
Diewuszka86 ja tez mam nadzieje, ze jeszcze dlugo nam sie tematy na forum nie skończąW najblizszej perspektywie pewnie opisy porodów i "dlaczego nie było dzisiaj kupki"
diewuszka86, Rutelka, India9 lubią tę wiadomość
-
Asia_08 wrote:Nie podawali mi tego leku na rozwój płucek, chyba nie jest tak zle wiec. Obserwują, badają. Niepokoi mnie ten ból podbrzusza.
Dzięki za wsparcie!
Niecierpliwa Karolina- zakładali Tobie pessar i dali ten lek na rozwój płucek? -
MMM2016 wrote:Ja też wychodzę z takiego założenia. Jestem przygotowana na 56 do szpitala i awaryjnie kilka 62. Wydaje mi sie jednak (i wynika to też z doświadczenia) że noworodki po porodzie są skulone. Nawet ciut większe maleństwa mieszczą się (z nawiązką) w 56
Moje maleństwo teoretycznie do małych nie należy i obecnie waży coś w okolicach 3 kg ale to nie zmienia faktu, ze mogę np. urodzić wcześniej albo może sie okazać, że wyliczenia z usg nie były dokładne a dziecko o wadze 3700 tez spokojnie może zmieścić się w 56. Ja mam nawet 3 komplety rozmiaru 50kalika, Rutelka lubią tę wiadomość
-
Przemyslalam sprawe i wykreslilam z wyprawki posciel.. Kupuje tylko przescieradla. Na poczatku i tak mam zamiar zawijać Boryska w rożki, kupuje dwa usztywniany bawełniany (usztywnienie można wyjąć) i miękki z minky z jednej strony, oba z wypełnieniem. Nawet jak trafi mi sie egzemplarz nie lubiący mieć skrepowanych ruchów to te rożki rozkładają się i wychodzi kocyk/kołderka 75x75. Rożki będą dwa, więc jeden do łóżeczka, drugi do wózka. Po paru tygodniach jak poznam upodobania małego to kupię pościel lub śpiworek do łóżeczka a kocyk z minky z grubym wypełnieniem chyba sprosta zimie. Co myślicie, ten plan zda egzamin?
Blu, kehlana_miyu, Rutelka, India9 lubią tę wiadomość
-
Kkkaaarrr, ja mam podobny plan, z pościeli na razie kupiłam tylko 2 rożki, prześcieradła i otulaczki. Na później mam śpiworki do spania. Kołderkę planuję wprowadzić dopiero jak mały trochę podrośnie, więc nie będę teraz kupować na zapas.
kkkaaarrr lubi tę wiadomość
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
Pościel u mnie tez nie byla potrzebna. Do tej pory córka do przykrywania używa albo pieluszki bambusowej albo kocyka jak jest chlodniej. Jedyne co to poszewkę na poduszke zalozylam jak mała miała ok 8 miesięcy. I wlasnie rożek i śpiworki też byly be
najlepiej poczekac faktycznie i zobaczyć co dziecko lubi
na siłę i tak sie nic nie wciśnie