X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 22 października 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo, ja też mam podobnie :) Dzisiaj pół nocy nie spałam, bo budziło mnie właśnie bolesne twardnienia brzucha nawet co parę minut, ale szłam dalej spać i przechodziło. Czy to są te skurcze przepowiadające? Boję się, że przegapię te porodowe, choć podobno to niemożliwe ;) A po drugie, od wczoraj czuję ruchy Małej tuż przy spojeniu, czyżby ustawiała się w kanał rodny? Oszaleję niedługo...

Dziewczyny odnośnie kolek i uspokajania, to polecam książkę 'Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy' o metodzie 5 'S'. Co prawda jeszcze nie rodziłam i nie mam doświadczenia w tym temacie, ale w książce jest to wszystko całkiem sensownie opisane i po porodzie mam zamiar się do tego stosować. Podobno efekty są i to całkiem niezłe.
    Dlatego też zamierzam kupić otulacz http://otulacz.pl/ oraz kokon https://www.tinystar.pl/pl/n/1 - czy któraś z Was posiada któryś z tych wynalazków i może śmiało polecić? ;)

ijpbdf9h93cgicla.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te pasy porodowe to nic dobrego. Rozleniwiają mięśnie, powodują nietrzymanie moczu i wypadanie macicy. Lepiej przejść się po porodzie do dobrego fizjoterapeuty.

• Sylwia_i_Niki Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarka na allegro można kupić za 17-18 zł/ op ;)

34bw9jcgtpweb6ht.png

mhsv3e5eqjicmuk3.png

l22ndf9hqu72xmmm.png

5cs 🥰 udało się!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry Mamusie :) urodzil ktos, albo rodzi wlasnie?? :)

My byliamy rano namspacerze i na zakupach z maluchem , a teraz przygotowywuje ciasto na wuzetke i sprzatam w domu, maly spi ale w razie co to maz sie nim zajmie wiec mam chwile na ogarniecie tego co potrzeba :)

A jak u was??

• kalika Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Oficjalnie daję żółtą kartkę zielonym pampersom. Pampek przykleil się Boryskowi do pupy i odkleil niestety uszkadzajac skorke na posladku :(
    Najlepiej sprawdza nam się Dada, pampersy białe też ok, a te zielone to jakieś nieporozumienie. Niestety w mojej Biedrze Dada 1 są dość rzadko, a moj ksieciunio pewno jeszcze troche pochodzi w 1. Ja dorwe 1 nastepnym razem to zrobie wieksze zapasy, aby juz nie eksperymentowac z innymi
    U nas zielone też okazały się niewypałem. W porównaniu do Pampers Premium Care wypadają bardzo mizerne. Dady jeszcze nie próbowaliśmy.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Anieńka Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:

mizzelka, ja nosze juz pas od tygodnia, dzieki niemu nie boli mnie kręgosłup i pięknie brzuch mi sie wchłania.

A jaki dokladnie nabylas? Ja dzis dostalam wychodne odmeza i pojechalam do lumpeksu w celu nabycia jakis ciuchow dla siebie. I przy placeniu pani do mnie ze ma takie ciazowe spodnie jeszcze czy bym nie chciala, a ja spytalam czy uwaza ze potrzebuje takich spodni? A ona zmieszana ze myslala ze jestem w ciazy. Dodam ze ogolnie jestem szczupla i zostalo mi tylko 3 kg z wagi sprzed ciazy, ale powoli przekonuje sie do pasa, skoro moj poporodowy brzuch (ubrany w gruby golf i kurtke) myla z ciaza.

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Evelle Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny po jakim czasie wychodzicie z waszymi noworodkami na spacery i na jak dlugo? Mi położna mówi że po dwóch tygodniach pobytu w domu o ile pogoda będzie, mieszkamy na wsi wiec problem smoku i hałasu nas nie dotyczy, nie mogę się już doczekać tych spacerów szkoda że Lato się skończyło.

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o tych pasach wiele negatywnych rzeczy czytałam i się nie pokusze.

Z maluszkiem jeszcze nie byliśmy na spacerze, jutro wprowadzę chyba werandowanie, przy oknie balkonowym tylko, bo balkonu nie mam :)

Ja zielonych pampersow nie miałam, ale te białe super :) lubię bardziej niż Dada. I też zostanę trochę przy 1 bo one i tak są całkiem duże.

Pumpkin jak przenosisz maluszka z poduchy do łóżeczka? Tzn domyślam się E po prostu przenosisz, ale nie rozbudza się przy tym?

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    A jaki dokladnie nabylas? Ja dzis dostalam wychodne odmeza i pojechalam do lumpeksu w celu nabycia jakis ciuchow dla siebie. I przy placeniu pani do mnie ze ma takie ciazowe spodnie jeszcze czy bym nie chciala, a ja spytalam czy uwaza ze potrzebuje takich spodni? A ona zmieszana ze myslala ze jestem w ciazy. Dodam ze ogolnie jestem szczupla i zostalo mi tylko 3 kg z wagi sprzed ciazy, ale powoli przekonuje sie do pasa, skoro moj poporodowy brzuch (ubrany w gruby golf i kurtke) myla z ciaza.
    Nazywa się pas Teresy na allegro kupiłam, noszę po kilka godzin w dzień i nie boli mnie kręgosłup. A wagę mam już. 2 kg mniej niż przed ciąża ale to wina stresów kolkowych Małego.
    Na spacery wychodzimy codziennie około 30 min. Położna pow że do -5 stopni możemy, ciepło się ubieramy i spacerujemy.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też jesteśmy nadal bez smoczka :) Synuś trzyma się dzielnie, próbowałam raz gdy już naprawde mega marudził, ale wypluł, więc mu nie daję.

Co do pieluszek to używamy wciąż rozmiaru 1: pamprs premium care i dada premium.

Pasa na razie nie próbowałam.
    Po okresie połogu wybieram się na fitness aby wrócić do formy i ujędrnić się, bo do swojej wagi już jakiś czas temu wróciłam, nawet jestem 1,5 kg na minusie :)

Też staramy się często wychodzić na spacery, dziś pogoda dopisała, więc wyszliśmy cała rodziną - nawet psy z nami poszły :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 17:36

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pas nosilam po, pierwszej corce ale nie ten wyszczuplajacy poporodowy tylko pas pooperacyjny roznica jest znaczaca zwroccie na to uwage przy wyborze, i nie pokuscie sie na te tanie za 15 zl bo to badziewie jak juz to lepiej zainwestowac w cos lepszego jesli ma pomoc.

Ale nie prawda jest ze noszac pas poporodowy wypada macica czy tym podobne rzeczy bo chodzi tylko o redukcje obwislej skory po porodzie a nie ze on ma zastapic cwiczenia czy zdrowy tryb zycia. Ja nie mam zamiaru miec skory brzucha luznej i po kolana :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i warto przedyskutowac z lekarzem jakie cwiczeni nam wolno a jakie nie pomcesarce przez pierwsze pol roku nalezy ograniczy dzwiganie i mocna aktywnosc fizyczna takze tez o tym warto pamietac

• Jola1985 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    No i warto przedyskutowac z lekarzem jakie cwiczeni nam wolno a jakie nie pomcesarce przez pierwsze pol roku nalezy ograniczy dzwiganie i mocna aktywnosc fizyczna takze tez o tym warto pamietac
    Wiadomo, wszystko trzeba skonsultować z lekarzem (zarówno ćwiczenia jak i pewnie taki pas), aby nie zrobić sobie krzywdy - bo teraz liczy się, aby być przede wszystkim sprawną dla dziecka :)

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    U nas zielone też okazały się niewypałem. W porównaniu do Pampers Premium Care wypadają bardzo mizerne. Dady jeszcze nie próbowaliśmy.

O proszę, a u nas tylko te zielone póki co się sprawdzają. Złote też ok ale za wielkie mimo, że też 1. Mam też wrażenie, że dużo bardziej niż te zielone "puchną" i nasiąkają sikami i robią się mega ciężkie. Rosmanowe koszmar i czerwony tyłek a Dady jeszcze nie testowałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:

Pumpkin jak przenosisz maluszka z poduchy do łóżeczka? Tzn domyślam się E po prostu przenosisz, ale nie rozbudza się przy tym?

Sprawdzam czy ręka jej opada bezwładnie - jeśli tak, to przenoszę bez obaw bo wiem że śpi jak zabita. I się nie budzi. Jeśli ręka nie jest bezwładna to czekam chwilę jeszcze aż będzie. Czasem otwiera oczy już w łóżeczku ale sama się wycisza.

A tak z ciekawostek to wyczytałam, że takie maluszki zapadają w głęboki sen dopiero po 20-25min od zaśnięcia.

Chwilka84, szynszyl, Anoolka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie, jak ubieracie maluchy na taką obrzydliwą pogodę? Mam z tym problem: body, pajac, ciepły pajac i grubsza kołderka - czy taki zestaw jest ok? No i czapka. :)
    Na szyję maluchom coś zakładacie?

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj mieliśmy body dl rękaw, spodnie, skarpetki, kombinezon, czapka i przykrywam kocykiem, rączki i stopki po spacerze miał ciepłe.
    Też tak sprawdzam czy śpi już głęboko ;-)

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie techniczne :jak ustawić suwaczek z wiekiem dziecka?

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Pytanie techniczne :jak ustawić suwaczek z wiekiem dziecka?

wpisz sobie w google "suwaczki" i wejdz w pierwsz lepszy a tam krok po kroku jest napisane co zrobic i na koncu kopiujesz p[ierwszy link i wklejasz na swoim koncie w ustawieniach ;)

Chwilka84 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na codzien ubieram kaftanik i spioszki i skarpetki bo maly w stopki marznie , a jak wychodze to ubieram dodatkowo czapke cieply pajac i przykrywam kolderka do wozka zeby zimno mu nie lecialo i pokrowiec na wozek :)

‹‹ 967 968 969 970 971 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ