X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 22 października 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo, ja też mam podobnie :) Dzisiaj pół nocy nie spałam, bo budziło mnie właśnie bolesne twardnienia brzucha nawet co parę minut, ale szłam dalej spać i przechodziło. Czy to są te skurcze przepowiadające? Boję się, że przegapię te porodowe, choć podobno to niemożliwe ;) A po drugie, od wczoraj czuję ruchy Małej tuż przy spojeniu, czyżby ustawiała się w kanał rodny? Oszaleję niedługo...

Dziewczyny odnośnie kolek i uspokajania, to polecam książkę 'Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy' o metodzie 5 'S'. Co prawda jeszcze nie rodziłam i nie mam doświadczenia w tym temacie, ale w książce jest to wszystko całkiem sensownie opisane i po porodzie mam zamiar się do tego stosować. Podobno efekty są i to całkiem niezłe.
    Dlatego też zamierzam kupić otulacz http://otulacz.pl/ oraz kokon https://www.tinystar.pl/pl/n/1 - czy któraś z Was posiada któryś z tych wynalazków i może śmiało polecić? ;)

ijpbdf9h93cgicla.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny te pasy porodowe to nic dobrego. Rozleniwiają mięśnie, powodują nietrzymanie moczu i wypadanie macicy. Lepiej przejść się po porodzie do dobrego fizjoterapeuty.

• Sylwia_i_Niki Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarka na allegro można kupić za 17-18 zł/ op ;)

34bw9jcgtpweb6ht.png

mhsv3e5eqjicmuk3.png

l22ndf9hqu72xmmm.png

5cs 🥰 udało się!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry Mamusie :) urodzil ktos, albo rodzi wlasnie?? :)

My byliamy rano namspacerze i na zakupach z maluchem , a teraz przygotowywuje ciasto na wuzetke i sprzatam w domu, maly spi ale w razie co to maz sie nim zajmie wiec mam chwile na ogarniecie tego co potrzeba :)

A jak u was??

• kalika Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Oficjalnie daję żółtą kartkę zielonym pampersom. Pampek przykleil się Boryskowi do pupy i odkleil niestety uszkadzajac skorke na posladku :(
    Najlepiej sprawdza nam się Dada, pampersy białe też ok, a te zielone to jakieś nieporozumienie. Niestety w mojej Biedrze Dada 1 są dość rzadko, a moj ksieciunio pewno jeszcze troche pochodzi w 1. Ja dorwe 1 nastepnym razem to zrobie wieksze zapasy, aby juz nie eksperymentowac z innymi
    U nas zielone też okazały się niewypałem. W porównaniu do Pampers Premium Care wypadają bardzo mizerne. Dady jeszcze nie próbowaliśmy.

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Anieńka Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:

mizzelka, ja nosze juz pas od tygodnia, dzieki niemu nie boli mnie kręgosłup i pięknie brzuch mi sie wchłania.

A jaki dokladnie nabylas? Ja dzis dostalam wychodne odmeza i pojechalam do lumpeksu w celu nabycia jakis ciuchow dla siebie. I przy placeniu pani do mnie ze ma takie ciazowe spodnie jeszcze czy bym nie chciala, a ja spytalam czy uwaza ze potrzebuje takich spodni? A ona zmieszana ze myslala ze jestem w ciazy. Dodam ze ogolnie jestem szczupla i zostalo mi tylko 3 kg z wagi sprzed ciazy, ale powoli przekonuje sie do pasa, skoro moj poporodowy brzuch (ubrany w gruby golf i kurtke) myla z ciaza.

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Evelle Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny po jakim czasie wychodzicie z waszymi noworodkami na spacery i na jak dlugo? Mi położna mówi że po dwóch tygodniach pobytu w domu o ile pogoda będzie, mieszkamy na wsi wiec problem smoku i hałasu nas nie dotyczy, nie mogę się już doczekać tych spacerów szkoda że Lato się skończyło.

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o tych pasach wiele negatywnych rzeczy czytałam i się nie pokusze.

Z maluszkiem jeszcze nie byliśmy na spacerze, jutro wprowadzę chyba werandowanie, przy oknie balkonowym tylko, bo balkonu nie mam :)

Ja zielonych pampersow nie miałam, ale te białe super :) lubię bardziej niż Dada. I też zostanę trochę przy 1 bo one i tak są całkiem duże.

Pumpkin jak przenosisz maluszka z poduchy do łóżeczka? Tzn domyślam się E po prostu przenosisz, ale nie rozbudza się przy tym?

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    A jaki dokladnie nabylas? Ja dzis dostalam wychodne odmeza i pojechalam do lumpeksu w celu nabycia jakis ciuchow dla siebie. I przy placeniu pani do mnie ze ma takie ciazowe spodnie jeszcze czy bym nie chciala, a ja spytalam czy uwaza ze potrzebuje takich spodni? A ona zmieszana ze myslala ze jestem w ciazy. Dodam ze ogolnie jestem szczupla i zostalo mi tylko 3 kg z wagi sprzed ciazy, ale powoli przekonuje sie do pasa, skoro moj poporodowy brzuch (ubrany w gruby golf i kurtke) myla z ciaza.
    Nazywa się pas Teresy na allegro kupiłam, noszę po kilka godzin w dzień i nie boli mnie kręgosłup. A wagę mam już. 2 kg mniej niż przed ciąża ale to wina stresów kolkowych Małego.
    Na spacery wychodzimy codziennie około 30 min. Położna pow że do -5 stopni możemy, ciepło się ubieramy i spacerujemy.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też jesteśmy nadal bez smoczka :) Synuś trzyma się dzielnie, próbowałam raz gdy już naprawde mega marudził, ale wypluł, więc mu nie daję.

Co do pieluszek to używamy wciąż rozmiaru 1: pamprs premium care i dada premium.

Pasa na razie nie próbowałam.
    Po okresie połogu wybieram się na fitness aby wrócić do formy i ujędrnić się, bo do swojej wagi już jakiś czas temu wróciłam, nawet jestem 1,5 kg na minusie :)

Też staramy się często wychodzić na spacery, dziś pogoda dopisała, więc wyszliśmy cała rodziną - nawet psy z nami poszły :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2016, 17:36

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pas nosilam po, pierwszej corce ale nie ten wyszczuplajacy poporodowy tylko pas pooperacyjny roznica jest znaczaca zwroccie na to uwage przy wyborze, i nie pokuscie sie na te tanie za 15 zl bo to badziewie jak juz to lepiej zainwestowac w cos lepszego jesli ma pomoc.

Ale nie prawda jest ze noszac pas poporodowy wypada macica czy tym podobne rzeczy bo chodzi tylko o redukcje obwislej skory po porodzie a nie ze on ma zastapic cwiczenia czy zdrowy tryb zycia. Ja nie mam zamiaru miec skory brzucha luznej i po kolana :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i warto przedyskutowac z lekarzem jakie cwiczeni nam wolno a jakie nie pomcesarce przez pierwsze pol roku nalezy ograniczy dzwiganie i mocna aktywnosc fizyczna takze tez o tym warto pamietac

• Jola1985 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    No i warto przedyskutowac z lekarzem jakie cwiczeni nam wolno a jakie nie pomcesarce przez pierwsze pol roku nalezy ograniczy dzwiganie i mocna aktywnosc fizyczna takze tez o tym warto pamietac
    Wiadomo, wszystko trzeba skonsultować z lekarzem (zarówno ćwiczenia jak i pewnie taki pas), aby nie zrobić sobie krzywdy - bo teraz liczy się, aby być przede wszystkim sprawną dla dziecka :)

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    U nas zielone też okazały się niewypałem. W porównaniu do Pampers Premium Care wypadają bardzo mizerne. Dady jeszcze nie próbowaliśmy.

O proszę, a u nas tylko te zielone póki co się sprawdzają. Złote też ok ale za wielkie mimo, że też 1. Mam też wrażenie, że dużo bardziej niż te zielone "puchną" i nasiąkają sikami i robią się mega ciężkie. Rosmanowe koszmar i czerwony tyłek a Dady jeszcze nie testowałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:

Pumpkin jak przenosisz maluszka z poduchy do łóżeczka? Tzn domyślam się E po prostu przenosisz, ale nie rozbudza się przy tym?

Sprawdzam czy ręka jej opada bezwładnie - jeśli tak, to przenoszę bez obaw bo wiem że śpi jak zabita. I się nie budzi. Jeśli ręka nie jest bezwładna to czekam chwilę jeszcze aż będzie. Czasem otwiera oczy już w łóżeczku ale sama się wycisza.

A tak z ciekawostek to wyczytałam, że takie maluszki zapadają w głęboki sen dopiero po 20-25min od zaśnięcia.

Chwilka84, szynszyl, Anoolka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie, jak ubieracie maluchy na taką obrzydliwą pogodę? Mam z tym problem: body, pajac, ciepły pajac i grubsza kołderka - czy taki zestaw jest ok? No i czapka. :)
    Na szyję maluchom coś zakładacie?

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj mieliśmy body dl rękaw, spodnie, skarpetki, kombinezon, czapka i przykrywam kocykiem, rączki i stopki po spacerze miał ciepłe.
    Też tak sprawdzam czy śpi już głęboko ;-)

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 22 października 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie techniczne :jak ustawić suwaczek z wiekiem dziecka?

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Pytanie techniczne :jak ustawić suwaczek z wiekiem dziecka?

wpisz sobie w google "suwaczki" i wejdz w pierwsz lepszy a tam krok po kroku jest napisane co zrobic i na koncu kopiujesz p[ierwszy link i wklejasz na swoim koncie w ustawieniach ;)

Chwilka84 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 października 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na codzien ubieram kaftanik i spioszki i skarpetki bo maly w stopki marznie , a jak wychodze to ubieram dodatkowo czapke cieply pajac i przykrywam kolderka do wozka zeby zimno mu nie lecialo i pokrowiec na wozek :)

‹‹ 967 968 969 970 971 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ