Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny napiszcie proszę jak wyglądało to badanie i jak długo trwało...
Bree lubi tę wiadomość
-
nat_alia wrote:dziewczyny napiszcie proszę jak wyglądało to badanie i jak długo trwało...
U mnie już przez brzuszek to USG robili. W gabinecie siedzieliśmy około dwudziestu paru minut a to było tylko USG (bez wizyty na której by tłumaczył).
Najpierw zdjęcie całego dzidziusia. Potem przybliżenie na sam profil główki i szyjkę- żeby zmierzyć przezierność (u mnie łapał trzy ujęcia w pierwszym ujęciu 0,1cm, w drugim 0,14cm i w trzecim 0,14 cm). Potem badał serduszko: czy są dwa wypływy, czy są dwa wpływy krwi, zmierzył tętno (ja słyszałam pierwszy raz moje serdunio), potem jeszcze jakieś dwa badania na dopplerze robił z których wnioskował czy zastawki dobrze pracują. Potem obejrzał cewę nerwową i kręgosłup. Czy wykształcone są dwie półkule w mózgu. Czy klatka piersiowa ma regularny kształt (czy można ją wpisać w okrąg). Sprawdzał czy kończyny są symetryczne. I to chyba tyle... na bieżąco krótko komentował co widzi na usg np. jeśli mierzył przezierność to mówił ile wyszła i że jest ok, jak badał serce to też komentował wynik badania. Potem zapisał sprawozdanie z USG i kazał się zgłosic do dr. prowadzącej ciążę.
Dzień dobry dziewczynyTeraz to ja jestem cwaniak i specjalista
Bo mam już to za sobą
Ale trzymam za Was kochane kciuki... będziemy się mądrzyc wszystkie niedługo
U mnie piękna pogoda i... mdłościAle dziś sie nie dam obiecałam sobie, że doprowadzę szafki w kuchni do normalnego stanu. Bo od poczatku ciąży tylko po łebkach się sprząta i już fronty wygladają jak po jakiejś wojnie... nie wspomnę co sie dzieje wewnatrz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 08:24
nat_alia, FreshMm, Nynusia, EwelKa wielka, Małgorzatka, Kaśku, Bree, paula1 lubią tę wiadomość
-
Ursa, a ile płaciłaś? Bo czytałam, że takie badanie to koszt ok. 250 zł. tylko nie wiem czy mam doliczyć cenę wizyty prywatnej? Chociaż za tyle czasu oglądania dzieciaczka zapłacę każde pieniądze
no i za dobre wieści. Za inne nie płacę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 08:36
Małgorzatka, Kaśku, Bree lubią tę wiadomość
-
Dzięki Ursa za opis
Ursa, Bree lubią tę wiadomość
-
aanaa wrote:Ursa, a ile płaciłaś?
Nic. Mamy pakiet partnerski opłacany przez Przemka firmę. Dlatego zgłosiliśmy sie do najlepszego specjalisty w naszej okolicy. On ma certyfikat na badania prenatalne USG z UK więc tak sobie zaszaleliśmyMałgorzatka, Bree lubią tę wiadomość
-
U mnie badanie wyglądało tak samo jak u Ursy, po usg gin pytał, czy mamy jeszcze jakieś pytania
Pamiętam jeszcze, że lekarz pokazał żołądek dziecka - ciemniejszą plamę w brzuchu. Ja płaciłam 250 zł + 20 zł za film, czyli cały rachunek to 270 zł. Cena obejmowała samo usg, nic więcej nie brali za wizytę.
Nawet myślałam, że zapłacę 50 zł więcej za usg 4d, a jednak nieMałgorzatka, Bree lubią tę wiadomość
-
Ja jak pytałam swojego lekarza to tez powiedział 300zl całe badanie USG 4d i w tym wizyta
ale Ja też każde pieniądze jestem gotowa zapłacić
oby choć na chwilę podejrzeć tak Mojego dzidka Kochanego
Małgorzatka, Bree lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
Jakiś spory czas temu pisałyście, że u Was 20% ciąży, to i ja Wam napiszę, że u mnie dzisiaj stuknęło 20%
Ursa, super te zdjęcia z chłopcem i dziewczynką, ja tam nie widzę różnicjak lekarze to rozróżniają, to ja nie mam pojęcia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2015, 08:58
Ursa, Małgorzatka, Katarzyna87, Bree, paula1 lubią tę wiadomość
-
A ja ustawiłam sobie suwaczek i kalendarz spowrotem na liczenie od dnia ostatniej miesiączki. Bo teraz to już w ogóle nie wiedziałabym jak to liczyc bo dzieciaczek nadgonił bardzo. Jest wręcz dwa dni większy, jesli można to tak nazwac
I u mnie pokazuje 32%. Jeszcze dzisiaj i jutro i... zaczynam II trymestr
agania, EwelKa wielka, Małgorzatka, Kaśku, Bree lubią tę wiadomość
-
aanaa wrote:a ja widzę różnicę właśnie w dziurkach
może powinnam była zostać ginekologiem i zarabiać krocie? Cholera
HahaNo widzisz, to teraz już wiesz, że się minęłaś z powołaniem
aanaa, Małgorzatka, Bree lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWiecie co u mnie chyba nic dobrego się nie dzieje... Piersi nie bolą już, są miękksze (a były znaczniej nabrzmiałe), nie mam kłucia czy ciągnięcia w podbrzuszu, dziś rano nie obudziłam się na siku (jak codziennie wcześniej), a co najgorsze jak od początku ciąży nie mogłam spać na brzuchu bo mnie pobolewało tak dziś obudziłam się na brzuchu
W dodatku mam przeczucie, że na jutrzejszej wizycie lekarz tylko potwierdzi to co wynika z objawów
-
FreshMm wrote:Muffinka, no Ciebie też wypchnęło ^^
Majlena, nie mam jeszcze dzieci, tylko 1 Aniołka - dowiedziałam się, ze obumarł w 10 tc, a wielkością był 8tc.
Udało się wgrać, oto mój Gumiś
https://www.youtube.com/watch?v=rhZ07jQRzD8&feature=youtu.be
Cudny dzidziuś też chyba poproszę o płytkęMałgorzatka, Bree lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny, to badanie jeszcze przede mna, troche sie boje, ale wszystko musi byc dobrze;) czytam sobie wasze posty i to takie fajne, jestescie takie radosne... a ja jak tylko zaczely meczyc mnie mdlosci to jestem jak zabi, ciagle zmeczona, nic mi sie nie chce, i widze ze siadam psychicznie. Wczoraj wieczorem moj biedny maz juz nie wiedzial co ze mna zrobic bo plakalam jak glupia. Wszyscy oczekuja ode mnie nie wiadomo czego. Jestem na zwolnieniu lekarskim poniewaz nie mialam mozliwosci chodzic do pracy, moja praca jest bardzo stresujaca i wymagajaca, wiec siedze w domu bedzie prawie miesiac... ale najgorszy jest brak energi, no w domu sprzatam jakis obiad zrobie i tyle, na zewnatrz nie chce mi sie wychodzic, nawet mam stresa jak mam isc, bo jak zrobi mi sie nie dobrze to co... nie umiem poradzic sobie sama ze soba... powiedzcie dziewczyny, czy to normalne, czy to minie, a moze ktoras z was tez tak ma....
Bree lubi tę wiadomość
-
aanaa wrote:Ursa, a ile płaciłaś? Bo czytałam, że takie badanie to koszt ok. 250 zł. tylko nie wiem czy mam doliczyć cenę wizyty prywatnej? Chociaż za tyle czasu oglądania dzieciaczka zapłacę każde pieniądze
no i za dobre wieści. Za inne nie płacę
Jejku aż tyle się płaci dobrze że ja mam pakiet w lux med i wszystkie badania mam za darmoMałgorzatka, Bree lubią tę wiadomość
-
Buffy no co ty! Nawet tak nie myśl. Mnie czasem nawet kilka dni piersi nie bolą wcale, podbrzusze też. A mój dzidziuś jest duży i najwyraźniej zdrowy!
Tuśka też miałam taki okres zniechęcenia, prawie depresji jakiejś. To tylko te hormony, kolejny objaw ciążyMinie szybko zobaczysz
Idź sobie na spacerek, weź ze sobą jednorazówki w razie gdyby zrobiło CI się źle, wodę mineralną i krakersyMałgorzatka, Kaśku, Bree lubią tę wiadomość