X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • bizona Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako zazdroszcze braku placzu! Ja nie wiem co to cisza...a wrzask dzieci chyba najbardziej wykancza.
    Bylas juz z dziecmi u jakis lekarzy poza pediatra?

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • agula1983 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizona fajnie że się odezwałaś :-)
    A powiedz dlaczego jest podejrzenie u Twojej malutkiej, jakieś ma objawy tego napięcia, sama to wychwyciłaś czy lekarz sasugerował?
    My mamy w piątek neurologa ale profilaktycznie sama chcę byc spokojna czy wszystko ok. Zaliczylismy już też wizytę w poradni dla wczesniaczków i bioderka i wszystko było ok, kolejne kontrole w listopadzie mamy i jak będzie wszystko dobrze to będzie ostatnia wizyta w tej poradni.
    U nas też płacz, chociaż często jest wymuszany bo albo się dzieciom nudzi, albo chcą zmiany lokalizacji czy się poprzytulać i posiedzieć na rączkach także na nudę nie narzekam. Na szczęście rzadko domagają się oboje tylko raczej na zmianę.

syy28iik833b36lq.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizona co do lekarzy to bylismy u neonatologa ( u Nadii było podejrzenie torbieli w głowie- ale to nie torbiel :) który wysłał nas póżniej do radiologa. Byliśmy też u fizjoterapeutki, chociaz zaleceń nie było ale ja sama chciałam żeby nam pokazała jak prawidłowo dzieci podnosić, odkładać i wogóle nosić. Teraz idziemy znów do fizjo po miesiącu i zobaczymy czy 3 wizyta bedzie potrzebna ale nie sądze bo stwierdziła żw dawno nie miała tak równych i fajnych bliźniąt.
    Ale czeka nas jeszcze wizyta u chirurga dzuecięcego bo Nadia ma na pupci takiego czerwonego naczyniaczka- wystający bąbelek wypełniony krwią :(

Bizona, jakim mlekiem karmisz? Dopajasz maluchy wodą? Ile i jak często jesli im podajesz?

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • didi31 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulko myślę o Was ciepło, mali wojownicy silni tak jak mama. Oby już niedługo skończyły się wasze zmartwienia. Trzymaj się !

Dziewczyny jakich kosmetyków używacie do pielęgnacji, kąpieli? Czy tylko krystalicznie czysta woda ;)
    Na szkole rodzenia pokazali nam te wiaderka do kąpieli, ale jakoś nie czuję bazy. Będę nudna i kupę wanienke.

Jutro wizyta...ciekawe ile ważą maluchy i co tam wyrabiają. Czy moja waga jest w jakimś stopniu wyznacznikiem tego jak oni przybierają? Ja mam na plusie 10/11kg.

czarnulka24 lubi tę wiadomość

szczęście x2 : ) 2k2o
    21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Didi , wydaje mi się, że nie ma znaczenia waga :) ja mam na plusie prawie 20kg :D
    Tez bylam dzis na wizycie bo mam jakiegoś grzybka ... :( mam brac 3 globulki Pimafucin i jak cos w piątek do kontroli :) kciukam i czekam na dobre wieści: ) kochana a ktory masz tc wedlug usg ? :)

• didi31 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela nie mam pojęcia jak to się przedstawia wg USG, ale jutro podpytam.

Ja nadal stosuję lactovaginal w celu uzupełnienia dobrej flory...
    No i non stop luteina 2x100, i po niej czuję takie "plum" i wkładka upaprana...
    Uroki wszystkich globulek, tabletek dowcipnych ;)

21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    didi31 wrote:
    Angela nie mam pojęcia jak to się przedstawia wg USG, ale jutro podpytam.

Ja nadal stosuję lactovaginal w celu uzupełnienia dobrej flory...
    No i non stop luteina 2x100, i po niej czuję takie "plum" i wkładka upaprana...
    Uroki wszystkich globulek, tabletek dowcipnych ;)

Najlepsze to że ja nie czulam nic ... Uplwwy mialam ale slabe i takie jak od poczatku, wiec to bagatelizowalam ...
    A pojechalam bo lekarz kazal mi zejsc z duphastonu zamiast 3x1tabl wczoraj wzielam 2x1 tabletka i dzis na wkladce mialam troszkę brudny sluz ... I pojechalam z tym bo sie wystraszylam ... Aż tam gin mnie bada i mowi ze grzybek ... Szok ...
    Na szczęście z dziecmi wszystko dobrze , szyjka dluga twarda i zamknieta wiec to najwaznijesze :) a dupka mam brac dalej 3x1 , mowil ze chyba do konca bd brac :)
    Bo wedlug OM masz na 5 01 ? ;)
    Lekarz Ci juz mowil czy bedziesz miala Cc czy naturlanie ? :)

• bizona Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do wzmozonego napiecia, to zauwazyla to pediatra..no i my tez..widac ze glowke tylko w jedna str odwraca, wygina sie w litere C. Mamy skierowanie na cito..a wszedzie w warszawie nie ma terminow do konca roku..pff nfz :)

Mleko enfamil 1 ..takie bylo w szpitalu, to takie kupilismy. Od kiedy dzieci biora espumisan i dicoflor jest lepiej z gazami. Ile jedza? co 3 h..czasem w dzien wyjdzie 4 jak ktores dobrze przykima. Mlody tez w nocy potrafi spac 5,6 h i taka przerwe ma, a mloda w nocy tez sie sama wybudza co 3 h.

Tez mamy torbiel u mlodej..wyszla na usg w szpitalu i kolejna kontrola w pazdzierniku. z tego co czytalam duzo dzieci ma i samo sie wchlania...tego sie trzymam.

boje sie troche tej wizyty u neurologa..ja jestem pesymistka i boje sie ze opowie ze dzieci maja jakies wady genetyczne..ze cos nie tak w ich zahowaniu. do tego wyczytalam ze np dzieciece porazenie mozgowe mozna stwierdzic po skonczeniu roku...po ch..ja to czytalam ;/

jutro ide do naszej pediatr na nfz..ciekawe co wymysli z tym neurologiem..co prawda dzieci mam ubezpieczone prywatnie i wybierzemy sie prywatnie, ale za rehabilitacje nie usmiecha mi sie plcic..wiadomo zaplace, ale to jest dla mnie chore...trzeba dzialac ja najszybciej a terminy na przyszly rok :)

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • didi31 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wg OM 5.01 :)
    A o tym czy CC czy SN nadal nie wiem :)

21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • roletka Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako moja Zuzia ma naczyniaka na rączce i nic z tym nie robimy ten jest właśnie taki wypukły, później ma jeszcze nad pupa ale też jest płaski

I kochane na pocieszenie dzisiaj mój mąż kupił sobie crasha na ps4 (gra naszej młodości) i pół dnia siedzieliśmy i graliśmy, dzieci się bawiły trochę popatrzeli jak gramy a tak to się zresetowalismy :-) da się, nawet przy blizniakach choć na początku miałam nadzieję że jak skończą 18lat to się wkoncu wyspie i odpocznę a tu jednak proszę bardzo, nawet 2 lat nie mają a już zaczyna się wszystko stabilizowac :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2017, 22:17

Sun2017, bizona, Pat85 lubią tę wiadomość

Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    didi ja do kąpieli używam oilatum i bardzo sobie chwalę. Do tego krem na bużkę Emotopic z Pharmaceris- zaczęłam jak dzieci miały tradzik niemowlęcy (nawet nie wiedziałam że jest coś takiego) i teraz im smaruje przed spacerem i na noc.
    Do pupy używam Linomag- bo jak dzieci miały 3 dni to Nadii do pupy dosłownie przykleiła sie pieluszka- miała tak delikatną skórkę, gdyby mąż nie zauważył i pociągnął mocniej to by sie naskórek zerwał :(
    I to tyle z kosmetyków. Nie stosuje żadnych szamopnów i niczym po kąpieli nie smaruje bo ten emolient fajnie w kąpieli natłuszcza.

Co do Twoich kg- tylko się cieszyć że tak mało :) To nie jest żaden wyznacznik przyrostu masy Twoich skarbów :)

didi31 lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizona z tymi terminami to szkoda gadać, ja wszystko ogarniam prywatnie ale na bioderka poszliśmy na NFZ. Aż mi tak "dziwnie" było że nie musiałam płacić za wizytę...

A co do spania to ja Tobie zazdroszczę. Moje dziewczyny nadal budzą się co 3h , czasem nawet wczesniej.

A z tą torbielka to nam Pani radiolog powiedziała że często w szpitalach przy usg stawiają taką diagnozę ale nie do końca sie na tym znają. Mnóstwo dzieci do niej trafia z toribiela która jednak torbielą nie jest. Mam nadzieję że tak jest też u Ciebie!
    Co do wizyty, doskonale Cie rozumiem. Ja sie bałam wizyty u neonatologa. Ale niepotrzebnie. Trzeba jednak zmienić pesymistyczne podejście i wierzyć że wszystko jest dobrze. Po długiej drodze w walce o dziecko pewnie nie raz miałyśmy wątpliwości czy kiedykolwiek będziemy je mieć- a teraz mamy podwójne Skarby :)

roletka u mojej Nadii niestety ten naczyniak jest między pośladkami, jest wystający i za każdą zmianą pieluszki przecieramy go wacikiem z wodą ( bo nie używam chusteczek nawilżających ) więc możemy go podrażnić ale inaczej się nie da przemyć dupci. Położna mówiła że należy to skontrolować. Tym bardziej że on sie powiększa :(

roletka super czyta sie takie posty że mluchy dwóch lat nie mają a rodzice mają czas na swoje przyjemności :)
    Ja na razie czerpie radośc jak posiedze godzine z laptopem albo jak sobie pazurki hybrydowe zrobię- oczywiście sama w domu, maseeczke lub dłuższą kąpiel :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2017, 08:26

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizona ( bo nie odpowiedziałaś ) i inne mamuśki których dzieci są na mm- jak jest u Was z dopajaniem wodą? Jak czesto i ile wody podajecie?

Jeszcze jedno pytanie- czy uzywacie czegoś - jakiegoś płynu do mycia butelek? Ja właśnie zamierzam przeżucić się na szklane butelki i żałuje że nie kupiłąm takich od razu. Chemii do mycia nie stosuję ale długo mi schodzi żeby dobrze umyć woda i wyparzyć.

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • roletka Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kąpieli stosowałam tylko płyn z hippa, do dzisiaj nie stosowałam nic z emolientami bo nie było potrzeby :-)

Monako nam na trądzik u Tomka zalecili tylko przemywac buzke dodatkowo woda i tak właśnie robiłam, w końcu odpuścił a miał na prawdę brzydki trądzik czasem

Co do butelek wyparzalam raz na dzień a tak to mylam normalnie płynem do naczyń, jak mieli ok 4m to wyparzalam raz na tydzień może, a po pół roku tylko w zmywarce na 60st co parę dni a tak to pod bieżącą wodą

Tak jest czas, mamy o tyle dobrze ze nasze dzieci mają kompana do zabawy :-) no i rozmowy :-D Pszczoły jeszcze nie mówią co u bliźniaków jest normalne bo najpierw uczą się swojego języka a później języka rodziców i jak tak patrzę na nich jak gadają po swojemu to mam czasem wrażenie że jakieś debaty prowadzą :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2017, 09:22

Styczeń2015 IMSI ET 2x 4A :( > lutyKET 1x blastAA :( > marzecKET 2x blastAB :( > Czerwiec2015 IMSI II ET 2x 8AA > 9dpt beta 92,23 11dpt beta 279,3 > 4xŚnieżki > 05.02.16 34t5d Pszczółki są z Nami <3 961l2n0aael72r9g.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roletka u moich smerfetek trądziku juz nie ma i chyba ten krem im odstawie ale pytanie czy warto smarować dzieciom buzke podczas spacerów zimą kiedy są mroźne dni??

Nie mogę się juz doczekac kiedy moje dziewczynki zaczna porozumiewać się ze sobą! Na razie one nawet nie mają świadomości że są dwie i zastanawia mnie kiedy zaczną się dostrzegać. pamiętasz jak to było u was???

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • _tika Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy wy mnie jeszcze pamiętacie?
    U nas wszystko dobrze. Córki rosną, 3 października będziemy świętować poł roku!

Angela*, gabi 7, Pat85 lubią tę wiadomość

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • roletka Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako ja im smarowalam kremem buzke jak był mróz albo silny wiatr właśnie, teraz już chyba nie będę. Nie pamiętam kiedy zaczęli się dostrzegać ale na początku też byli wobec siebie obojętni nawet jak na siebie patrzyli :-)

• Angela* Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    didi31 wrote:
    Tak wg OM 5.01 :)
    A o tym czy CC czy SN nadal nie wiem :)

Didi , a wiec trzymam kciuki i czekam na same dobre wiesci: ) zobaczymy czy duzo dzieci sie różnią wagowo na tym etapie :)
    Buziaki :-*

• moremi Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przepraszam, wpadam tu, bo czasami Czarnulka coś naskrobie. Czarnulka myślę o Was i życzę Waszej rodzinie zdrowia i wytrwałości. Żebyście jak najszybciej w komplecie opuścili mury szpitalne <3
    Tak przy okazji
    MoNaKo wrote:
    Bizona ( bo nie odpowiedziałaś ) i inne mamuśki których dzieci są na mm- jak jest u Was z dopajaniem wodą? Jak czesto i ile wody podajecie?
    Nie ma znaczenia czy dziecko jest na mm, czy kp - do 6 miesiąca nie dopaja się wodą, ani herbatkami https://www.hafija.pl/2015/01/niemowleta-i-woda-czy-niemowletom-woda-potrzebna-do-picia-i-zycia.html
    O mieszankach jest pod koniec artykułu.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 27 września 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako płyn do mycia butelek Dzidziuś jest rewelacja. Można nim też myć smoczki i akcesoria. Dobrze usuwa osad z mleka i łatwo się wypłukuje.

Didi ja mam krem Nivea do buzi (nie w tubie a ten zakręcany) ale prawie nie używam. A do kąpieli żel 2w1 hipp.

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
‹‹ 255 256 257 258 259 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ