Podwójne i potrójne szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
ja już po, niestety nie udało się zrobić połówkowego bo chłopcy jeszcze troszkę za mali i dr nie mógł dobrze pomierzyć serduszek więc pełne połówkowe za 2 tygodnie, póki co rosną równo i mają po 314 i 321 g
joaska1985, elmo88 lubią tę wiadomość
j. -
Jolka najważniejsze, że nie widać nic niepokojącego, a zawsze to dodatkowe podglądanie dzieci. Będę trzymać kciuki za następne podejście
Ja już po. Echo serca to takie długie (prawie godzinę) dokładne usg. Ale mało ciekawe, bo głównie przepływy i szczegóły anatomiczne. Ja miałam skierowanie na NFZ bo w serduszkach są ogniska hyperechogenne. Ale sama ciąża jednokosmowkowa jest już powodem do badania.
No a teraz się pochwalę, że dr nic złego w serduszkach nie znalazł. Te ogniska to taki wariant anatomiczny u nich. U jednego nieco dluzsza zastawka, do ewentualnego sprawdzenia już po urodzeniu jeśli będą szmery, ale też nie powiedziane, że coś nie tak. Jedyne co można się czepiać to mała dysproporcja wód owodniowych. Jeszcze w normie ale do obserwacji. Na szczęście bez żadnych objawów ttts. Więc wizyty maks co dwa tygodnie i tyle póki co.
A no i chłopaki rosną. Już prawie 900g
Kredowa a jak u Ciebie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 17:48
joaska1985, elmo88 lubią tę wiadomość
-
Pat to świetne informacje jak serduszka zdrowe a dysproporcja wód z czego może wynikać? bo u mnie własnie dr tez za każdym razem sprawdza czy jest ich tyle samo i w sumie nie zapytałam po co to robimy...
całe szczęście wszystko jest ok chociaż długooo dzis milczał i mnie tym okropnie zestresował żeby na koniec powiedzieć, że mu uciekają i są za mali ;p w sumie wszystkie parametry które zrobił są ok i podobne u dziecia a i b, największa dysproporcja jak zauważyłam dopiero w domu wyszła na kosci udowej u jednego 3,13 cm a u drugiego 3,29 cm, ale dr nic nie mówił więc zakładam, że to i tak jest ok
Kimmy piękny brzuszekj. -
Te wody to pierwsza oznaka zespołu podkradania. Jeśli jest u jednego poniżej, a drugiego powyżej normy to trzeba sprawdzać kolejne rzeczy - wielkość pęcherzy moczowych i przepływy w mózgu na pewno i jeszcze gdzieś.
U mnie tylko wody są nierówne, a reszta parametrów dobra, więc dr powiedział, że to może wynikać z nierównego podziału łożyska 2/3 do 1/3 i ttts jest chorobą bardziej skomplikowaną niż te wody. Mówił, że to może być pierwszy objaw, ale są też dziewczyny u których są większe różnice miesiącami i nic się nie dzieje.
A i jeszcze kilka ważnych rzeczy, które mogą przydać się wszystkim (a szczególnie w ciążach jednokosmówkowych):
- najbardziej niepokojącym objawem jest nagłe powiększenie obwodu brzucha, około 3 cm lub więcej na dzień plus zmniejszenie odczuwania ruchów dzieci - wtedy szybko na usg, bo to może być początek wielowodzia w wyniku ttts
- nie wskazana jest zielona herbata i grejfruty (oczywiście sporadycznie nie zaszkodzi, ale lepiej unikać) - o tym nie wiedziałam.
-
jolka15 wrote:ja już po, niestety nie udało się zrobić połówkowego bo chłopcy jeszcze troszkę za mali i dr nie mógł dobrze pomierzyć serduszek więc pełne połówkowe za 2 tygodnie, póki co rosną równo i mają po 314 i 321 g
Jolciu najważniejsze ze zdrowe )
U nas tez była obawa ze za wcześnie - 21 tc ale dzieciaki są spore wiec się udało.
Trzymamy kciuki do następnej wizyty15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
-
Pat85 wrote:Jolka najważniejsze, że nie widać nic niepokojącego, a zawsze to dodatkowe podglądanie dzieci. Będę trzymać kciuki za następne podejście
Ja już po. Echo serca to takie długie (prawie godzinę) dokładne usg. Ale mało ciekawe, bo głównie przepływy i szczegóły anatomiczne. Ja miałam skierowanie na NFZ bo w serduszkach są ogniska hyperechogenne. Ale sama ciąża jednokosmowkowa jest już powodem do badania.
No a teraz się pochwalę, że dr nic złego w serduszkach nie znalazł. Te ogniska to taki wariant anatomiczny u nich. U jednego nieco dluzsza zastawka, do ewentualnego sprawdzenia już po urodzeniu jeśli będą szmery, ale też nie powiedziane, że coś nie tak. Jedyne co można się czepiać to mała dysproporcja wód owodniowych. Jeszcze w normie ale do obserwacji. Na szczęście bez żadnych objawów ttts. Więc wizyty maks co dwa tygodnie i tyle póki co.
A no i chłopaki rosną. Już prawie 900g
Kredowa a jak u Ciebie?
Cudownie ze wszystko dobrze
U nas tylko u Basi jest to ognisko ale skierowanie na echo dostałam
Idziemy po majowce
Dziękuje za opis
900 g ale już dzieciulki duże
Pat85 lubi tę wiadomość
15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
-
My tez po ) wszystko Ok niedokrwistosc nie wpłynęła na razie na dzieci bardzo się cieszę
Maluchy maja po 430 g są ułożone jedno nad drugim
Wizyta trwała 3 h a później pojechałam kupić dla nich coś ładnego
Trochę mi ulżyło muszę przyznać
My echo mamy za 2 tyg bo Basia ma tez ognisko w serduszku
Pat dziękuje za relacje )
Dziś śpimy spokojnieelmo88, Pat85 lubią tę wiadomość
15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
-
Hej dziewczyny.cieszę się,że na wizytach wszystko ok.oby tak dalej☺
Jolka odczekacie chwilę i maluchy podrosna,wtedy na badanie ☺ale najważniejsze,że kruszynki mają się dobrze☺
Pat dzięki za wskazówki.O zielonej herbacie moja gin mi mówiła ale o grejfrutach nie wiedziałam ☺super,że na badaniu nie wyszło nic niepokojacego.
Kimmy piękne mieszkanko dla maluchów ☺
Joaska udanego weekendu☺Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2017, 08:42
-
nick nieaktualny
-
Emcia tez mialam takie pojedyncze jakby ciagniecia i jest to normalne na tym etapie. Jesli jednak bedziesz odczuwala duzy bol przy tym i bardzo czesto lub przy tym jakies plamienia do biegien do lekarza.
Poki co badz spokojna
Nudnosci tez predzej czy pozniej przejda. Ja dopiero odzylam od zeszlego czwartku. W tym tyg niestety jeden dzien mialam z bolem glowy i wymiotami. Roznie bywa -
nick nieaktualnyEmcia123 wrote:Hej mam pytanie Jestem na poczatku 11 tygodna ciazy i odczuwam jakby ciagniecie w dole brzucha. Czy to jest normalnie? W sumie to mnie mdli calymi dniami ale jakosz tym wygrywam i nie dopuszczam do wymniotow☺
-
Cześć dziewczyny
Emcia delikatne ciągnięcie jaest normalne - w końcu wszystko rośnie. Zawsze lepiej oczywiście powiedzieć lekarzowi przy okazji, ale pomiędzy wizytami śpij spokojnie
Brzuszek to mi się wydawało, że mam od 12 tygodnia, ale jak patrzę na zdjęcia to go wcale nie było. Taki na prawdę ciążowy to 18-20 tydzień się gdzieś pojawia i rośnie jak szalony!
I melduję, że wraz z nowym miesiącem majówkowo rozpoczęłam trzeci trymestr -
nick nieaktualny