X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już po, niestety nie udało się zrobić połówkowego bo chłopcy jeszcze troszkę za mali i dr nie mógł dobrze pomierzyć serduszek więc pełne połówkowe za 2 tygodnie, póki co rosną równo i mają po 314 i 321 g ;-)

joaska1985, elmo88 lubią tę wiadomość

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka najważniejsze, że nie widać nic niepokojącego, a zawsze to dodatkowe podglądanie dzieci. Będę trzymać kciuki za następne podejście :)

Ja już po. Echo serca to takie długie (prawie godzinę) dokładne usg. Ale mało ciekawe, bo głównie przepływy i szczegóły anatomiczne. Ja miałam skierowanie na NFZ bo w serduszkach są ogniska hyperechogenne. Ale sama ciąża jednokosmowkowa jest już powodem do badania.
    No a teraz się pochwalę, że dr nic złego w serduszkach nie znalazł. Te ogniska to taki wariant anatomiczny u nich. U jednego nieco dluzsza zastawka, do ewentualnego sprawdzenia już po urodzeniu jeśli będą szmery, ale też nie powiedziane, że coś nie tak. Jedyne co można się czepiać to mała dysproporcja wód owodniowych. Jeszcze w normie ale do obserwacji. Na szczęście bez żadnych objawów ttts. Więc wizyty maks co dwa tygodnie i tyle póki co.
    A no i chłopaki rosną. Już prawie 900g :)

Kredowa a jak u Ciebie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 17:48

joaska1985, elmo88 lubią tę wiadomość

a5707df13e.png
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi u nas echo serduszek będzie z powodu dwunaczyniowej pepowiny

gabi 7 lubi tę wiadomość

f5b59272af.png
  • Kimmy Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu domek naszych maluszków :D d1fcd7d89495a20med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2017, 17:14

czarnulka24, Pat85, joaska1985, bizona, Kredowa, elmo88, gabi 7, Flowwer lubią tę wiadomość

f5b59272af.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kimmy ale super brzuszek! Jesteslaseczka z trójka pasażerów :)

a5707df13e.png
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat to świetne informacje jak serduszka zdrowe :) a dysproporcja wód z czego może wynikać? bo u mnie własnie dr tez za każdym razem sprawdza czy jest ich tyle samo i w sumie nie zapytałam po co to robimy...
    całe szczęście wszystko jest ok chociaż długooo dzis milczał i mnie tym okropnie zestresował żeby na koniec powiedzieć, że mu uciekają i są za mali ;p w sumie wszystkie parametry które zrobił są ok i podobne u dziecia a i b, największa dysproporcja jak zauważyłam dopiero w domu wyszła na kosci udowej u jednego 3,13 cm a u drugiego 3,29 cm, ale dr nic nie mówił więc zakładam, że to i tak jest ok :)

Kimmy piękny brzuszek :)

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2017, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te wody to pierwsza oznaka zespołu podkradania. Jeśli jest u jednego poniżej, a drugiego powyżej normy to trzeba sprawdzać kolejne rzeczy - wielkość pęcherzy moczowych i przepływy w mózgu na pewno i jeszcze gdzieś.
    U mnie tylko wody są nierówne, a reszta parametrów dobra, więc dr powiedział, że to może wynikać z nierównego podziału łożyska 2/3 do 1/3 i ttts jest chorobą bardziej skomplikowaną niż te wody. Mówił, że to może być pierwszy objaw, ale są też dziewczyny u których są większe różnice miesiącami i nic się nie dzieje.

A i jeszcze kilka ważnych rzeczy, które mogą przydać się wszystkim (a szczególnie w ciążach jednokosmówkowych):
    - najbardziej niepokojącym objawem jest nagłe powiększenie obwodu brzucha, około 3 cm lub więcej na dzień plus zmniejszenie odczuwania ruchów dzieci - wtedy szybko na usg, bo to może być początek wielowodzia w wyniku ttts
    - nie wskazana jest zielona herbata i grejfruty (oczywiście sporadycznie nie zaszkodzi, ale lepiej unikać) - o tym nie wiedziałam.

a5707df13e.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2017, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolka15 wrote:
    ja już po, niestety nie udało się zrobić połówkowego bo chłopcy jeszcze troszkę za mali i dr nie mógł dobrze pomierzyć serduszek więc pełne połówkowe za 2 tygodnie, póki co rosną równo i mają po 314 i 321 g ;-)

Jolciu najważniejsze ze zdrowe :))
    U nas tez była obawa ze za wcześnie - 21 tc ale dzieciaki są spore wiec się udało.
    Trzymamy kciuki do następnej wizyty

15.12 transfer 2 3 dniowe 8B
    11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
    f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2017, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat85 wrote:
    Jolka najważniejsze, że nie widać nic niepokojącego, a zawsze to dodatkowe podglądanie dzieci. Będę trzymać kciuki za następne podejście :)

Ja już po. Echo serca to takie długie (prawie godzinę) dokładne usg. Ale mało ciekawe, bo głównie przepływy i szczegóły anatomiczne. Ja miałam skierowanie na NFZ bo w serduszkach są ogniska hyperechogenne. Ale sama ciąża jednokosmowkowa jest już powodem do badania.
    No a teraz się pochwalę, że dr nic złego w serduszkach nie znalazł. Te ogniska to taki wariant anatomiczny u nich. U jednego nieco dluzsza zastawka, do ewentualnego sprawdzenia już po urodzeniu jeśli będą szmery, ale też nie powiedziane, że coś nie tak. Jedyne co można się czepiać to mała dysproporcja wód owodniowych. Jeszcze w normie ale do obserwacji. Na szczęście bez żadnych objawów ttts. Więc wizyty maks co dwa tygodnie i tyle póki co.
    A no i chłopaki rosną. Już prawie 900g :)

Kredowa a jak u Ciebie?

Cudownie ze wszystko dobrze
    U nas tylko u Basi jest to ognisko ale skierowanie na echo dostałam
    Idziemy po majowce
    Dziękuje za opis :)
    900 g ale już dzieciulki duże :)

Pat85 lubi tę wiadomość

11.01.2017 DWA PĘCHERZYKI CIĄŻOWE, DWA ZARODKI DWA PIĘKNIE BIJĄCE SERDUSZKA !!!!
    f2w39n73qzeihut4.png
  • Kredowa Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2017, 00:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez po ;)) wszystko Ok niedokrwistosc nie wpłynęła na razie na dzieci bardzo się cieszę
    Maluchy maja po 430 g są ułożone jedno nad drugim
    Wizyta trwała 3 h a później pojechałam kupić dla nich coś ładnego :)
    Trochę mi ulżyło muszę przyznać
    My echo mamy za 2 tyg bo Basia ma tez ognisko w serduszku
    Pat dziękuje za relacje :))
    Dziś śpimy spokojnie

elmo88, Pat85 lubią tę wiadomość

f2w39n73qzeihut4.png
  • joaska1985 Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie dziewczyny :)
    Gratuluję wizyt :)i Kimmy super brzuszek.

Moje dwa szczescia <3 <3 Nina i Nela
  • joaska1985 Ekspertka

Wysłany: 29 kwietnia 2017, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się właśnie pakujemy i na weekend do mamy jedziemy. Życzę wam miłej i spokojnej majówki :)

Moje dwa szczescia <3 <3 Nina i Nela
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2017, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.cieszę się,że na wizytach wszystko ok.oby tak dalej☺

Jolka odczekacie chwilę i maluchy podrosna,wtedy na badanie ☺ale najważniejsze,że kruszynki mają się dobrze☺

Pat dzięki za wskazówki.O zielonej herbacie moja gin mi mówiła ale o grejfrutach nie wiedziałam ☺super,że na badaniu nie wyszło nic niepokojacego.
    Kimmy piękne mieszkanko dla maluchów ☺

Joaska udanego weekendu☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2017, 08:42

3i498u69fq9q84na.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredowa to wspaniale, że maluchy mają się dobrze :) teraz odpoczywaj!

Miłego weekendu wszystkim wyjeżdżającym i tym leniuchującym w domu też :)

gabi 7 lubi tę wiadomość

a5707df13e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 kwietnia 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam pytanie Jestem na poczatku 11 tygodna ciazy i odczuwam jakby ciagniecie w dole brzucha. Czy to jest normalnie? W sumie to mnie mdli calymi dniami ale jakosz tym wygrywam i nie dopuszczam do wymniotow☺

• elmo88 Ekspertka

Wysłany: 30 kwietnia 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emcia tez mialam takie pojedyncze jakby ciagniecia i jest to normalne na tym etapie. Jesli jednak bedziesz odczuwala duzy bol przy tym i bardzo czesto lub przy tym jakies plamienia do biegien do lekarza.
    Poki co badz spokojna :-)
    Nudnosci tez predzej czy pozniej przejda. Ja dopiero odzylam od zeszlego czwartku. W tym tyg niestety jeden dzien mialam z bolem glowy i wymiotami. Roznie bywa :)

7470flw1u8epvxva.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emcia123 wrote:
    Hej mam pytanie Jestem na poczatku 11 tygodna ciazy i odczuwam jakby ciagniecie w dole brzucha. Czy to jest normalnie? W sumie to mnie mdli calymi dniami ale jakosz tym wygrywam i nie dopuszczam do wymniotow☺
    Powiem Ci ze to ciagniecie w sumie mam takie delikatne duzo odpoczywam, nie mam zadnego plamienia. Wizyte mam w czwartek, mam nadzije ze się uspokoje troche. Zapytam oczywiscie lekarza o to ciagniecie. W ktorum tygodniu widac juz brzuszek przy bliźniakach?

• Pat85 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Emcia delikatne ciągnięcie jaest normalne - w końcu wszystko rośnie. Zawsze lepiej oczywiście powiedzieć lekarzowi przy okazji, ale pomiędzy wizytami śpij spokojnie :)
    Brzuszek to mi się wydawało, że mam od 12 tygodnia, ale jak patrzę na zdjęcia to go wcale nie było. Taki na prawdę ciążowy to 18-20 tydzień się gdzieś pojawia i rośnie jak szalony!

I melduję, że wraz z nowym miesiącem majówkowo rozpoczęłam trzeci trymestr :)

a5707df13e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bede w czwartek na wizycie to sie wszystkiego dowiem.

‹‹ 79 80 81 82 83 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ