X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne przebieg ciąży
Odpowiedz

przebieg ciąży

Oceń ten wątek:
  • BellaRosa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2013, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewajoanna ja też chora :/ Dzięki Anette wczoraj pierwszy raz odetchnęłam przez nos :D Niestety po jakimś czasie znów armagedon i w końcu wzięłam otrivin dla dzici (lekarz mówił żeby brać w takich sytuacjach ekstremalnych). Cóz... głowa mniej boli, wczoraj maż mi zrobił mleko z miodem i z masłem a do tego kanapki z czosnkiem :D Ciut lepiej może się czuje tylko ten nos cholerny :/ no i jeść nie mogę... bo wyobraźcie sobie, ze jecie i w ogóle nie czujecie smaku! Nawet nie czułam jak czosnek jadłam :/ Masakra totalna

ewajoanna, Anette lubią tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • Anette Autorytet

Wysłany: 17 marca 2013, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella.....ta moja miksture musisz " przyjmowac" codziennie wieczorkiem tak min 5 dni, dopiero wtedy mozna na dluzej czuc ulge. Jak masz dlugo i duzo na zatokach to musisz miec troszke cierpliwosci, bo to po tych " parowkach" powoli ale jednak schodzi. Trzymam kciuki !
    Moja siostra kiedys byla tak zawalona, przez pol roku meczyla sie z zatokami. Ta inhalacje robila dwa tygodnie ( co drugi dzien) i teraz od roku nie ma problemu z zatokami.

Trzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi :-)
    Staramy sie o kolejnego...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2013, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adka wrote:
    m_f w razie czego bezpiecznie mogę ratować się Rennie?

Adka, Rennie możesz spokojnie, ja mam takie dni że w ogóle nie mam zgagi, a i takie, że biorę 2-3 tabletki dziennie i nic się nie dzieje. Lekarka też mi mówiła, że można w razie czego brać. Także chyba problemu nie ma. A pomaga błyskawicznie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2013, 12:35

Adka lubi tę wiadomość

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2013, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anette ja wczoraj tą parówke to chyba ze 20 minut robiłam :D i pomogło, tylko później znowu miałam wszystko zapuchnięte w tym nosie i zero przepływu powietrza :/ dlatego poratowałam się otrivinem. U mnie to już 3ci raz jest w ciąży... wcześniej nie miałam takich problemów :/ Będę walczyć z tym rumiankiem i majerankiem... bo rzeczywiście trochę to pomogło.

Anette lubi tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2013, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam 3 tygodniowy katar chyba w grudniu jakoś i trafiłam do otolaryngolożki, która dała mi steryd, nazywa się Nasonex, jest bezpieczny w ciąży i nie uzależnia więc nie jest tak, że jak go odstawiasz to katar znów zaczyna walić drzwiami i oknami. Powiedziala, że to można stosować długoterminowo, nawet miesiąc lub dłużej (np. w razie alergii) a o zwykłych kroplach na xylometazolinie (otrivin, nasivin etc.) powiedziała, że owszem xylometazolin powoduje obkurczenie naczyń więc przepływy krwi są gorsze ale żeby to dotarło do łożyska trzeba by używać butelki otrivinu dziennie przez długi czas. W każdym razie ona powiedziała, że opisane są sporadyczne przypadki poronień we wczesnej ciąży w wyniku działania kropli ale te ciężarne brały naprawdę końskie dawki przez długi czas. Na późniejszym etapie ciąży krople są bezpieczne tylko nie można przesadzić ani brać ich długo, bo uzależniają.
    W ogóle trwają prace w ministerstwie zdrowia zeby krople do nosa były tylko na receptę ze względu na ich uzależniający charakter więc niedługo będzie chyba trzeba zrobić żelazny zapas ;)

• Anette Autorytet

Wysłany: 17 marca 2013, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Niemczech nie dostaniesz kropli do nosa bez recepty....no chyba ze jakies ziolowe lub sole. Takie, ktore w Polsce sa na wyciagniecie reki tutaj sa niestety/ badz stety na recepte.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2013, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to w Polandii tylko sterydowe są na receptę, niestety 100% płatne.
    Ostatnio dawałam córce Vics eukaliptusowy, mniej ma xylometazolinu niż otrivin, działa z godzinę krócej ale ogólnie daje radę, tylko oczywiście trzeba po 5 dniach odstawić. A tak w ogóle, to pomimo braku kataru można mieć w ciąży chronicznie zatkany nos, śluzówki się rozpulchniają i nic nie pomaga. Ja tak mam od jakiegoś miesiąca bo odstawiłam Nasonex więc śpię z otwartą paszczą a jak tak śpię to budzę się obśliniona i wysuszone gardło boli więc generalnie komfortowe to to nie jest...

Paulina1986 lubi tę wiadomość

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 17 marca 2013, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoku no ja jak pierwszy raz byłam chora i trafiłam do szpitala z tym krwawieniem to własnie ordynator mnie postawił na nogi i kazał brać ten otrivin mówiąc, że przecież żłopać litrami tego nie będę :D A wcześniej tak się bałam, bo pisało, że absolutnie nie można!!!! I wiecie? Prawdopodobne jest, ze to od tego smarkania i kasłania mi się ta kosmówka odkleiła :/ Więc w tym przypadku głupi otrivin mógł tylko pomóc... ale skąd człowiek miał to wiedzieć jak wszedzie zakazywali? Teraz na tym etapie ciąży to już w ogóle w ekstremalnych sytuacjach nie boję się po niego sięgać. Jak przeczytałąm jaką to rzeczywiście ma dawkę leku to nie wiem ile musiałabym tego wziąć żeby rzeczywiście :/

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • Anette Autorytet

Wysłany: 17 marca 2013, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak z paszcza otwarta spie od 3 miesiecy. Masakra jest rano z bolem gardla :-(

• justa24 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2013, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jestem w 7 tygodniu ciązy i juz sie przeziębiłam przez tą cholerna pogode, mam katar i boli mnie krtań pozatym zaczyna pojawiac sie suchy kaszel ..niewiem co brać .. może wy coś doradzicie?

bhyw2n0a5n2aiq1p.png

• Anette Autorytet

Wysłany: 17 marca 2013, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciazy tylko naturalne leki bralam- mleko z miode, syrop z gotowanej cebuli na kaszel, herbata z malinami lub cytryna lub miodem. Duzo pij i mozesz brac rutinoscorbin ale tak tydzien, dwa pozniej trzeba robic przerwy.
    Mysle ze wszystkie doradza Ci tylko to co naturalne.
    Zycze zdrowka!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2013, 18:40

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2013, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa24 wrote:
    dziewczyny jestem w 7 tygodniu ciązy i juz sie przeziębiłam przez tą cholerna pogode, mam katar i boli mnie krtań pozatym zaczyna pojawiac sie suchy kaszel ..niewiem co brać .. może wy coś doradzicie?

justa doradzam jeszcze rosolek na gardlo tabletki do ssania Isla i do nosa psikalam woda morska z siarka..no litry picia,herbatka z malinkami moidem,czosnek no i te inhalacje jak juz bedzie tragedia z rumianku i miety.a jak mialam goraczke ponad 38 to zdecydowanie ochlodzenie,zakrecony kaloryfer,chlodne picie i zimne kompresy na glowe i kark.do tej pory spie w chlodniejszym pokoju bo lepiej sie oddycha i wieszam mokry recznik na kaloryferek:-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2013, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy temperaturze powyżej 38 stopni w ciąży zbija się gorączkę paracetamolem. Jednak we wczesnej ciąży taka temperatura stanowi spore zagrożenie dla płodu i nie ma co iść w półśrodki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2013, 06:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    <edit>

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2014, 09:18

• vivien Autorytet

Wysłany: 18 marca 2013, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie przez te pare dni rozpisalyscie ;)
    Ja juz troszke wczoraj was podczytalam.

I wkoncu Kancialupka sie odezwala GRATULUJE cudownego synka!!!

Widze ze Angnieszka i Yoku dalej sie trzymaja ;)
    Yoku trzymam kciuku za dzisiejsza wizyte ;)

U mnie po badaniach prenatalnych w PL i dzidzia na dzien dzisiejsz jest zdrowa miala w czwartek 6 cm.Zyly i przeplywy zostaly sprawdzone wszytsko ok.Piekna kosc nosowa i zoladek juz tez Pani Dr.wykryla ;) dzidzia troche fikala za bardzo bo zmusilam sie zeby zjesc przed badaniem cos slodkiego zeby zobaczyc jak sie dzidzia rusza i sie udalo ale przy badaniu dzidzia byla za bardzo ruchliwa ;)
    Mamy plytke z naszym skarbem ;) Ach i na dzien dzisiejszy nic miedzy nogami nie dyndalo a wiec moze bedzie Dziewczynka ale Pani Dr. Powiedziala ze jeszcze w tym czasie nie moze powiedzuec z cala pewnoscia ze sie nie pomylila ;( A szkoda fajnie by bylo juz wiedziec ze ksieznika czy krolewicz bedzie :P

Justa24 zycze szybkiego powrotu do zdrowka,dziewczyny daly ci juz super rady takze nie ma co sie powtarzac ;)

Rika, Anette lubią tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • aila Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2013, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze,ja mam badania prenatalne na czwartek.Boje sie,zeby wszystko bylo ok...Probuje byc dobrej mysli,ale napiecia nie jestem w stanie uniknac i calkowicie sie oszukac...Vivien ciesze sie,ze juz jestes po i dzidzia jest zdrowa:)

Czekamy na Ciebie Adrianku!!!:)
    [link=https://www.suwaczki.com/]82do3e5eiide99pv.png[/link]
    tb733e5ezrvezdb0.png
  • BellaRosa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2013, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa na ból gardła jeszcze Tantum Verde możesz psikać
    Rika u mnie też mleko_miód+masło+ czosnek, tylko mama 100 lat temu już zmodyfikowała czosnek z samego mleka i do mikstury mleka, miodu i masła robiła kanapki z czochem :D Ja teraz też tak się ratuje. Ponieważ stracilam ZUPEŁNIE już węch i smak to nie ma mowy żebym w ogóle wyczuła czosnek :( Wiecie co sobie pomyślałam? Człowiek bez jednego zmysłu jest naprawdę biedny :( Cały czas się czuję jakbym była jakaś niekumata przez ten brak węchu i w ogóle porażak... grrrrrrrrrr!

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 18 marca 2013, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aila dasz rade to tylko jeszcze pare dni ;)
    Wiem co czujesz ja w dzien przed badaniem i w dniu badania z nerwow rozwolnie mislam :P mimo tego ze obiecalam sobie ze nie bede sie stresowac ;)

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • DzejKej Autorytet

Wysłany: 18 marca 2013, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vivien, super, ze u Was wszystko w porzadku!

Rika, wspolczuje boli u mnie bole kregoslupa zaczely sie niedawno i sa raczej rzadkoscia, ale moj brzucho w sumie dosc maly jest :)

Co do chorowania to na zatoki polecam chleb z cebula i ta cebule dlugo rzuc w ustach i przy tym gleboko oddychac nosem jesli sie da. Mi to pomaga. U mnie zawsze kazdy najmniejszy katarek konczył sie zapaleniem zatok, a odkad maz mi kazal kanapki z cebula co chwile jesc to mi katar splywa jak woda i zapalenia zatok juz 2 lata nie mialam :)

U mnie minela polowa ciazy, az w szoku jestem. Przypomnialo mi sie jak panikowalam na widok drugiej kreski bladziochy i pytalam czy ktoras tak miala i wszystkie mowily, ze jestem w ciazy, a ja balam sie uwierzyc, ze za pierwszym razem sie udalo. A teraz? Ja sie zastanawiam gdzie ten czas tak pedzi. Juz połowa za mna. Chyba najgorsze bylo pierwsze 12 tygodni. Trwało niczym 12 miesiecy :P Teraz czas mknie jak szalony, az bym chciala, zeby troszke zwolnił, ale przy moim stylu zycia moge o tym zapomniec.

Tak sobie mysle, ze wiele kobiet narzeka na brak czasu po urodzeniu dziecka. Ja nigdy nie mam czasu prawie, wiec chyba mnie sytuacja poporodowa nie zaskoczy az tak bardzo jak myslalam.

vivien, Rika lubią tę wiadomość

• agga84aa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2013, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzejKej, ja prawie tak jak Ty, juz na półmetku:) I tez miałam test bladzioch i tez nie mogłam uwierzyć, ze za I razem sie udało:)

Ciąża to jest piekny okres ale bardzo stresujący. Mnie najbardziej stresuje to, że od ponad miesiąca mam tą cholerną pokrzywkę i już nie wiem co mam robić:(( Nie wiem na co to jest uczulenie, czy to jest w ogóle uczulenie, czy to jest złe dla małej, czy mała przez to też będzie miała jakies uczulenie po narodzinach.... masakra....

relg8ribvm9efdtp.png84c7918c0e711886.png
‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ