przebieg ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, a w jakich dawkach i ile razy dziennie bierzecie magnez? Mnie na skurcze gin dał cyclogest raz dziennie przez 10 dni i w razie potrzeby mam brać no spe. Gdy zapytałam się o magnez to powiedział, że to nie na skurcze macicy , a widzę że wy wszystkie bierzecie.
Wczoraj byłam w szpitalu na usg połówkowym (w Irlandii badanie to wykonuje szpital) i jestem bardzo zawiedziona. Sprawdzili przepływy w sercu, zmierzyli główkę, brzuszek, kość udową, sprawdzili czy są nerki i żołądek. Nie podali mi żadnych informacji, a na moje pytanie czy wszystko ok usłyszałam, że nigdy nie da się stwierdzić czy wszystko z dzieckiem jest ok . We wtorek wracam do Polski, będę wtedy w 22 tyg i 1 dniu, czy to już za późno na usg połówkowe? Szukałam w necie i znalazłam, że wykonuje się je pomiędzy 18 a 22 tygodniem, tylko czy ten 22 tydzień to liczą jako 21t+6d czy 22t+6dni? Do tego babka wykonująca usg tak bardzo wbijała mi głowicę w brzuch, że jeszcze do dzisiaj mnie boli, a poinformowałam ją, że mam skurcze i nadwrażliwą macicę. Teraz mam czarne myśli, czy jak tak mocno naciskała to nie zrobiła krzywdy maluszkowi. Mój mąż był przerażony, że ona tak mocno to wbija. Utwierdziło mnie to tylko w tym, że podjęłam dobrą decyzje wracając do PL.
Monia trzymam kciuki za szybkie i rozwiązanie. -
Dziewczyny u mnie już spoko już się martwie, nic się nie powtórzyło Dzięki za wsparcie
Asiek wątpię żeby lekarka dziecku zrobiła krzywdę uciskaniem Mnie lekarz uciskał chwilami jak szalony żeby dziecko wkurzyć, bo księżniczka miała w nosie współprace i pokazywanie tego co trzeba ;P
A co do USG połówkowego to myślę, że w 22tc da sie jeszcze zrobić. Głównie tam chodzi o zbadanie m.in. serca, komór itd. a to wiem, ze jeszcze da się zobaczyć- moja mała właśnie nie chciała współpracowac i serduszko lekarz musiał oglądać innego dnia. Też miałam jakoś późno robione -
asiek no wlasnie nie wiem jak to jest z tym magnezem bo mi lekarz mowil zeby nic nie brac.na wizycie w srode badal i brzuch miekki macica tez szyjka wysoko ale jak na zlosc w czwartek po spacerku to dziwnie mialam..jakby ciaglo no dziwnie.troszke sie obczytalam u was i to moze jakies delikatne skurze czy cus..chyba kupie sobie magnez musujacy tak zapobiegawczo??no raczej nie zaszkodzi.
-
asiek wrote:Dziewczyny, a w jakich dawkach i ile razy dziennie bierzecie magnez? Mnie na skurcze gin dał cyclogest raz dziennie przez 10 dni i w razie potrzeby mam brać no spe. Gdy zapytałam się o magnez to powiedział, że to nie na skurcze macicy , a widzę że wy wszystkie bierzecie.
Wczoraj byłam w szpitalu na usg połówkowym (w Irlandii badanie to wykonuje szpital) i jestem bardzo zawiedziona. Sprawdzili przepływy w sercu, zmierzyli główkę, brzuszek, kość udową, sprawdzili czy są nerki i żołądek. Nie podali mi żadnych informacji, a na moje pytanie czy wszystko ok usłyszałam, że nigdy nie da się stwierdzić czy wszystko z dzieckiem jest ok . We wtorek wracam do Polski, będę wtedy w 22 tyg i 1 dniu, czy to już za późno na usg połówkowe? Szukałam w necie i znalazłam, że wykonuje się je pomiędzy 18 a 22 tygodniem, tylko czy ten 22 tydzień to liczą jako 21t+6d czy 22t+6dni? Do tego babka wykonująca usg tak bardzo wbijała mi głowicę w brzuch, że jeszcze do dzisiaj mnie boli, a poinformowałam ją, że mam skurcze i nadwrażliwą macicę. Teraz mam czarne myśli, czy jak tak mocno naciskała to nie zrobiła krzywdy maluszkowi. Mój mąż był przerażony, że ona tak mocno to wbija. Utwierdziło mnie to tylko w tym, że podjęłam dobrą decyzje wracając do PL.
Monia trzymam kciuki za szybkie i rozwiązanie.
Asiek,
ja mam na skierowaniu na usg połowkowe zapis, żeby wykonać je między 20 a 24 tyg. Zapisałam się na 22.04 (czyli dokładnie 22tydz i 2 dni). Zresztą jak byłam na wczesniejszym usg rozszerzonym, to lekarz zapisał na wyniku, że zaleca kolejne usg własnie w 22 tyg. Wiec myslę, że spokojnie zdążysz:) -
nick nieaktualnyAsiek, ja biorę Magnezin 500 dwa razy dziennie - neurolog przepisał na moje okropne zawroty głowy i podkreślił że koniecznie magnez BEZ witaminy B6, bo mam ją już w witaminach dla ciężarnych.
USG połówkowe w Polsce wykonują między 21-24 tygodniem ciąży, więc bez problemu się załapiesz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2013, 15:16
-
Ja byłam dziś na badaniu połówkowym. Mała była uparta i jak zawsze do południa fikała koziołki, tak dzisiaj smacznie spała. Lekarka chwile pobadała, jednak potem stwierdziła, że nie bardzo da się wszystko zobaczyć skoro ona śpi i kazała iśc się przejść i wypić gorąca czekoladę. Szczerze powiem, ze niewiele to pomogło, bo nawet potem nasz mały uparciuch niebardzo chciał współpracować. Koniec końców udało się wszystko zbadać, ale nie pooglądaliśmy naszej kruszynki z mężem zabardzo
Co do tych moich dziwnych skurczów, to kazała brać magnez, dużo odpoczywać, unikać seksu - dopóki nie będzie lepiej. Powiedziała, że prawdopodobnie nie sa to typowe skurcze tylko ja tak odczuwam niektóre przesunięcia małej ze względu na to, ze jestem chuda.
Mała ma wymiary ok, wazy 443 g:)pasia27, Adka, Rika lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Patuska1992 wrote:Dziewczyny mam pytanie odnośnie cytologi w ciąży w którym tyg trzeba ją zrobić?
ja miałam robioną na początku ciąży. Jak poszłam do lekarza, żeby potwierdzić ciąże. Właściwie to nie wiem czy jeszcze raz będę miała robioną.
Monia trzymamy kciuki i myślami jesteśmy z Wami.
agga84aa to jak nasza księżniczka, ale lekarz powiedział, że to co ona chce to i tak zbada, tylko, że zdjęć dla rodziców nie da się ładnych zrobić