Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Zmieniam zdanie po obejrzeniu Waszych brzuszków. Moją ciążę widać. Widać, widać i nigdy już nie powiem, że nie. Normalnie miałam taki brzuch jak Wy, a teraz mam kulkę. Mam chyba kłopot w ocenie samej siebie, ale ułatwiłyście mi spojrzenie na siebie z innej perspektywy
Wstawię wieczorem zdjęcie tutaj i na fb jak tylko dam radę podpiąć telefon do laptopa P.
Chyba że oszukujecieNie no, żartuję.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2014, 10:32
Camille87, MILA, celia lubią tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.20143700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.20163650 g, 55 cm
-
nick nieaktualnymala_mi wrote:NIEBIESKA, spokojnie, jeszcze się doczekasz ładnego brzuszka
Jesteś szczupła, więc gdy tylko maluch jeszcze ciut urośnie od razu będzie go widać
Mnie już trochę cisną dżinsy w pasie, ale ogólnie raczej nikt by się nie domyślił, że to ciąża. Oto mój brzuch:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00c90159b6007871.html
Ciekawe jak będziemy znosiły lipcowe upały będąc taaakie wielkieno chyba, że lato nas oszczędzi i będzie niegorące
Kolejny chudzielecjuz wiem skad Twoj nick hehe
MILA, Lanusia93 lubią tę wiadomość
-
Camille ale masz znajomych o_O zresztą ja mam nie lepszą "dobra" koleżanke, wiedziała że jestem w ciąży, ale do tej pory nie pyta kiedy urodzę ani co się stało, wogòle nie zauważyła faktu że niecka już lub jeszcze nie ma. Może też dlatego że nie mogą mieć dzieci. A jak jej powiedziałam o ciąży to powiedziała: napewno nie! zrobiła sie czerwona i aż się uniosła. Podłość ludzka.
Lanusia pewnie że zrób liste, ja zamierzam na najbliższą wizyte zrobić bo mam tyle pytań...
Wiecie co oznacza trofoblast na przedniej ścianie? Czy to znaczy że łożysko będzie z przodu? Czy to się będzie przemieszczać? I co to jest łożysko przodujące?Lanusia93 lubi tę wiadomość
-
Jus1985, łożysko przodujące to groźna sprawa, objawia się dopiero podczas porodu. Ale wolę na razie o tym nie czytać. Na razie może być na ścianie przedniej albo tylnej
Mam na przedniej- dzidziuś się tam umieścił i tam tworzy się łożysko, amortyzuje brzuch w przodu, więc chroni lepiej dziecko przed jakimiś uderzeniami, delikatnymi potrąceniami. Ale słabiej czuć ruchy, bo jest jakby "przyklejone" do przedniej ściany brzucha. Rozumiesz?
Trofoblast? Ja po poronieniu miałam ogniskowy rozrost trofoblastu, groźna sprawa. A nie wiem co to ten trofoblast. Może łożysko tam się tworzy
Co za "koleżanka"Jus1985 lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
nick nieaktualnyNo Jus niestety tacy znajomi.. z kolei kolezanka ktora wrecz traktowalam jak przyjaciolke i kiala byc chrzestna wczesniejszego nienarodzonego dziecka nawet nie pyta jak sie czuje ani nic.. to przykre .. ona na razie nie chce kiec dziecka bo zaczela nowa prace ale jej maz by chcial i nie wiem czy o nie jakis problem.. czas weryfikuje kto jest naszym przyjacielem.. poki co to moja siostra sie najbardziej interesuje moja ciaza pyta radzi..
Trofoblast brzmi znajomo ale nie pomoge niestetyJus1985 lubi tę wiadomość
-
MILA, bardzo naukowo: "Poziom 50 centyla informuje, że połowa populacji nie przekracza odpowiedniej wartości cechy. Poziom 95 centyla określa, że tylko 5% populacji przekracza wartość cechy (95% populacji nie przekracza wymiarów maksymalnych)."
Czyli np. w 16 tygodniu ciąży:
CRL wynosi średnio 115 mm
5 centyl- 97 mm
95 centyl- 133 mm
Czyli większość dzieci będzie miało raczej na tym etapie ciąży 115 mm, a tylko 5% dzieci 97 mm
Czy ja już namieszałam? Bo znowu zmieniłam hahahahaWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2014, 10:59
Jus1985, Camille87, MILA lubią tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
nick nieaktualnyMILA wrote:Dziewczyny powiedzcie mi o co chodzi z tymi centylami na wykresie dziecka, tam gdzie podajemy CRL płodu?? co jak np spadnie poniżej 50 centyla albo będzie powyżej 95 centyla?
To mi sie cos popier******Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2014, 11:03
-
Jus1985, tak jak mówiłam: "Trofoblast to warstwa komórek zewnętrznych błony płodowej (kosmówki), wyodrębniająca się u ssaków we wczesnym stadium rozwojowym zarodka, odpowiedzialna za tworzenie się łożyska oraz transportowane przez nie substancje odżywcze."
Będziesz miała łożysko na ścianie przedniej, witaj w klubieJus1985 lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
nick nieaktualnyLanusia93 wrote:MILA, bardzo naukowo: "Poziom 50 centyla informuje, że połowa populacji nie przekracza odpowiedniej wartości cechy. Poziom 95 centyla określa, że tylko 5% populacji przekracza wartość cechy (95% populacji nie przekracza wymiarów maksymalnych)."
5 centyl- 97 mm
95 centyl- 133 mm
Czyli większość dzieci będzie miało raczej na tym etapie ciąży 115 mm, a tylko 5% dzieci 97 mm
Czy ja już namieszałam? Bo znowu zmieniłam hahahaha
Hy??MILA, mala_mi, Jus1985 lubią tę wiadomość
-
Lanusia93 wrote:MILA, bardzo naukowo: "Poziom 50 centyla informuje, że połowa populacji nie przekracza odpowiedniej wartości cechy. Poziom 95 centyla określa, że tylko 5% populacji przekracza wartość cechy (95% populacji nie przekracza wymiarów maksymalnych)."
5 centyl- 97 mm
95 centyl- 133 mm
Czy ja już namieszałam? Bo znowu zmieniłam hahahaha
pff ja pier......... -
Jezus, ja już sama nie wiem
Chyba tak jest- 95 centyl, 95% dzieci ma takie wymiary albo mniejsze (NIE PRZEKRACZA) i już. Niech ktoś się dokładnie wczyta i mnie poprawi jeśli się mylę, ale tak chyba właśnie jest.
Camille87 lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
-
Witam
Lanusia ale ja nie mialam wogole wczesniej zaparc, chodzilam codziennie do toalety. Zaczelo sie to jak zaczelam brac prenatal classic. Jest tam sporo zelaza, ponad 400%. Mysle ze to od tych tabletek.
Niebieska super figurkalaseczka z Ciebie
Mala mi tez nie gorzej wyglada. Faktycznie chudzinki z was
Ja tez juz dawno zauwazylam ze macica mi sie powiekszyla..zwlaszcza jak dotykam brzuch tuz nad wzgorkiem lonowym to czuje takie lekkie stwardnienie. A po bokach mam miekko.Camille87, Lanusia93, Niebieska lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLanusia93 wrote:Jezus, ja już sama nie wiem
Chyba tak jest- 95 centyl, 95% dzieci ma takie wymiary albo mniejsze (NIE PRZEKRACZA) i już. Niech ktoś się dokładnie wczyta i mnie poprawi jeśli się mylę, ale tak chyba właśnie jest.
Wydaje mi sie ze masz racjetylko takie to zawile ze dwa razy czytalam zeby zrozumiec hahaha
ponoc w ciazy mozg sie zmniejsza
Lanusia93, mala_mi lubią tę wiadomość