X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    ona pisala ze malo czasu ma i narazie nie zaglada za bardzo na forum...

Rozumiem

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze godzina i ruszam w droge, fajnie jest tylko zeby tak mocno nie grzalo :(

Domi793 lubi tę wiadomość

• Kasiaaaaa88 Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolaa no widzisz czyli jest bardzo dużo mitów na temat dolegliwości ciążowych :)

74di3e5e00jw87wl.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    dzieki :)
    a my chyba znow tego samego dnia wizytujemy, co?

Wizytuje w przyszlym tygodniu 6.07. rano a Ty?

kaarolaa lubi tę wiadomość

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi793 wrote:
    Wizytuje w przyszlym tygodniu 6.07. rano a Ty?
    ja tez 6 ale jeszcze nie wiem o ktorej, mam we wtorek dzwonic i pytac o godzine, napewno bedzie to popoludnie...

Domi793 lubi tę wiadomość

• makota Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusieńka, ten magnez nazywa się Magnesium Verla - ja już 300 tabsów połknęłam i żadnych skurczy w nocy ;) polecam

co do zgagi, to może u niektórych zależy to od diety, ale u mnie chyba od tego gdzie akurat Wielka Stopa pupuńka wypina.Wczoraj żadnego pieczywa nie jadłam, nie obżerałam się słodyczami, na obiad leczo, no i wieczorem Magnum (próbowałyście tego nowego z masłem orzechowym - jjest obłędne!!!!!!) i truskawki... Nie żarłam słodyczy, pizzy i nic smażonego, a to był mój pierwszy raz w życiu ze zgagą...
    Jak za dużo zjem to zdarza mi się refluks... Teraz już tego nie robię, bo nie mam takiego apetytu.
    Co do teorii czy mamma podobnie przechodziła ciążę, to nie wiem, bo ona nie dotrwała do 8 miesiąca, a wcześniej zgagi nie miała.

Ja już po drzemce, chciałam ostatnie pranie z pieluchami wstawić, ale pogoda taka, że lada moment może padać, a wieczory chłodne :(
    Wybieram się zaraz z mężem na miasto pidżamki do karmienia obczaić, resztę kosmetycznych rzeczy obczaić i coś wczoraj napomknął, że pójdziemy na ciasteczko do Włocha - pieprzyć zgagę ;)

Domi793, Agusienka1985 lubią tę wiadomość

relgwn15uyzm1mjb.png
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makota - te Magnesium Verla dostepne jest tez w de? Jak tak to mniej wiecej w jakiej cenie? Bo mi sie juz tez konczy Magnez, ktorego mialam dosc sporo z Polski..

I daj znac jako po zakupach, co tam ciekawego kupilas:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2016, 16:52

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • letty Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    Letty jak będę miała pokarm, to na pewno skorzystam z laktatora, dzięki, że mi podpowiedziaś :)

kwestia wypracowania :) ja walczyłam 3 dni na elektrycznym a potem morze mleka :D pierwsze 3 dni ściągałam po 5-20 ml z obu... a po 3 dniach już było np. 50-100 z obu a po tygodniu ściągałam 1500ml na dzień :)

Teraz też się przygotowałam już i kupiłam podwójny laktator :D

Martynka30 lubi tę wiadomość

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    letty wrote:
    kwestia wypracowania :) ja walczyłam 3 dni na elektrycznym a potem morze mleka :D pierwsze 3 dni ściągałam po 5-20 ml z obu... a po 3 dniach już było np. 50-100 z obu a po tygodniu ściągałam 1500ml na dzień :)

Teraz też się przygotowałam już i kupiłam podwójny laktator :D

To jak się na początku nie ma mleka to czym dziecko karmić? słyszałam, że zwłaszcza po CC jest problem z laktacją, że jest później niż po porodzie

Zielona88 lubi tę wiadomość

f2wl3e5eai92376u.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Ja już wróciłam od lekarza, usg wszystkie wymiary ok mały waży 1820. Widziałam nawet malicha w 4d. Wg mnie do nikogo nie podobny.

Co do zgaga to z Natalia miałam wielką, z Kacprem wokół teraz tak dość rzadko.
    Natalia urodziła się z wielkimi czarnymi włosami, Kacper urodził się zupełnie łysy.
    Ale Natalia po urodzeniu miała wielki refluks, strasznie ulewała i mało przybieralła na wadze. Tak że gdy miała miesiąc tak się zachłysnęła że nie oddychała zrobiła się cała sina rączki i nóżki już jej opadły Nie pomagało nic dopiero włożenie Paluch do przełyku sprawiło ze zaczęła oddychać. Dopiero gdy była 2 raz w szpitalu zrobili jej pH metrie i dali na to lekarstwo. Gdy byliśmy 1 raz w szpitalu tam powiedzieli nam ze nie ma na to lekarstwa i musimy być czujni, i tak się powtarzało prawie nie spaliśmy, dopiero jak mała dostała lekarstwa zaczęła dobrze przybierać na wadze i przestała się dławić.

kaarolaa, Martynka30, makota, sabanek lubią tę wiadomość

• Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    makota wrote:
    Agusieńka, ten magnez nazywa się Magnesium Verla - ja już 300 tabsów połknęłam i żadnych skurczy w nocy ;) polecam

co do zgagi, to może u niektórych zależy to od diety, ale u mnie chyba od tego gdzie akurat Wielka Stopa pupuńka wypina.Wczoraj żadnego pieczywa nie jadłam, nie obżerałam się słodyczami, na obiad leczo, no i wieczorem Magnum (próbowałyście tego nowego z masłem orzechowym - jjest obłędne!!!!!!) i truskawki... Nie żarłam słodyczy, pizzy i nic smażonego, a to był mój pierwszy raz w życiu ze zgagą...
    Jak za dużo zjem to zdarza mi się refluks... Teraz już tego nie robię, bo nie mam takiego apetytu.
    Co do teorii czy mamma podobnie przechodziła ciążę, to nie wiem, bo ona nie dotrwała do 8 miesiąca, a wcześniej zgagi nie miała.

Ja już po drzemce, chciałam ostatnie pranie z pieluchami wstawić, ale pogoda taka, że lada moment może padać, a wieczory chłodne :(
    Wybieram się zaraz z mężem na miasto pidżamki do karmienia obczaić, resztę kosmetycznych rzeczy obczaić i coś wczoraj napomknął, że pójdziemy na ciasteczko do Włocha - pieprzyć zgagę ;)
    Dzieki, nie wiem czy będzie w pl dostępne... To jest cytrynian, prawda?

relganliumoc9u3n.png
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie mala wazy 2300 wiec na kolosa sie nie zapowiada reszta ok trzy skurcze na 30% z usg wyszedl 33 tydz ale pewnie zaraz nadrobi nastepna wizyta za 2 tyg i badania do zrobienia☺

paola89, kaarolaa, Martynka30, pigułka, Ania_1986, Domi793, Penelope30 lubią tę wiadomość

hchyw1d370r6axb9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    To jak się na początku nie ma mleka to czym dziecko karmić? słyszałam, że zwłaszcza po CC jest problem z laktacją, że jest później niż po porodzie
    W pierwszej dobie dziecku wystarczy lyzeczka pokarmu na karmienie. Dopiero od drugiej doby potrzebuje wiecej. Ale bedziesz sciagala systematycznie to laktacja sie rozkreci i po dwoch dobach mozesz sciagac juz 30-50ml co trzy godziny. Ja tylko laktatorem dzialalam i przez pierwszą dobe bylo tego pokarmu tylko 1 ml co trzy godziny. Pozniej na druga dobe okolo 20-50ml a juz od trzeciej doby jak sie rozpedzilo to od 80 do nawet ponad 100ml. A pozniej musialam hamowac bo za mocno mi sie rozkrecilo i coziennie rano budzilam sie z mokra koszulka bo wkladki nie dawaly rady.

• Martynka30 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaarolaa wrote:
    W pierwszej dobie dziecku wystarczy lyzeczka pokarmu na karmienie. Dopiero od drugiej doby potrzebuje wiecej. Ale bedziesz sciagala systematycznie to laktacja sie rozkreci i po dwoch dobach mozesz sciagac juz 30-50ml co trzy godziny. Ja tylko laktatorem dzialalam i przez pierwszą dobe bylo tego pokarmu tylko 1 ml co trzy godziny. Pozniej na druga dobe okolo 20-50ml a juz od trzeciej doby jak sie rozpedzilo to od 80 do nawet ponad 100ml. A pozniej musialam hamowac bo za mocno mi sie rozkrecilo i coziennie rano budzilam sie z mokra koszulka bo wkladki nie dawaly rady.

A jak po wyjściu ze szpitala nadal nie będę miała pokarmu ? to przepiszą jakieś tam mleko modefikowane?

f2wl3e5eai92376u.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę jak to natura wszystko reguluje. Swoją drogą mam nadzieję że żadna z nas nie będzie miała problemów z laktacją.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:
    A jak po wyjściu ze szpitala nadal nie będę miała pokarmu ? to przepiszą jakieś tam mleko modefikowane?
    Moga ci cos w szpitalu polecic ale raczej rodzice kupuja mleko wg wlasnego uznania z tych dostapnych na rynku. Ewentualnie jesli cos sie będzie dzialo z brzuszkiem malucha to idziesz do rodzinnej i ona wtedy moze Ci przepisac mleko ktore kupisz w aptece.

mi jak sie moje skonczylo to pediatra polecila bebilon pepti, ale Marcel dostal biegunki i musielismy zamawiac na recepte takie smierdzace Nutramigen i to mleko dostawal poltora roku, a teraz przeszlam na dostepne Nan optipro i nic zlego juz sie nie dzieje.

• letty Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka30 wrote:

Ja karmilam mm. Dopiero po szpitalu 2 dni karmilam tylko swoim. A wybrałam Babilon zwykły

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczynki wieczorem :)

Ogladam mecz z mezem. Juz 1:0 dla naszych :) ale sie maz cieszyl i krzyczal.

Martynka dzieki za troske :)
    Faktycznie mam jakas masakre czasowa ostatnio.

Wczoraj niespodziewanie corka dostala propozycje wyjazdu na4 dni wycieczka: 3 stolice. Obecnie jest w Bratyslawie. Wiec od 10.00 pakowanie szykowanie zakupy zawozenie jej na miejsce a w miedzyczasie chyba 5-6 pralek z praniem. Przemeczylam sie bardzo. Umieralam z bolu potem.

Dzis tez za duzo zrobilam jak na mnie.
    Nawet poszlam kosic trawe i wykosilam troszke ale za goraco i przestalam.
    Pomagalam za to 2h mezowi przy psim kojcu.
    Ja raczej mu cos podaje po cos ide i stoje przy nim.

A czuje sie podobnie jak Wy - fatalnie. Wstaje zmeczona, do ok 12.00 jestem mega slaba i jakis obiad musze ugotowac pomimo to. Potem cos robie, sprzatam i jakas lepsza sila ok 15.00 sie pojawia wiec cos robie do 20.00 srednio. Potem kolacja, kapiel i 21.30 sie klade bo nie daje rady.
    No i sie przewracam z boku na bok i boli mnie wszystko.
    Samochodu prowadzic nie moge bo sie dusze poprostu.
    Jak cos robie to wentylator nosze ze soba wszedzie.
    Mala sie wypina i to takie dziwne miejscowe twardnienie. Mam nadzieje ze wszystko w porzadku. Cala noc brzuch twardy.
    A zgaga najokrutniejsza na swiecie i refluks.
    Gaviscon jest mega niesmaczny. Alugastrin najlepszy w smaku.
    Ale pomimo wszystkich boli nie oddalabym ani dnia ciazy :) bardzo sie z niej ciesze :)

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • monika454 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy którejś lekarz mówił coś co w sytuacji gdy dziecko jest nadaktywne? Pytam się bo mój mały szaleje jak nigdy i już dość długo i sie zastanawiam czy to aby normalne

74di6iyermvv176r.png

If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose.
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2016, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja punkt 23 i zaczyna harce. A matka by poszła spać. Od kiedy czuję ruchy to ta godzina należy do niej.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
‹‹ 1568 1569 1570 1571 1572 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ