X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kazałam mężowi wziąć od księgowych ten dokument potwierdzający ubezpieczenie na wszelki wypadek, ja nie pracuję więc jestem pod niego podpięta.
    Wanienkę też mam z ikeii :). A komoda z ikeii kupiłam na nasze rzeczy, a naszą starą z abry 120 szeroka i 90 wysoka przeznaczyłam na dzieciowe i na niej będę przewijać i kąpać na początku w salonie. Też mamy tylko salon z kuchnią i sypialnie i musimy się jakoś w troje pomieścić i jeszcze kot. Nie wiem gdzie koleżanka miała tego mięśniaka ale u niej lekarz tylko o sn mówił więc chyba też się nie zapowiadał niebezpiecznie.

• Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczka83 wrote:
    Hej dziewczynki!
    Kącik maluszka śliczny :)
    Ja nie mam pokoiku dla małej, jedynie w salonie będziemy spać i niestety nie bede go przystosować pod dziecko bo nawet nie mam gdzie!
    łóżeczko tylko turystyczne mi jeszcze tu wejdzie, małą komodę mam na podręczne rzeczy dla małej różową z naklejkami w sowy i może dokupie te duże lampy kulki z ikei i zawieszę nad łóżkiem, pokój jest pomalowany na siwo-fioletowo, są kwiaty na fioletowej ścianie, lampy fioletowe, a reszta musi być, nic nie poradze, sypialnie mamy 8m2 wiec tylko łóżko/szafa/tv tam się mieści a mąż wstaje o 02.00 wiec nie możemy tam spać.
    Starsza córka ma najwiekszy pokój i już ma fajnie w nim umeblowane, nie bede kombinować, wiec na razie bedziemy w stołowym a potem jak starsza córka pójdzie do liceum za 3 lata to może zejdzie na dół do babci a swój fioletowy pokój z łóżkiem piętrowym odda siostrze ;)

Jakoś to będzie.

Odnośnie porodu to pomimo, że mój pierwszy był OKROPNY to teraz nastawiam się też na SN ponieważ po takim mam dziecko za 2-3h ze sobą, a po CC dopiero po ok 8-12h w zależności od stanu zdrowia. Mleko u mnie po SN pojawiło się wraz z urodzeniem dziecka - siara troszeczkę, ale od razu była, a po CC to różnie od 2-12h i trzeba MM dokarmiać a potem dziecko nie chce cyca.
    Oczywiście bedzie jak bedzie może i CC bede mieć i byleby było tylko wszystko dobrze!

Ehh No wlasnie, nasza sypialnia ma wlasnie OK 11 m i akurat na styk na ten kącik starcza, moj maz sie pewnie przeniesie do dużego pokoju, bo musi być skoncentrowany w pracy, wiec pewnie zostanę z synkiem, ale przynajmniej cały pokój dla siebie :) nie wiedziałam, ze masz już taka duża córkę! Kurczę problem jest z pokojami. Jak jest duża różnica wieku, albo różnica plci...

Truskaweczka83 lubi tę wiadomość

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konstytucja niby nadaje kobietom w ciąży i okresie połogu prawo do bezpłatnej opieki medycznej. Ja ubezpieczona nie jestem, bo mi nie przedłużyli umowy jak się dowiedzieli, co mnie nie dziwi ;) Pod K też nie mogę być podpięta, bo to nie mąż...
    Więc dowodu ubezpieczenia nie mam, ale karta ciąży wystarczy chyba, skoro państwo tak daje.

Martynka30 lubi tę wiadomość

• Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:
    Ja kazałam mężowi wziąć od księgowych ten dokument potwierdzający ubezpieczenie na wszelki wypadek, ja nie pracuję więc jestem pod niego podpięta.
    Wanienkę też mam z ikeii :). A komoda z ikeii kupiłam na nasze rzeczy, a naszą starą z abry 120 szeroka i 90 wysoka przeznaczyłam na dzieciowe i na niej będę przewijać i kąpać na początku w salonie. Też mamy tylko salon z kuchnią i sypialnie i musimy się jakoś w troje pomieścić i jeszcze kot. Nie wiem gdzie koleżanka miała tego mięśniaka ale u niej lekarz tylko o sn mówił więc chyba też się nie zapowiadał niebezpiecznie.
    My chyba będziemy kapać w kuchni na blacie, bo akurat blat mamy duży,a w salonie nie chcemy podłogi zachlapac, bo jest olejowanie i nie lubi kontaktu w woda. Gorzej z przewijaniem , robienie tego w kuchni to chyba niezbyt dobry pomysł Hahahahah. Twoja komoda z opisu wyglada na dość masywna, w przeciwieństwie do tej z ikei, nie mam zaufania, co do jej stabilności.

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy salon i sypialnię też, na wynajem większego nas nie stać, i tak gruby chajs płacimy...
    Planujemy Małą trzymać w salonie, K musi odsypiać dobrze robotę fizyczną, więc Mała nie będzie z nami. W sypialni mamy miejsca spoko, bo łóżko jest na antresoli, to to miejsce jest jakby podwójnie możliwe do zagospodarowania :) Przewijak mam na łóżeczku, ale ja mam zwykłe sosnowe, więc nie pomogę.

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

• Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope30 wrote:
    Ania to i tak nic u mnie już 85kg pokazuję przy wzroście 170. A do wizyty jeszcze półtora tyg.
    I to jest waga rano na czczo. Ty też tak porównujesz?

Ja mam 160 cm. Akurat wczoraj zważyłam się wieczorem. A wizytę mam 12.07.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcianka1 wrote:
    Aniu ja po urlopir tez miałam 3,5kg na plusie tak cie pociesze...Martna mnie tez ciagle twardnieje brzcuh szczegolnie od 12do 2 w nocy nawet no-spa nie pomaga...

No tak na urlopie to chyba normalne ze się tyje. Chodziliśmy w końcu 2razy dziennie do restauracji bo Ania glodna, na śniadania i obiady.

Sabanek co do leżenia to ja sobie obiecywałam wczoraj że dziś poleżę do południa chociaż i raczej guzik z tego będzie, bo z lewej juz mnie żebro boli i w ogóle biodra. Malo tego budzę się i myślę a to pospałam ze dwie godziny a tu nawet nie godzina.

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Ninka0111 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacik dla dziecka sliczny☺
    Moj tez gotowy ale mysle jeszcze zeby cos na scianie walnac mala przez najblizszy rok bedzie z nami a pozniej idzie do siostry☺mamy dwa duze pokoje mozemy tez zagospodarowac strych ale to wieksza inwestycja wiec tam dziewczynki beda miec swoje pokoje a my na dole salon i sypialnie ale to dopiero za jakies 3 lata jak starsza pojdzie do szkoly☺

Kurcze juz nie wiem co mam zrobic z tym moim zoladkiem moze sprobuje aktivi przyjemne to nie jest...

W porodzie nie pomoge bo latwy wybor nie jest ja w pierwszej bylam bardzo nastawiona na sn no i 9 godz a pozniej mnie pokroili wiec porownanie jakies mam teraz tez sn mam nadzieje ze sie uda bo po cesarce dligo dochodzilam do siebie ale znam osoby co odrazu lataly☺

Agusienka1985, Agusienka1985, Agusienka1985 lubią tę wiadomość

hchyw1d370r6axb9.png
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle to dzień dobry wszystkim :)

Ja dziś zaczynam 36 tydzień. (35+0) to poprostu niesamowite .

Penelope30, Gilis lubią tę wiadomość

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninka a co masz z żołądkiem??
    Bo ja pełen wachlarz problemów żołądkowo-gastryczno-jelitowych.
    Może coś pomogę, albo ktoś mi.
    Tak się męczę ze zgagą, ulewaniem nocnym i co kilka dni mega ból żołądka z bieguną a tak to zaparcia, eh! Activia, kefiry, migdały nie pomagają...
    Stosuje wszystko na zgage do picia z apteki i do ssania - ulga na chwile, len, colon C też nie pomaga.

Mama się śmieje, że mam olbrzymi brzuch:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4b989a00c9a1.jpg

ale to zależy od ubrania, w luźnym średni, a w obcisłym już konkretny :)
    dziś doszyłam pas na dole do ulubionej ciążowej sukienki ze zdjęcia, bo tak się na brzuchu podniosła, że wstyd w takiej krótkiej po domu chodzić z takimi udami :/
    A z waga przy 175cm wzrostu mam 87,5 o.O, czyli 19,5kg + masakra a jeszcze 5 tyg, z Wiki max 18 przytyłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 10:26

kaarolaa, Martynka30, Domi793, marcianka1 lubią tę wiadomość

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • Penelope30 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1986 wrote:
    Ja mam 160 cm. Akurat wczoraj zważyłam się wieczorem. A wizytę mam 12.07.
    to moim daniem nie masz czym się martwić, a teraz w te upały to na pewno i woda stoi w organizmie

• Mikołajkowa66 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusieńka, tą komodę z IKEI trzeba przymocować do ściany, inaczej jest niestabilna. Jakbyś otworzyła wszystkie szuflady na raz to się przewróci. Ale jak przymocujesz to jest spoko. ;)
    Co do porodu, ja z pierwszą córką męczyłam się 12 godzin SN, a potem mnie pokroili. Po CC w miarę szybko doszłam do siebie. Teraz też będę miała CC i cieszę się z tego powodu. Przynajmniej nie namęczę się wcześniej, tylko później. Ciężko określić co jest lepsze a co gorsze. Przy porodzie naturalnym jak ktoś pęknię aż do odbytu (jak moja siostra) i ma teraz problemy fizjologiczne to też nie ciekawie.
    Co do karmienia po CC, mnie tak zalało od razu że nie wiedziałam co mam zrobić, a położna kazała mi wykarmić cudze dziecko. :O Także to bardzo indywidualne sprawy sa.

Agusienka1985 lubi tę wiadomość

w57vikgn8cjabi6x.png[/url]
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikołajkowa zalalo Cie, bo zaczelas porod naturalnie, czyli cialo wiedzialo o co chodzi, problem z laktacja jest glownie przy cc planowanym, bo organizm potrzebuje wtedy troche czasu, zeby sie skapnac, ze dziecko jest juz na zewnatrz :) odnosnie komod z ikei to potwierdzam, wszedzie trabia o tym, zeby je mocowac do sciany. U mnie w szpitalu jest napisane zeby wziac nip pracodawcy, ale jak mnie wprowadzali do bazy danych to nic nie chcieli, tylko podpisywalo sie oswiadczenie, ze jesli nie jestem ubezpieczona to obciaza mnie kosztami leczenia, ale tak jak ktoras pisala w ciazy i w czasie pologu kazda kobieta ma darmowa opieke nawet jak nie jest ubezpieczona.

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • Benus Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, to ja się też chce pochwalić pokoikiem i brzuszkiem, wreszcie się zebrałam na odwagę :D dziś zaczynam 36 tc -wg belly 9 miesiąc, Igunia waży 2250 g :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a896af68e548.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b772d2d90768.jpg

Martynka30, pigułka, Domi793, Truskaweczka83, makota, Agusienka1985, Rudi88, kaarolaa, Penelope30, Gilis, celia, Betty Boop lubią tę wiadomość

1usajw4zhir034nn.png[/url]
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskaweczko, Benus piękne brzuszki :)

Benus piękny kącik dla małej Iguni :)

Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
    f2wl3e5eai92376u.png
    Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz
  • Domi793 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus super kacik dla maluszka!

Ale masz fajny malusi brzuszek:)

Julia, 10 latek
    Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm
  • Martynka30 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś dostałam odpowiedź ze sklepu : pytałam się czy to nie pomyłka, że paczka była zamawiana siódemką a jest wysłana inpostem, i czy skoro na ich stronie przy moim zamówieniu widnieje że planowana data dostarczenia to 2.07 to mam się spodziewać paczki w sobotę...?

Pani odpisała mi tak : witam paczka będzie dziś, została wysłana kurierem...
    Tyle w temacie ze strony sklepu :/

f2wl3e5eai92376u.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć

Co do porodu ciężarne nieubezpieczona mają za darmo, i jeszcze w okresie połogu.
    A jeszcze jest nowość bo od tego roku kobiety które nie miały macierzyńskiego m. in bezrobotne studentki itp mają świadczenie macierzyńskie przez rok co miesiąc po 1000 zł. Tylko trzeba się zarejestrować do urzędu jako bezrobotna, mojej siostrze skończyła się umowa jak była w 8 tc i ja się dowiadywałam jak może dostać ten macierzyński musiała się zarejestrować jako bezrobotna i teraz dostaje przez rok tysiaka. I oczywiście dzięki temu uzyskała ubezpieczenie. Ale może można przez gops to dostać też.

My będziemy mieć u siebie w pokoiku małego, łóżeczko turystyczne do niego jest przewijak. kąpać będziemy w łazience bo mamy wielką więc wszystko się zmieści ale wanienki jeszcze nie mamy.

Co do porodu jakbym miała wybierać czy SN czy cc też nie wiem co bym wybrała. Przy pierwszym naturalnym dochodziłam do siebie miesiąc i na pewno tu po cc doszłabym szybciej do siebie a przy drugim od razu mogłam biegać.

Bonus Truskaweczko macie zgrabniutkie brzuszki ja to mam wielgaśny w porównaniu do waszych.

Śliczne mebelki dziewczyny.

Jak się tu zdjęcia wrzuca?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 12:02

• Martynka30 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaskółeczka a do tej pory nie trzeba było być zarejstrowanym obowiązkowo jako bezrobotnym,żeby dostawać te 1000zł co miesiąc.

f2wl3e5eai92376u.png
  • jaskoleczka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może nie trzeba ale siostra chciała być jeszcze ubezpieczona. I dostawać bezrobocie bo była uprawniona

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2016, 12:11

‹‹ 1580 1581 1582 1583 1584 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ