Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Jaskołeczka, trzymamy kciuki
Gillis, dzięki za odpowiedź z tym, że ja urodziłam ponad 2 tygodnie przed terminem, chyba to miałaś na myśli? Teraz młody ma równy miesiąc. Muszę poczytać o tym skoku rozwojowym ani położna, ani lekarka nic nie wspominały. Nawet w chuście mi się dzisiaj rozdarł... Ile taki skok rozwojowy trwa? -
Dziś spróbujemy na noc zawinąć go ciasno zobaczymy czy pomoże. Jeszcze jedno pytanie do dziewczyn po cc jak długo się oczyszczalyscie się? Ja mam wrażenie że teraz więcej że mnie leci niż na początku w dodatku teraz wyleciał mi większy skrzep krwi sorki za dokładność i juz mam stresa czy to normalne czy jechać do lekarza
-
Kasiaaaaa88 wrote:Dziś spróbujemy na noc zawinąć go ciasno zobaczymy czy pomoże. Jeszcze jedno pytanie do dziewczyn po cc jak długo się oczyszczalyscie się? Ja mam wrażenie że teraz więcej że mnie leci niż na początku w dodatku teraz wyleciał mi większy skrzep krwi sorki za dokładność i juz mam stresa czy to normalne czy jechać do lekarza
Ja urodziłam ponad 3 tygodnie temu i jeszcze po trochu ze mnie cieknie, też czasami miałam większe skrzepy. A jaki kolor mają te Twoje "odchody"? Coraz ciemniejsze są? Bo mi ktoś mówił, że coś złego się dzieje jeśli są krwisto czerwone, a jeśli ciemniejsze po brąz to jest ok -
Ehh moj tez dzisiaj dawał w kość...niestety problemy z brzuszkiem. Chyba jednak ma znaczenie, co sie je, bo jak to możliwe, ze wczoraj pięknie spał, a dzisiaj pobudki w nocy co 1,5 H albo cześciej. Na szczęście pierś go uspokaja, nawet mniej sie wierci jak przychodzi problem gazów przy piersi. Nie wiem jakbym go uspokajała, gdybym tak nie karmiła..
Moge polecić dziewczyny pozycje gwarantująca bliskość i ułatwiająca zasypianie i nieobciążającą tak kręgosłupa. Trzeba sie położyć w pozycji prawie leżącej i na brzuszku położyć maluszka. Brzuch do brzucha, moje udo miedzy jego nozki. Leżenie na brzuszku jest bardzo dobre dla rozwoju, można tez dosyć łatwo ustawić główkę w inna stronę niż zazwyczaj dziecko układa. Ponoć na brzuszek tez to jest dobre, a chyba wszystkie mamy z tym problemy.
Gills, u mnie podobnie, jak mały chce odbić to sie odsuwa od piersi...albo jak musi sobi baczka puścić
Makota, miałam na myśli to, ze ta szczepionka na gruźlicę nie chroni przed tym najpopularniejszym szczepem, wiec nie wiem, czy warto szczepić. Ja tez jeszcze nie szczepiłam.
Jaskółeczko, dobrze, ze sprawdzili jeszcze raz to crp..dziwne, ze krew za gęsta, powiedzieli, co to znaczy?? Trzymam kciuki. Mi sie wydaje, ze moj synek moze mieć problemy z brzuszkiem przez antybiotyk, wiec tez zwróć uwagę. Ja zaczęłam od razu brać dicoflor, teraz tez jemu daje.
Goslim, rany to jakaś masakra jest. Ja nie wiem jakby to było jakby mi ten ból jeszcze w pierwszych dniach doszedł do bólu po nacięciu, cewniku po znieczuleniu, i hemoroidzie. Dla mnie tez problem z ta rehabilitacja. Oby udało sie to zgrać z kp...ja bede miała kinezyterapie, tens, lasery i masaże...nie nastraja mnie,,ze tobie to nic nie dało, jestem gotowa kupić te rzeczy, które Ty kupiłaś.
-
Makota - odnosnie szczepien ja jeszcze nie wiem ktore, co i jak. Przed nami dopiero pierwsza wizyta u pediatry i to badanie U3, takze dopiero sie dowiem o tych szczepieniach na wizycie. Generalnie jestem przeciwna szczepionkom,bede chciala mu zrobic ale tylko te podstawowe. A Ty jakie planujesz szczepienia?
Odnosnie "odchodow" po ciazy, to ja jestem trzy tygodnie po porodzie i jeszcze delikatne mam.Julia, 10 latek
Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm -
Makota nie wiem jak ja spojrzałam na twój tp.
nie pamietam jak długo było za pierwszym razem u nas, ale gdyby nie to, że położna wtedy mnie uprzedziła o skoku to byłam gotowa otwierać mm bo pierworodny był przez kilka dni i nocy ciagle na cycku. A jakie był to wył. Odwidziało mu sie równie gwałtownie i i stał się znów aniołkiem a ja miałam straszny nawał, do teraz pamietam nocne wycieczki do lodówki po liście kapusty.
Moja mama mówiła że właśnie w drugim miesiacu też przeszła na mm bo ponoć chciałam ją pożreć.
Ciekawe czy wszystki dzieci mają taki nerwowy etap, czy cześć przechodzi spokojniej. Zobaczę jak to teraz będzie bo 5 tydzień przed nami. -
Agusienka, muszę obczaić ten temat szczepów gruźlicy dokładniej - dzięki za cynk. W de wycofali ją podobno już dawno, bo było za dużo powikłań po niej
Domi, ja nie wiem co mam robić z tymi szczepionkami na rota na pewno nie szczepię. Lekarka namawia żeby czekać jak najdłużej, ale ja poczytałam sobie jakie są powikłania po krztuścu i zmieniłam zdanie. Polio, błonica, krztusiec to wszystko się przenosi drogą kropelkową, a w De masa jest przecież ludów z Afryki, Indii itp. Biorąc do tego pod uwagę niedawną epidemię polio w Holandii - a ja mam do Holandii 40 km., to na pewno chcę szczepić pytanie tylko jak i kiedy. Jeśli chcę szczepić to w grę wchodzi szczepionka 6w1, tę 4w1 podaje się dopiero po roku. Boję się takiego nagromadzenia wirusów, z drugiej strony szczepiąc pojedyńczymi aż się boję pomyśleć jakie stężenie metali ciężkich funduję dziecku Trudny wybór
Gillis - dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że młodemu niebawem przejdzie. Na razie w chuście siedzi, ja się pocę jak prosiak, a on w końcu śpi zadowolony i może uda mi się zjeść obiad -
No to już jestem trochę spokojniejsza bo kolor tego skrzepu był taki ciemny bordo pod brąz czyli tak może się zdarzyć. Po obserwuje co się będzie działo i najwyżej jutro do lekarza pojadę. Goslim ty się nie stresuj bo po cc niby krócej trwa a u mnie widzisz mam tą samą datę porodu co ty rozmawiałam właśnie z siostrą też po cc i mówiła że ona też 6 dni i koniec także bez nerwów. U mnie wydaje się, że trochę więcej jak na miesiączkę a na początku tak w miarę skąpe było krwawienie.
Goslim79 lubi tę wiadomość
-
Makota daj znac co postanowisz z tymi szczepieniami i ktore wybierzesz ostatzie. Swoja droga moja polozna mowila ze tu w de bardzo patrza na to czy dzieckp ma szczepienia np.przy zapisie do przedszkola..ponoc to pierwsze pytanie..
makota lubi tę wiadomość
Julia, 10 latek
Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm -
Ja miałam cc 8.08 - jakiś niecały tydzień później zatrzymały mi się odchody normalnie cisza i spokój był, lekarz powiedział, że to normalne, bo dobrze wyłyżeczkowali macicę. Niestety później okazało się, że dostałam gorączki i było to zapalenie śluzówki macicy i dróg moczowych - po antybiotyku odchody wróciły na jakiś ponad tydzień. Dziś są w kolorze żółtym i jest tego niewiele. Jeśli cięcie było 22 to ja bym sprawdziła co się dzieje u lekarza, może i faktycznie krwawienie się skończyło ale może warto sprawdzić czy wszystko ok i nie ma zapalenia ani zastoju.[/url]
-
Hej dziewczyny dzis dostalam termin na pt na wywolanie.Cholera by wziela...Dlaczego to nie dzieje sie naturalnie? niby dzis mialam skurcze na 100nawet i tez na 70 ale to nadal nic...szyjka chyba na 1cm nadal. Jak do pt sie nic nie stanie to czeka mnie meczarnia a mama ze szpitala pojedzie na lotniskoAsiasia
-
nick nieaktualnyja jestem rowno trzy tyg po porodzie i mam tylko taki zolty, zolto-pomaranczowy sluz. ostrzegam bo najgorszy bedzie pierwszy okres po porodzie. jak sobie przypomne to juz mnie boli, a mam bezbolesne miesiaczki.
u nas kolki na szczescie odpuscily, tamte problemy z brzuszkiem byly spowodowane antybiotykiem. nie powiem, czasem sie zapowietrzy, ale tylko dlatego ze tak szybko i mocno leci mi mleko kiedy maly ssie ze czasem nie zdarzy tego lykac i polyka z powietrzem a potem chwile mu schodzi zanim sie wygazuje. najlepiej po odbiciu polozyc go na brzuchu i chwila moment i sa bączki i tak zasypia... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymakota wrote:Jaskołeczka, trzymamy kciuki
Gillis, dzięki za odpowiedź z tym, że ja urodziłam ponad 2 tygodnie przed terminem, chyba to miałaś na myśli? Teraz młody ma równy miesiąc. Muszę poczytać o tym skoku rozwojowym ani położna, ani lekarka nic nie wspominały. Nawet w chuście mi się dzisiaj rozdarł... Ile taki skok rozwojowy trwa? -
Asia - trzymam kciuki żeby ruszyło
Sabanek - teraz to noszę go w chuście nawet w domu - tylko tak się uspokaja na parę chwil i to nie po karmieniu tylko raczej żeby nie domagał się o następne za pół godziny Dzisiaj byłam u lekarza z chustą, w aptece, wieszałam pranie i zmywałam.
Ja kupiłam firmy Zaffiro. Nie była droga w porównaniu do tych najpopularniejszych firm i chwalę sobie, mój mąż też. Wcześniej to chodziłam z nim na spacery, szczególnie jak musiałam załatwić coś w mieście. Niestety jak jest ponad 30 stopni to robią mu się potówki na pysiu od tego... ale śpi jak dzieckosabanek lubi tę wiadomość
-
Hej mamusie i przyszłe mamusie, wpadłam na Wasz wątek bo zaraz nam się sierpień kończy i tak chciałam sobie powspominać jak to było rok temu
Urodziłam po 42 tyg, na wywołaniu, córcia ważyła prawie 4kg..przypasło jej się w brzuszku. Na mnie podziałał masaż szyjki macicy, rodziłam w Wawie na Inflanckiej, trafiłam na patologii na jakąś starszą lekarkę która akurat miała dyżur, gdyby nie ona pewnie tydzień dłużej bym się bujała. Także polecam ten masaż, nie było to zbyt przyjemne ale momentalnie czop odszedł i poród zaczął się w ciągu 12h. Byłam tak zdesperowana że mogliby mi robić cc na żywca, tak chciałam urodzić, bo ileż można być w ciąży także jak macie możliwość to proscie o ten masaż wg mnie to lepsze niż te cewniki, kroplówki itp. trwa 10 min i zwykle pomaga. Powodzenia i gratulacje dla wszystkich mamuś sierpniowych. Niech dzieciaczki zdrowo rosną a Wy szybko dochodźcie do siebie i się oszczędzajcie jak tylko możecieLady Savage lubi tę wiadomość