Sierpniowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Betty Boop wrote:Właśnie słabo cos wierze w powodzenie rehabilitacji. Juz wczesniej chodzilam na rózne zabiegi, kriokomory i to była tylko strata czasu. Nie poprawiło mi sie w najmniejszym procencie.
Powinnam pojsc do lekarza rodzinnego z tym?
Wiesz... Mój G. latami szukał pomocy, nie mógł wejść po schodach i strasznie cierpiał. Bylismy u wielu specjalistów, którzy go pytali czy nie da się z tym życ?
Chodził też na rehabilitacje i nic nie pomgało... Aż w końcu znajoma, tancerka, poleciła nam magika, który notabene jako pierwszy go zbadał manulanie i ponastawiał go i zalecił silne leki przeciwzapalne i pomogło
Teraz, a mniemam, że z Tobą, aż tak źle nie jest, wystarczają mu rechabilitacje co tydzień, dwa... Niestety prywatanie, ale z bardzo dobrym specjalistą, który już poznał jego ciało i bardzo mu to pomaga... Uwierz mi kiedyś ja dźwiagałam wszystko, a teraz on buduje nam dom - tak na nogi stanął. Tylko to ważne, żeby trafić na kogoś dobrego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 19:37
Betty Boop lubi tę wiadomość
-
A co do lakierów to przeanalizowałam skład i te nie mają tych składników: golden rose color expert, golden rose richt color, avon gel finish, essie, inglot, zoya, catrise, elf,opi,
Ja malowanie zostawiam sobie na wiosnę i pogoda będzie ładna to można wyjść na balkon pomalować, żeby nie wdychać oparówWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2016, 06:59
SyHa85, Paulka123 lubią tę wiadomość
Mama 3 Aniołków- 2.06.14 Zuzia 10tc,12.09.14 Dominiś 10tc, 12.05.15 Kropusia
Synek 54cm, 2800- urodz 36/37tydz -
Martynka30 wrote:Kochana dzięki za odpowiedź, ja używałam przed ciążą rosyjskich szamponów, bez sls i tych substancji drażniących i jak po drogeryjnych swędziała mnie strasznie głowa, te mi pasowały i nawet powiem więcej wyleczyły mi stany zapalne skóry spowodowane drogeryjnymi szamponami, ale mają zioła te co pisałam i nie wiem czy można. Jak tylko się dowiedziałam o ciąży poszły w odstawkę i używałam albo dla dzieci albo szamponu z aloesem, ale mi się kończy i stąd było moje pytanie.
Co do SLS zgadzam się z Tobą. Pozwolisz że wstawię opis SLS i SLES znalezione w necie:
SLS (Sodium Lauryl Sulfate) – laurylosiarczan sodu – jest to silnie myjący i pianotwórczy detergent. Ma właściwości uczulające i drażniące, może powodować wysuszenie skóry głowy, świąd, rumień, a w skrajnych przypadkach może nawet prowadzić do atopowego zapalenia skóry. Może również powodować powstawanie łupieżu oraz łamliwość i wypadanie włosów. Tego typu skutki stosowania kosmetyków z SLS dotyczą jednakże przede wszystkim osób o wyjątkowo wrażliwej skórze głowy oraz osób uczulonych na ten składnik. W przypadku innych osób, kontakt SLS ze skórą jest zbyt krótki i nie wnika on w skórę, lecz pozostaje na jej powierzchni i zostaje usunięty podczas spłukiwania.
SLES (Sodium Laureth Sulfate) – etoksylowany laurylosiarczan sodu – jest to substancja pokrewna SLS będąca pochodną ropy naftowej o właściwościach silnie spieniających. Wykazuje mniejsze działanie drażniące na skórę niż SLS, ale jej przeznaczenie oraz ogólne działanie jest bardzo podobne.
Pod tymi opisami podpisuję się- są zgodne z prawdą. SLS oraz SLES stosuje się w prawie wszystkich środkach myjących ponieważ to środki powierzchniowo czynne (mają b. dobre właściwości myjące) są stosunkowo tanie oraz mają bardzo dobre właściwości pianotwórcze (czysty marketing. Klient uważa że produkt jest dobry jeśli dobrze się pieni- nieprawda.)
Jeśli miałaś problemy z szamponami z drogerii to nie mogłaś zrobić nic lepszego niż unikać SLS. Bardzo dobry wybórsama szukałam ostatnio jakiegoś szamponu bez SLS/SLES ale niestety w zwykłych sklepach brak takich produktów.
Jakbyś mi napisała skład tego szamponu z ziołami to może mogłabym coś powiedzieć więcej.Martynka30 lubi tę wiadomość
Alicja- nasza księżniczkaur. 5.08.2016
Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017 -
MiMK wrote:Mikolajkowa, poczekaj do czwartku i zrób faworki i paczki, po co się 2 dni będziesz bawić w cukiernika
Ja czekam na paczki z tofi i adwokatem. Chyba taka ilość alko mi nie zaszkodzi?
Ciekawe czy akurat trafię na dzień slodkiego bo jakiś nie zawsze mnie ciągnie.jeszcze jutro zrobie tort z brzoskwiniami, pycha.
Ja bardzo lubię piec, chciałam się uczyć na cukiernika ale rodzice mi nie pozwolili iść do zawodowki. Zreszta teraz nie żałuje, bo chyba umarłabym w tej szkole patrząc na to jaki maja poziom nauczania.[/url]
-
Paulka dzieki za info- to ja o ta pochodna retinolu w podkladzie sie martwilam
mam jeszcze krem mixa na zaczerwienieni- on ma kofeine, ale mysle ze tez jest tak msle stezenie ze spokojnie
Martynks tylko ta seria avon gel czy wzystkie z avonu? Bo mam pol szafki
A co do farby to zdecydowalam sie na color&soin. Ma mnostwo pozytywnych opinii odnosnie kobiet w ciazy. Bynajmniej tylko ba takie natrafilamtakze na walentynki robie sie na bóstwo
Martynka30 lubi tę wiadomość
[/url]
-
podam Ci linka
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=51493
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=51495
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=57057
Tam są składy i opis
Ogólnie kosmetyki rosyjskie są bardzo dobre, mi podleczyły skórę głowy :)ale zawierają zioła takie jak mydlica, tymianek, rozmaryn lekarski, więc sama nie wiemWiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 19:51
SyHa85 lubi tę wiadomość
SyHa85 wrote:P
Martynks tylko ta seria avon gel czy wzystkie z avonu? Bo mam pol szafki
Wiem, że seria avon gel nie zawiera tych składników, niektóre lakiery z avonu zawierają Formaldehyde Resin to jest żywica formaldehydowa.
Na co powinnyśmy zwrócić uwagę przy zakupie ulubionej emalii do paznokci?
Pierwsza podstawowa zasada - wyczytać z etykiety czy lakier nie zawiera w swoim składzie Toulenu, DBP (Dibutyl Phthalate) oraz Formaldehydu czy żywicy formaldehydowej (Formaldehyde Resin) - tzw. „TOKSYCZNE TRIO”. Kilka słów o każdym z nich:
TOULEN (metylobenzen) to związek chemiczny często stosowany jako rozpuszczalnik organiczny. Jest szkodliwy dla układu oddechowego, krwionośnego, rozrodczego, nerwowego, immunologicznego, a także dla nerek i wątroby. Może wywoływać podrażnienia oczu i skóry. Jest dość tani, zatem z powodzeniem jest stosowany w produkcji tańszych lakierów do paznokci. Prawo europejskie nie zabrania stosowania go, ale w niektórych krajach jest już poddany pewnym restrykcjom. DBP (Ftalan dibutylu, dibutyl phthalate) jest organicznym związkiem chemicznym, substancją zapachową pełniącą rolę rozpuszczalnika (plastyfikatorem). Jego używanie w kosmetykach na terenie Unii Europejskiej jest zakazane. Substancja jest podejrzewana o zakłócanie czynności hormonów, oraz procesu reprodukcji.
Formaldehyd (aldehyd mrówkowy, metanal) związek chemiczny stosowany m.in. przy produkcji żywic syntetycznych. Jego obecność w lakierze do paznokci sprawia, że paznokcie stają się twardsze. Jeśli struktura płytki paznokcia jest porowata, istnieje ryzyko przeniknięcia substancji pod płytkę oraz wywołanie podrażnienia. Prawo dopuszcza stosowanie formaldehydu tylko w ściśle określonej koncentracji. Jeżeli koncentracja formaldehydu w produkcie końcowym przekroczy dopuszczalną ilość, producent jest obowiązany odnotować ten fakt na etykiecie produktu w specjalnej formie - "zawiera formaldehyd". Do produkcji lakierów wykorzystuje się również kwarce zawierające formalinę. Mogą one powodować uczulenia, wysypki i egzemy w miejscach, gdzie dotykamy skórę palcami z pomalowanymi takim lakierem paznokciami, np. na twarzy lub szyi.
Formaldehyde Resin (żywica formaldehydowa) podrażnia skórę, oczy oraz płuca. Przeprowadzone w ciągu ostatnich kilku lat badania naukowe, wykazały związek między problemami zdrowotnymi manicurzystek, a codziennym narażaniem na substancje chemiczne zawarte w produktach do pielęgnacji paznokci. Badania te dowiodły, że poziom ftalanów u manicurzystek narażonych na częsty kontakt z lakierami zawierającymi „Toksyczne Trio”, jest dwukrotnie większy, niż u osób nie związanych z branżą paznokciową. Dlatego tak ważne jest, jakie składniki zawiera nasz ulubiony lakier do paznokci.
Paulka123 lubi tę wiadomość
Dobry Wieczór Kochane
dziś wracając z pracy czekał na mnie w domu prezent
poduszeczka w piękne kotymoja! http://www.cebuszka.pl/wp-content/uploads/2013/06/Cebuszka_SzareKotki_multi.jpg
Dostałam od przyjaciół, gdzie Ona też jest w ciązy ale 10 tyg do przodu
Taki prezent na jutrzejszy wyjazd mojego TŻ, żebym miała co między nogi włożyc
nie spodziewałam się, że one są taaaakie wygodne... super sprawa!
Co do smaków to ja dziś zjadłam 4 sledzie ze śmietaną i jabłka do tego. Wiecie, że 8 lat nie jadłam świeżych jabłek a teraz nie moge się nimi najeść.. co te ciąże z nami robiąWiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 20:13
kaarolaa lubi tę wiadomość
If you run you might loose, but if you don`t run you are guaranteed to loose. -
Martynka30 wrote:podam Ci linka
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=51493
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=51495
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=57057
Tam są składy i opis
Ogólnie kosmetyki rosyjskie są bardzo dobre, mi podleczyły skórę głowy :)ale zawierają zioła takie jak mydlica, tymianek, rozmaryn lekarski, więc sama nie wiem
WOW jestem zachwycona tymi szamponamitakiego składu jeszcze nigdy nie widziałam. Na razie zagłębiłam się w pierwszy link.
Rzeczywiście ziół jest dużo, wiem których należy unikać w ciąży i jest w składzie żeń szeń.
ALE: przeprowadzono badania na szczurach i okazało się że po podaniu 30 mikrogramów ekstraktu z żeń szenia ciężarnym szczurzycomich małe szczurki trochę wolniej się rozwijały. Ale było to podane "dopyszczkowo"
a nie na skórę. Jeśli chodzi o ludzi to nie zostało to do końca udowodnione że żeń szeń może mieć zły wpływ na dziecko. W przeciwnym wypadku w krajach azjatyckich było by dużo przypadków jakiegoś negatywnego wpływu. Ale wyczytałam że na wszelki wypadek warto rozważyć czy nie poczekać do końca trzeciego miesiąca. Tak na w razie co, żeby później nie świrować. Ale to tylko szampon... nikt go nie będzie jadł
Jeśli chodzi o pozostałe zioła, to nie są zakazane bądź niewskazane w ciąży, ale jak już wspomniałam nie wiem jakie mają działanie.
Niby jest napisane że jest wit A ale jako składnik oleju z maliny kamionki- więc zupełnie bym się tym nie przejmowała.
Bardzo duży plus tego szamponu to brak SLS/SLES, zamiast tego zastosowano Magnesium Laureth Sulfate, zdecydowanie łagodniejszy środek myjący i to w dodatku w niewielkiej ilości.
Drugi plus- nie zawiera silikonów- nie obciąża włosów. Dzięki czemu powinny być naturalnie lekkie i puszyste.
Kolejny plus- brak soli. Do większości środków myjących dodawana jest sól (sprawdź sobie pierwszą lepszą drogeryjną butelkę czegokolwiek myjącego- z pewnością jest tam w składnie sodium chloride. Sól (kuchenna) jest dodawana do środków myjących w celu zagęszczenia. Kto kupi np. płyn do mycia naczyń rzadki jak woda? No nikt bo pewnie jest beznadziejny. Nieprawda. Jak mamy gęsty płyn, żel albo cokolwiek to mamy poczucie że jest dobry. Ale to tylko sól. Nie ma ona żadnych właściwości prócz tego że zagęszcza. (na potwierdzenie można wlać do szklanki trochę płynu do mycia naczyń tak pół szklanki i wsypać z łyżeczkę soli i mieszać. Zobaczycie jak nagle zgęstnieje)
Dobra koniec przynudzania.celia, Martynka30 lubią tę wiadomość
Martynka30 wrote:Wiem, że seria avon gel nie zawiera tych składników, niektóre lakiery z avonu zawierają Formaldehyde Resin to jest żywica formaldehydowa.
Na co powinnyśmy zwrócić uwagę przy zakupie ulubionej emalii do paznokci?
Pierwsza podstawowa zasada - wyczytać z etykiety czy lakier nie zawiera w swoim składzie Toulenu, DBP (Dibutyl Phthalate) oraz Formaldehydu czy żywicy formaldehydowej (Formaldehyde Resin) - tzw. „TOKSYCZNE TRIO”. Kilka słów o każdym z nich:
TOULEN (metylobenzen) to związek chemiczny często stosowany jako rozpuszczalnik organiczny. Jest szkodliwy dla układu oddechowego, krwionośnego, rozrodczego, nerwowego, immunologicznego, a także dla nerek i wątroby. Może wywoływać podrażnienia oczu i skóry. Jest dość tani, zatem z powodzeniem jest stosowany w produkcji tańszych lakierów do paznokci. Prawo europejskie nie zabrania stosowania go, ale w niektórych krajach jest już poddany pewnym restrykcjom. DBP (Ftalan dibutylu, dibutyl phthalate) jest organicznym związkiem chemicznym, substancją zapachową pełniącą rolę rozpuszczalnika (plastyfikatorem). Jego używanie w kosmetykach na terenie Unii Europejskiej jest zakazane. Substancja jest podejrzewana o zakłócanie czynności hormonów, oraz procesu reprodukcji.
Formaldehyd (aldehyd mrówkowy, metanal) związek chemiczny stosowany m.in. przy produkcji żywic syntetycznych. Jego obecność w lakierze do paznokci sprawia, że paznokcie stają się twardsze. Jeśli struktura płytki paznokcia jest porowata, istnieje ryzyko przeniknięcia substancji pod płytkę oraz wywołanie podrażnienia. Prawo dopuszcza stosowanie formaldehydu tylko w ściśle określonej koncentracji. Jeżeli koncentracja formaldehydu w produkcie końcowym przekroczy dopuszczalną ilość, producent jest obowiązany odnotować ten fakt na etykiecie produktu w specjalnej formie - "zawiera formaldehyd". Do produkcji lakierów wykorzystuje się również kwarce zawierające formalinę. Mogą one powodować uczulenia, wysypki i egzemy w miejscach, gdzie dotykamy skórę palcami z pomalowanymi takim lakierem paznokciami, np. na twarzy lub szyi.
Formaldehyde Resin (żywica formaldehydowa) podrażnia skórę, oczy oraz płuca. Przeprowadzone w ciągu ostatnich kilku lat badania naukowe, wykazały związek między problemami zdrowotnymi manicurzystek, a codziennym narażaniem na substancje chemiczne zawarte w produktach do pielęgnacji paznokci. Badania te dowiodły, że poziom ftalanów u manicurzystek narażonych na częsty kontakt z lakierami zawierającymi „Toksyczne Trio”, jest dwukrotnie większy, niż u osób nie związanych z branżą paznokciową. Dlatego tak ważne jest, jakie składniki zawiera nasz ulubiony lakier do paznokci.
AMEN
Podpisuję się pod tym. A od siebie dodam że te związki mają zdolność kumulowania się- oznacza to że organizm ich nie przetwarza i nie wydala. W pewnym stopniu ulegają degradacji a w pewnym kumulują się.Martynka30 lubi tę wiadomość
Dziewczynki,
Zapraszam do śledzenia i polubienia moich pomponowych poczynań
https://www.facebook.com/tiulovehandmade/MiMK lubi tę wiadomość
Synek - 3740g i 61cm szczęścia
urodzony 40+1 tc.
Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc. -
MiMK wrote:Kurcze słyszałam kiedyś ze rwa to wskazanie do CC.
Bardzo chciałabym sama urodzić...
O kurde a ja mam regularnie rwę, szczególnie jak się przeciążę to w okresie jesienno-zimowym zawsze mnie trapi i to porządnie, często nie mogę wstać z łóżka i silnie promieniuje mi ból do prawej nogi, że nie mogę na nią stanąć bo mnie aż wygina ten ból...Dziwne, że latem nie mam rwy?
Miałam rezonans i mam skoliozę w odcinku krzyżowo-lędźwiowym i coś tam z krążkami i coś jeszcze.... Powinnam o tym powiedzieć mojej ginekolog?Luteina 100mg x 2
-
aaniuskaa wrote:O kurde a ja mam regularnie rwę, szczególnie jak się przeciążę to w okresie jesienno-zimowym zawsze mnie trapi i to porządnie, często nie mogę wstać z łóżka i silnie promieniuje mi ból do prawej nogi, że nie mogę na nią stanąć bo mnie aż wygina ten ból...Dziwne, że latem nie mam rwy?
Miałam rezonans i mam skoliozę w odcinku krzyżowo-lędźwiowym i coś tam z krążkami i coś jeszcze.... Powinnam o tym powiedzieć mojej ginekolog?
Mnie rwa dotrwała teraz ledwo gire za sobą ciągnie:\ dotrwam do 23go i l4.MiMK lubi tę wiadomość
-
Hej kobitki, witam po kilkudniowej abstynencji.
Niestety dopadły mnie wzmożone objawy ciążowe: mdłości 24/h , wymioty, masakryczne bóle głowy, wieczne odbijanie i takie rwące piersi,że tylko przykładanie czegoś zimnego pomagało.
Troszkę nadrobiłam wątek także ten tego:
1) Co do lumpków to kiedyś częsciej biegałam, siostrze dla córeczek to takie cuda nakupowałam, że kobiety ją na ulicy zaczepiały. Mam to szczęscie,że rodziła w sierpniu i wrześniu, więc rzeczy pogodowo będą się zgadzać
2) Jeśli chodzi o kupowanie dla dzidziulka to też bym baaaaardzo już chciała, ale mój tż jest nieugięty. Dziś byliśmy w Auchanie i takie cudne bezpłciowe bodziaki i pajace były ( po 8-10zł) ale nie pozwolił kupić. Natomiast rozglądamy się za takimi rzeczami jak mebelki, butelki, smoczki, farby do pomalowania pokoju jakies dodatki itp, bo nie wiemy jaki budżet musimy przeznaczyć
3) A o jedzeniu to bym tu mogła napisac esej na 10 stron. Wczoraj np zajadałam się hot-dogiem ze stacji. Mój tż stwierdził,że w życiu nie widział osoby tak szczęśliwej z jedzenia bułki z parówką
Poza tym mam ostatnio smaka na płatki Nesquik z mlekiem
A poza tym kupiłam sobie truskawkową paste do zębów i szczoteczkę dla dzieci, może to pomoże mi w końcu normalnie umyć zęby
ufffffff to by było na tyle -
Brawo JA ! Źle sie czulam, wiec poszlam do mamy zmierzyć temperature. Dostalam stary, dobry termoemtr rtęciowy i oczywiscie pech chciał, że go zbiłam.
Nie bede popadać w paranoję, ale kurde, że akurat w ciazy !