X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Sierpniowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Nelk Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już w domu. Z dzidziusiem wszystko dobrze, pani doktor bardzo miła puściła mi bicie serduszka. Nie wiadomo od czego plamie dostałam dupka 3razy dziennie i obserwować.

pigułka, alicjaaaa, malika89, sylwiaśta159, Dagmara, Dominique88, SyHa85, hella, Domi793, 33Karola33 lubią tę wiadomość

va5bflw11begdoxu.png
    [link=https://www.suwaczki.com/]w4sqikgn3aemf2xu.png[/link]
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka_92 wrote:
    No to zaczyna mnie coś łapać :( wiem, że już był wątek na ten temat, ale nie bijcie ;( tyle stron tu produkujemy, że nie jestem w stanie tego odszukać :(
    to mleko z masłem, czosnkiem i miodem to na kaszel też? to tylko wieczorem czy teraz też mogę sobie zrobić? To mam wypić szklankę? ten czosnek potrzeć czy w całości? Z góry dziękuję za wyrozumiałość ;p
    Polecam Ci też patent mojego męża, czyli tosty z czosnkiem. Ser, szynka i pół ząbku czosnku.

sylwiaśta159 lubi tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka_92 wrote:
    słoiczek mam zakrecić?
    tak

• pigułka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelk dobrze, że dzidziuś zdrowy :)

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka_92 wrote:
    słoiczek mam zakrecić?

Tak :) cukru sporo wsyp, tak zeby zasypac te cebule :)
    Ten syrop pij po 1-2 lyzkach trzy razy dziennie :) on jest smaczny!

Sarayu lubi tę wiadomość

• Truskaweczka83 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewi0808 wrote:
    Poście na forum czy w pamietniku?

tu na tym forum, to będzie 2 posty wcześniej, szukałam teraz -aż do 20 str wcześniej, ale nie znalazłam, w razie czego jest też tu:

https://ovufriend.pl/forum/poronienie/zaczynamy-pocztakujace-wracaja-do-staran-od-nowego-roku,5779,607.html

w połowie strony mniej wiecej.

nie miałam pojęcia jak to wygląda, bo po prenatalnych nic nie dostałam, tylko lekarz powiedział - wszystko OK
    i kazał czekać za tydzień na wyniki pappy z całym opisem prenatalnych - w tedy się dowiem wszystkiego.
    Cały tydzień w lekkim stresie i teraz już ok, choć złe myśli często jednaj przychodzą.

Ps. dzieki dziewczyny za pomoc w wyborze płynu/proszku do prania dla dzidziusia.

Śliczne zdjęcia dzidziusiów z prenatalnych :)

:) Wiktoria ur SN waga 4250, dl 55cm 21.02.2003 :)
    :) Nikola ur SN waga 4130gr,dł 57cm 07.08.2016 :)
    iv09roeqjdjavel4.png
    Aniołek [*] 13 tc 22.01.2015
  • Ania_1986 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wracając do tematu pępowiny to moja lekarka szukała usilnie jej dosyć długo bo dzidzia się wierciła i nie chciała pokazać ale jak juz znalazła to się okazało że wszystko git :)

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • alicjaaaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia12369 wrote:
    alicjaaaa ja Cie doskonale rozumiem, też mam stado słoni nad głową. Nie mam nic do dzieci bo wiem, że się muszą wyszaleć ale oni nie potrafią normalnie chodzić.. tak walą po tej podłodze, że głowa mała :/

Otóż to...

Nelk wrote:
    My już w domu. Z dzidziusiem wszystko dobrze, pani doktor bardzo miła puściła mi bicie serduszka. Nie wiadomo od czego plamie dostałam dupka 3razy dziennie i obserwować.

Najważniejsze, że maleństwo ma się dobrze :)

Ok, ja uciekam do pracy - będę Was nadrabiać wieczorem. Miłej soboty ciężarówki! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2016, 11:40

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwiaśta159 wrote:
    Mnie sie chyba woda w organizmie zatrzymala bo mama mowila, ze spuchlam na twarzy. Juz o tej kaszce nie wspomne. Mama mowi ze od razu widac, zem w ciazy :D

Ja mam dzis ochote na pulpety takie ze sloika w sosie pomidorowym ziemniaki i buraczki :D

Pigulka a czemu masz zle ustawiony?

Fajnie, ze latem urodzimy... juz czuje te spacerki sierpniowym wieczorkiem... :)) akurat przyda sie po ciazy troche ruchu :) ja z kolezanka przed ciaza czesto chodzilysmy na spacerki po kilka - kilkanascie km to teraz z wozkiem bedziemy smigac :D
    Bo ja nie mogę ustawić wg OM, bo miałam bardzo późną owulację, więc ustawiałam wg usg, a potem dzidzia podrosła o dzień, to o 1 dzień nie chciało mi się już zmieniać.

sylwiaśta159 lubi tę wiadomość

3i49io4pwtvv3zn2.png
  • malika89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To my dziś rano :)
    15+0
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fe9214e24f3e.jpg

Ania_1986, kaarolaa, sylwiaśta159, pigułka, Paulka123, Dominique88, SyHa85, hella, Domi793, 33Karola33, ninciaa172, alicjaaaa, Ninka0111, Lulu83, Betty Boop, monirek lubią tę wiadomość

<3 Synek - 3740g i 61cm szczęścia <3 urodzony 40+1 tc.
    dqpr3e5ekt0iowfy.png
    Start: 06/2015 -> 2 cykl zakończony 26.08.2015 [*] 6t+6dc.
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale te nasze brzuszki są fajne. Aż miło patrzeć :)

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juz teraz beda coraz szybciej rosly :)

• Paulka123 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Mam pytanie do naszej forumowej ekspertki od składów kosmetyków :)
    Znowu wracam do tematu farb do włosów. Zawsze używałam Joanny bez amoniaku, od jakoś czasu Naturia Organic (http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003120611500)

tutaj skład:

Farba do włosów: Aqua, Cetearyl Alcohol, Ethanolamine, Propylene Glycol, Oleic Acid, Sodium Laureth Sulfate, Trideceth-2 Carboxamide Mea, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Ceteareth-20, Polyquaternium-22, Disodium EDTA, Sodium Metabisulfite, Tioglycolic Acid, Argania Spinosa Kernel Oil, Parfum, Benzyl Salicylate, Benzyl Benzoate, Geraniol, Eugenol, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Alpha Isomethyl Ionone, P-Aminophenol, Toluene-2,5-Diamine Sulfate, N,N-Bis(2-Hydroxyethyl)-P-Phenylenediamine Sulfate, Resorcinol, M-Aminophenol, 1-Naphthol, Utleniacz: Aqua, Hydrogen Peroxide, Cetearyl Alcohol, Acrylates Copolymer, Ceteareth-20, Phosphoric Acid, Sodium Stannate, Salicylic Acid, Szampon: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Cocamidopropylamine Oxide, Cocamide Dea, Soyamide Dea, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Polyquaternium-10, PEG-120 Methyl Glucose Dioleate, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Laureth-10, Sodium Laureth-5 Carboxylate, Argania Spinosa Kernel Oil, Sodium Chloride, Citric Acid, Disodium EDTA, Parfum, Hexyl Cinnamal, Limonene, DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, CI: 19140, CI: 17200, Maseczka: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Paraffinum Liquidum, Dimethicone, Cocos Nucifera Oil, Glycerin, Stearalkonium Chloride, Argania Spinosa Kernel Oil, Cetrimonium Chloride, Polyquaternium-10, PEG-20 Stearate, Isopropyl Alcohol, Hydroxyethylcellulose, Parfum, Hexyl Cinnamal, DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, CI: 16255, CI: 19140

Czy są tam te nieszczęsne pochodne formaldehydu?

Dodam, że na opakowaniu jest napisane, że zawiera: tioglikolany, rezorycynę, fenylenodiaminy (toluenodiaminy)

Haha forumowa ekspertka. dobre. Uśmiałam się :-)
    Wybacz że dopiero teraz odpisuję ale od czwartku żyję płytkami łazienkowymi po które jechałam 100 km. A nadrobić dwa dni na forum nie jest łatwo....

Generalnie farby składają się z trzech elementów: pigmentu (barwnika), nośnika pigmentu (substancja która pozwala wniknąć pigmentowi w strukturę włosa) oraz dodatków. Osobiście nie farbuję włosów nigdy ponieważ mój kolor to jasny blond i wystarczy jedno farbowanie a kolor zmieni się na mysi blond już na stałe. Z tego powodu nie mam wiedzy nt. wpływu konkretnej farby na efekt końcowy.
    Co do składników. Do tej pory większość farb była na bazie amoniaku (on jest tym nośnikiem pigmentu), amoniak sam w sobie nie jest taki straszny.... po pierwsze jest bardzo lotny więc szybko "wyparowuje" pozostawiając pigment. Działa szybko i w niskich stężeniach a przede wszystkim działa na strukturę włosa tylko powierzchniowo. Największy jego mankament to smród. W ciąży nie jest wskazane wdychanie amoniaku ponieważ jest on szkodliwy zarówno dla mamy jak i dziecka. Ale wiem jak wyglądają kobiety z blond farbowanymi włosami i ciemnymi odrostami i wcale się nie dziwię że nawet w ciąży trzeba się trochę doprowadzić do ładu. Dlatego uważam że od czasu do czasu farbowanie można jakoś przeżyć ale warto wietrzyć mieszkanie żeby jak najmniej wdychać ten amoniak. Jeśli chodzi o wizytę w salonie... cóż najlepiej wybrać ten z dobrą wentylacją.
    Jeśli chodzi o farby bez amoniaku to jest tak że musi być jakiś nośnik pigmentu bo inaczej nie ufarbuje się włosów. Jeśli tym nośnikiem nie jest amoniak to jest nim inna substancja. Najczęściej jest to monoetyloamina (swoją drogą jest to pochodna amoniaku). Wstawiam charakterystykę monoetyloaminy (z internetu ale czytałam i w 100% jest prawdziwa): "Wynikiem kontaktu z parami monoetyloaminy jest podrażnienie błon śluzowych układu oddechowego charakteryzujące się bólem gardła, kaszlem, bólami w klatce piersiowej, dusznościami, sinicą i obrzękiem płuc. Pary monoetyloaminy wywołują podrażnienia lub oparzenia chemiczne skóry i oczu. Stężony roztwór monoetyloaminy w kontakcie ze skórą powoduje oparzenia, nawet jeśli roztwór zostanie zmyty wodą z mydłem w ciągu kilku minut. Zaobserwowanym wynikiem kontaktu ciekłej monoetyloaminy z oczami była martwica rogówki. Głównym skutkiem przewlekłego narażenia na pary monoetyloaminy jest działanie drażniące na oczy." Od siebie dodam, że monoetyloaminę należy bardzo dokładnie spłukać ponieważ dłuższe pozostawienie na skórze będzie powodowało nadmierne rozpulchnienie łusek włosa, przesuszenie i generalnie efekt jak by się farbę z amoniakiem za długo zostawiło na głowie. Metyloamina bardzo źle wpływa na cebulki włosów i po długotrwałym stosowaniu powoduje nadmierne wypadanie włosów. Amoniak jak już napisałam szybko wyparowuje, monoetyloamina niestety nie. Mało tego...kumuluje się w strukturze włosa i zanika dopiero po około miesiącu. Ponadto monoetyloaminę stosuje się w dużo większych stężeniach niż amoniak. Ale największa różnica to taka że nie śmierdzi- ale to absolutnie nie jest dowód na to że jest zdrowsza. Podsumowując: gdybym farbowała włosy wybrałabym farbę z amoniakiem.
    Co do reszty składników:

Tioglikolany- ostro toksyczne, powodują uczulenia (a co najlepsze powodują korozję metali :-/ ) może powodować stany zapalne skóry, mdłości, wymioty.

Rezorcyna- należy do grupy fenoli, w kontakcie ze skórą trafia do krwioobiegu i może działać jak pozostałe fenole. Tu wstawiam fragment z wikipedii (ciekawy fragment): "Fenol jest związkiem toksycznym. Działa bardzo niszcząco na błony śluzowe i drogi oddechowe. Może doprowadzić do obrzęku krtani, oskrzeli i płuc oraz do martwicy jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Podobnie jak inne substancje żrące dostępne w gospodarstwach domowych, bywa przyczyną zatruć i oparzeń, zarówno przypadkowych, jak i dokonywanych w celach samobójczych. Podczas II wojny światowej więźniów niektórych niemieckich obozów koncentracyjnych (np. Auschwitz-Birkenau, Buchenwald i Dachau) zabijano przez wstrzyknięcie fenolu bezpośrednio do komory serca."

Fenylodiamina- powoduje alergie, może powodować nawet wstrząs anafilaktyczny. Rakotwórcza, toksyczna, może powodować zmiany hormonalne.

Ta farba jest na bazie monoetyloaminy i jak dla mnie wcale nie jest taka "naturalna"
    Jeśli chodzi o pytanie odnośnie formaldehydy to tym akurat bym się najmniej przejmowała bo w tej farbie są lepsze "cuda". :-/
    Dlatego za każdym razem jak widzę skład farby do włosów to upewniam się w tym że nie będę farbować włosów. Może dopiero jak osiwieję i będę chciała być sexy babcią.

Alicja- nasza księżniczka :) ur. 5.08.2016
    Leszek- mały zbój ur. 13.12.2017
  • Ania_1986 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zamierzam przez całą ciążę farbować włosów i przez okres karmienia piersią. Z resztą mój odrost prezentuje się coraz lepiej :D

km5sdf9hwdeswesi.png
    0d1y3e3ku8kf4yv2.png
  • Paulka123 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle to cześć wszystkim w sobotni poranek. Dzisiaj ja- mądra głowa uświadomiłam sobie że wg usg zaczynam 16 tydzień!!!! O tym że termin porodu przesunął się na 30 lipca wiem od 1,5 tygodnia. Dzisiaj to do mnie dotarło. Szybko dość :-) Suwaczek zmieniony! :-D
    Jakaś cisza się zrobiła- no chyba nie czytacie moich wypocin o farbach?? :-)

Dominique88, Sarayu, malika89, kaarolaa, Viola27 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie moja ciaza wg usg jest do przodu 5 dni i tes sie zastanawialam, czy nie przestawic suwaczka. Bylo by juz 15+3 :D aaale zostawilam :))

Teraz ten czas szybko zapiernicza :)) ani sie nie ovejrzymy a bedzie polowa ciazy!

• Sarayu Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka123 przeczytałam i się boję... a miałam upatrzoną bez amoniaku i teraz mętlik w głowie. 5cm odrostu :( a w ciemnych siebie nie widzę:(

Tymuś
    s19j7xx.png
    Asia
    5pacdzl.png

Aniołek 5tc - 18.09.2015

"Przemienić cierpienie w Błogosławieństwo"
  • Paulka123 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarayu wrote:
    Paulka123 przeczytałam i się boję... a miałam upatrzoną bez amoniaku i teraz mętlik w głowie. 5cm odrostu :( a w ciemnych siebie nie widzę:(
    Najlepsze są z henny ale nie każdemu odpowiadają.
    Jest też inna kwestia, amoniak i jego wpływ na organizm jest przebadany ze wszystkich stron, monoetyloamina... cóż. Została przebadana ale jeszcze nie ma danych dotyczących długotrwałego stosowania.....
    Nie jestem kosmetyczką ani dermatologiem ani lekarzem ani nawet sama nie stosuję żadnych farb dlatego nie namówię Cię na żadną z nich.... przedstawiłam tylko moją wiedzę w kwestii składu.

• Sarayu Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w każdym razie dziękuję. Eh gdyby henna miała moc rozjaśniamia. Cóż wstrzymam się ze 2tygodnie i będę myślała co zrobić z tym fantem :)

Tymuś
    s19j7xx.png
    Asia
    5pacdzl.png

Aniołek 5tc - 18.09.2015

"Przemienić cierpienie w Błogosławieństwo"
  • pigułka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka zazdroszczę. Ja mam tyle siwych włosów, że u mnie bez farby się nie obejdzie. Mój brat jest już w 75% siwy, a jest starszy ode mnie o 4 lata. Czekam z niecierpliwością aż całkiem wysiwieję, bo moja mama ma już patent na całkiem siwe włosy.

3i49io4pwtvv3zn2.png
‹‹ 515 516 517 518 519 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ