X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusie które urodziły, zgłosiłyście już do pracodawcy? macie jakiś gotowy wzor pisma? bo muszę temat ogarnąć

7w3d 💔
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ubrań to ja chodzę całą ciążę w tym samym mam wrażenie :P
    Jak kupiłam w h&m dwa dwupaki koszulek tak cały czas S jest ok, tylko muszę pilnować brzucha na dole żeby nie wystawał teraz :)
    Mam dwie pary spodenek na wyjście jedne też h&m i jedne bonprix ciążowe i też dupka w nie nadal wchodzi.
    No i dwie koszulki bez rękawów ciążowe z lidla.
    I tak sobie na zmianę chodzę w tym.. w domu korzystam z dresowych spodenek które przed ciążą dawno kupowałam i chodziłam, są trochę ciaśniejsze tylko i wynalazłam ze 3 koszulki luźne które względnie do domu się nadają, natomiast do ludzi nie bo brzucha trochę w nich wystaje. I jak tak co 3-4 dni robimy pranie to w tej temperaturze szybko wszystko schnie na szczecie. Do spania tylko zasięgnęłam do szafy męża i wygrzebałam mu XL i XXL koszuli z jakiś studenckich projektów do spania, on na szczęście śpi w L :P
    Dobrze, że zaraz już spakuję to w kartonik z opisem "ciążowe" i będą czekać na może kolejny cud w brzuchu :D

Sukienkę mam jedną wyjściową, tez kupioną daaaawno temu i była mi za duża to teraz jest ok na brzuch :P

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi w ogóle o garderobę to zauważyłam że w ciąży mam większą chęć na kolory :) zawsze chodziłam w takich stonowanych kolorach, a w ciąży nagle zachciało mi się sukienek w kwiaty :)
    Zamówiliśmy wczoraj szuflady do szafy, termin realizacji na 27.08... Może będą szybciej

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Mamusie które urodziły, zgłosiłyście już do pracodawcy? macie jakiś gotowy wzor pisma? bo muszę temat ogarnąć

Ja mam u pracodawcy ich wzór ale ze stopkami itp.

Ten jest dobry: http://www.budujacamama.pl/2018/01/wnioski-o-roczny-urlop-macierzynski-rodzicielski-pobierz-edycja-za-darmo.html
    edit. Ten we wzorach jest słaby, ten z treści jednak dużo lepszy :)

A od kiedy do kiedy policzysz tu ładnie:
    https://kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-urlopu-macierzynskiego-i-rodzicielskiego,12.html

Nie trzeba opisu wpisywać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2018, 10:35

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Ja mam u pracodawcy ich wzór ale ze stopkami itp.

Ten jest dobry: http://www.budujacamama.pl/2018/01/wnioski-o-roczny-urlop-macierzynski-rodzicielski-pobierz-edycja-za-darmo.html
    edit. Ten we wzorach jest słaby, ten z treści jednak dużo lepszy :)

A od kiedy do kiedy policzysz tu ładnie:
    https://kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-urlopu-macierzynskiego-i-rodzicielskiego,12.html

Nie trzeba opisu wpisywać.
    a tam w stopce jest akt urodzenia, to mam i zaswiadczenie ze szpitala tzn co?

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wszystkie ubrania po ciąży spalę !

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    a tam w stopce jest akt urodzenia, to mam i zaswiadczenie ze szpitala tzn co?

Ksero aktu urodzenia jest podstawą do wypłaty macierzyńskiego, jak jeszcze nie masz to dołącz zaświadczenie ze szpitala o urodzeniu dziecka, a akt od razu jak tylko dostaniesz. Bardzo często pracodawcy wypłacają macierzyński z samym zaświadczeniem żeby iść na rękę chociaż nie powinni, ZUS przed otrzymaniem aktu na pewno nie wypłaci :)

jej.. mózg ciążowy, zaświadczenie ze szpitala to zaświadczenie o urodzeniu po prostu, tak jak wyżej napisałam, nie jest potrzebne jak masz akt urodzenia już, możesz usunąć ten załącznik.

https://drive.google.com/file/d/0BxrURRdL6L0qeE1qdzhNWTRudEE/view
    oo tu ma ten z treści i jest spoko :) ewentualnie można wyciąć pesel ojca bo to tez nie jest im do niczego potrzebne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2018, 10:44

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Ja wszystkie ubrania po ciąży spalę !
    Ja spakowałam i oddam siostrze :-) u nas już produkcja zamknięta :-) teraz mamy już wszystkie nasze dzieci :-)

d'nusia, chabasse, pumka1990 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Ksero aktu urodzenia jest podstawą do wypłaty macierzyńskiego, jak jeszcze nie masz to dołącz zaświadczenie ze szpitala o urodzeniu dziecka, a akt od razu jak tylko dostaniesz. Bardzo często pracodawcy wypłacają macierzyński z samym zaświadczeniem żeby iść na rękę chociaż nie powinni, ZUS przed otrzymaniem aktu na pewno nie wypłaci :)
    Mam już i akt i PESEL nadany czyli bez żadnego zasiwadczenia już u mnie? No i rozumiem że płaci mi ZUS jak do tej pory za zwolnienia?

7w3d 💔
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja z takich typowo ciazowych mam jedne dlugie spodnie, jedne krotkie, dwie pary legginsow, koszulke z dlugim rekawkiem i jedna sukienke...
    Wiec ogolne chodze w wiekszosci w normalnych ubraniach... ciazowych duzo nie kupowalam bo nie mialam zabardzo potrzeby przez to ze w wiele sie miescilam przez cala ciaze przedciazowych, a i z takich nieciazowych kupilam tez troche takich ktore naprawde fajnie lezaly...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:

Zgłosiłam tego samego dnia co wyszłyśmy ze szpitala. :)
    Ale nie pomogę co trzeba ogarnąć. ;)

Kadrowa miała wszystko gotowe a ja tylko podpisy dawałam. :D :D i w sumie nie wiedziałam ze jakies pisma z tej okazji trzeba.. :)
    Akt urodzenia to podstawa i decyzja jaki urlop wybieramy.

Moj szpital nie wystawia żadnych zaświadczeń o urodzeniu dziecka. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2018, 10:46

• squirrel Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwie pary długich spodni, które leżą w szafie nieużywane od wielu tygodni z wiadomych względów.

Na wyjścia to mam w zasadzie jeden strój - spódnicę przed kolana z wysokim stanem i do tego 2 koszulki z h&m.

Mam też jeansowe spodenki, niby nadal są dla mnie dobre ale jak usiądę to mi w nich niewygodnie.

Po domu to chodzę w czym popadnie. Koszulki w których chodziłam przed ciążą sięgają mi do pępka.

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • justa8902 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez ledwo dysze, wstaje w nocy na sikanie po 3 razy to zanim sie z lozka wygramole to mam wrazenie ze az moj kot nawet na mnie patrzy z politowaniem...
    Najgorsze ze puchna mi te nogi, wiec codziennie rano pol godzinna gimnastyka zeby zalozyc ponczochy uciskowe, jak zaloze ponczochy to niestety na wyjscia z domu musze ubrac dlugie jeansy, bo te ponczochy strasznie babcine. Najlepsze jedt to ze wchodze we wszystkie swoje biodrowki, tylko do prowadzenia auta mnie cisna i rozpinam a tak to spoko, mam wrazenie ze w 12 tygodniu mialam gorzej ze spodniami jak teraz.
    U nas dzis i jutro ma byc 38 st a pozniej ochlodzenie do 25 stopni - czekam z niecierpliwoscia

Ccierpliwa daj znac co tam nowego, ja mam w czwartek o 10 wizyte i sie smieje do mojego meza, ze licze na to ze na fotelu bede miala juz 5cm rozwarcia hehe

Dziewczyny a jak tam u was ze zblizeniami? Ja wiem ze upaly nie sprzyjaja ale chcialam troche Meza pomeczyc zeby sprawe przyspieszyc, a ten okazuje sie ze jak uslyszal u lekarza ze glowka jest nisko, boi sie i nie chce Malej w glowe uderzac hahaha
    Jak ja mam go przekonac?

qdkkzbmh2w8fg125.png
    f2wl3e5eun35he4m.png

Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
    Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
    38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
    08.2016 cp <3 [*] 03.2017 <3 [*]
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Mam już i akt i PESEL nadany czyli bez żadnego zasiwadczenia już u mnie? No i rozumiem że płaci mi ZUS jak do tej pory za zwolnienia?

Pesel jest potrzebny do zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego, jeden z rodziców musi zgłosić dziecko żeby się w ewusiu na czerwono nie świeciło :) chociaż dzieci i tak muszą przyjąć. To zapytaj czy chcą na druczku, czy od ręki możesz napisać, ze chcesz zgłosić dziecko musisz podać im imię nazwisko, pesel, datę urodzenia, adres (najlepiej taki jak rodzica i czy ma stopień niepełnosprawności.

Macierzyński to koszt zusu, jeżeli Twój pracodawca to tzw. duży płatnik (min. 20 pracowników na pełnych etatach) to on w imieniu zusu płaci i się z zusem na deklaracjach rozlicza, jeżeli jest to mały płatnik to Twój wniosek o macierzyński razem z kserem aktu urodzenia wyśle do zusu i zus będzie Ci go wypłacał bezpośrednio :)
    Jak masz akt urodzenia, to zaświadczenie nie jest potrzebne.

Co do zaświadczenia, to nie jest standard że każdemu dają, jak się powie, że się potrzebuje to muszą dać :) np. w dużych miastach czasami umawiają po odbiór aktu urodzenia po 3 tygodniach od narodzin, to w tym czasie takie zaświadczenie jest dowodem że się dziecko urodziło dla pracodawcy i jest potrzebne.

justyna14 lubi tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Pesel jest potrzebny do zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego, jeden z rodziców musi zgłosić dziecko żeby się w ewusiu na czerwono nie świeciło :) chociaż dzieci i tak muszą przyjąć. To zapytaj czy chcą na druczku, czy od ręki możesz napisać, ze chcesz zgłosić dziecko musisz podać im imię nazwisko, pesel, datę urodzenia, adres (najlepiej taki jak rodzica i czy ma stopień niepełnosprawności.

Macierzyński to koszt zusu, jeżeli Twój pracodawca to tzw. duży płatnik (min. 20 pracowników na pełnych etatach) to on w imieniu zusu płaci i się z zusem na deklaracjach rozlicza, jeżeli jest to mały płatnik to Twój wniosek o macierzyński razem z kserem aktu urodzenia wyśle do zusu i zus będzie Ci go wypłacał bezpośrednio :)
    Jak masz akt urodzenia, to zaświadczenie nie jest potrzebne.

Co do zaświadczenia, to nie jest standard że każdemu dają, jak się powie, że się potrzebuje to muszą dać :) np. w dużych miastach czasami umawiają po odbiór aktu urodzenia po 3 tygodniach od narodzin, to w tym czasie takie zaświadczenie jest dowodem że się dziecko urodziło dla pracodawcy i jest potrzebne.
    dzięki :) już wiem wszystko :) a druk zeby zgłosić dzieci pod ubezpieczenie meża masz jakiś? bo dwójka była u mnie, ale ja tam nie wracam, wiec chce od razu wszystkich do meża zgłosić a u siebie zgłosić zeby wypisali tak?

7w3d 💔
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa8902 wrote:
    Dziewczyny a jak tam u was ze zblizeniami? Ja wiem ze upaly nie sprzyjaja ale chcialam troche Meza pomeczyc zeby sprawe przyspieszyc, a ten okazuje sie ze jak uslyszal u lekarza ze glowka jest nisko, boi sie i nie chce Malej w glowe uderzac hahaha
    Jak ja mam go przekonac?
    U nas to znowu odwrotnie... Mąż ma taką chęć, że już nie wiem jak odmawiać :p wczoraj miałam kiepski humor więc dał mi spokój. Wziął sobie za punkt honoru wygonić syna :) ale czasami w trakcie tak nam się chcę śmiać że mnie, bo zmiana pozycji to jest wyczyn :p no ale upał nie pomaga niestety. Co prawda po każdym przytulaniu dostaje boli okresowych, więc coś to pomaga :p
    Na siku wstaje o pierwszej w nocy i koło 5-6 rano :) a w nocy to nie zawsze, za to jak wstaje to szybko na śpiocha i do łóżka, zanim się rozpadnę.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa8902 wrote:
    Jak ja mam go przekonac?

U nas słabo ze względu na upały. Wczoraj było trochę chłodniej, to podziałaliśmy :)
    Mój mąż to człowiek faktu - jak lekarz powiedział, że można, znaczy że można i żadnych rozkmin dodatkowych nie miewa ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z ubrań ciazowych mam tylko spodnie z których korzystalam wiosna. Nic innego nie kupowałam bo przed ciąża lubiłam chodzić w takich luzniejszych rzeczach wiem teraz spokojnie się w nie mieszcze.

Byłam u internisty, wczoraj cały dzień przelezalam ze stanem podgoraczkowym 37,5 i pod kocem bo mi zimno było. A pocilam się przeokrutnie. Dzisiaj w nocy udało mi się uniknac tych napadow zimna i drgawek. Prawdopodobnie to trzydniowka, a tym bardziej że mój chrzsesniak dwa tyg temu to przechodził więc mogłam to złapac.Chociaż myślałam że tylko dzieci to przechodzą. Te plamy na brzuchu dzisiaj się zmniejszyły i lepiej się już czuje.Więc mam nadzieję, że już po wszystkim

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    dzięki :) już wiem wszystko :) a druk zeby zgłosić dzieci pod ubezpieczenie meża masz jakiś? bo dwójka była u mnie, ale ja tam nie wracam, wiec chce od razu wszystkich do meża zgłosić a u siebie zgłosić zeby wypisali tak?

Musi zapytać czy mają druczek swój, generalnie formalny druk to zus zcna, ale polecam zapytać, bo wypełniać to jest straszne, a kadrowe wypełniają to zaczytując dane z systemu kadrowego.
    Dlatego proponuję napisać odręcznie taką prośbę.

"Proszę o zgłoszenie moich dzieci do ubezpieczenia zdrowotnego od dnia ...
    imię, nazwisko, pesel, adres, data urodzenia, brak stopnia niepełnosprawności (lub wpisać jaki jeżeli jest), dzieci pozostają ze mną we wspólnym gospodarstwie domowym"

Od dnia, tzn. że u Ciebie dwójkę musisz wypisać z tego ubezpieczenia od tego dnia. Bo jak będą u Ciebie i u męża to tez będą się na czerwono świecić. Więc do siebie napisz, że prosisz o wyrejestrowanie dzieci (dane dzieci) z ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ od dnia ... będą zarejestrowane u ojca.

http://www.zus.pl/wzory-formularzy/firmy/dokumenty-zgloszeniowe-i-rozliczeniowe/-/publisher/details/1/formularz-zus-zcna/206997

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uuu druczki z zusu to katastrofa..
    Mąż teraz wypełniał żeby Hanie dac ns ubezpieczenie.
    I mowil ze gorszych gowien do wypelniania nie widział.. :D

Ale tego chyba nie trzeba wypelniac na etacie ? Pracodawca ogarnia z zusem te sprawy. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2018, 11:21

‹‹ 1218 1219 1220 1221 1222 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ