Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
katka/85 wrote:nie załamuj mnie ze to może schodzić tydzień!!!
leżę juz w tym szpitalu 9 dni i mam dość a myśl że może to potrwać jeszcze 5 mnie dobija całkiem.....
żółtaczka może długo schodzić niestetykoleżanka wracała na kilka dni do szpitala z żółtaczką, a i tak wcześniej było dziecko naświetlane
A czy waszym dzieciom też nie zbadali grupy krwi po urodzeniu? Myślałam, że to taki standard żeby określić grupę krwi.. a nigdzie nie mam wpisu. Kiedy się bada grupę krwi?
Mi się wydawało, że moja była badana po urodzeniu? Ale może to dlatego, że moja mama miała konflikt serologiczny z moim tatą? A ja z mężem nie mam?6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Mi w szpitalu mówili że przy kp żółtaczka może trwać dłużej, wolniej schodzić, ale i tak nie ma nic lepszego od mleka mamy i miałam przystawiać jak najczęściej żeby właśnie wypłukiwać. Może przez ta dobę chcą żeby bilirubina zeszła do bezpiecznego poziomu lub poprostu nie urosła. Łucja leżała na lampach 2 dni, później miałyśmy 24h przerwy żeby sprawdzić czy zoltaczka na pewno spada a nie rośnie, a ze spadła ale mało to później jeszcze 1,5 dnia na lampie.
-
nick nieaktualnyNa pewno przy kp żółtaczka się gorzej wypłukuje niż przy mm, a to już chyba od poglądów lekarza zależy czy odstawiamy kp czy nie.
Ja w szpitalu, zanim mi się kp rozkręciło podawałam też trochę mm, też z myślą o tym, żeby mnie z powodu żółtaczki nie zatrzymali, bo mała była lekko zażółcona. Ale w domu już dostałam zalecenie, żeby dzidzia była blisko źródła naturalnego światła, gdzieś w pobliżu okna (nie na słońcu) i kp -
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:Nam nie badali krwi Hani..
Hmm. Konflikt to jest chyba rh +/-.
A nie czy grupa 0, A, B, AB..
Ogolnie nie ogarniam
Jest konflikt plus minus ale on jest w życiu plodowym, po urodzeniu moze wyjsc konflikt głównych grup krwi. Na który nie ma lekarstwa. Dziecko musi się pozbyć krwi matki z organizmu. Jego konsekwencja może być zoltaczka silną właśnie. -
nick nieaktualny
-
Nam pediatra mówiła, że przy kp z reguły żółtaczka trwa dluzej, ale nie zalecała odstawienia - wręcz przeciwnie, kazała karmić jak najwiecej.
Odciągaj mleko nie rzadziej niż co 3 godziny, w tej sytuacji to chyba najlepiej do uczucia opróżnienia piersi.
-
Z aplikacji na telefon: Żółtaczka spowodowana pokarmem kobiecym jest najczęstszą postacią przedłużającej się żółtaczki u noworodków karmionych piersią. Mleko matki zawiera substancje, które hamują wychwyt bilirubiny z krwi dziecka i jej wydalanie.
Zwykle pojawia się ona po ukończeniu 3.–4. dnia życia i może się utrzymywać przez kilka tygodni (nawet do 3 miesięcy). Nie towarzyszą jej inne niepokojące objawy chorobowe, a kolor moczu i stolca jest prawidłowy -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLeticia zazdroszczę tych wypadów na miasto i wycieczek. Nasz tacierzyński przypadł na okropne upały, wiec zmarnowaliśmy go ukrywając się w domu
Dziś próbowałam isc z małą na spacer i posiedzieć na kocu, zrelaksować się z książka i kawą, ale jak zwykle Ola nie współpracowałapospala w wózku 5min i zaczął się płacz
marze o wyjściu cała rodzinka do knajpy, ale nie widzę jak miałabym to zrobić w praktyce. ZAWSZE jak gdzies wychodzimy, czy to na głupi spacer, czy do lekarza, Ola włącza ryk i marudzenie. Niby często usypia potem w wózku, ale szybko się wybudza jak tylko staniemy. Może jestem zbyt zestresowana o ona to czuje?
-
PLPaulina wrote:Podziwiam Was mamy dwójki dzieci z małą różnicą wieku.
Jak Wy to ogarniacie?!
Ja nigdzie nie napisałam, że ogarniam
Ogólnie jest ciężko i to mimo, że jesteśmy jeszcze we dwoje. Noworodek to luz, ale jednoczesna opieka nad dwulatkiem to duuuuże wyzwanie. Dziś w ostatniej chwili złapaliśmy straszą jak wchodziła do leżaczka siostry i już trzymała stopę na jej brzuchuDwie sekundy później i by na niej stanęła
-
Kozalia, dzieciaki są różne, nasze akurat obie są w miarę wózkolubne
I fakt, że przy drugiej już w ogóle mnie nie stresuje wchodzenie z nią do knajp czy w ogóle gdziekolwiek.
Dodam jeszcze, że ludzie bardzo miło się odnoszą do naszych dzieciaków. Nie wiem na ile szczerzebyć może ci, którym obecność dzieci w przestrzeni publicznej przeszkadza to po prostu milczą. Ale mam wyłącznie dobre doświadczenia, zarówno obsługa dogadza dziewczynkom, jak i goście potrafią uśmiechać się i zagadywać
Na pewno poczujesz się swobodniej jak ogarniesz niewidoczne dla niewtajemniczonych karmienie piersiąkozalia, pumka1990 lubią tę wiadomość
-
Kozalia, my wczoraj byliśmy na spacerze ale dziś to nierelne. Agatka zaliczyła tylko jedno normalne spanie w ciągu dnia, gdzie akurat ja się ogarniałam i jakieś rzeczy w domu. Inne drzemki a raczej ich brak spowodował że ugrzęzłam z małą w sypialni. Nie mogłam jej do łóżeczka odstawić a co dopiero do wózka. Teraz śpi 20min wiec szybko wciągnęłam jakiś obiad.
Wcześniej była dyskusja na temat biogai, czy któraś spostrzegła ze po jej podaniu się pogorszyło? U nas mam wrażenie że jest jeszcze więcej gazów.
-
Ja mam skurcze cały dzień, niektóre już bolesne ale nie nasilają się jakoś zbyt mocno. Dwa razy mnie nieco zemdliło mam wrażenie w związku z bólem. No ale czekam, pewnie jakbym pojechała to by mi kazali zostać więc dzięki, ale nie bo może się to jeszcze rozkręcać długo pewnie.
Jakaś taka jestem zmęczona i rozbita, ale pogoda dzisiaj zmienna strasznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2018, 17:27
-
nesssssa wrote:Ja mam skurcze cały dzień, niektóre już bolesne ale nie nasilają się jakoś zbyt mocno. Dwa razy mnie nieco zemdliło mam wrażenie w związku z bólem. No ale czekam, pewnie jakbym pojechała to by mi kazali zostać więc dzięki, ale nie bo może się to jeszcze rozkręcać długo pewnie.
Jakaś taka jestem zmęczona i rozbita, ale pogoda dzisiaj zmienna strasznie.
-
Dziewczyny mam pytanie właśnie wróciłam od ginekologa miałam USG tv, powiedział że widać w środku jeszcze Blizne po cięciu i nadal pracuje że jeszcze się nie zrosła. Niby kazał się nie denerwować czekać na okres albo zgłosić się za dwa tygodnie. Ale miałam wrażenie że ta blizna na macicy powinna już się zagoic. Wiecie coś na ten temat? Minęło 5 tygodni.