X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jaki sposób łączycie karmienie piersią i butelkę? Pierwsze pierś, a potem mm czy co drugie karmienie mm?

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam jedno ktg, i nikt nie kazał więcej robić tylko też tydzień po terminie zgłosić się do szpitala, a nawet tydzień + jeden dzień bo wypadało mi na 15.08, a to było święto. Więc widocznie taka szkoła :)

Lavendova dla mnie kp też jest męczące ale dlatego, że ja czuję się wyssana z energii przez młodego. Generalnie nie wiem czy robienie mleka nie byłoby podobnie uciążliwe, chociaż karmienie trwałoby 10min a nie czasami nam się zalegnie na 30min do godziny, chociaż spokojnie wyssałby wszystko w 10min.

Hmm.. moje dziecko robi mase teraz ewidentnie bo cm mu nie przybywa.. już wyrobił je na 3 pierwsze miesiące życia w brzuchu :) a serio to w obwodzie przybył mu 1cm tylko od porodu co równie dobrze może być błędem pomiaru, za to piękne mięśnie mu się na udkach porobiły :D w weekend zamierzam wyciągnąć paczkę ubranek które schowałam z opisem 3-6msc bo mam deficyt pajacyków.. a że to pierwsze dziecko to oczywiście muszę mu zakładać świeże i czyściutkie za każdym razem po kąpieli :P

edit. ok, Justyna mój nie jest największy, zmieniam zdanie my mamy pewnie coś koło 5,1 kg :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2018, 11:48

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta mój rośnie w oczach, aż sama jestem przerażona. Wygląda jak 3-4 miesięczne dziecko :) każdy tak mówi. Mamy kontrole na początku września to się okaże ile dokłądnie waży, ale nawet jeśli waga się pomyliła to widać ze z 5,5 kg ma już na pewno. Teżbyłam tłustym dzieckiem do 4 roku zycia wiec idzie w ślady Mamusi :)

Marta..a, pumka1990 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    W jaki sposób łączycie karmienie piersią i butelkę? Pierwsze pierś, a potem mm czy co drugie karmienie mm?

Ja zawsze najpierw piers.
    My schodzimy powoli z mm. Ale zaczynalismy ze po kazdym karmieniu dawalismy butle.

Teraz 2 max 3 jest butla.. i tez zawsze po piersi..

Marta..a lubi tę wiadomość

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qumish wrote:
    Czy przy kp możliwy jest biały nalot na języku? Czy biały język oznacza pleśniawki..? :/ jak to odróżnić?

U nas był to nalot z mleka. Mieliśmy przemywac zielona herbata i wszystko wróciło do normy :)

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    A dlaczego nie kp?? ;)

Bo boli. Sutki do teraz mnie bola jak zasysa tak ze az gwiazdki widze :O teraz jeszcze ten cycek to jest taki bol ze ledwo reka ruszalam wczoraj. Po goracym prysznicu, katowaniu laktatorem i tabletce paracetamolu juz lekko lepiej. Poza tym to co Marta pisze jest strasznie meczace.

Ja mm tez daje po cycku jak juz widze ze nie mam mleka a ta dalej cos by pila. Obecnie raz dziennie wieczorem, nie zawsze wypije, czasem polowe a czasem wszystko :/

Jak dlugo planujecie kp?

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie kp to też męczarnia. Najchętniej to zrezygnowałabym już dzisiaj, bo ciągle mam jakieś problemy z piersiami, ale dla małego zaciskam zęby i karmię. Położna też dzisiaj kazała mi go dokarmiać, ale narazie stwierdziłam, że muszę go dostawiać do chorej piersi. No i biorę antybiotyk. Ciągle pod górkę

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie kp to tez tortura, ale zaciskam zęby. Tez mnie boli przystawianie, niestety Mała cały czas płytko chwyta, a ja przegrywam walkę z nią :/ Liczę, że tak jak poprzednio po 3 miesiącach zacznie się już robić dobrze.
    Starszą karmiłam prawie 15 miesięcy i teraz tez bym chciała podobnie.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi młody nie robi krzywdy jako takiej.. czuje szpileczki w piersi przez pierwsze 3-4 łyki ale potem sobie bezboleśnie ciumka.. Chcę ustawowe 6msc i powoli przejść na mm, nawet i w piątym może zacznę dawać mm zamiast jednego/dwóch karmień i tak powoli zejść z cycka żeby sobie i jemu krzywdy nie zrobić. Złączy się to z urozmaiceniem diety :)

Tak jak kiedyś pisałam, osobiście nie podobają mi się takie już roczne dzieci przy cycku, jakoś to do mnie nie trafia chociaż wiem, że teraz i 3 lata się już zaleca karmić ale 3latka to już w ogóle nie mogę sobie przy cycku wyobrazić.. Żeby nie było nie mówię, że to źle bo nie chcę burzy wywołać. Do mnie to po prostu nie trafia i tyle ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2018, 12:49

Patti_MG lubi tę wiadomość

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liczę, że wytrwać chociaż 3 miesiące, ale narazie się na to nie zanosi. Za chwilę mały będzie miał 3 tyg, a laktacja dalej rozchwiana, nic się nie normie. Karmienia o różnych porach i czasie trwania, a to zastój, a to początek zapalenia. Można oszaleć. Znajoma powiedziała mi kiedyś, że kp to cudowna sprawa dla matki- stwierdzam, że nie dla każdej...

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie z innej beczki... Polecacie jakieś karuzele do łóżeczka?

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    No to juz pisze :) po podlączeniu oxy, ktpra miała być tylko testem ruszyły skurcze. Najpierw brzuch się spinał, a później zaczęło boleć. Byłam cały czas pod ktg, wiec leżałam... Koło 13 zadzwoniłam do męża, że cholernie boli i niech przyjeżdża bo wróżą poród. Przedtem usłyszałam w kroku takie pyk i zrobiło mi się ciepło, pierwsza myśl-zesikałam się, ale jak spięłam mięśnie to ciekło dalej. Położna oznajmiła wszystkim, że bedziemy rodzic dzisiaj :) później bolało tylko bardziej... Dostałam coś rozkurczowego i gaz, ale po gazie tak chciało mi się spać, że zasypiałam w trakcie porodu :p no i później parcie... Nie wiem ile razy krzyczałam, że nie dam rady, żeby go wyjęli. W ogole to dużo krzyczałam, dostałam na troszke piłkę, bo szyjka trzymała jeszcze i to dawało radę, ale ktg gubiło Filipa. Później już tylko więcej krzyku i parcie... Zeszło sie lekarzy i położnych, pomagali bardzo. Nacięli mnie i pękłam troszke, dostałam hemoroidów... Ale jak wyszła główka, to 2 sekundy i usłyszałam cichy płacz :)
    Ze zmęczenia nie moglam nawet płakać :p
    Filip urodził się o 17.50, waży 4120 gramów, ma 58cm. Przyssał pięknie :) u nas nie kangurują, jedynie na chwile mi go dali, a później zabrali. Na noc też go nie mam, bo muszę wrócić do sił.
    Po porodzie dostałam zupkę jarzynową, najlepsza jaką jadłam :) i mam jeszcze kolacje.
    Mąż strasznie to przeżył, że tak bolało, ze krzyczałam... A ja juz nie pamietam tego bólu i na porodówce przy szyciu mówiłam że drugie dziecko bedzie na pewno :)

Gratulacje <3

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja lubię karmić pomimo że boli i przy zasysaniu aż przeklnę ale lubię patrzeć jak pije ;)

justyna14 lubi tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lubię patrzeć jak się napasie i odpada od cycka... napruta jak bąk, pochrumkując z zadowoleniem i z cieknącą strużką mleka w kąciku ust ;) Mój knurek kochany <3

d'nusia, Marta..a, Kasiaja, misia-kasia, squirrel, AnkaK90, Lavendova, justa8902, belladonna, kozalia, e_mii, pumka1990, justyna14, ingelita lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    Ja mam Fischer Price rainforest. Nam się podoba. Kupiłam na olx używaną.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja ucze sie kp.
    Faktycznie pierwsze pare lykow. To az mroczki mam przed oczami.
    Chcialabym ogolnie móc karmić tylko piersią. Ale nadal łączymy to z mm.
    Laktacja nie chcę sue rozbujac. :/

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas rozmiar 56 już za mały. 50 w ogóle nie założyłam za małe były. Muszę dokupić pajace na 62.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:

To co podoba sie rodzicom nie koniecznie dziecku aie spodoba. ;)
    Mam b-kids. Zero zainteresowania. Ani to ze gra, ani ze sie rusza, ani to ze świec i nie wzrusza Hani.

Mama chciała kołyskę do salonu.. a moja nue znosi byc bujana. I sliczna kołyska stoi smutna. :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2018, 15:08

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to dwa moje bąki ;) jedno po cycowaniu poszło spać drugie właśnie z drzemki wstało. Wzrusza mnie ten widok :) dwójką moich bąbli. Nie mogę aż uwierzyć że mam to szczęście :)

olek bezsmoczkowy i Pola smoczkowa :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/039035740a70.jpg

PLPaulina, Marta..a, gosia.kak, Kasiaja, chabasse, Lavendova, misia-kasia, d'nusia, e_mii, pumka1990, jej odbicie, ingelita, Patti_MG lubią tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy karuzele żyrafe z Fisher Price, dostaliśmy w spadku po kuzynie. Młody nie wykazuje nią zainteresowania, jest bo jest i tyle :) podobała mi się za to ta z baby sense.
    Od dziś mamy szumisia, bo na sesji noworodkowej zachowywał się jak anioł jak go słyszał ale w domu to tak chyba nie działa. Położyłam się z nim i mnie chyba od tego szumu głowa boli ;p
    Mam stara wersję szumisia śpiącego bo te nowe wydawały mój się olbrzymie i takie nie chłopięce. Więc mam śpiącego szarego.

Paulina my się lubimy bujać :D ale nie mamy kołyski. Chce leżaczek ale ponoć koleżanki z pracy się zrzucają na prezent więc czekamy :)

Ania my kochamy smoczek. Mamy dwa darmowe z nuka, a dzisiaj przeczytałam że powinno się je raz na miesiąc wymieniać, serio? Nawet u takiego bezzebowca małego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2018, 14:49

‹‹ 1349 1350 1351 1352 1353 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ