X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Dziewczyny jutro tydzień od porodu. Mogę dzisiaj wyjść na krótki spacer? Czy lepiej na balkon jednak? Facet by że mną poszedł A ja ogarnęła przychodnie. Bo s szpitalu podałam jedną A teraz jednak wolę inną i nie wiem czy jakiś problem będzie.

Mi położna już 5 dni po porodzie kazała małego wziąć na krótki spacer i z każdym dniem wydłużyć czas spaceru.

nesssssa lubi tę wiadomość

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super bo ja też już swiruje. Nawet nie wiem jaka temperatura.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały też nie lubi leżeć na brzuszku, daję go codziennie na te 10-15 minut jak pediatra kazała, ale on tego nie znosi.
    Dla mnie spacer to czasami jedyny sposób na uspanie Filipa.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Właśnie chciałam zapytać kiedy szczepicie pierwszy raz? My mamy jutro wizytę, mała ma 5 tygodni i nie wiem czy nie jest trochę za wcześnie na 6w1.
    My będziemy miec 7tygodni . ;)
    A 5 uważam ze za wcześnie. Ale pediatra chyba wie co robi. ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na spacer poszlismy na drugi dzien gdy wróciliśmy do domu. Hmm 4doba życia. :) i chodzimy codziennie. :) :)

nesssssa, Leticia lubią tę wiadomość

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas spacer dopiero dzisiaj ale bidula już ma za sobą dwie podróże po 100km. Dobrze że w foteliku jej wygodnie. Ja już też przewijanie w aucie na kolanach zaliczyłam. Dnia są coraz lepsze ale wieczory i noce mam jeszcze ciężkie. Ja jestem strasznym spiochem i zanim się rozbudze to mija dobra chwila. Myślę że może kąpiel robić rano. Ula wtedy też jest w lepszym humorze. Ale potem jak będzie się trzeba przestawić to może być niewesolo.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania nie lubi leżeć na brzuszku codziennie kładę ja na kilka minut dopóki nie zaczyna płakać. Nie lubi tej pozycji choć dźwiga główkę i to nawet minutę umie utrzymac i kręcić.
    Co do szczepień my mamy odroczone ze względu na zmianę w główce i w sobotę neurolog mówiła że za miesiąc chce ją zobaczyć jak już będzie komunikatywna i wtedy podejmie decyzję o szczepieniu na razie mamy tylko powtórzyć WZW i to mamy w czwartek.
    Co do spaceru my byliśmy jakoś tak na 3 dzień i chodzimy codziennie. A jak mnie blizna jeszcze ciągnęła to wychodziłam z małą na ławeczkę pod blokiem.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Lavendova, u mnie takie same uczucia!
    Patrzę na tą kruszynkę i chciałabym żeby ta chwila trwała wiecznie. Już mi szkoda tego miesiąca, uciekł nam nawet nie wiem kiedy. Uwielbiam ja nosić, przytulać, karmić. Nie mam parcia na sztywny rytm dnia, wystarcza nam kąpiel i nocny sen o stałej porze. Nawet jak mała ma gorszy dzień, płacze i cały czas jest przy piersi to wiem że to minie. Dla mnie ten wczesny okres, kiedy dzidzia „tylko leży” jest dużo lżejszy od późniejszych. Brak czasu, bieganie i zabawianie zacznie się dopiero jak maluchy zaczną raczkować czy wstawać. Takie mam doświadczenie po pierwszej córce. Teraz jak mi 3 latka da popalić to mam ochotę wyjść i nie wracać.

Dokładnie. Schody się zaczynają właśnie przy rozszerzaniu diety, przy raczkowaniu przy nauce chodzenia, kiedy dziecko juz bardziej swiadome ma swoje fochy humorki nocne koszmary ze sie budzi z rykiem, albo w dzień gdy ciagle cos wklada do buzi ucieka upada wyje ciagle jakieś kontuzje itd. Taki noworodzio to przy tym sama przyjemność:)

Moja tez nie lubi na brzuchu leżeć:/ Kładę ją na 5 min to idzie do przodu wsciekla i krzyczy. Trudno nie każdy musi wszystko lubić. Dobrze ze uwielbia spacerki w wózku i jazde autem, kąpiele. I juz sie świadomie uśmiecha cudowny widok :)

Moja nie szczepiona na nic jeszcze, tu nie mamy pośpiechu.

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas spacer był po tygodniu, ale to dlatego że ja chodzić nie mogłam. Strasznie mnie dobijało to że musiałam siedzieć w mieszkaniu.
    Już nie wiem co robić, dziecko mi nie chce spać, ma nawet takie 2-3 godziny aktywności po 2 razy dziennie, a dwutygodniowe dziecko powinno raczej więcej spać. I czy wasze dzieci też wrzeszczą przeraźliwie na czyszczenie pępka, przebieranie, a nawet leżenie na golasa?

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas szczepienie też w 7 tygodniu i tak się zastanawiam czy na tej samej wizycie jest to szczepienie 6w1 i pneumokoki czy to się rozbija na dwie wizyty?

My dopiero po tygodniu wyszliśmy na spacer i od tamtej pory mamy stałą godzinę spaceru ok 11 :) Właśnie się wybieramy.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    U nas spacer był po tygodniu, ale to dlatego że ja chodzić nie mogłam. Strasznie mnie dobijało to że musiałam siedzieć w mieszkaniu.
    Już nie wiem co robić, dziecko mi nie chce spać, ma nawet takie 2-3 godziny aktywności po 2 razy dziennie, a dwutygodniowe dziecko powinno raczej więcej spać. I czy wasze dzieci też wrzeszczą przeraźliwie na czyszczenie pępka, przebieranie, a nawet leżenie na golasa?
    Moja wrzeszczy na większość czynności. Staram się jej dac cycka na chwilę i potem przebieram itp. Widzę że wtedy jest mniej wściekła. Potem karmie dalej. I moja chyba marzenie po prostu. Zakrywam co mogę pieluszka. No i żadne chusteczki nawilzane bo wtedy to dopiero złość. Nawet jak ogrzewam.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja cycka najpierw nie dam bo ulewa mi strasznie i położenie na płasko nie wchodzi w grę. Jakiś krzykliwy egzemplarz mi się trafił. Juz w ciąży dokazywał i dokazuje dalej :D

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My spacery w tygodniu od 7.30 do 9, od 11.30 do 13 (okolo) i po poludniu mniej więcej 16-18. W weekend śpimy dłużej do 9 i spacer między 14 a 18 taki dłuższy 2-3 h.

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie pampki wypróbować? Bambiboo strasznie mi przeciekaja. Nie wiem czy źle coś robię ale chyba nie bo one przemakaja na materiale normalnie z tylu.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mnie wkurzyli. okazało się, ze paniusia pomyliła date szczepienia i nam na kartce złą zapisała :/ nosz k.... wchodzimy do ośrodka a tam chore dzieci! idziemy na szczepienie 12.09 wrr

7w3d 💔
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My teraz mamy dady, czasami jest wlasnie plama na plecach i nie wiem czy to ja źle zapinam, czy to wina pieluch. Mam jeszcze 2 opakowania pamersów to bede niedługo sprawdzac.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od tygodnia spacer to zadna przyjemnosc. :(
    Hania wpada w ryk w gondoli.
    Staram sie isc gdy spi. Ale gdy tylko sie wybudzi to placz.. :O

Mam rozpinaną budke by mogla widzieć świat. Ale gowno przez to widać.. :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2018, 11:37

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 10 września 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d'nusia wrote:
    Mój synek miał i Kalinka też ma na czole . Zblednie. Nie martw się.
    Olek ma koło pępka.
    Przez miesiąc Olek przybrał 1300g. To chyba dobrze? ;D

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia-kasia wrote:
    U nas szczepienie też w 7 tygodniu i tak się zastanawiam czy na tej samej wizycie jest to szczepienie 6w1 i pneumokoki czy to się rozbija na dwie wizyty?

My dopiero po tygodniu wyszliśmy na spacer i od tamtej pory mamy stałą godzinę spaceru ok 11 :) Właśnie się wybieramy.

U nas jest na jednej wizycie.. :)
    Ale mozesz zadzwonic i sie dowiedzieć. ;) ;)

I mnie to akurat cieszy, ze na 1 wizycie. Bo nie mialabym ochoty jechać dwa razy. A odległość mam sporą so przychodni.. :/

Mam na wsi przychodnie ale jakos do mnie nie przemawia.
    Wiec na dzieci zdrowe jezdzimy do miasta. :)
    A podczas choroby juz ogarnęłam prywatnego pediatre.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2018, 11:42

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starsza miała to uszczypnięcie i zeszło. Młoda też ma...

Spacer od 6 doby życia, bo w 5 padało ;)

Jakoś od razu chodziłam na dłuższe spacerki. Trzeba korzystać z lata :)

‹‹ 1386 1387 1388 1389 1390 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ