X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie tych szczepień to w którym tygodniu zrobiliście maluszkom te pierwsze. U nas wypadało na dzisiaj czyli na 7 tydzień, ale musiałam przełożyć bo w sobotę mamy chrzciny u męża siostry i jutro jedziemy około 200 km i trochę bałam się jak mały zareaguje. Przełożyłam na nst czwartek czyli 8 tydz i teraz boję się żeby jakiegoś kataru nie złapał i żeby nie trzeba było znowu przekładać. Orientujecie się do kiedy najpóźniej trzeba to szczepienie zrobić ?

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepień trzymam sie info z książeczki zdrowia. :)
    Przełożenie na później rozumiem w przypadku przeziębienia. :)

My byliśmy skończone 7tyg. I reakcji na szczepienie nie było zbytnio. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2018, 11:17

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela U nas w przychodni dzwonią by przyjść na szczepienie, my byliśmy w poniedziałek, mała miała 7 tygodni i 3 dni. Dobrze że przełożyłaś bo moja mała źle sie czuła po tej szczepionce. Spała, była osowiała, miała temperature prawie 38. Na drugi dzień też widać było po niej że źle sie czuje. Oczywiście kazde dziecko inaczej reaguje i mam nadzieje że twoje będzie okej.

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy skończone 6 tygodni. Rozbilismy szczepienie na 2 wizyty na pierwszej dostał 6w1 i meningokoki C i na następny dzień cały przespal a tydzień później pneumokoki i rotawirusy i po tym nic mu nie było. Profilaktycznie na drugi dzień nie wychodzilismy na dwór ani nie przyjmowalismy gości :)

Następna dawka mamy mieć po 8 tygodniach więc będzie miał skończone 14 tygodni

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepiliśmy we wtorek, czyli 9 tygodni skończone, ale mieliśmy przełożone o 2 tygodnie przez odczyn po gruźlicy. Szczepiłam 6w1, do dzisiaj nic się nie dzieje, nie gorączkuje, żadnej zmiany w zachowaniu też nie widzę. Za dwa tygodnie mamy pneumokoki.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My narazie mieliśmy tylko roto, za 2 tyg mamy tamte szczepienia 6w1. Pneumo dopiero za miesiąc.

Psychicznie czuję sie świetnie, jak na dragach taki mam mózg w hormonach :D Ale fizycznie juz odczuwam powoli zmęczenie. Rano ledwo sie zwlekam z łóżka. Gdybym nie musiala wstawacbdo szkoly z cora byloby zupełnie inaczej. Myślę ze psychiczny kryzys dopiero przede mną. Rozszerzanie diety zabkowanie raczkowanie to mnie poprzednio zawsze dobijalo.

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś byliśmy na rota no to ostatni dzwonek był, a przy okazji dała nam pneumokoki 25 października mamy krztusiec skojarzony. Dostaliśmy zgodę neurologa i wracamy do normalnego trybu szczepień. Ile kosztuje szczepienie na meningokoki? Bo się zastanawiam nad tym szczepieniem. Bo rozumiem że teraz to szczepienia z książeczki plus pneumokoki, rota i meningokoki. bo już sama nie wiem na co się teraz dzieci szczepi. I jakie dodatkowe szczepienia bierzecie.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy stabilizuje się laktacja? Czy Wam już się ustabilizowała? Czytałam, że po 2-3 miesiącach już piersi powinny produkować tyle ile trzeba i być miękkie zarówno przed jak i po karmieniu. U mnie niestety nic takiego się nie dzieje. Piersi po 3 godzinach od ostatniego karmienia twarde jak kamienie, pełno małych wyczuwalnych guzków. Poczytałam trochę i boję się czy to nie jakieś problemy hormonalne. Marzę o tym, żeby to wszystko się wyregulowało w końcu.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie ogarniam tych szczepień. Te pnaumokoki na nfz a rota i meningokoki płatne czy jak?

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie laktacja już się ustabilizowała, piersi mam miękkie, napływ pokarmu czuję jak już mała przyssana. Tylko w nocy nadal podczas karmienia jedną piersią z drugiej wypływa mleko.

Pneumokoki można wziąć na NFZ, można płatnie, jak kto woli. Cała reszta płatne.
    My wybraliśmy 6w1, na pneumokoki Prevenar i meningokoki Nimenrix, później na ospę. Tak jak starszą, to mam sprawdzone i jakoś czuje się spokojniej :)

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• misia-kasia Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    nie masz żadnej innej rodziny teściów rodziców gdzieś w okolicy? może przyjaciółkę? poproś kogoś o spacer z dzieckiem a ty w tym czasie odpocznij, bo słabo jak macierzyństwo jest głównie męczarnią, a będzie nią jak ze wszystkim będziesz kompletnie sama. Proś o pomoc, to nic złego.
    U mnie tylko mama wchodzi w gre i w przyszłym tygodniu do nas przyjedzie bo będę sama jak mąż w delegacje poleci. Tak w innych sytuacjach to problemem jest trochę mąż on mnie nie rozumie jak chce się wyżalić od razu odbiera to jako atak że mam do niego jakieś pretensje a przecież pomaga. Dlatego często wole nic mu nie mówić niż później jeszcze jego zły humor mieć na glowie.

Odnośnie szczepień my dopiero teraz idziemy czyli w 10 tygodniu. Z tego co wiem to tylko rota musza być zrobione do 12 tygodnia ale one są dodatkowe.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O szczepienia najlepiej zapytać pediatre rozpiszę co jak i kiedy.

Ja brałam na meningokoki C nimenrix (200zl)
    6w1 hexacima (190zl)
    Na rotawirusy rotarix (345zl)
    Na pneumokoki wzięłam to na nfz.
    Jeszcze szczepic będziemy bexerso na meningokoki B ale to po skończonym 3 miesiącu życia żeby oszczędzić małemu jednego uklucia.
    Takie są ceny u mnie w przychodni. Sama nie chce kupować bo je trzeba przechowywać w odpowiedniej temperaturze.
    Generalnie nam doradzila że nimenrix można z 6w1 podać tylko. Dlatego rotarix i pneumokoki rozbilismy na druga wizytę, a to na meningokoki B powiedziała że można podawać tylko samo bo po tym wychodzi najczęściej temperatura itp dlatego nawet profilaktycznie się podaje coś przwcwigorazkowego.

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktacja to u mnie rzeka mleka nadal.. Po 2-3h mam twarde piersi i nadal chodzę z wkładkami.

A co do zmęczenia to mi może tylko mąż pomóc bo rodzice moi pracują normalnie i by musieli brać urlop specjalnie a teściowie boją się nosić małego na rękach. Teść weźmie ale jak mu podam, a teściowa stwierdziła że ona go może nosić tylko w rozku a ja się nie zgodziłam żeby ponad 6kg dziecko w rożek zawinąć jak ona się boi że go nie utrzyma... no i niby oferowała że przyjedzie na tyle ile bym chciała do pomocy ale jako że żadna by to była dla mnie pomóc tylko bym się irytował że i tak wszystko sama bym musiała robić to podziękowałam. Na szczęście pytanie zadała mezowi a nie bezpośrednio mi.

A mój mąż jest kochany, bo o co bym go nie poprosiła to zrobi. Pomaga jak może. Jak na niego warkne czy krzykne to bierze to na klatę bo wie że jestem zmęczona. Po gorszej nocy zawsze zadzwoni zapytać jak się mamy i mnie wspiera. Już mu kupiłam koszulkę z napisem idealny tata na dzień chłopca :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2018, 13:57

• agania Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumka - obniżone napięcie mięśniowe. Z początku miał 2 rehabilitacje w tygodniu, od września po 3 rehabilitacje, ale średnio co drugi tydzień, któraś rehabilitacja przepada, bo się jakiś lekarz/szczepienie zdarza.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za darmo można mieć szczepienia podstawowe plus pneumokoki. A cała reszta (pneumokoki prevenar, rotawirusy, 6w1, 5w1 i meningo) płatne.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktacja u mnie już też ustabilizowana. W dzień mam miekkie i między karmieniami nie wycieka nic, nadal za to cieknie z drugiej przy karmieniu. W nocy czasem nabierze i wycieka pomiedzy ale juz rzadko. Nawet juz w schize popadlam ze trace pokarm. Mała pije expresowo, max 10 min w nocy a tak to ok 5 min. Tez znowu sie martwie czy nie za krótko. I jedno nocne kamienie sobie odpuscila, śpi ciągiem po 5 h i dopiero gdzieś o 4-5 chce pić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2018, 14:05

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już nie wiem czy to faktycznie jakiś problem hormonalny czy muszę po prostu jeszcze poczekać aż to się wyreguluje... Zazdroszczę Wam.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że Wasze maluchy już mają skończone dwa miesiące więc może jak mój mały skończy w sobotę dwa miesiące to też się to magicznie wyreguluje ;)

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela123 wrote:
    Odnośnie tych szczepień to w którym tygodniu zrobiliście maluszkom te pierwsze. U nas wypadało na dzisiaj czyli na 7 tydzień, ale musiałam przełożyć bo w sobotę mamy chrzciny u męża siostry i jutro jedziemy około 200 km i trochę bałam się jak mały zareaguje. Przełożyłam na nst czwartek czyli 8 tydz i teraz boję się żeby jakiegoś kataru nie złapał i żeby nie trzeba było znowu przekładać. Orientujecie się do kiedy najpóźniej trzeba to szczepienie zrobić ?
    bardziej bym się bała, że coś załapie zanim zaszczepie niż reakcji po szczepieniu. ale każdy robi jak uważa.

7w3d 💔
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zaczyna się czas smogu...jak radzicie sobie ze spacerami? Juz dzis mialam alert ze normy we Wro przekroczone

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
‹‹ 1464 1465 1466 1467 1468 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ