Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Odnośnie tych szczepień to w którym tygodniu zrobiliście maluszkom te pierwsze. U nas wypadało na dzisiaj czyli na 7 tydzień, ale musiałam przełożyć bo w sobotę mamy chrzciny u męża siostry i jutro jedziemy około 200 km i trochę bałam się jak mały zareaguje. Przełożyłam na nst czwartek czyli 8 tydz i teraz boję się żeby jakiegoś kataru nie złapał i żeby nie trzeba było znowu przekładać. Orientujecie się do kiedy najpóźniej trzeba to szczepienie zrobić ?Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
nick nieaktualnyJa szczepień trzymam sie info z książeczki zdrowia.
Przełożenie na później rozumiem w przypadku przeziębienia.
My byliśmy skończone 7tyg. I reakcji na szczepienie nie było zbytnio.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2018, 11:17
-
Marcela U nas w przychodni dzwonią by przyjść na szczepienie, my byliśmy w poniedziałek, mała miała 7 tygodni i 3 dni. Dobrze że przełożyłaś bo moja mała źle sie czuła po tej szczepionce. Spała, była osowiała, miała temperature prawie 38. Na drugi dzień też widać było po niej że źle sie czuje. Oczywiście kazde dziecko inaczej reaguje i mam nadzieje że twoje będzie okej.17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
My mieliśmy skończone 6 tygodni. Rozbilismy szczepienie na 2 wizyty na pierwszej dostał 6w1 i meningokoki C i na następny dzień cały przespal a tydzień później pneumokoki i rotawirusy i po tym nic mu nie było. Profilaktycznie na drugi dzień nie wychodzilismy na dwór ani nie przyjmowalismy gości
Następna dawka mamy mieć po 8 tygodniach więc będzie miał skończone 14 tygodni6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
My szczepiliśmy we wtorek, czyli 9 tygodni skończone, ale mieliśmy przełożone o 2 tygodnie przez odczyn po gruźlicy. Szczepiłam 6w1, do dzisiaj nic się nie dzieje, nie gorączkuje, żadnej zmiany w zachowaniu też nie widzę. Za dwa tygodnie mamy pneumokoki.
-
nick nieaktualnyMy narazie mieliśmy tylko roto, za 2 tyg mamy tamte szczepienia 6w1. Pneumo dopiero za miesiąc.
Psychicznie czuję sie świetnie, jak na dragach taki mam mózg w hormonachAle fizycznie juz odczuwam powoli zmęczenie. Rano ledwo sie zwlekam z łóżka. Gdybym nie musiala wstawacbdo szkoly z cora byloby zupełnie inaczej. Myślę ze psychiczny kryzys dopiero przede mną. Rozszerzanie diety zabkowanie raczkowanie to mnie poprzednio zawsze dobijalo.
-
My dziś byliśmy na rota no to ostatni dzwonek był, a przy okazji dała nam pneumokoki 25 października mamy krztusiec skojarzony. Dostaliśmy zgodę neurologa i wracamy do normalnego trybu szczepień. Ile kosztuje szczepienie na meningokoki? Bo się zastanawiam nad tym szczepieniem. Bo rozumiem że teraz to szczepienia z książeczki plus pneumokoki, rota i meningokoki. bo już sama nie wiem na co się teraz dzieci szczepi. I jakie dodatkowe szczepienia bierzecie.
-
Kiedy stabilizuje się laktacja? Czy Wam już się ustabilizowała? Czytałam, że po 2-3 miesiącach już piersi powinny produkować tyle ile trzeba i być miękkie zarówno przed jak i po karmieniu. U mnie niestety nic takiego się nie dzieje. Piersi po 3 godzinach od ostatniego karmienia twarde jak kamienie, pełno małych wyczuwalnych guzków. Poczytałam trochę i boję się czy to nie jakieś problemy hormonalne. Marzę o tym, żeby to wszystko się wyregulowało w końcu.
-
U mnie laktacja już się ustabilizowała, piersi mam miękkie, napływ pokarmu czuję jak już mała przyssana. Tylko w nocy nadal podczas karmienia jedną piersią z drugiej wypływa mleko.
Pneumokoki można wziąć na NFZ, można płatnie, jak kto woli. Cała reszta płatne.
My wybraliśmy 6w1, na pneumokoki Prevenar i meningokoki Nimenrix, później na ospę. Tak jak starszą, to mam sprawdzone i jakoś czuje się spokojniej -
justyna14 wrote:nie masz żadnej innej rodziny teściów rodziców gdzieś w okolicy? może przyjaciółkę? poproś kogoś o spacer z dzieckiem a ty w tym czasie odpocznij, bo słabo jak macierzyństwo jest głównie męczarnią, a będzie nią jak ze wszystkim będziesz kompletnie sama. Proś o pomoc, to nic złego.
Odnośnie szczepień my dopiero teraz idziemy czyli w 10 tygodniu. Z tego co wiem to tylko rota musza być zrobione do 12 tygodnia ale one są dodatkowe.
-
O szczepienia najlepiej zapytać pediatre rozpiszę co jak i kiedy.
Ja brałam na meningokoki C nimenrix (200zl)
6w1 hexacima (190zl)
Na rotawirusy rotarix (345zl)
Na pneumokoki wzięłam to na nfz.
Jeszcze szczepic będziemy bexerso na meningokoki B ale to po skończonym 3 miesiącu życia żeby oszczędzić małemu jednego uklucia.
Takie są ceny u mnie w przychodni. Sama nie chce kupować bo je trzeba przechowywać w odpowiedniej temperaturze.
Generalnie nam doradzila że nimenrix można z 6w1 podać tylko. Dlatego rotarix i pneumokoki rozbilismy na druga wizytę, a to na meningokoki B powiedziała że można podawać tylko samo bo po tym wychodzi najczęściej temperatura itp dlatego nawet profilaktycznie się podaje coś przwcwigorazkowego.6cs: 08.2018 - synek
-
Laktacja to u mnie rzeka mleka nadal.. Po 2-3h mam twarde piersi i nadal chodzę z wkładkami.
A co do zmęczenia to mi może tylko mąż pomóc bo rodzice moi pracują normalnie i by musieli brać urlop specjalnie a teściowie boją się nosić małego na rękach. Teść weźmie ale jak mu podam, a teściowa stwierdziła że ona go może nosić tylko w rozku a ja się nie zgodziłam żeby ponad 6kg dziecko w rożek zawinąć jak ona się boi że go nie utrzyma... no i niby oferowała że przyjedzie na tyle ile bym chciała do pomocy ale jako że żadna by to była dla mnie pomóc tylko bym się irytował że i tak wszystko sama bym musiała robić to podziękowałam. Na szczęście pytanie zadała mezowi a nie bezpośrednio mi.
A mój mąż jest kochany, bo o co bym go nie poprosiła to zrobi. Pomaga jak może. Jak na niego warkne czy krzykne to bierze to na klatę bo wie że jestem zmęczona. Po gorszej nocy zawsze zadzwoni zapytać jak się mamy i mnie wspiera. Już mu kupiłam koszulkę z napisem idealny tata na dzień chłopcaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2018, 13:57
6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualnyLaktacja u mnie już też ustabilizowana. W dzień mam miekkie i między karmieniami nie wycieka nic, nadal za to cieknie z drugiej przy karmieniu. W nocy czasem nabierze i wycieka pomiedzy ale juz rzadko. Nawet juz w schize popadlam ze trace pokarm. Mała pije expresowo, max 10 min w nocy a tak to ok 5 min. Tez znowu sie martwie czy nie za krótko. I jedno nocne kamienie sobie odpuscila, śpi ciągiem po 5 h i dopiero gdzieś o 4-5 chce pić.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2018, 14:05
-
marcela123 wrote:Odnośnie tych szczepień to w którym tygodniu zrobiliście maluszkom te pierwsze. U nas wypadało na dzisiaj czyli na 7 tydzień, ale musiałam przełożyć bo w sobotę mamy chrzciny u męża siostry i jutro jedziemy około 200 km i trochę bałam się jak mały zareaguje. Przełożyłam na nst czwartek czyli 8 tydz i teraz boję się żeby jakiegoś kataru nie złapał i żeby nie trzeba było znowu przekładać. Orientujecie się do kiedy najpóźniej trzeba to szczepienie zrobić ?7w3d 💔