X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde a moja mała od kilku dni na widok łyżeczki odwraca główkę i zaciska usta... w efekcie prawie nic nie je i nie mam jej nawet jak wit. D podać, bo mam z DHA z alg i tak ohydnie wali rybą, ze samej jej nie zje. Jak podawałam wit D, która była na oliwie to chętnie buźkę otwierała i wyściskałam jej kapsułkę na język, a teraz dupa :(

Za to podaje jej kawałki, to jest zainteresowana i cośtam sobie z tego zjada, ale niewiele. Kurczę wiem ze do roku mleko to podstawa, ale myślałam ze po prawie 4 miesiącach rozszerzania diety będzie już zjadać choc jeden większy posiłek niemleczny...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 01:01

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 02:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Ale prawodawstwo jest nadal szwedzkie. Zresztą liczbowo wcale nie są wbrew pozorom w mniejszości (Szwedzi) :D

Tatuaż tez bys dziecku zrobila? :D
    Nie rozwalajmy forum poglądami 😁 bo nie po to ono tutaj jest.
    Kazdy ma inne zdanie tak naprawdę na wszystkie aspekty.. zaczynają od ciąży kończąc na starości 😊😊😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 02:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania tez za bardzo nie jest przekonana do innych posiłków😁 słoiczek czesto mamy na 2 razy. I ogólnie to zero zachwytu..😲

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 03:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Kurde a moja mała od kilku dni na widok łyżeczki odwraca główkę i zaciska usta... w efekcie prawie nic nie je i nie mam jej nawet jak wit. D podać, bo mam z DHA z alg i tak ohydnie wali rybą, ze samej jej nie zje. Jak podawałam wit D, która była na oliwie to chętnie buźkę otwierała i wyściskałam jej kapsułkę na język, a teraz dupa :(

Za to podaje jej kawałki, to jest zainteresowana i cośtam sobie z tego zjada, ale niewiele. Kurczę wiem ze do roku mleko to podstawa, ale myślałam ze po prawie 4 miesiącach rozszerzania diety będzie już zjadać choc jeden większy posiłek niemleczny...
    A mój to cały czas na samym mleku, jak 2 pierwsze tygodnie rozszerzania jadł ładnie to zaczęły się pierwsze zęby i koniec. Najwięcej zje jogurtu naturalnego. Resztę mieszam z moim mlekiem i podaje z butli. Mały słoik to na 3 dni. Jak widzi butlę to biegiem leci a jak widzi łyżeczkę to z daleka kiwa głową

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 03:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o mnie to jeśli miałabym Córę to nie przebiłabym Jej ucha dopóki sama by o tym nie zdecydowała - względnie świadomie :)

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 03:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kolejna koszmarna noc. Budzi się co 1.5h z płaczem... A teraz już wyspany i najchętniej by się bawił.... Nie wiem czy łącznie 2.5h spałam :/

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 03:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    A co do tego, że dziecko nie wygląda na swoją płeć. Takie maluszki faktycznie są z zewnątrz nie do rozpoznania (zazwyczaj), ale czy to powód do zmartwień🤷 Filipowi dzisiaj kupiłam ogrodniczki w lidlu, dedykowane dla dziewczynek :D
    Ja mam body kupione w lidlu przez mamę w jakieś jednorozce czy coś takiego. Moja mama nie zwróciła uwagi ;-) raz też kupiła jeszcze jak w ciąży byłam pajaca który miał falbanki przy ramionach. Dałam go później w prezencie siostrze Marcina bo niedawno urodziła :-) przy takich maluszkach nie trzeba na siłę ubierać żeby było widać płeć. Wiadomo często ubiera się na niebiesko lub różowo. Zresztą jak kupuje dla Olka to często właśnie jest taki wybór ubrań że ostatecznie kupuje niebieskie lub szare. Inne kolory dostać to trzeba trafić.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 03:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam że przebijanie uszu tak małym dzieciom jest niepotrzebne szczególnie że niechcący może naderwac ucho. I nie przemawia do mnie argument że dorosła kobieta też może sobie zachaczyc i oderwać czy że w innym kraju uczy się dzieci strzelać. Jestem w Polsce a nie gdzieś za granicą. Więc nie patrzę na zwyczaje zagraniczne. Ale to każda z nas zdecyduje. Ja tylko wyrażam swoją opinię.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 05:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie lubię jak Hanie biorą za chlopca😭 do tej pory siedzi we mnie tekst lekarza: "moze pani ubrać chlopca"😲😲😲😲😥
    Dlatego lubie ubiorem podkreślić ze to dziewczynka. A wiele osob moze miec odmienne zdanie..
    A ja i tak robię po swojemu...😁

Tak samo jak uwazam ze oddanie 12msc dziecka do żłobka to tragedia..
    Jest takie małe i bezbronne.
    A pewnie 80% dzieci pojdzie..☺

Koleżanki córka poszła i w pierwszym tygodniu bez zęba wróciła..🤣🤣🤣🤣

I po prostu kazdy sam powinien decydować o swoim dziecku.😉 patrzec na siebie. A nie to co robią inni.😊 i szanować cudze wybory.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 05:50

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Olek śpi w pajacach po siostrze 😂😂😂 różowych. Ale stwierdziłam że do spania nie będę kupować specjalnie

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też przestała jeść słoiczki już jakiś czas temu, tzn ogolnie takich papek nie chciała, wszystko daje jej w kawałkach i to zjada wszystko co jej dam. Mięso obieram jej sama palcami i takie kawałeczki zjada, bardzo jej smakuje. Ogólnie dla niej im większy kawałek tym jest bardziej szczęśliwa mi sie wydaje:D dobrze mieć pieska w domu to potem chociaż z podłogi pozbiera:D
    Jeśli chodzi o przekłuwanie to znam dużo dzieci które miały na roczek uszka przekute. A ja sama nie wiem jeszcze kiedy jej przebijemy, ale raczej nie bede długo czekać. Ja miałam już tyle razy przebijane, sama nawet mam kurs przebijania, i wiem że tego nawet nie czuć za bardzo, a dziecko sie bardziej wystraszy sytuacji niż go to boli. Tym bardziej że takie maluchy te uszka mają takie mięciutkie jeszcze. No ale wiadomo, każdy robi jak uważa:)
    Fajnie było gdzieś wieczorem wyjść do ludzi, ale dziwnie sie czułam w takich dyskotekowych klimatach, chyba odwykłam;p pora to zmienic:D

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    I po prostu kazdy sam powinien decydować o swoim dziecku.😉 patrzec na siebie. A nie to co robią inni.😊 i szanować cudze wybory.

A nie decyduje każdy rodzic sam? To kto decyduje? Forum? :D Jasne że rodzice decydują, my tu tylko się wymieniamy poglądami i piszemy swoje zdanie na różne tematy a na koniec nikt chyba nie wątpi ze decyduje rodzic.

I myślę że nie ma sensu za każdym razem tego podkreślać że "decydują rodzice" oraz że "wyrażam swoje zdanie" bo czyje zdanie każda z nas mialaby wyrażać jak nie swoje własne?? :D

Co do płci niemowlaków to ja nie mam z tym problemu. Mam tez sporo ciuszkow typowo chłopiecych bo dostałam je i tez je normalnie zakladam Emilce. Fujarka jej od tego nie wyrośnie 🤣🤣🤣 Moje córy tez miały różne zabawki, autka i chłopięce tez a nie same lalki itd Trochę mnie denerwuje że chłopca sie kocha za to że jest a dziewczynke za to jak wygląda a "musi" byc ładna slodka i powabna 🤬

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 08:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To spore przekreslanie tego co mowie😁 ale mniejsza o to..😁😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ??? Ostatni akapit nie odnosi się do ciebie czy tego co ty mówisz, tylko ogólnie do kwestii płci. Nie bierz wszystkiego do siebie :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 08:52

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Moje córy tez miały różne zabawki, autka i chłopięce tez a nie same lalki itd
    Pola też ma samochody, dinozaury, i inne chłopięce zabawki sama sobie w sklepie często wybierze🙂

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo nie powinno byc tak ze jest mega wkurzenie jak ktos robi inaczej.. powinno byc troche więcej tolerancji..☺

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania tez ma samochody😁😁😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Borze szumiacy a gdzie tu widzisz jakieś wkurzenie? 🤣🤣🤣

Moja za 3 lata prawo jazdy robi 😆 Od autka zabawki do prawdziwego cos szybko minęło 😊

Hmm zagladnelam sobie na inny wątek a tam same wpadki, jedna z siódmym, druga z piątym dzieckiem. Uważajcie dziewczyny 🤣🤣🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos kobiety malo o antykoncepcji wiedzą 😲😲😲😁😁

Z siódmym dzieckiem ??? Ooo matko😲😲😲😲😲😲

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 09:08

• Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia u nas podobnie, załamana jestem jedzeniem mojej damy
    Ma wybrane słoiki które łaskawie zje, ale wszystkie takie gładkie w formie. robie jej placki, naleśniki, miesko mielone z warzywami, daje np miesko w formie mielonej - NIE JE, dam zmiksowane ( fakt wyglada jak gowno ) tez nie zje.., placki ( przerozne) zje 3-4 gryzy, chlebek - 2-3 gryzy. i problem jest taki ze jak ja jej daje coś to absolutnie nie wezmie, buzia zamknieta i o. ona musi wziac do reki i sama do buzi, bierze memla lize i wypluwa, czasem przypadkiem "ugryzie" i polknie.
    dobrze nam ida duze kawałki : np brokuł w rozyczkach, to zje
    ale zadne grudki wieksze, kawałki chlebka, no nic, dałam jej jajko tez nie ogarniala co z nim zrobic, wziela to buzi i wypluwa. a ode mnie nic nie chce.
    owoce w kawalkach je bez problemu, kaszke jak ma chec to zje ale musi byc bardziej płynna, wiec draaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamat, a to juz 8 miesiecy ;/

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
‹‹ 1957 1958 1959 1960 1961 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ