Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPLPaulina wrote:Bo pamiętam jak nam mówili, że u Nas w żłobku nie podają butli. Dziecko musi pić z kubka, bidonu..
Ale ze mleko podaja czy jak? U nas w zlobkach daja normalnie z butelki, przewijaja pieluchy itd no tam sa dzieci przeciez malutkie. Zreszta zlobek to dla niemowlakow, nasze to juz przedszkole 😀 Troche dziwne ze u was sie nazywa zlobek a ma dziecko wszystko samo robic, jesc samo, pic samo, chodzic zasnac a no szkoda ze sie nie przewija samo 😀 -
nick nieaktualny
-
U mnie w żłobku też niby nie dają mleka, a jak powiedziałam im na start że mały zasypia z butla na drzemkę to poprosily w razie co i w zasadzie oddały mi butelkę po świętach, więc po 4msc, a saszetki z mlekiem im nosiłam jakoś 1,5 msc. Żeby miały tak na 1 porcje. Później ze 2-3 donioslam i w worku też 1 saszetka nie użyta była, więc ja też zabrałam. Także niby ni3 ale jeżeli dziecko jest tak nauczone to powoli oduczaja i tyle
Grupa jest od 10msc życia. Teraz myślę że zaczną tworzyć nową na rocznik 2019 to już nie będą najmłodsi A żłobek jest do 36msc życia wiec wiadomo że najmłodsi nic sami nie zrobią a najstarsi już bardzo dużo łącznie z korzystaniem z nocnika
A Paulina może mówili o wodzie że nie z butelki? Bo tak też jest bidon, chociaż myślę że jakby dziecko nie potrafiło pić z niczego innego niż butelką to by dawały z butelki i w między czasie oferowaly też bidon/kubek.
Edit. Kupilam testu, bobotest i pink super czuły, stresuje się jak przed maturą. Jakoś strasznie nie chce zobaczyć jednej kreski i boję się testowaćWiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2020, 17:29
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Wszystkiego dobrego w nowym roku
Powiem wam że życie z noworodkiem i 16 mie sieczniakiem to hardkore.
Mały do godz 14 jest niespokojny. Niby nie płacze ale kwili się, coś steka albo jest przy piersi. Agatka zazwyczaj idzie spać o 11 i jak słyszy że on marudzi to ona nie zaśnie . Takim sposobem już kilka razy nie miała drzemki i była mega nieznośna do końca dnia. Zasnęła koło 19 i potem wstała o 4. Mam nadzieję że jakoś wejdziemy w rutynę bo inaczej to kulka w łeb. Mam wrażenie że ja tylko mam albo jedno albo drugie przy piersi. I chyba za miesiąc odstawie oboje. Bo psychicznie już mnie męczy. Nie wiem czy mnie rozumiecie ale jak więzień piersi się czuje. Mąż mnie denerwuje bo on nie musi tyle czasu z nimi spedzac. Wieczory to dramat bo Adaś mnie potrzebuje bo przy piersi A Agatka zaś wieczorem to tylko mama mama. Zasypiam razem z nimi o tej 21 😱 naprawdę nie jest lekko. Nie chce wyjść na wyrodna matkę ale chyba 17 miesięcy karmienia piersia mnie wypaliło... A tak to mąż by dał butlę Małemu A ja w tym czasie uspalabym Agatke. Agatka niestety ale wieczorami i gdy jest chora ma na ojca alergie.
Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
08.2016 cp [*] 03.2017 [*] -
Tam dzie jest Mia zapisana i czekamy na odpowiedz czy sie dostala ida maluszki od 4 miesiaca do 6 roku zycia... dzieci sa podzielone na 4 grupy i w zasadzie jak dziecko zacznie chodzic, tak chodzi juz do konca przedszkola do jednej placowki... nie ma podzialu na zlobek/przedszkole...
Nie maja problemu ani z butelka.i, ani z pamperkami... kuzynka oddawala 3 latka, ktorego odpieluchowala jak mial 4 lata i nie bylo problemow, zeby pieluszki mu zmieniac...
W ogole to tylko od znajomych z pl slysze w 90% wypadkow, ze dziecko musi byc odpieluchowane przed pojsciem do przedszkola...
Marta, kciuki!!!
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyTu od 1,5 roku do 6 jest przedszkole, zlobek jest od urodzenia do roku/ poltorej.
Justa ja sie spodziewam niemniejszego hardkoru. Zwlaszcza jak widze jak sie Emilia odstatnio zachowuje. Dzisiaj sceny dantejskie w sklepie, ona wysiada z wozka, za reke nie pojdzie, wszystkie polki sklepowe jej, ludzie za mna ja przy kasie wyciagam z koszyka rzeczy na kase ta sie rzuca na podloge wyje ja z tym brzuchem cisnienie mialam chyba z 200 🤣
A jak widze po temperamencie malej w brzuchu to jakis armagedon mnie czeka😀 -
Moje dziewczyny chodzą teraz do przedszkola ze żłobkiem w jednym budynku. W żłobku jest jedna grupa dzieci z 2018. A w przedszkolu są 3 grupy, od 2,5 lat przyjmują do 3latkow, później 4 i 5 latki. 6 latków w tym roku nie ma, bo to już zależy ile jest chętnych, a rodzice wybrali zerówki w szkołach. Jeszcze w żadnym przedszkolu nie spotkałam się z jakimiś wymaganiami co do dziecka. Starsza poszła do przedszkola w wieku 2,5 i w jej grupie niektóre dzieci jeszcze długo chodziły z pampersami. U Łucji w żłobku są dzieci ze smoczkami.
Marta, ja to już bym pewnie nie wytrzymała i testowała Trzymam kciuki za dwie kreski.
Współczuje dziewczyny takiej małej różnicy wieku. U nas 3,5 roku, a i tak początki były trudne Ale z czasem będzie tylko lepiej -
nick nieaktualnyMnie te wymagania w żłobku nie przeszkadzają. Może i pójdą na rękę jak dziecko kocha bardzo butlę. Tego nie wiem bo w temat z Paniami się nie zagłębiałam.
Ale też rozumiem o co im chodzi, że nie da rady nagle kilkoro dzieci naraz karmić butelką, lulac na rączkach a może jeszcze w wózku czy hamaku.
Też nie wiem jak jest w państwowych placówkach. I nigdy się nie dowiem. Może tam są ogólne zasady, bo nie ma właściciela tylko ktoś im nakazuję pewne rzeczy. ☺️
U nas jest od 1.5 roku do 6 lat. Tylko od 3 lat to już przedszkole. Inne wejście i inna kwota przelewu na konto. 😆😆
Dlatego my Hanię przygotowujemy do żłobka by właśnie zmniejszyć ten hardcore. Bo to tylko chyba strzelić sobie w łeb przy dwójce łobuziaków.
A jeszcze jak sobie przypomnę że mi Hania do 4msc za cholerę spać nie chciała to aż się boję co to teraz będzie..😲Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2020, 21:04
-
Natalia, u nas typowe zlobki tez sa dla dzieci 0-2 lata, a od 2 lat juz przedszkole... u nas ta placowka gfzie ma isc Mia jest jedyna w naszym miasteczku taka od 4 miesiecy do 6 lat... pozostale sa 2-6 lat juz przedszkola, a zlobek w miescie obok dopiero...
Szwagierka dawala malego, to go na szybko odpieluchowywala, bo taki byl wymog, chodzi do panstwowego, a kolezanka wozila mala do prywatnego od 2rż, to z butla problemu nie bylo, ale na pieluszki tez krecily nosem🤦♀️ no przeciez logiczne, ze dziecko 2 lata raczej malo prawdopodobne, ze odpieluchowane bedzie...
Paulina, to u nas jedno wejscie i zaplata inna tylko za dzieci ponizej 2 lat, pozniej juz od 2 do 6 ta sama...
A no i dla maluszkow osobny, dostosowany do nich plac zabaw na zewnatrz...
W sali wlasnie dla tych do 3 lat sa hamaki, hustawki itp... kazdy maluch lozeczko ze szczebelkami, po 4 dzieci w pomieszczeniu na drzemce...
Ale juz w innym przedszkolu, gdzie bylam ogladac, plac zabaw byl ogolny...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyU nas nie ma wymagan zadnych co dziecka. Wymagania sa do 5latkow bo maja obowiazek czyli maja miec obecnosc. I to tyle. Moja poszla w wieku 3 lat ze smoczkiem i pielucha i kocykiem wlasnym 😀 Tam sie odpieluchowala jak reszta dzieci, nie bylo z tym problemu. Co to w ogole za dziwne podejscie ze smoczkow nie wolno? Czy prywatne czy panstwowe kazde chyba podlega zasadom bo to placowka pedagogiczna. Moje tez do prywatnych chodzily i zadne takich dziwnych zasad nie mialy.
No ta mala roznica wieku🙈 Ciazy z taka roznica nie polecam, teraz to bym wolala jednak ze 4 lata conajmniej. I tak jedna za druga kurcze no szczerze to juz mam dosc i odliczam dni. Co bedzie to bedzie trudno. -
nick nieaktualny
-
Mi się zawsze marzyło mieć dzieci z małym odstepem wieku, co prawda myślałam że dłużej nam się zejdzie. Myślę że za rok to już będzie lepiej, będą się razem bawić itp tylko jak wytrwać ten rok?!
Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
08.2016 cp [*] 03.2017 [*] -
nick nieaktualnyJusta, oj ja Cię rozumiem z tym KP. Moja to straszny cycohilik i są dni, ze mniej się dostawiala do piersi za noworodzia, niż teraz czuje się czasami jak niewolnik i bardzo często mam dosyć, ale jeszcze nie umiem się zebrać na odstawienie. Ty przy dwójce naraz to w ogóle wyczyn jak dla mnie.
Najlepsze jest to, ze przez 6h w żłobku je normalne posiłki, a potem jak ją odbieram, to chyba chce nadrobić i doi non stop 🤣 choc muszę ją pochwalić, ostatnie kilka dni widzę dużą poprawę w jedzeniu w domu i ograniczaniu kp. Oby tak dalej.
justa8902 lubi tę wiadomość
-
Nie dołączam do was w ciąży, jedna krecha. Nie chciałam testu robić bo temperatura mi spadła względem tej wczoraj.. ale choroba mnie łapie i chciałam mieć jasność ze mogę wpakować w siebie Gripex, a dzisiaj siedzę z małym to się podkuruje trochę
U.mnie w żłobku niby małego odsmoczkowuja i mało co go tam używa, za to w domu czasami smoczek caly dzień leży na stoliku, a czasami calybdzuen w pyszczku6cs: 08.2018 - synek
-
nick nieaktualnyMoja córcia 2 dzień jest w żłobku. A co robi mamusia?! Jest chora. 😭😭
Nie ma nic gorszego niż przeziębienie w ciąży. Nic nie można wziąć, żadnych porządnych leków.
Je w żłobku śniadanko, zupkę. I przed drzemka po nią jadę. ☺️
Ogólnie gdy się rozbierzemy, przychodzi pani bierze ją za rączkę. Robi mi papa. I idzie sobie. ☺️ Nawet zdjęcie dostałam z zabawy. ☺️ -
Marta zdrowia!
Paulina, zdrowia! Suoer, ze sobie Hania tak radzi!
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyMarta raz sie udalo to sie uda znowu ☺️ Tymczasem bierzesz jakies witaminki? Moze tatusiowi jakies suple na lepsza armie?
Ano to dolaczam do chorych, znowu mam katar jakis przeziebienie. Masakra no ciagle mam katar w tej ciazy, oj wole wakacyjne dzieci zdecydowanie. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
A może dziewczyny inhalacje? Pamiętam że mi inhalacja z nebu dose pomagała i płukanie nosa woda naso drill.. co prawda to było już przy kp a nie w ciąży
Nie jest mi jakoś bardzo przykro, ale 3 dni opóźniony okres dawał mi trochę nadziei, gdyby nie choroba to bym nie robiła testu bo spadek temperatury mówi sam za siebie No i @ już przyszła także hej ho i do przodu6cs: 08.2018 - synek