X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dojdzie do mnie zamówienie, to chyba będę spać z tymi ciuszkami, tak bardzo się napaliłam :D strasznie mi się zaczelo dłużyć oczekiwanie na maleństwo... dziś mi się śniło, ze kangurkuje synka kuzynki i chyba dostałam przez to wścieklizny macicy :D muszę się czymś innym zająć, niż ciążą, to może mi szybciej zleci...

• ingelita Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie body z Lidla są nierówne. Są serie z organicznej bawełny i z normalnej, ale tez nie są sobie równe. Niektore mniejsze są na moją córkę dobre od pół roku, a kilka większych nie daje rady przy pełnej pieluszce, przez co pielucha się przesuwa, i zawartość wycieka bokiem. Spodenki też różnie. Za to kupiłam raz ciuchy w biedrze, po każdym kolejnym praniu są coraz krótsze i szersze. Masakra. A szkoda, bo wzory piękne. Ale bardzo polecam bodziaki z KappAhl i Lindex, już 10 miesięcy w użyciu, a córka rośnie jak na drożdżach:P

Moja urodziła się mając 50 cm i niecałe 3 kg, więc w 56 się topiła, ale tylko tydzień/dwa. Potem wystrzeliła. Najlepiej mieć zapas 56 i 62 na początek. Polecam lumpeksy, bo ciuchów potrafi się brudzić masa. U nas na początku w obrocie były raczej tylko pajace. Potem czasem body i śpiochy. Ale na początek, gdy pępowina nie odpadnie, i gdy pępek jest jeszcze nie do końca wygojony, lepiej unikać wszystkiego z gumką lub ściągaczem w pasie.

A jak u Was było z niedrapkami? Ja miałam kilka par i nie użyłam ani jednej.

Jeżeli chodzi o kompletowanie wyprawki, to ja zrobiłam sobie listę, co będę kupować w danym miesiącu, żeby rozłożyć koszty i jednocześnie mieć długotrwałą frajdę:P Ciuchy kupowałam za to w każdym miesiącu, ale pod koniec szóstego już miałam ubranka skompletowane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 07:02

Ania241188 lubi tę wiadomość

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• ingelita Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki, przytulałam dziś usypiająca córę. Była wtulona tak, że leżała między innymi na moim brzuchu, i poczułam ruchy:) czułam dwójkę dzieci naraz. Jedno wewnątrz, drugie na zawnątrz. Popłakałam się:)

kozalia, Eilleen, PLPaulina, Leticia, DobrejMysli, Dooti, katka/85, d'nusia, Ithildin, Kasiaja, Francess, chabasse, marcela123, siuLa, Carolline, jej odbicie lubią tę wiadomość

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2018, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ingelita wrote:
    A tak z innej beczki, przytulałam dziś usypiająca córę. Była wtulona tak, że leżała między innymi na moim brzuchu, i poczułam ruchy:) czułam dwójkę dzieci naraz. Jedno wewnątrz, drugie na zawnątrz. Popłakałam się:)
    Też się popłakałam czytając to:) No nic, muszę wreszcie isc spać!

ingelita lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 01:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie poleca się zakładania niedrapek już od dawna. Dotyk to jeden z najważniejszych zmysłów noworodka, jest wyostrzony i głównym kontaktem z mamą/tatą, no ogólnie najbliższymi ;) Wiadomo, że noworodek nie słyszy i nie widzi w pełni, a węch i dotyk to są dla niego najważniejsze bodźce. Ja nie zakładałam. Tak samo nie poleca się zakładania na noc do spania skarpetek. Dużo się o tym mówi w szkołach rodzenia etc. :) Oczywiście tych bardziej świadomych, bo różne położne w życiu w SR widziałam :P Wbrew pozorom wcale noworodki się tak nie drapią, bo ich paznokietki na początku są tak jakby scalone z opuszkiem. My nie zakładaliśmy, często dotykałam właśnie rączek, bo jednak zimowe dzieci, to zazwyczaj opatulone. Żadnych zadrapań właściwie nie było.

Carolline lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 05:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam koszmar nocny i nie mogę zasnąć. Ale widzę że wy za to do późna pisalyscie :-) śniło mi się że byliśmy gdzieś za granicą. Wzięliśmy też ze sobą psa (w śnie dziecka nie było). Byliśmy w dużym mieście, pies sobie luźno latał bez smyczy, szukaliśmy automatu z biletami na autobus. I z jakiegoś powodu wsiedlismy do pierwszego z brzegu autobusu a pies został. I nie mogłam jej znaleźć :-(

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2018, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Miałam koszmar nocny i nie mogę zasnąć. Ale widzę że wy za to do późna pisalyscie :-) śniło mi się że byliśmy gdzieś za granicą. Wzięliśmy też ze sobą psa (w śnie dziecka nie było). Byliśmy w dużym mieście, pies sobie luźno latał bez smyczy, szukaliśmy automatu z biletami na autobus. I z jakiegoś powodu wsiedlismy do pierwszego z brzegu autobusu a pies został. I nie mogłam jej znaleźć :-(

Pies mojej babci wykonał inną akcję będąc na spacerze, pobiegł i wsiadl do tramwaju i pojechal:D Biedna babka biegla cały przystanek za nim. Jeszcze zdążył ugryzc kogos w środku i wysiadl. Rasa jamnik dlugowlosy :D :D

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Nie poleca się zakładania niedrapek już od dawna. Dotyk to jeden z najważniejszych zmysłów noworodka, jest wyostrzony i głównym kontaktem z mamą/tatą, no ogólnie najbliższymi ;) Wiadomo, że noworodek nie słyszy i nie widzi w pełni, a węch i dotyk to są dla niego najważniejsze bodźce. Ja nie zakładałam. Tak samo nie poleca się zakładania na noc do spania skarpetek. Dużo się o tym mówi w szkołach rodzenia etc. :) Oczywiście tych bardziej świadomych, bo różne położne w życiu w SR widziałam :P Wbrew pozorom wcale noworodki się tak nie drapią, bo ich paznokietki na początku są tak jakby scalone z opuszkiem. My nie zakładaliśmy, często dotykałam właśnie rączek, bo jednak zimowe dzieci, to zazwyczaj opatulone. Żadnych zadrapań właściwie nie było.
    Ja tez raczej nie zakladalam przy synku niedrapek i jak urodzila sie cirka i po trzeciej czy czwaryej dobie miala cala buzie zdrapana to niestety musialam sie do nich przkonac. To jak ze wszustkim , zalezy od dziecka i potrzeby.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żadnych niedrapkow nigdy nie używałam. Czasem sie zdarzyło ze sie podrapaly ale trudno przecież nie umra od tego.

polkosia, Carolline lubią tę wiadomość

• justyna14 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w kolejnym tygodniu :-)

katka/85, Existenz lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też już nie śpię, dzisiaj wizyta ;) która wizytuje ze mną?

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na wizytach, ja dopiero w niedzielę, ale pewnie i tak bez USG będzie :-( także trzymam kciuki za Wasze wizyty.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z ubrankami przez pierwsze miesiące wyglądało to tak:
    - nie nosiliśmy praktycznie wcale: niedrapki, czapki do domu, skarpetki;
    - nosiliśmy bardzo rzadko: bodziaki na krótki rękaw, sukienki, bluzki i spodnie;
    - nosiliśmy na codzień: bodziaki na długi rękaw + rampersy, pajace, kaftany + śpiochy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 08:04

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój bejbik dziś pierwszy raz leci samolotem :)

Carolline lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti wrote:
    Też już nie śpię, dzisiaj wizyta ;) która wizytuje ze mną?
    Ja dziś mam o 20 wizytę, ale z racji tego, że lekarz przyjmuje do 20, to mam wrażenie, że będzie to tylko tak na szybko.
    Chyba wezmę sobie zwolnienie do weekendu, jestem tak bardzo zmęczona, że obudzenie się w pracy zajmuje mi 2 godziny, a o 13 już padam na twarz. A te 2 dni wolnego dałoby mi się zregenerować.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też w nowym tygodniu:) ja dziś mam wizytę u endokrynologa. Jak na złość mała dziś nie śpi od 6.30. Nie wiem co tak szybko dziś się obudzila.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    U nas z ubrankami przez pierwsze miesiące wyglądało to tak:
    - nie nosiliśmy praktycznie wcale: niedrapki, czapki do domu, skarpetki;
    - nosiliśmy bardzo rzadko: bodziaki na krótki rękaw, sukienki, bluzki i spodnie;
    - nosiliśmy na codzień: bodziaki na długi rękaw + rampersy, pajace, kaftany + śpiochy.

Leticia a dzieciaczek był z jakiego miesiąca?

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dzis mam wizyte po poludniu, milego dnia

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Leticia a dzieciaczek był z jakiego miesiąca?

Druga połowa września :)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzisiaj już 18 tydzień ;D

justyna14, Anuleczek, siuLa lubią tę wiadomość

‹‹ 361 362 363 364 365 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ