X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • agania Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj rano bratowa męża urodziła syna 4280g, wszystko w porządku. I ja złapałam doła... oczywiście cieszę się, ale nie będę ukrywać tego, że im zazdroszczę, że wszystko poszło dobrze. U nas nie zapowiada się na to przez to łożysko. Siedzę i ryczę. Chociaż wiem, że to mi nic nie da

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w nowym tygodniu i wg aplikacji w 6 miesiącu ;)co do bólu pleców to w którym miejscu go odczuwacie? Myślałam, że będzie boleć na dole, a ja po całym dniu czuję ból między lopatkami. A co do spania to też mi się zmienilo, budzę się wcześnie i czuje się jak potluczona ;)

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agania jeszcze niecałe 18 tyg tylko będziesz się oszczędzać i będzie dobrze. Wszystko będzie dobrze i też będzie zdrowy dzidziuś.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • taka ja Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mili-lu wrote:
    Byłam wczoraj na wizycie i zapomniałam zapytać lekarza , może któraś z was mi pomoże.
    Biorę Luteinę a za tydzień mam mieć wykonany posiew. Czy mam odstawić luteinę czy w niczym nie przeszkadza ?

Mi kazali nie brac luteiny

0d1yvfxmdojt0wtx.png
    mhsv9vvj38xtzexh.png
    Aniołek [*] 09.2014
    bfarxzdvx9ij8inn.png
  • taka ja Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    Kochane u mnie dziś 24 tydzień! ❤️
    Obroniłam magistra i świętuje urodziny :)
    A od jutra ze spokojną głową zajmuje się wyprawką dla małego :)

Cudowna wiadomosc! Oczywiscie wszystkiego najlepszego :)

Zuuziia lubi tę wiadomość

0d1yvfxmdojt0wtx.png
    mhsv9vvj38xtzexh.png
    Aniołek [*] 09.2014
    bfarxzdvx9ij8inn.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    Agania jeszcze niecałe 18 tyg tylko będziesz się oszczędzać i będzie dobrze. Wszystko będzie dobrze i też będzie zdrowy dzidziuś.

Nie ma szans zeby donosic ciaze do 40 tyg przy lozysku przodujacym. Max 36 tygodni, ale dobre i to. Modlę się o te 36 tygodni.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • taka ja Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    A powiedzcie mi jeszcze, połówkowe to tylko USG przez brzuch? Zabieram meża a nie pomyślałam zapytać.
    Misia Kasia będzie dobrze! Infekcje to w zasadzie dość częsty problem. Ja miałam 2 razy Pimafucin i teraz gyno-femidazol i jest poprawa :)

U nas prenatalne wszystkie przez brzuch :) właśnie wczoraj byliśmy. Wszystko wyszło dobrze. Sytuacja unormowała się, dzieciątko zdrowe tylko ja jakoś odruchowo się spinam i lekarz marudził że ma same spięte babeczki cały dzień, ale jakoś dało radę. Dostaliśmy nagranie i cudne zdjęcie 3D

chabasse, ingelita, Gypsy, pumka1990 lubią tę wiadomość

0d1yvfxmdojt0wtx.png
    mhsv9vvj38xtzexh.png
    Aniołek [*] 09.2014
    bfarxzdvx9ij8inn.png
  • taka ja Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Ccierpliwa wow to mieli niespodzianke! :D
    Właśnie często sie slyszy takie historie nawet u par które adoptowaly dziecko.

Mi na polowkowych zmierzyla szyjke przez brzuch ale wyszla dziwnie długa ponad 5 cm gdzie jeszcze 2 tyg wcześniej miala 4.90.

Misia bądź dobrej myśli. A co teraz to do obserwacji częściej usg jakiś inny lekarz genetyk czy jak dalej? Kurcze współczuję takiego stresu to najgorsze uczucie ever dla matki:/

U mnie tez lekarz mierzyl szyjke przez brzuch ale nie pytalam o wymiary. Mowil ze wszystko jest ok a na tym mi zalezalo po tej historii ze skracajaca sie szyjka. Mimo wszystko bede sie oszczedzala i zaczne wykorzystywac innych :p do pewnych prac. Trzeba korzystac z ciazy jak sie da chociaz przy dwulatku ciezko hehe

0d1yvfxmdojt0wtx.png
    mhsv9vvj38xtzexh.png
    Aniołek [*] 09.2014
    bfarxzdvx9ij8inn.png
  • taka ja Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    mi się ciąża nie dłuży, wrecz przeciwnie, zapierdziela tak ze nie wiem nawet kiedy ten 5 miesiąc sie zaczął :D No ale ja chodze normalnie jeszcze do pracy wiec codziennie cos sie dzieje, czasem jakas kawa z kolezankami po pracy i wracam do domu po 16,17 wiec zanim cos zjem, ogarne, itp to juz jest wieczór i tak mijają te dnie, tygodnie i miesiące :)
    Musze sie wreszcie wziąc za zakupywyprawkowe, bo nie mam jeszcze kompletnie nic a ciagle o tym mysle, zeby sie za to kiedys zabrac. W tygodniu mi sie niec hce po pracy latac po sklepach a jak przychodzi weekend i mogłabym pochodzic i czegos poszukac to wole pojsc na spacer, do parku,na grilla i spedzic czas z rodziną niz w sklepach :)

Ja nie pracuje ale tez mi czas szybko leci :) przy dwulatku nie da sie nudzic wcale hehe. Ja wyprawke w sumie mam ogarnieta prawie (drugi synek w drodze wiec czesc mam po synku) tylko mi sie umyslala zmiana wozka i fotelika wiec zostaly mi te dwie rzeczy no i lozeczku bo nasz starszak jeszcze spi w lozeczku i nie chcemy go narazie przenosic na zwykle lozko

0d1yvfxmdojt0wtx.png
    mhsv9vvj38xtzexh.png
    Aniołek [*] 09.2014
    bfarxzdvx9ij8inn.png
  • taka ja Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Cześć dziewczyny, ja niestety już po porodzie martwego dziecka :( Byłam łacznie u 3 lakarzy, każda kolejna wizyta pokazywała kolejne wady i lekarze sugerowali terminację, zeby wyrobić się do 22tc - takie prawo. Oczywiście ja nie mogłam tego zrobić, nosiłam dziecko jeszcze ponad 2 tygodnie aż zmarło, nie mogłam zakończyć ciąży widząc bijące serduszko... Teraz w sobotę 7.04.18 miałam wywoływane poronienie tabletkami cytotecu, to przez co przeszłam w szpitalu to była masakra, przez 6h miałam skurcze trwające 35 sek i występowały co 20-25 sek, pielęgniarki mówiły, ze to nie jest normalne, że mam je tak często i dodatkowo były tak silne, ze darłam się na cały oddział...

Ostatnie tygodnie były dla mnie bardzo ciężkie... po powrocie ze szpitala, tak naprawdę zdałam sobie ze wszystkiego sprawę, i teraz dopiero łapie prawdziwe doły..

W poniedziałek kurier z invimed odebrał tkanki do badań genetycznych, za około 2 tygodnie będę mieć wyniki... Najgorsze, że po urodzeniu lekarz nie był w stanie jednoznacznie potwierdzić płci, wszyscy mówili, że raczej chłopiec, ale powiedział, że się nie podpisze pod tym, więc skoro czekamy na wyniki badań genetycznych to wtedy będzie pewność, a niestety w związku z tym o 2 tygodnie przsunie się nam pochówek... Jestem taka pozbawiona nadzieji, chęci do życia... Wszystko inaczej miało wyglądać, a teraz mamy aniołka :(

Możecie juz wpisać na pierwszą stronę to, że mamy aniołka :( pozdrawiam Was serdecznie i 3 mam za Was kciuki!!!

Baaardzo Ci współczuję :( nie jestem w stanie sobie wyobrazić przez co przeszłaś ale głowa do góry.. wszystko z czasem się poukłada.. tzymam kciuki!

0d1yvfxmdojt0wtx.png
    mhsv9vvj38xtzexh.png
    Aniołek [*] 09.2014
    bfarxzdvx9ij8inn.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    to miło, we Wrocławiu wszyscy odwracają głowę jak tylko wejdę do tramwaju/autobusu

wszyscy pewnie myślą, ciąża nie choroba. Tylko jakoś nikt nie pokojarzy, że ciężarnym może się zakręcić w głowie, zrobić po prostu słabo, że łatwiej tracą równowagę a stawy też poluzowane relaksyną nie działają jak trzeba.

Dzisiaj akurat siedziałam, ale tramwaj tak gwałtownie zahamował że gdybym stała to już bym zaliczyła koziołka.
    Strasznie się niezdarna zrobiłam w tej ciąży. Jak wychodzę z autobusu to się łapię po kolei wszystkich poręczy jak w małpim gaju.

a mi własnie wczoraj we Wrocławiu po raz pierwszy młody facet chciał ustąpić miejsca w tramwaju. Grzecznie podziękowałam bo jechałam zaledwie 3 przystanki i przyznam ze zrobiło mi sie jakoś głupio :D

3i492n0agf4rykt3.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się trochę wybije bo wyjątkowo pospałam i bez pobudki w nocy dospałam od 24 do 9 rano! Ja jestem śpiochem a ostatnio o 6-7 rano oczy mi się otwierały i koniec :) a wszyscy każą się wyspać teraz bo potem już się nie będzie dało.

agania odpoczywaj, będzie dobrze, a coś na to łożysko masz brać? Bo na skracanie szyjki jest luteina z tego co mi lekarz powiedział. I ja w sumie chciałabym już w 37tc urodzić, a nie czekać do 40 równo. I czy oprócz stwierdzenia łożysko przodujące masz jakieś informacje o nim? Mi na połówkowych lekarka powiedziała, że od łożyska do szyjki, są tylko 2 cm ale nie określiła tego przodującym, tylko zaznaczyła, że jest blisko.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • agania Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a na razie mam luteine dopochwowo 2x dziennie i w razie bóli nerek nospę. No i oszczędny tryb życia, więc leżę ile mogę. Łożysko jest przodujące i zasłania całe ujście szyjki macicy. Przez to mogą być plamienia, krwawienia a nawet krwotok. Wtedy ratują życie matki, nie dziecka, bo przy krwotoku można umrzeć. Dlatego też trzeba leżeć w szpitalu w III trymestrze. No i nie dopuszczają do donoszonej ciąży, robią cesarkę jak jest już bezpiecznie. W poniedziałek jedziemy do ginekologa do Wrocławia i zobaczymy jeszcze co on powie, bo poprzednio mówił, że być może łożysko wrasta w bliznę po cc i dlatego się nie podniesie, a macica do usunięcia.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nie wiem co napisać.. oby nie było w bliźnie i żebyś spokojnie mogła doleżeć do 37tc i nie myśl o tym najczarniejszym scenariuszu, nawet jak zostanie przodujące to urodzisz przez cc i wszystko będzie dobrze :)

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie w trakcie badań krzywej cukrowej. Na szczęście przychodnie mam 500m od domu wiec na kolejne pobranie czekam w domciu. Najgorszy ten głód aż mnie skręca, za 15 min kolejne pobranie i później jeszcze godzina do ostatniego więc zjem dopiero przed 12 chyba umrę do tego czasu :-S

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie jest tak ze nie mozna chodzic w trakcie krzywej tylko trzeba siedziec na tylku?

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A to nie jest tak ze nie mozna chodzic w trakcie krzywej tylko trzeba siedziec na tylku?

Dokładnie tak jest, Kasiaja trochę oszukujesz tym spacerkiem 500m, przyspieszasz metabolizm, więc wyjdzie Ci niższy cukier :)

chabasse lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Rowniez witam sie w nowym tygodniu i 6 miesiacu :D Jeszcze tylko 16 weeks to go :)

Też się witam w nowym tyg, Lavendova, to poważnie już 6 miesiąc :D jak ktoś mnie pyta, w którym miesiącu jestem, to nigdy nie chce mi się liczyć, a w te obliczenia, które wypisuje BBF już nie chce mi się wierzyć ;P

Czy tylko ja nie mam problemu z przesypianiem całej nocy, bez wstawania na sikanie? jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żebym musiała wstać w nocy.

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja się jeszcze nie spotkałam żeby ktoś w laboratorium pozwolil opuścić poczekalnie przy krzywej a miałam ją robiona kilka razy w życiu i w różnych środkach. Po pierwsze zaburza to wynik badania po drugie pielęgniarki są odpowiedzialne za to jeśli coś się stanie podczas tego oczekiwania np się zasłabnie a to często się zdarza.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja siedz na dupce w poczekalni:P

Sluchajcie a moze wy za duzo pijecie na noc? Ja sie staram tak duzo przed noca nie pic, bardziej w srodku dnia bo przez pelen pecherz w nocy zaczyl mnie brzuch bolec i twardniec.

Kozalia bbf ma przyspieszenie ale teraz to juz naprawde 6 juupi! ;)

Agania musisz wytrzymac nie masz wyjscia, najwazniejsze zeby do ponad 30 tc pozniej w razie czego daja sterydy na plucka i szybciej wyciagaja. Tucz tam synka zeby byl wiekszy to latwiej mu bedzie nawet jak szybciej przyjdzie na swiat.

na czerwcu jest dziewczyna w 32 tc w szpitalu z saczacymi sie wodami, nigdy nie wiadomo nawet zdrowa ciaza moze miec rozne sceniariusze ale trzeba myslec pozytywnie i sie nie stresowac a juz napewno nie ryczec!!! Dzidia wszystko czuje ;P

kozalia lubi tę wiadomość

‹‹ 617 618 619 620 621 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ