X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myszka 30 wrote:
    U mnie maly jadl pierwszy miesiac co 2h jak w zegarku budzil sie na kolejne karmienie. Te 2 h byly liczone od momentu rozpoczecia karmienia (karmienie i przebranie pieluchy trwalo z 1h ) czyli zostawala tylko 1h i wszystko od poczatku. W nocy tak samo. Zanim sie polozylam to musialam wstawac, takze praktycznie ani w dzien ani w nocy nie spalam.
    Maly ma rok a dopiero od 2 tyg przesypia noc i to jeszcze nie kazda.
    Takze chcialabym zeby maluch tym razem robil sobie drzemki w dzien i nie tak czesto budzil sie w nocy, ale chciec to ja sobie moge :)
    U mnie ma 2 lata i pije mleko w nocy. Zdazaly się okresy że potrzebowała to się nie budziła. Wiec wiem że jak nie potrzebuje to się nie budzi. A jak woła to daje.

Każda swoje dziecko wyczuje.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Rozumiem, i właśnie o tym mówię:) To nie trwa miesiąc i nie zawsze będzie co 2,5 czy 3 godziny. Kp jest na żądanie, więc jeśli dziecko ma ochotę jeść częściej, to się je karmi. Oczywiście nie ma reguły. Jedne dzieci będą się budzić na pierś nawet co 1,5 h (jak moja w czasie skoku), a inne rzadziej. Nie wyobrażam sobie czekać z karmieniem do 3 godzin przerwy przy płaczącym dziecku.

No przy głodnym dziecku się nie czeka. Ale są różne dzieci..
    Mojego chrzesniaka musieli budzić. I do tej pory jest z niego śpioch a 4 lata ma już. :)

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    No przy głodnym dziecku się nie czeka. Ale są różne dzieci..
    Mojego chrzesniaka musieli budzić. I do tej pory jest z niego śpioch a 4 lata ma już. :)
    Nie miałam okazji przetestować śpiocha ;D

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które mają już dzieci ! :)
    Mam pytanie:

Powoli myślę nad wyborem lekarza pediatry..
    Czy macie jakieś doświadczenie. Czy lekarz na NFZ w przychodni wystarczy czy warto mieć pediatrie na telefon o każdej porze dnia i nocy ??? ;)

• e_mii Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Mam pytanie:

Czy macie jakieś doświadczenie. Czy lekarz na NFZ w przychodni wystarczy czy warto mieć pediatrie na telefon o każdej porze dnia i nocy ??? ;)

Nam wystarczył pediatra na NFZ. Do specjalistów (kardiolog, alergolog) chodziliśmy prywatnie. Ale mała nam nie chorowała, nie miała nawet antybiotyku, jakieś katarki i kaszel, więc nie potrzebowałam wizyt domowych.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze to od dziecka zalezy, moze sa dzieci ktore musza jesc na okraglo ale ja mam inne doswiadczenia. Moja na kp nie wolala czesciej niz co te mniej wiecej 3h, czasem 2 a czasem 4h wiadomo, w nocy sie obudzila zeby sie napic lato bylo ale to z 5 min i spac. Potem im wieksze dziecko tym bardziej ustabilizywany rytm dnia.
    Moja na mm to w nocy w ogole nie pila, w dzien jadla tez nie czesciej niz te 3h, w miedzy czasie tez pila wode albo herbatke dla samego popicia. Nie wyobrazam sobie non stop siedziec i karmic :O Synek mojej kolezanki zrobil sobie z cycka smoczka i cala noc z cycem w buzi. Mozna i tak, dla mnie nie do zaakceptowania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 14:06

• squirrel Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas doradca laktacyjny mówił o karmieniu piersią, że ma być karmienie na żądanie ale rozumiane nie w ten sposób, że dziecko będzie sobie spało 4-6 godzin i będziemy je wtedy karmić, jak się samo przebudzi. Ma być karmienie co 2,5-3 godziny przez pierwszy miesiąc i może się zdarzyć że śpiocha trzeba będzie wybudzić. "Na żądanie" to mamy rozumieć w ten sposób, żeby karmić jak chce częściej niż te 2,5 godz. W nocy też nie kazali robić dłuższych przerw żeby laktacja prawidłowo się rozkręciła. W sumie w każdej książce co miałam też tak pisali. Poza tym mamy dostawiać do każdej piersi na max 15-20 min. Jeśli dziecko nie chce z drugiej pić to odciągnąć pokarm laktatorem. Dłuższe karmienia nie mają sensu, bo dziecko bawi się piersią i robi sobie z niej smoczek. Tyle teorii a życie życiem :) Zobaczymy jak to będzie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 14:04

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Mam pytanie:

Najlepiej chyba zebrać opinie na temat lekarzy. U nas za dużego wyboru nie ma. Pediatra jest raz na tydzień. A prywatna przyjmuje 3 razy w tygodniu i jest zachwalana.

Czasami idę na nfz. A jak diagnoza na NFZ nie przekonuje mnie to idę prywatnie aby skonsultować.

Choć się okazało że nie zawsze prywatnie to znaczy lepiej. Bo się okazało że na NFZ postawił poprawną diagnozę a prywatna się pomyliła.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już się rozeznalam Ale na NFZ to wiadomo jak jest. Kolejki mnie przerażają. :D :D :D

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mój rodzinny jest też pediatra, więc mam 2w1, w dodatku jest tak sympatyczny że nie strach się pytać o cokolwiek :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Już się rozeznalam Ale na NFZ to wiadomo jak jest. Kolejki mnie przerażają. :D :D :D

Wszystko zależy od przychodni. My mamy wybraną lekarkę, przyjmuje codziennie, wystarczy rano zadzwonić i umówić się na konkretną godzinę.
    Gorzej jest z dziećmi zdrowymi. Na szczepienia trzeba się zapisywać duuuuużo wcześniej.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do KP to mi się trafił śpioch ;-) i w nocy co 3-4 godziny. Nie słuchałam żadnych teorii na ten temat, chciał to jadł, chciał spać to spał nie budziłam do jedzenia. 6 miesięcy karmienie bez problemu po rozszerzeniu diety postanowiłam go odstawić, nie chciałam karmić do roku. Więc tak koło 7-8 miesiąca zakończyliśmy całkowicie i odbyło się to bez żadnych problemów. Dodam, że nie czytałam nic na temat KP, zaufałam intuicji i bez spinania się, nie miałam presji że za wszelką cenę ale jak się uda to będzie fajnie. Starszego karmiłam tylko 2 tyg, a chłopak zdrów jak dąb 180 cm nigdy problemów zdrowotnych nie mieliśmy dlatego przy Antku podeszłam na luzie i chyba dlatego tak fajnie się udało. Nie widzę sensu wybudzania dziecka do jedzenia, zwłaszcza jak przybiera prawidłowo ma wadze. Niemowlaki, jak my dorośli, różne są jedne maja apetyt za dwoje inne wolą spać i tym samym mniej energii zużywają więc nie potrzebują aż tyle pożywienia. Moja rada jest taka aby słuchać tylko i wyłącznie siebie i dziecka :-) jeszcze nie słyszałam żeby dziecko zmarło z głodu na „własne żądanie” ;-) To samo dotyczy już starszych dzieci, jak na „siłę” mają wciskane jedzenie bo musi być 5 posiłków ( czy ile tam? Nie wiem bo nie czytam tych złotych rad) Moi obaj chłopcy jak głodni potrafią się upomnieć, a ja nie tracę godziny na karmienie ( dotyczy to oczywiście teraz młodszego ;-) ) rach ciach i zjedzone nie biegam z łyżeczka po domu ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 14:44

Lavendova, pumka1990, DobrejMysli, Leticia, Iva79 lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Ja mam torbę i stertę kartonów w pokoju ;p czekają na przeprowadzkę

Ale dzisiaj przyjemna pogoda. Wszyscy pozawijani w kurtki a ja rano do laboratorium w krótkim rękawku szłam i było mi wręcz błogo :D
    Ja już wczoraj popołudniu odetchnelam. Wszyscy w kartkach a ja w krótkim rękawie :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie wrzucałyście to teraz ja, oto mój brzuszek :)

https://m.fotosik.pl/zdjecie/b1c3adfd94e4094c

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 15:45

Eilleen, ingelita, Lavendova, Kasiaja lubią tę wiadomość

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wzięłam się za pranie i prasowanie ubranek dla małego i tak się teraz zastanawiam ile jakich ubranek pakujecie do szpitala. Chciałabym sobie przygotować gotowe zestawy, żeby później mały nie wygladal jak przebieraniec jak mąż będzie musiał podać coś dla niego ;) jak to u Was wyglada ?

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie leży się 4 dni.

I 2 zestawy na dzień. :) nie wiem czy to dużo czy mało. :D z chęcią się dowiem ile Wy bierzecie. :) :)

A w razie jakby zabrakło to mój mąż to nie sierota. Poradzi sobie żeby coś przywieźć. :) :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 16:10

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie się okazało, ze na czas pobytu dostaje się ubranko szpitalne dla dziecka, więc wezmę pewnie ze 2 pajace + 2x body i półśpiochy ale jak nie będzie trzeba to nie wyciągnę z torby.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu mówili, żeby nie brać body, bo pępek lepiej oddycha w kaftaniku w tych pierwszych dniach. Polecali wziąć zestaw kaftanik + śpiochy. Na szkole rodzenia mówili o 3 zestawach + specjalnie przygotowany na poród, tzn. w rożek włożyć pierwsze ubranko, chusteczki nawilżane, 2 pieluchy tetrowe, 3 pampersy i czapeczkę.

Tak mówili na szkole rodzenia, ale kto nie chodzi to i tak zrobi jak będzie chciał przecież. Ja się spakowałam dla siebie i dziecka w jedną średnią torbę. Moje rzeczy po prawej, dla dziecka po lewej. Na ten moment nie widzę sensu brania dwóch. Ale mamy fajną torbę, bo cały spód jest taką oddzielną wielką kieszenią, gdzie schowałam rożek z tym wszystkim dla małej po urodzeniu. Wzięłam niezbędne minimum, bo mieszkamy 10 min pieszo od szpitala ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 16:30

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrz, a u mnie położna na szkole rodzenia mówiła żeby w ogóle rożka nie kupować i nie brać :)
    lepiej kocyk albo otulacz, jednak co szpital to co innego :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh :) u mnie mówili, żeby kupić 2. Jeden wziąć do szpitala a drugi mieć w domu na powrót, bo ten po szpitalu od razu do prania.

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
‹‹ 898 899 900 901 902 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ