X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Tak mówili na szkole rodzenia, ale kto nie chodzi to i tak zrobi jak będzie chciał przecież.

A może ktoś chodził na szkołę rodzenia a w mieście zarówno szkół rodzenia jak i szpitali jest trochę?! I po prostu nie sposób by o każdym szpitalu opowiadali.. ;)

☆ Ja chodziłam i akurat o moim szpitalu na szkole rodzenia nie mówili.
    Oglądając oddział się dowiedziałam. :)
    Że u nas trzeba mieć wszystko, dają triche próbek Ale nie dużo..

☆ I rozka kazali nie brać. Jeszcze położna w głowę się pukala kto normalny w taką pogodę w r8zek będzie zawijał. :D
    Jak chcemy mocno zwijać- to otulacz lub pielucha wystarczy.
    I żeby do szpitala nie brać wizytowych ubranek. Jak mamy to takie gorsze..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 16:42

• squirrel Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja akurat chodziłam na szkołę rodzenia w szpitalu, w którym chcę rodzić i spakowałam się tak jak polecali, biorąc pod uwagę to co jest na miejscu a co nie. Za tydzień mamy ostatnie zajęcia i zwiedzamy oddział.

Rożek oczywiście kazali mieć cienki, nie jakiś dwuwarstowy- polarowy. Moje są w sumie prawie jak kocyki tylko, że z rzepami.

Zawsze też chyba pewniej podnosić dziecko i układać na boczek do spania.

Mówili, żeby brać więc wzięłam.

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zasada zazwyczaj jest taka, że do szpitala brać minimum, żeby nie zabierać szpitalnych zarazków do domu. U mnie szpital zapewnia wszystko, dziecko zawijają w pieluszkę, taki kokon robią :) więc wydaje mi się że leży maluszek w pieluszce i w kokonie. Pampersy też dają na cały pobyt.
    Rożek jeden mam dla siebie, bo takie małe dziecko wygodnie w tym trzymać podczas karmienia.
    Wydaje mi się że kaftanik nie zbyt wygodny jest, głównie dlatego że trzeba pilnować żeby się nie zawijał na plecach... Każdy mówi że body są najlepsze :)
    Generalnie każdy musi znaleźć dla siebie złoty środek :)
    Eh... Codziennie śni mi się poród, albo że zbieram się rodzic, ewentualnie że mam już dziecko. Chyba zaczynam się stresować co raz mocniej.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co szpital to co innego. Najlepiej dowiedzieć się w szpitalu w którym będzie się rodzic.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak każdy szpital to co innego. :)

Też opinie co do rozków są różne.. mi wszyscy odradzali

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę tylko rzeczy na wyjście dla dziecka. W szpitalu i w pl i tu lezaly w pieluszce zawiniete. Rzeczywiście na te pierwsze dni najlepiej kaftanik i pieluszka, body w domu dopiero.

Jeśli musicie miec wszystko dla dziecka ro ja bym wziela dużo kaftanikow i pampersy, bo moze sie okazac ze czesto będziecie przebierac. Maluch uczy sie chwytac piers, mleko moze zalac maluch odlac itd

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To muszę chyba dokupić jakieś kaftaniki.. :/

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzałam na stronie szpitala, ale chciałam się zorientować jak Wy na to patrzycie bo nie brakuje tutaj doświadczonych mam. Co do listy ze szpitala nie biorę jej do końca pod uwagę bo właśnie podali tam kaftaniki a ja nie kupowalam żadnego bo nie będę ich używać. A co do szkoły rodzenia to ja akurat chodzę w przychodni w której mam pakiet z pracy i lekarza więc ogólnie o szpitalach była mowa, ale położna mówila bardzo ogolnikowo o tym co zabrać dla malucha.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyposażenie dla noworodka:
    5 pieluch tetrowych
    1 paczka pieluszek jednorazowych
    10 opakowań gazików jałowych 5x5 cm
    1 kocyk lub rożek
    3 koszulki
    3 pary śpiochów lub pajacyków
    3 czapeczki
    3 pary skarpetek
    2 ręczniki frotte
    chusteczki nawilżające
    krem pielęgnacyjny na pośladki
    Tyle na stronie szpitala w którym chce rodzić ;) te koszulki to pewnie kaftaniki maja na myśli ;)

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie dokupiłam 3 kaftaniki po tym jak powiedzieli że do szpitala lepszy kaftanik. W domu też raczej nie będę ich używać tylko body. No chyba że wszystkie mi zasika i nie będzie co włożyć :-)

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na stronie szpitala zalecają wziąć 3 kaftaniki i 3 śpioszki, kocyk lub rożek, czapeczki, 5 pieluch tetrowych i ręcznik. Leży się 2 dni po psn i 3 po cc. Przy córce rożek był używany tylko w szpitalu, bałam się ją podnosić bez niczego ;) Kaftaników w domu też nie polubiłam.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• squirrel Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak samo dokupiłam do tych kaftaników 3 śpiochy. W ogóle jakoś ta część niemowlęcej garderoby zupełnie mi nie podchodzi.. i w zasadzie w sklepach to w ogóle nie widać śpiochów. W sklepach to tylko pajace, body, półśpiochy, a śpiochy musiałam kupić z neta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 18:22

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale czapeczki w szpitalu zakładają? :O

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was miała problem z podwyższoną amylazą? Norma do 100, ja mam 126.
    Zrobiłam na zalecenie lekarki bo mam te dziwne odczucia pod prawym żebrem.
    Próby wątrobowe ok i bilirubina, tylko ta amylaza.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem co wymaga ten szpital co bede rodzic, ale ostatnio caly pobyt w szpitalu malego ubieralam w pampersa i w samego pajacyka. Dodatkowo byl w rozku. Kaftanikow nie kupuje, ostatnio mialam kilka ale sie u nas nie sprawdzily. 5 pieluch tetrowych mialam, chusteczki nawilzajace, bephanten, czapeczke i tyle do malego wystarczylo. Recznik nie byl potrzebny,tylko raz go kapali podczas tygodniowego pobytu i to jeszcze na moje zyczenie.

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Ale czapeczki w szpitalu zakładają? :O

No u mnie zaraz po porodzie. Pampers, czapeczka na główkę i tak sobie dzidziuś leży 2 godziny z mamą okryty pieluszką. Albo z tatą jak cc.

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Paulina przy cukrzycy chcą szybciej wyciagac zwlaszcza ze dzidzia duża. Lepiej dla dziecka.

Ja to przerażona jestem bo od września szkola sie zaczyna i muszę w miare normalnie funkcjonować. Także jak mi sie jakis wyjec upierdliwy trafi to ja nie wiem jak sobie poradzę :O
    Ja od września oboje do przedszkola, mąż zawozi rano ale ja muszę popołudniu odebrać z niemowlakiem :-) potem od 16 do jakiejś 19 sama trójka w domu :-) będzie ciekawie

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Dziewczyny nie zrozumcie mnie źle. Ja nie marzę o tym, że po miesiącu będę przesypiać całe noce. Przeraża mnie tylko ta wizja rutynowego karmienia w 1 miesiącu życia co 2,5 godz. Bo to chyba oznacza zero snu, skoro ten odstęp mierzy się od rozpoczęcia karmienia a nie od zakończenia.
    Ktoś Ci głupot naoppwiadal. Każde dziecko jest inne i karmisz na żądanie a nie co 2,5 godziny czy co 3 godziny. Moja córka przesypiają na początku 5 godzin ciągiem i nie budziłam na jedzenie tylko jak sama się domagała. Budzi się tylko i wyłącznie jak dziecko nie przybiera na masie anto sprawdzasz dopiero po 2-3 tyg od porodu na pierwszej wizycie u pediatry. Raz będziesz budzić się co 2 godziny na karmienie a raz przespisz 5 godzin ciągiem. Nie ma reguły na początku. Potem jak dziecko już większe to ustala sobie jakiś rytm dnia i tym razem z nim i już jakoś leci. Dasz radę, nie jest tak strasznie jak się wydaje

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    No u nas doradca laktacyjny mówił o karmieniu piersią, że ma być karmienie na żądanie ale rozumiane nie w ten sposób, że dziecko będzie sobie spało 4-6 godzin i będziemy je wtedy karmić, jak się samo przebudzi. Ma być karmienie co 2,5-3 godziny przez pierwszy miesiąc i może się zdarzyć że śpiocha trzeba będzie wybudzić. "Na żądanie" to mamy rozumieć w ten sposób, żeby karmić jak chce częściej niż te 2,5 godz. W nocy też nie kazali robić dłuższych przerw żeby laktacja prawidłowo się rozkręciła. W sumie w każdej książce co miałam też tak pisali. Poza tym mamy dostawiać do każdej piersi na max 15-20 min. Jeśli dziecko nie chce z drugiej pić to odciągnąć pokarm laktatorem. Dłuższe karmienia nie mają sensu, bo dziecko bawi się piersią i robi sobie z niej smoczek. Tyle teorii a życie życiem :) Zobaczymy jak to będzie :)
    Bzdura. Na żądanie to na żądanie a nie że mamy coś przez to rozumieć. Serio. Karmy doradca laktacyjny. Jeśli dziecko nie przybiera na wadze to wtedy zaleca się budzenie co 2,5 -3 godz a kolejnym krokiem jest dokarmiania, ale jeśli nie ma.podstaw to karmi się na żądanie dziecka a nie matki czy doradcy laktacyjnego.go.

7w3d 💔
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agania czekam na wiadomość od Ciebie i trzymam kciuki żeby z Tobą i z maluszkiem było wszystko dobrze !!

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

‹‹ 899 900 901 902 903 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ