X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    A to zawsze tak jest że tylko mama? Ja to chce angażować we wszystko męża. Również w karmienie z butli. Wiem że większość czasu dziecko będzie ze mną, ale chciałabym żeby nie bylo problemu z zostawieniem małej z mężem. Tym bardziej że po powrocie do pracy ok dwóch trzech razy w roku wyjeżdżam w delegacje.
    Wiesz co, ja po macierzyńskim wróciłam do pracy i dzieci były z niania w domu. Mąż od początku robi przy dzieciach sporo, on tak naprawdę jako pierwszy wziął naszego pierworodnego na ręce bo ja miałam obawy a on nie. Kapie przewija karmi z butli a mimo te, maluszki na początku lecą głównie do mamy. Teraz już syn wybrałaby częściej tatę niż mamę, ale córką nadal mamocha zwłaszcza że wraz z nią w.domu jestem kolejny miesiąc.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antoś już 15 min ma czkawkę :-) ciekawe czy po porodzie też tak będzie go łapać :-)

7w3d 💔
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po swoim dzieciństwie wiem, że chciałabym że tata więcej się mną interesował i bawił. Tego też chce dla córki, wiem że mama jest najważniejsza na początku, ale chciałabym żeby powstała i silna więź córka ojciec czego mi brakowało.

Co do porodu to ja chciałabym np żeby mąż był przy cc. Ja się strasznie boję porodu, a on w każdej sytuacji potrafi mnie rozbawić czy podniesc na duchu. Dla mnie jego obecność jest ok wparciem psychicznym. On się trochę boi zostawiłam mu wybor, ale wie że jest mi potrzebny i że bede spokojniejsza.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    Ja po swoim dzieciństwie wiem, że chciałabym że tata więcej się mną interesował i bawił. Tego też chce dla córki, wiem że mama jest najważniejsza na początku, ale chciałabym żeby powstała i silna więź córka ojciec czego mi brakowało.

Co do porodu to ja chciałabym np żeby mąż był przy cc. Ja się strasznie boję porodu, a on w każdej sytuacji potrafi mnie rozbawić czy podniesc na duchu. Dla mnie jego obecność jest ok wparciem psychicznym. On się trochę boi zostawiłam mu wybor, ale wie że jest mi potrzebny i że bede spokojniejsza.

Ja z tatą miałam super więź... :(

A może być u Ciebie mąż przy cc ????

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na stronie szpitala piszą że może. Dowiem się jeszcze dokładnie w środę.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe moja ma czkawke około 2 czy 3 razy dziennie, rano jak się przebudzę to zawsze:p a dziś rano cały brzuch mi skakał jak czkała:p ale trwa to około 5 minut" 15 to już nieźle:p no ja też będe chciała żeby mąż robił przy dziecku mniej więcej tyle co ja, w końcu to nasze wspólne dziecko. Już go nastawiam na to jak to mniej więcej wygląda, a on jest taki że aż garnie się do dzieci więc myślę że będzie wszystko robił z przyjemnością. A co do opieki innych osób to raczej nie skorzystam, moja mama już swoje dzieci odchowała i to wystarczy:) jeśli chce się mieć dzieci to trzeba brać pod uwagę to że opieka trwa 24 godziny na dobę. A jeśli po porodzie będe słaba to mąż napewno da radę:)

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Kiedyś było inaczej, kobiety pracowały na polu i w domu i często z pola wracały i rodziły. Czy to ma jakieś przełożenie na dziś? Nie. Wiem jak wygląda poród i czas po porodzie. Przeszłam dwa razy na własnej skórze i nie bez powodu połóg trwa 6 tygodni a nie 3 dni. Nie mówię że leży się plackiem 2 tyg jak levandowa tu pisze, ale lekko nie jest jeśli samemu trzeba zrobić zakupy, karmić ogarniać dom pranie itd a ledwo się chodzi. Niestety lekko na początku nie jest czy to po CC czy po psn. Więc w razie co warto pomyśleć nad jakąś alternatywna pomocą gdyby coś. Rozumiem, że nie zawsze mąż ma możliwość siedzenia w domu ileś tam, to może poprosić kogoś czy w razie gorszych chwil/ dni by przyszedł, żeby nie zostać samemu.
    Ja wiem ale lepiej się nastawić że będzie ciężko ale trzeba sobie poradzić :-) różne mogą być sytuacje.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    A to zawsze tak jest że tylko mama? Ja to chce angażować we wszystko męża. Również w karmienie z butli. Wiem że większość czasu dziecko będzie ze mną, ale chciałabym żeby nie bylo problemu z zostawieniem małej z mężem. Tym bardziej że po powrocie do pracy ok dwóch trzech razy w roku wyjeżdżam w delegacje.
    No na początku we wszystkim pomagał. Wstawaliśmy na zmianę do małej i karmił butlą. Ale potem to też moja wina trochę bo jak płakała to zaraz brałam i się u mnie uspokojala... Ale to się tak wszystko przed łatwo mówi że coś się będzie robić ;) a potem zależy jakie dziecko i plany biorą w łeb ...

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Antoś już 15 min ma czkawkę :-) ciekawe czy po porodzie też tak będzie go łapać :-)
    Pola w brzuszku miała często czkawkę i po porodzie też jej to zostało. Teraz Olek ma też mega często i pewnie porodzie też tak znowu będzie

justyna14 lubi tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha moja mama powiedziała że nie będzie się wtrącać i dopiero jak poproszę to pomoże chętnie ale nie będzie się narzucać. Jak to powiedziałam mężowi to oboje się uśmialiśmy, że przynajmniej ma dobre intencje i że nie wierzymy w to. Oboje z moim ojcem już zwariowali. Mają jednego wnuka już ale ma on 15 lat więc już nie jest taki słodki i czekali na kolejne maleństwo. Zresztą moja siostra też już oszalała i kupuję wszystko dla siostrzenicy. Ale najmilej mi się zrobiło, że to właśnie mój siostrzeniec ten 15 letni powiedział że on będzie zajmował się zabawkami dla Hani i już matkę gnębi że bez tego ze sklepu nie wyjdą. Rozczulił mnie bardzo.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    Na stronie szpitala piszą że może. Dowiem się jeszcze dokładnie w środę.
    Co ja się naczytałam na stronie szpitala za ochy i achy... A jak się pytałam o poród we wodzie to powiedziały że nie można pomimo że mają wannę. Tak się chwalili że personel przeszkolony w zakresie karmienia piersią i że mają cdl i owszem chodziła młoda wredna dziewczyna która mi doradziła tylko " jak ją pani karmi" i nic nie pomogła ani nie wytłumaczyła i poszła

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Co ja się naczytałam na stronie szpitala za ochy i achy... A jak się pytałam o poród we wodzie to powiedziały że nie można pomimo że mają wannę. Tak się chwalili że personel przeszkolony w zakresie karmienia piersią i że mają cdl i owszem chodziła młoda wredna dziewczyna która mi doradziła tylko " jak ją pani karmi" i nic nie pomogła ani nie wytłumaczyła i poszła
    No właśnie ja tez sie zastanawiam nad porodem w wodzie i niby szpital na stronie ma napisane ze jest taka możliwość ale ciekawe jak to w realiach wyglada. Czy czasem w wodzie można ale tylko 1 fazę porodu, a 2 fazę trzeba juz poza wanną.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez w de sami , a wiec planujemy 4 tyg ojcowskiego, i jak co to m ma jeszcze sporo urlopu :) za 1 razem bardzo dobrze nam poszlo , bylismy tez sami , moj m mial miesiac urlopu i zdecydowanie to starczylo.

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia-kasia wrote:
    No właśnie ja tez sie zastanawiam nad porodem w wodzie i niby szpital na stronie ma napisane ze jest taka możliwość ale ciekawe jak to w realiach wyglada. Czy czasem w wodzie można ale tylko 1 fazę porodu, a 2 fazę trzeba juz poza wanną.
    Nie wiem. Nie wglebialam się w ten temat. Ale nawet nie powiedziała dlaczego nie robią takich porodów tam pomimo że mają wannę... Za mało personelu ?? Nie przeszkolony?? Nie wiem

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej mamie w pomocy nad dziećmi ufam, bo teraz dużo dzieci się przewinęło u nas i w zasadzie w wielu kwestiach mam takie samo zdanie jak mama, bardziej boję się teściowej, ale na szczęście jest daleko :) ja moja siostra spodziewała się dziecka, to mój młodszy brat odkładał każdy grosz na zabawkę :) a dla 10-latka poświęcić swoje pieniądze nawet na najtańsza zabawkę to duże poświęcenie :) teraz tak słodko nie będzie, bo właśnie przechodzi okres buntu nastolatka... I przez to że każdy mu zostawia na chwilę swoje dzieci to ma dość, ale na pewno z wózkiem będzie jeździł :) a ja mam z nim super więź i mam nadzieję że tak zostanie.
    Siostra jak dowiazdywala się o poród w wodzie to powiedzieli jej ze za późno już, bo to musiałaby wcześniej coś brać... Nie wiem czy chodziło o jakieś infekcje ewentualne czy coś...

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym akurat mojej mamie w kwestii dzieci nie zaufała.. :D :D :D

I nie wiem czy pod jednym dachem byśmy mogły długo przebywać.. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2018, 15:18

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja to bym akurat mojej mamie w kwestii dzieci nie zaufała.. :D :D :D

I nie wiem czy pod jednym dachem byśmy mogły długo przebywać.. :)
    Przebywanie pod jednym dachem to co innego :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to kumulacja, że na innych falach nadajemy. :)

Moja mama jest rozstrzepana. :D totalne moje przeciwieństwo.

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nadajemy na dość podobnych falach, ale mama jest strasznie nerwowa, zaraz krzyczy, a jak zwrócę jej uwagę to mówi że przecież nie krzyczy... Ciężki charakter, ale zawsze coś dość mądrze doradzi :) no i ma świra na punkcie ogrodu... Wciska mi wszystko co tylko się da i nie rozumie że ja nie będę całe dnie jadła ogórków i czereśni :p

pumka1990 lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moją mamę uwielbiają dzieci, więc jedyne czego bym się bała jakby przyjechała to to że moje dziecko będzie wolało być z nią niż ze mną, chociaż mnie też dzieciaki lubią to ona ma jakiś magnes w sobie :D
    Teściowa nie zostanie z dzieckiem bo się boi, trzęsą jej się niestety ręce jak niesie kubek z herbatą, więc sama bałaby się podnieść niemowlaka :( No i to jednak teściowa.. nie przepadam jak są u nas bo cały czas lata a to ze ścierką, a to leci pozmywać kubek jak ktoś tyle co skończy coś pić.. czuję się taka przytłoczona jej obecnością i jak gość w domu, a nie gospodarz. Niestety moja mama jest czynna zawodowo, więc nie może do mnie przyjechać ot tak w każdej chwili, a teściowa na emeryturze, a i tak od 30 lat nie pracuje. No i mojej mamie trzeba raczej przywieźć dziecko bo woli się opiekować u siebie niż u kogoś, lubi mieć swoje rzeczy pod ręką, tak jak ja uważa, że w gościach (nawet u dziecka własnego) się nie rządzi tylko jest się gościem i trzeba to uszanować :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
‹‹ 987 988 989 990 991 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ