❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mała_Gwiazdka wrote:Ta lekarka co robi usg ma specjalizację i certyfikaty od echa serca i myślę że je robi teraz właśnie. Pracuje też w Matce Polce więc wierzę że wie co mówi. Zastanawiam się czy iść na inną konsultację ale chyba niewiele to zmieni obecnie. Najważniejsze to urodzić w jednym z najlepszych szpitali w Polsce ,a podwzględem wad kardiologicznych chyba najlepszym i mieć nadzieję że wszystko będzie dobrze. Jedyne na co się nastawiam na razie to na dłuższy pobyt w szpitalu gdyby coś było nie tak i osiąganie mleka po porodzie gdyby mały nie mógłby być ze mną.
Dzisiaj zamawiam laktator. Wezmę medele swing flex. Któraś wrzucalam tutaj ostatnio linki o wybraniu rozmiaru lejka. Podrzucicie raz jeszcze? 😊
To chyba możesz być spokojna, na pewno lekarka wie co robi a jeśli ma certyfikat i specjalizacje i jeszcze do tego pracuje w matce polce musi być profesjonalistką. Macie najlepsza opiekę a to jest bardzo ważne. Trzymam za Was mocno kciuki!! ☺️ -
Mildred wrote:U mnie nie za kolorowo. Przepływy słabe, badają mnie i szukają powodu, na ostatnim USG z lepszym sprzętem mały ma ciut ponad 2000 kg, robią mi dwa razy dziennie ktg. Ktg z rana w normie. Teraz właśnie jestem podpięta. Zobaczmy jak ten wynik bedzie. Ogólnie przepływow nie da się poprawić nie na na to lekow. Tylko obserwacjami szybka reakcja jak będą bardzo źle. Ciążę chcą zakończyć wcześniej może już za 2-3 tygodnie, będą się starać jak najdłużej dociagnac. Jutro dostanę sterdydy na pluca, będę miała podpiętego holtera i zbiórke dobowa moczu. Może się tak zdarzyć że już tutaj zostanę do porodu, oby te 28 dni to moje dziecko wytrzymało. Organizm wytrzymał. Jestem dobrej myśli. Muszę być. Nic mi nie zostało jak trzymam się dobrych pozytywnych myśli i nie stresować sie. Każdy dzień na miarę złota.
Przykro mi że masz na końcówce takie problemy i się musisz biedna stresować..przesyłam moc pozytywnej energii🌞🌞🌞
Trzymam kciuki żeby z maluszkiem było wszystko dobrze i żeby wytrzymał jeszcze te pare tygodni. A na te przepływy Acard nie zalecają brać 2-3 tygodnie?
Nasze szczęście Oliwia💝🧸
14.04.-21tc 382g❤️
12.05.- 25tc 840g💘
3.06.- 28 tc 1300g💝
16.06.-30tc 1703g💞
30.06- 32tc 2250g💖 -
Marta35 wrote:Pytanie do dziewczyn które biorą heparynę: na podstawie jakich badań i wyników lekarz zlecił stosowanie tego środka?nasłuchałam się dzisiaj opowieści koleżanki która straciła ciążę w 35 tygodniu z powodu zatorowości , której nikt nie wykrył w trakcie ciąży.
Ja miałam robione badania genetyczne po 2 stratach i wyszło na nich że mam mutacje genu potrombiny F2 czyli gęstsza krew.
Biorę heparynę w zastrzykach od pozytywnego testu ciążowego i acard do 34tc ( hematolog mówiła żeby brać do 37tc acard i teraz nie wiem kogo słychać) heparynę jeszcze w połogu z miesiąc będę się kłuć. Wszystko dla dobra maluszka. Ja nie mogę słychać takich historii bo odrazu serce mi staje..
Nasze szczęście Oliwia💝🧸
14.04.-21tc 382g❤️
12.05.- 25tc 840g💘
3.06.- 28 tc 1300g💝
16.06.-30tc 1703g💞
30.06- 32tc 2250g💖 -
Mała Gwiazdka współczuję, że taki stres musisz przeżywać 😩 będziecie pod dobrą opieką po porodzie więc musi wszystko dobrze się zakończyć. Trzymam za Was mocno kciuki ✊
Mildred za Was też kciuki mocno zaciśnięte 😊 oby maluszek mógł jeszcze ze 2 tygodnie posiedzieć w brzuszku ✊ -
nick nieaktualnyBela wrote:Ja miałam robione badania genetyczne po 2 stratach i wyszło na nich że mam mutacje genu potrombiny F2 czyli gęstsza krew.
Biorę heparynę w zastrzykach od pozytywnego testu ciążowego i acard do 34tc ( hematolog mówiła żeby brać do 37tc acard i teraz nie wiem kogo słychać) heparynę jeszcze w połogu z miesiąc będę się kłuć. Wszystko dla dobra maluszka. Ja nie mogę słychać takich historii bo odrazu serce mi staje.. -
Mamuśka☺️ wrote:Mi jeden lekrz mówił by też brać dłużej niż do 34. Ale moja gin twierdzi że do 34 bo żeby ten przewód botalla zdążył się zamknąć przed porodem a acard mu to uniemozliwia(czy jakoś tak). Wice sama nie wiem🤷♀️
Ja mam brać do 36 tc.
A przewód botalla to się zamyka po porodzie
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Mała_Gwiazdka wrote:Ja dzisiaj miałam ciężka wizytę. Niestety z serduszkiem nic lepiej, a jeszcze gorzej:( oprócz problemu z zastawka dochodzi arytmia. Tak jak na poprzednim usg bylo słychac że serduszko ladnie bije, tak dzisiaj bylo wyraznie slychac ze cos nie tak. Dzisiaj moje usg trwało godzinę czasu i sprawdzała przez ten czas w głównej mierze to serduszko. Mam chyba z 30 zdjęć serduszka z każdej strony. Aż ze stresu się tam poplakalam.
Ale pozostaje czekać do porodu z dalszą diagnoza. Już wiem że poród w Matce Półce przy obecnosci kardiologa. Za 3 tygodnie mam wizytę jeszcze u ginekologa i ustalimy termin cięcia. Prawdopodobnie będzie to pierwszy tydzień sierpnia
A poza tym mały cały czas rośnie swoim wymiarem. Dosłownie każdy parametr przez te 2 tygodnie od ostatniego usg urósł równo 2 tyg do przodu:) waży już 2100 i odpowiada na 33t6d. Łożysko ok, przepływy ok, szyjka jak stwierdził doktor perfecto, ale nie wiem ile ma 😉 szkoda tylko że matkę wpedza w strach z tym serduszkiem
Pewnie jestes mega zestresowana. Wspolczuje. Dobrze, ze wszystkie pozostale parametry sa prawidlowe
Bedziesz miala jeden z lepszych szpitali. Paskudny, ale skuteczny -
Mildred wrote:U mnie nie za kolorowo. Przepływy słabe, badają mnie i szukają powodu, na ostatnim USG z lepszym sprzętem mały ma ciut ponad 2000 kg, robią mi dwa razy dziennie ktg. Ktg z rana w normie. Teraz właśnie jestem podpięta. Zobaczmy jak ten wynik bedzie. Ogólnie przepływow nie da się poprawić nie na na to lekow. Tylko obserwacjami szybka reakcja jak będą bardzo źle. Ciążę chcą zakończyć wcześniej może już za 2-3 tygodnie, będą się starać jak najdłużej dociagnac. Jutro dostanę sterdydy na pluca, będę miała podpiętego holtera i zbiórke dobowa moczu. Może się tak zdarzyć że już tutaj zostanę do porodu, oby te 28 dni to moje dziecko wytrzymało. Organizm wytrzymał. Jestem dobrej myśli. Muszę być. Nic mi nie zostało jak trzymam się dobrych pozytywnych myśli i nie stresować sie. Każdy dzień na miarę złota.
Biorac pod uwage powage sytuacji to mysle, ze obecnie pobyt w szpitalu jest najlepsza opacja. Stala opieka, sprzet, badania.
Badz dzielna Jakbys sie nudzila to masz tutaj stado bab -
Mamuśka☺️ wrote:Czy któraś z Was pije pokrzywę na zatrzymana wode w organizmie/Puchniecie nóg ? Czy my w ciąży możemy ją pić? Trochę się zaczynam bać bo zaczęły mi te nogi puchnąć, zbadam jutro mocz. Na szczęście ciśnienie mam w normie
04.2017 - synek ❤️
04.2018 - synek ❤️ -
Evli wrote:Mała Gwiazdka jejku co za stres ... rozumiem że byłaś u kardiologa? Trzymam kciuki, musi być dobrze 💪
Mi narazie tu dobrze, jakoś ten Facebook nie przemawia do mnie 🙄
Ja dołączyłam, ale w sumie ciężko śledzić tam wątki, bo dziewczyny piszą jak szalone więc nie idzie być na bieżąco ze wszystkim, wolę konwencje forumEvli lubi tę wiadomość
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
Mala_Gwiazko, o laktatorach:
Podsyłam link do mojego zestawienia laktatorow: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NQDCvrUfFh9wfr472fjqizysJfkjWfoXn5wBjHqBgCY/edit?usp=sharing
Przy wyborze warto zwracac uwage na wielkosc lejka. Wiele funkcji to super sprawa, ale jezeli lejek nie pasuje to odciaganie moze byc bolesne albo nieefektywne. Niektorzy producenci oferuja mozliwosc zakupu innych wielkosci lejkow, niz wystepujace w zestawie. Przyklad - Medela.
O dobrze lejkow:
- https://wrozkacycuszka.pl/jmsblog/karmieniepiersia/14_jak-dobrac-lejek-laktatora-do-piersi.html
- https://www.mlekiemmamy.org/jak-dobrac-lejek-do-laktatora/
Ja nie mam jeszcze zadnego laktatora. Tak na prawde nie wiem jakie bede miala potrzeby. Jezeli bede sporadycznie odciagac to wystarczy cos w stylu Lovi Prolactis.
Przy regularnym dokarmianiu mlekiem odcignietym dobry bylby lakator na dwie piersi. Ciekawi mnie konstrukcja lejkow Lovi Expert, na YT wygladaja dosc futurystycznie.
Tak na prawde licze, ze laktator mi sie nie przyda
Medela Swing flex to super wybor. Dobra firma i juz lepszej klasy lakta. W zestawie sa 2. lejki, wiec powinno byc ok -
Flara wrote:Ja dołączyłam, ale w sumie ciężko śledzić tam wątki, bo dziewczyny piszą jak szalone więc nie idzie być na bieżąco ze wszystkim, wolę konwencje forum
Pod względem „prywatnym” to napewno lepszy fb, bo tutaj to każdy może czytać o naszych perypetiach i podejrzewam że jest sporo takich „podglądających” ( sama podglądam inne wątki🙈), ale ja się przyzwyczaiłam siedzieć tu 😏 może zmienię zdanie 🤔 narazie mi tu dobrze 😜
tym_janek lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
nick nieaktualnyMała gwiazdka,Mildred trzymam kciuki,będzie dobrze 😘 jeszcze trochę, jeszcze chwila i będziemy miały to wszystko za sobą.
Dziś nasłuchałam się o tym obumarciu płodu i mam doła jak stąd do Krakowa, kiedyś w liceum lekarz pierwszego kontaktu podejrzewał u mnie problemy z krzepliwością krwi, ale nie pociągnęłam tematu ,nie miałam żadnych operacji i nie widziałam problemu,a teraz strasznie bolą mnie ręce i nogi ,puchnę i boję się że niedługo pęknę i czekam mnie do tego cesarka.Mam 1001 myśli na sekundę i oczywiście wizję najgorszego. Wiem że każdy dzień w brzuchu jest ważny, ale ja naprawdę chciałabym mieć już to za sobą. Mam dosyć tego ciągłego strachu i wymyślania najgorszych scenariuszy. Mam dzisiaj chyba gorszy dzień 🙁 -
Marta też tak mam 😔 Sto scenariuszy dziennie... Do wtorkowego usg jajko zniosę 🤕
Ostatnio lekarz coś namieszał z dopplerem, przez „dziwne” ułożenie Małej ciężko mu było je uchwycić, powiedział że wszystko dobrze, ale w karcie wcale te parametry dobre nie były (zobaczyłam w domu). Przyjęłam że skoro waga piękna to przepływy musza być dobre, ale wątpliwości zostały ...2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli wrote:Ja mam brać do 36 tc.
A przewód botalla to się zamyka po porodzie
Mamuśka☺️ wrote:Mi jeden lekrz mówił by też brać dłużej niż do 34. Ale moja gin twierdzi że do 34 bo żeby ten przewód botalla zdążył się zamknąć przed porodem a acard mu to uniemozliwia(czy jakoś tak). Wice sama nie wiem🤷♀️
Co lekarz to inaczej mówi , nie wiem dlaczego tak jest Chyba będę brała do skończonego 35tc. A co się stanie jak się będzie brało do końca ? Wiecie nie zapytałam lekarza z czym to się wiąże bo za bardzo nie wiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2020, 00:06
Nasze szczęście Oliwia💝🧸
14.04.-21tc 382g❤️
12.05.- 25tc 840g💘
3.06.- 28 tc 1300g💝
16.06.-30tc 1703g💞
30.06- 32tc 2250g💖 -
Bela wrote:Co lekarz to inaczej mówi , nie wiem dlaczego tak jest Chyba będę brała do skończonego 35tc. A co się stanie jak się będzie brało do końca ? Wiecie nie zapytałam lekarza z czym to się wiąże bo zabardzo nie wiem.
Bela lubi tę wiadomość
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-