X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te ruchy dzieciątka faktycznie idzie juz czuc takie bardziej leniwe,że ma mniej miejsca.
    Mój mały jest bardzo aktywny ale ja tam o 22 padam jak zabita,w nocy troche się wiercę bo zmieniam pozycję.
    Od kilku dni głównie pod wieczór czuje wlasnie takie jak by napieranie główka..
    Kończę ostatnie pranie,pakuje torbę i czekam😄

Maura lubi tę wiadomość

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2023, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was ma już łożysko o 3 stopniu dojrzałości ? Od wczoraj o tym myśle i dziś już się martwię

welonka lubi tę wiadomość

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi93 wrote:
    Czy któraś z was ma już łożysko o 3 stopniu dojrzałości ? Od wczoraj o tym myśle i dziś już się martwię
    Ja mam juz 3stopnia ale od 34tc widac juz spore odwapnienia, ale ilosc wod jest ok przeplywy tez byl ok . Mam zalecone usg co tydzien . Mowil ze dzieckko juz moze wolniej przybierać. Ogolnie mi kazal sie nie martwic tez tym bardzo bo to juz 34 tc i ma prawo byc juz dojrzale. W pierwszej ciazy mialam szybko 3 stopnia mialam zalecenie ze jesli kilka dni po terminie nie urodze bede miec wywolywany ze wzgna stare łożysko.

Dzisiaj mam kontrolna wizyte zobacze co powie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2023, 09:50

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2023, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jutro wizytę kontrolna i ciekawe czy lekarz się w ogóle zainteresuje tym łożyskiem :/ Daj znać po wizycie co Tobie lekarz powiedział :) jeśli dziecko wolniej będzie przybierać to moje na pewno będzie małe, oby do 3 kg chociaż urosło i oby do 37 tygodnia chociaż donosić … całą ciąże miałam bezproblemową i teraz też nic mi nie boli ani nic ale przez te łożysko złapałam doła :/

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi93 wrote:
    Ja mam jutro wizytę kontrolna i ciekawe czy lekarz się w ogóle zainteresuje tym łożyskiem :/ Daj znać po wizycie co Tobie lekarz powiedział :) jeśli dziecko wolniej będzie przybierać to moje na pewno będzie małe, oby do 3 kg chociaż urosło i oby do 37 tygodnia chociaż donosić … całą ciąże miałam bezproblemową i teraz też nic mi nie boli ani nic ale przez te łożysko złapałam doła :/
    spokojnie w 3 trymestrze juz moze byc 3 stopnia . Moja corka urodzila sie miala 3100 . Wieczorem bede w domu jak chcesz moge poszukac badan z pierwszej ciazy zeby zobaczyc na jakim etapie mialam juz 3 stopnia lozysko wtedy mialam dosc wczesnie urodzilam 3 dni przed terminem . Spokojnie zapytaj o te lozysko swojego lekarza na wizycie .

Megi93 lubi tę wiadomość

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2023, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, nie musisz szukać, pewnie miałaś na podobnym etapie co ja ten 3 stopień. 3100 to taka dosyć niewielka waga, ja chciałam 3500 urodzić ale wiadomo, co się chce a co wychodzi to dwie zupełnie inne rzeczy … tak samo wiele kobiet chce naturalnie urodzić a kończy się cesarką … z karmieniem piersią też różnie wychodzi …

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, których dzieciaczki są już obrócone głową w dół - gdzie czujecie czkawkę ? Mój mały cały czas jest ułożony miednicowo, i wszyscy mówią i piszą że jak będzie już ułożenie główkowe to czkawka bedzie w dole brzucha, a ja właśnie czuję ją w dole przy tym położeniu nózkami w dół. Mam wykonywać cwiczenia dopóki dziecko się nie obróci, ale już sama zgłupiałam, bo dopiero co robiłam usg i położenia nie zmienił, a mam mętlik w głowie jak to sprawdzać, bo przecież nie będę biegała co kilka dni na kontrole... 🙆🏼‍♀️

• Maura Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2023, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    Dziewczyny, których dzieciaczki są już obrócone głową w dół - gdzie czujecie czkawkę ? Mój mały cały czas jest ułożony miednicowo, i wszyscy mówią i piszą że jak będzie już ułożenie główkowe to czkawka bedzie w dole brzucha, a ja właśnie czuję ją w dole przy tym położeniu nózkami w dół. Mam wykonywać cwiczenia dopóki dziecko się nie obróci, ale już sama zgłupiałam, bo dopiero co robiłam usg i położenia nie zmienił, a mam mętlik w głowie jak to sprawdzać, bo przecież nie będę biegała co kilka dni na kontrole... 🙆🏼‍♀️
    Salea, mi się wydaje, że Twój maluszek jeszcze się ciągle przekręca i pewnie teraz jest główką w dół, mój lekarz na każdej wizycie mówi, że mała jeszcze nie raz się obróci. Na 2 ostatnich była główką w dole, raz niżej raz wyżej. Akurat tak trafiamy z usg, że jest ułożona prawidłowo. Właśnie ma czkawkę i czuję ją najbardziej na wysokości pępka, a nóżkami kopie pod żebrami po prawej stronie... generalnie upodobała sobie prawą stronę. Ale ja również mam problem z tym, żeby ją trafnie zlokalizować🙈

Salea lubi tę wiadomość

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:

Staśko ułożony jest główkowo od 22 tygodnia, myślałam, że będzie się jeszcze przekręcał, ale na każdym USG ułożenie było bez zmian. Czkawkę malego czuje bardzo nisko pod pępkiem.

I od dwóch dni ruchy są delikatniejsze, wolniejsze, wyraźnie czuję, że ma już coraz mniej miejsca.

Jutro jadę na pierwsze KTG, a do porodu zostały już tylko 24 dni 🙈

Mamitka lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam - ruchy bardziej leniwe. U mnie to już w ogóle, bo mam łożysko na przedniej ścianie, więc wszystko takie delikatne :) Dziewczyny, pakuję właśnie torbę. Jestem chyba ewenementem, bo zostało mi za dużo miejsca.. czy podzielicie się jakąś listą, na której bazowałyście? Być może o czymś zapomniałam 🙈 właśnie odpalam jakiś filmik na youtubie, ale chętnie poczytam Wasze porady!

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi93 wrote:
    Dzięki, nie musisz szukać, pewnie miałaś na podobnym etapie co ja ten 3 stopień. 3100 to taka dosyć niewielka waga, ja chciałam 3500 urodzić ale wiadomo, co się chce a co wychodzi to dwie zupełnie inne rzeczy … tak samo wiele kobiet chce naturalnie urodzić a kończy się cesarką … z karmieniem piersią też różnie wychodzi …
    waga 3100 to taka normalana waga dla nowordka ba bardzo chuda bo byla dluga miala 57cm , teraz maly w 34tc mial 2.5 wage to lekarz mowil ze ta waga juz jest dobra.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2023, 11:48

Megi93 lubi tę wiadomość

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2023, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2,5 kg w 34 tygodniu to dobra waga, u mnie z tych szacunkowych pomiarów wyszło ze w skończonym 32 tygodniu wazy trochę ponad 1800 wiec dosyć mało, teraz to już chce żeby chociaż 3 kg ważyło do porodu. Ale wiem ze bardziej niebezpieczne jest niedotlenienie związane z nieprawidłowa praca starego łożyska i tym się stresuje

age.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Staśko ułożony jest główkowo od 22 tygodnia, myślałam, że będzie się jeszcze przekręcał, ale na każdym USG ułożenie było bez zmian. Czkawkę malego czuje bardzo nisko pod pępkiem.

I od dwóch dni ruchy są delikatniejsze, wolniejsze, wyraźnie czuję, że ma już coraz mniej miejsca.

Jutro jadę na pierwsze KTG, a do porodu zostały już tylko 24 dni 🙈

Nawet nie mów ja mam 20 dni a coś czuję że na następnej wizycie może się to zmienić na wczesniej🙈
    Ja mam od 3 tygodni ułożenie główkowe, ruchy czuje baaaardzo wyraźnie chyba najbardziej właśnie teraz. Kopie mnie jak cholera pod żebrami. Czkawkę tylko raz czułam na wysokości pępka tak to serio ale więcej tej czkawki nie czułam.

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • welonka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam dzisiaj na kontroli szyjka dosc mocno skrocona, wypuklona ,maly juz jest bardzo nisko pcha sie . Mowi zebym jescze tydzien wytrzymala do srody to bedzie 36 tydzien i moze sie rodzic , wsrode mam kolejna wizyte .

Megi co do lozyska pwoiedzial ze najważniejsze zeby dziecko przybieralo bo moze byc dojrzale ale spelniac swoje fukncje do konca i trzeba to kontrolowac. Mi za tydzien ma sprawidc wage i zobaczymy .

Marrud88, Arjada lubią tę wiadomość

age.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Wzięłam się o 23 za mycie i wyparzanie, coś mnie tak nagle naszło i jeszcze kwitnę przy tej maszynie 😅

Poprzednio mieliśmy taki duży sterylizator Avent, ale go sprzedaliśmy i teraz wyparzam wszystko w podgrzewaczu Lovi, który ma funkcję sterylizacji, ale mieści niestety malutko rzeczy. Chcę już dopakować do torby laktator, smoczki i butelki i mieć wszystko z głowy.

Swoją drogą, ktora z Was testowała laktator jeszcze teraz w ciąży? W pierwszej pamiętam, że spróbowałam, bo mnie tak ciekawiło jak to ciągnie i ginekolog na mnie nakrzyczał, że mogę tym przyspieszyć poród 😆 No i nie miał racji, bo rodziłam dopiero w 42 tc😄

Ja dzisiaj tez sterylizacja pełną parą 😅

age.png
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Bylam dzisiaj na kontroli szyjka dosc mocno skrocona, wypuklona ,maly juz jest bardzo nisko pcha sie . Mowi zebym jescze tydzien wytrzymala do srody to bedzie 36 tydzien i moze sie rodzic , wsrode mam kolejna wizyte .

Megi co do lozyska pwoiedzial ze najważniejsze zeby dziecko przybieralo bo moze byc dojrzale ale spelniac swoje fukncje do konca i trzeba to kontrolowac. Mi za tydzien ma sprawidc wage i zobaczymy .

Ech szkoda, że tak szubko dzidzia chce już wychodzić, lepiej by było donosić do terminu albo chociaż do tego 38 tygodnia … oby urodziło się zdrowe i bez komplikacji :)

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megi93 wrote:
    Ech szkoda, że tak szubko dzidzia chce już wychodzić, lepiej by było donosić do terminu albo chociaż do tego 38 tygodnia … oby urodziło się zdrowe i bez komplikacji :)
    Wiem ,ze im dluzej tym lepiej,ale lekarz mowi ze jzu bardzo dobrze ze udalo nam sie wytrwac do tego 35 tygodnia . W pierwszej caizy w 7 miesiacu mialam rozwarcie na opuszek od 36 tygodnia zgladzona calkowicie szyjke , po 38 tygodnou mialam 2.5 cm rozwarcia z ktorym chodzilam jescze tydzien i coeka urodzila sie 3 dni przed terminem . Mam nadzi3je ze teraz tez jescze wytrzyma i poczeka chociaz 2 tygodnie i łożysko tez wytrzyma

Megi93 lubi tę wiadomość

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam dziś wyniki i w moczu wyszly pierwszy raz w życiu leukocyty 5-10 wpw (norma 0-5). To chyba nie jest jakaś duża ilość? Nie mam żadnych objawów infekcji. I czy to może wynikać z tego, że dzisiaj kiepsko udało mi się pobrać mocz? Mówiąc wprost osiusialam się podczas trafiania do kubeczka :D więc mocz mógł zahaczyć o ujście pochwy, uda itp i może dlatego wyszedł taki wynik?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2023, 14:46

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wyszłam od fryzjera z farbowania i pierwszy raz nie zapisałam się na kolejny termin, bo... nie wiem kiedy to nastąpi 🙈 Kurde, laski, it truly happens, już za momencik 😶

eweljina lubi tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2023, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby co w Rossku jest fajna promka na 3-pak chusteczek WaterWipes i krem do pupy dla maluchów Aplhanova, on jest ponoć lepszy niż Limomag zielony

https://www.rossmann.pl/Produkt/Kremy-pod-pieluszke/Alphanova-Bebe-krem-pod-pieluszke-lagodzenie-podraznien-50-g,393686,8475

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
‹‹ 258 259 260 261 262 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ